Jedlo vášho detstva
este si spominam na vikendove ranajky, ked nam mamka robila "kolieskovu prazenicu" - lebo sme nechceli vajicka zajedat chlebom, tak nam oprazila na cibulke a oleji pokrajane rozky a do toho sli vajicka. Mam to velmi rada dodnes.
Krupica a mamine pirohy😍
Chlebík vo vajíčku a kakao 😋
Buchty na pare zo spodu opečené , pravdaže od babky.
Parené buchty plnené čerstvými čučoriedkami, poliate maslom a posypané škoricovým cukrom
Rozly plnene tvarohovou plnkou a vyprazene🤣🤣🤣 take zdrave chutne vydatne jedlo🤣🤭
Chleba vo vajicku, pecienky na cibulke, parky s horcicou. Trojboj nedelnych ranajok a k tomu Kuko v telke 👍👍
A ešte babkine zemiakové placky pečené nasucho na kachlovej peci, potom v tanieri utopené v domácom masle 😁a zapijane domácim acidkom.
Špagetyyy 😍
Parené buchty,dukátové a keď som ostala spat u babky a dedka tak ten mi stále na večeru spravyl opečeným domácu klobásu ...mnaaaam
Fučka..poliata maslom a k tomu pohar kysleho mlieka..robievala moja starla..az mam slzy ked si na to spomeniem..ze sa to uz nikdy nevrati
@elizabet173 mňa moja starenka volala hajzlovy pavúk 😅
My sme doma jedli všetko z domácich surovín, boli sme takí echt dedinčania a pestovali sme zemiaky,, kapustu, zeleninu, chovali kravu, prasce, zajace, kačky, husi, sliepky. Mali sme role, veľkú záhradu, v kuse sa u nás zaváralo... Praženica - to bolo prvé jedlo, ktoré som vedela urobiť už ako prváčka a robila som si ho vždy, keď mi v škole nechutil obed. Kurací vývar z domácej sliepky, do ktorého robila mama vždy vlastné rezance a ja som sa dívala, ako rýchlo ich krája. Domáca pečená kačka s knedľou od mamy a sladkou kapustou - niekoľko rokov každú nedeľu tak od septembra do marca, lebo kačíc bývalo veľa a museli sa zjesť. 😂 Zabíjačkové špeciality, jaternice, klobásy od uja, oškvarková pomazánka... Chlieb s čerstvou masťou, osolený a so zelenou cibuľou. Rezne so zemiakovou kašou. Domáce parené buchty. Krupicová kaša s maslom, práškovým cukrom a grankom. Kysnuté koláče s ovocím a posýpkou, mama ich robila každú nedeľu poobede, najviac som ľúbila kombináciu čučoriedky-marhule. Palacinky. Mama to dodnes robí mojom deťom.
A od babky sladké pečivo v plechu - volala to baba, krájali sme to ešte teplé a natierali džemom. A posúchy plnené zemiakmi alebo kapustou. Oškvarkové pagáče. Zemiakové placky pečené na domácej masti... Babka nebola žiadna skvelá kuchárka - pokrokovo dokonca varenie a pečenie neznášala, ale zato nám, vnúčatám veľa kupovala - spomínam si na koláčiky v takých alobalových mištičkách, makovniky, perníky, všetky možné cukríky (každému vždy balík), točenú zmrzlinu, jahodovú dreň, čokolády... Vždy sme to dostávali tajne. Mamu a tetu šlo niekedy poraziť, ale my sme to milovali.
@heleninamama prečitala som si to a som najedena.Mňam same dobre chutne aj nezdrave veci ale ja to môžem.
“Slizikova” polievka (vývar), vrtulky s makom. A u babky pečene buchty s lekvárom ❤️
Doma pečené kura, domáci zemiakový šalát s rezňom a parené buchty, v škole žemľovka, dukátové buchty, čevabčiči a mäso s pečenými zemiakmi a chrenovou omáčkou a u babky čerešňový koláč s makom, kačacia pečienka a aj kačka s knedľou a kapustou
Chlebík vo vajíčku, krupicova kasa, domáci puding, kysnuté kolace, vianocka s džemom a kakao každú nedeľu ráno,
Sviečková od mamky alebo tety. V škole mi nechutila. Segedín,cevapcici ...ja len slané, sladké dones neľúbim
Špenát s volským okom, makové slíže, lokše
@cocolino234 u nás obzerance s pozerancami 😅
@gr3tch3n ja som tvaroh neznášala. Ja som halušky s tvarohom zjedla jedine ak boli aj s lekvárom alebo džemom pomiešané. To isté aj pirohy. Na vidličku som si napichla jeden tvarohový a dva lekvárové a tak som jedla 😁
(halušky = trojuholníková cestovina,klinky. Zemiakové halušky sa u nás volajú hičkoše)
Na vonku: rohlik s maslom s grankom a od rana do vecera ma nebolo🙈🙉🙊
A celkovo- tvarohove gulky plnene akymkolvek ovocim, cokolvek s makom, zemiaky +spenat+volske oko,
Nedeľňajšia polievka s domácimi rezancami! 🤤 Babkin marhuľový koláč s pudingom/želatínou. Ryža s višňovým kompótom (ja som nebola veľmi mäsová)
A ešte "fujlečo". 😂
Teraz mi lečo chutí, ale musí byť dobrá, sladká paprika. Nie tá horká zelená ako sme kedysi mali
@cocolino234 to sme mávali aj my 😄
Ja som si cez tyzden dala na obed vajickovu rascovu polievku....uplne som sa vratila do detstva..deti to nikdy nechceli, tak to nevarim tak ma to potesilo....taka malickost🌞
Babička Maria už ráno o deviatej niesla buchty na pare s karamelom s domácej smotany.najlepsie na svete.

@gigie24 Rohlik v teplom mliecku bola nočná mora môjho detstva. 😂