icon

Histamínová intolerancia - recepty

anima9
11. nov 2013

Histamínová intolerancia bola synovi zistená cca pred niečo vyše dvoma rokmi, takže už mám odsledované, ktorá potravina z toho rozsiahleho histamínového zoznamu mu nerobí zdravotne dobre. Problém je v tom, že vzhľadom na dosť široké potravinové obmedzenia je obmedzené aj moje varenie a ja už nemám nápady. Stále varím to isté. Už nám to ani nechutí. Chcelo by to nejakú novú chuť, nové nápady. Do škôlky mu jedlo donášam z domu, pokiaľ je v jedálničku niečo, čo papať nemôže. Muž by chcel stále mäsové jedlá...takmer ako každý muž. Vymenujem potraviny, ktoré malý nemôže jesť. Keďže je histamín termostabilný, tak sa nezničí, ani varením, ani pečením, potvora...Nemôžeme papať jedlá:
- kuracie mäso, údeniny, paštéky, syry (okrem mozzarely a ricoty), ryby z konzervy
- kyslé: ako kyslá kapusta, kyslá uhorka, čalamáda, ocot, horčica, jogurt (kyslú smotanu, tvaroh, bryndzu môžeme), tatárska omáčka, majonéza
- špenát, paradajky a všetky výrobky z nich (pretlak, kečup)
- všetko citrusové ovocie, jahody
- čokoláda, kakao, škorica, klinček
- všetko kde je kyselina citrónová (kupované džemy, sirupy, sladkosti a kopec iných potravín a polotovarov)
- ochucovadlá ako bujóny, vegety, sójové omáčky a iné, všetko z minimom farbív, aróm a konzervantov.
Poteším sa každému novému receptu alebo aj tom oprášenému. Najviac sa poteším jedlám z bravčového mäsa, hovädzieho mäsa, aby bol aj vlk sýty🙂 Kľudne aj nátierkám v rámci raňajok. Ja si to potom všetko poznačím a zostavím nový jedálniček.
Vopred ďakujem za každý receptík🙂

Strana
z2
taliansko1994
12. jan 2015

Dobrý den, chcem sa opýtať či pri histamínovej diéte môžem jesť zemiaky. Som už zúfala, pretože zo všetkého mi je zle a jesť ryžu celé dni nieje bohviečo :/ vopred ďakujem za akékoľvek rady.

vikazv
23. máj 2015

@anima9 Dobry den,chcela by som sa opytat ake mate prejavy hit choroby???Poprosim vas o nejake recepty.
Dakujem pekne

vikazv
23. máj 2015

@anima9 Dobry den,chcela by som sa opytat ake mate prejavy hit choroby???Poprosim vas o nejake recepty.
Dakujem pekne

anima9
autor
23. máj 2015

@vikazv Prihlas sa do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/1915/
Najdes tam aj recepty
U syna boli prejavy zvysena bezdovodna nervozita, , slabšia imunita (byval castejsie chory) a par krat mu opuchla pera. HIT moze mat kopec prejavov.

vyhra
31. júl 2015

@zzuzzik prosim kam chodis na recepty? Pises, ze manzel ma aj intoleranciu na kravske mlieko. Syn je na tom podobne, HIT a intolerancia na mlieko. Je to pre nas novinka, idem sa ucit varit odznova 🙂 prosim o linky na recepty, kde su zohladnene obidve diagnozy.

vilaamalka87
5. okt 2015

Ahojte 🙂.
Pripájam sa... pridávam recept na pečené zemiaky s karfiolom:

Jemné zapečené zemiaky s karfiolom

500 g karfiolu
500 g zemiakov
cca liter vody+1 ČL morskej soli

Na dochutenie uvarenej zeleniny:
morská soľ podľa chuti
petržlenová vňať
1 ČL olivového oleja

Zálievka:
125 ml rastlinného mlieka
1-2 PL zemiakového škrobu
1 PL olivového oleja
1/2 ČL morskej soli

Karfiol a zemiaky domäkka uvaríme každé zvlášť s trochou soli. Vodu zlejeme a môžme si ju odložiť na zeleninovú polievku.

Medzitým si vyhrejeme rúru na 250°C.

Karfiol nakrájame na menšie kúsky, dáme ho so strednej misky aj so zemiakmi, pridáme trošku morskej soli, olej, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a všetko spolu premiešame. Pekáč jemne vymastíme slnečnicovým olejom a rovnomerne naň poukladáme zmes zemiakov a karfiolu. Všetko spolu zalejeme zálievkou, ktorú si pripravíme vyšľahaním rastlinného mlieka, oleja, zemiakového škrobu a soli.

Tieto zemiačky dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 250°C na cca 30-35 minút do jemne zlatista 😉.

sisiska
1. mar 2016

@zzuzzik
@inzi_jozka
@cherryblossomgirl
@lucmarc
@aimricha
@zuzkagu
@moncatonca
@sonina08
@fiffinkaa
@anima9
@mimi21mimi
@jaanulkaa
@natina79
@kocarbela
@renka0012
@mamimilla mamičky, prosim vas, ake ine obmedzenia maju vase ratolesti alebo vasi blizky s HIT...lebo nasej malej teraz idu trhat zuby a kedze jej zistili alergiu na anestetikum, ktore sa pouziva pri trhani, tak ideme normalne na stomatochirurgiu, kde jej ich idu vytrhnut v narkoze, kde ju normalne prispia...vraveli nam, ze je tam zvysen riziko opuchu, lebo sa vyplavuje histamin....mate aj vy nejake taketo skusenosti s inymi ako potravinovymi obmedzeniami? dakujem

natina79
1. mar 2016

@sisiska ...mam dcerku s DMO, a mame este aj ine dg ale nam napr.netrhali zubok v narkoze len lokalkou, manzel ju drzal a mala bola v pohode, dokonca ani nejak specialne nedrzime dietu, akurat sa vyhybame skorici a tuniaku, ....mam podozrenie ze vtedy sa to objavilo ked sme papali natierku a potom zacala reagovat ked jedla mliecnu ryzu so skoricou a okolo ust mala dost velke zacervenanie aj opuch,...ale sme na bezlepkovej diete, ...akurat v piatok nam brali krv tak som zvedava na vysledok ☺

moncatonca
1. mar 2016

@sisiska dobrý večer, ja napríklad netolerujem fraxiparin, framikoinovu masť, kyselinu listovú v tabletkovej forme a pri lokálnom umrtveni aj tak všetko cítim... Ako keby to dostatočne nefungovalo. Každý reaguje inak na lieky. Odporúčam vám stránku na Facebooku histaminova intolerancia veľa sa tam dozviete O reakciách na lieky a skúsenostiach ostatných.

maminkajanka84
13. sep 2016

@natina79 Ahoj chcela som sa spytat, kde tvojej dcerke robili histaminove testy a ako si prisla na to (na zaklade akých komplikácii),ze ich treba urobit.Moja dcera ma atopicky ekzém a zistila som ,ze ma ho zhorseny po niektorých potravinách ,tak chcem poziadat o testy na alergologii.......

natina79
14. sep 2016

@maminkajanka84 ona nam jedno rano vstala a bola cela vysypana takymi flakmi a tvar mala celu opuchnutu ako keby ju postipali osi. Lekatka nam hned dala kortikoidy a do 12tej to bolo prec. O mesiac sa to zopakovalo ale s miernejsim priebehom....a nasledne nas poslali na alergologiu kde jej robili testy najprv v ambulancii, a potom aj odbermi a cakalo sa asi 2-3tyzdne na vysledky. Zo stravy jej vynechavam skoricu a tuniaka, lebo mame podozrenie ze po ich konzumacii sa to spustilo, ale po poslednom odbere v lete nam uz lekarka vravela ze nemusime dietovat ze sa nam to upravilo a sme v norme. Ale pravdu poveiat nikdy som striktne nedodrziavala ziadnu dietu u nej, akurat sme davali pozor aby nemala vela takych potravin ktore obsahuju vela histaminu.
Zase mam znamu a ona si davala nejaky speci test pre seba aj pre syna ale platila za to nejakych 350€....mozem sa opytat aky to bol test.
Ale ona ma silnu intoleranciu, ona sa aj specialne stravuje.

maminkajanka84
15. sep 2016

Dakujem za reakciu natina79,mne sa skor jedna o povod aprist na koren veci,lebo liekmi a konkretne kortikoidmi vsetko len tlmia.mysli ,ze to je problem niekde vo vnutri tela a takto sa to prejavi,napr.nedostatocna fu kcia niektoreho z organov........

nava
17. okt 2016

Sa čudujem keď olivový olej píšu že nie je vhodný ani tekvica

ivetka79
3. máj 2017

@zzuzzik prosím vas tá kravska bielkovina je kazeun aj moj malý ma,no z kozieho jogurtu sa mi nap tiež pokakal, to je domáci ten ovčí a kozí alebo kupujete

zzuzzik
7. máj 2017

@ivetka79 ja si myslim ze to je velmi individualne, asi treba len odskusat, ano je to kazein, ale kazdy moze mat reakcie rozne aj roznu mieru tolerancie.

jajana64
13. jún 2017

Zdravím všetkých na tejto stránke. Dostala som sa sem za účelom hľadania jedál,ktoré si pripravovať pri Histamínovej intolerancii,ktorú mi zistili.Ja mám s toho veľký zmätok,lebo ja netuším ako sa testovať,keď neviem ktrorá potravina obsahuje histamím,ktorá nie....Neviem čo teraz idem jedávať. Mne zistili histamíniu odberom krvi z dôvodu veľmi častých,silných bolestí žalúdka.Ináč žalúdok mám v poriadku po Gastro stránke 😢😢 Imunologička pri odporučila skúsiť tabletky Daosin pred jedlom. (Máte s nimi skúsenosť?)

nelita02
15. jún 2017

Ahojte, viete o nejakych sladkostiach pre deti s HIT, ktore sa daju kupit? Mozu napr.hroznovy fukor - cukriky? Napr. z DM drogerie... Alebo nieco ine.... Dakujem

Strana
z2