icon

Kedy začať s vianočným pečením?

simcucik
5. okt 2024

Ahojte asi je pre niektorých ešte skoro ale ja som sa dočítala že niektorý už začali teraz vypekat tak má zaujima kedy začínate alebo respektíve kedy prvýkrát pečiete vianočné maškrtky. My väčšinou vždy týždeň či dva pred vianocami keď ledva stíhame keďže darčeky k tomu práca a podobne 😄. A taktiež čo najčastejšie pečiete a či mávate nejaké netradične maškrty.

bessie12
5. okt 2024

@simcucik piect zacinam asi tak mesiac pred Vianocami. Minuly rok to bolo nieco cez 17 druhov. Som zvedava kolko toho bude tento rok 😂 kazdy tyzden nieco. Najcastejsie peciem medovniky, pernik, linecke, vanilkove rozky, crinkles, vianocnu stolu s marcipanom, stedrak .. No proste vela 🙂

zuzanockamt
5. okt 2024

@simcucik Približne dva týždne pred Vianocami. Podľa tradičných rodinných receptov. Neviem si predstaviť Vianoce bez vanilkových rožtekov, medovníkov, šuhájd, orechov, štrúdle, lineckého, atď. To musí byť a všetci v rodine tieto koláčiky milujeme.
Vianoce ako majú byť 😊

deti95060810
5. okt 2024

na Vianoce pečiem asi 3 dni pred sviatkami.... žiadnych 15 druhov, úplne stačí 3-4 druhy...
druhy skôr klasika - napr. nanukový rez, žĺtkový rez, šuhajdy, rolády - kávová, banánová, orechová, šatôčky z lístkového cesta....

helenamoravkova
Odpoveď bola odstránená
dharmasanata
5. okt 2024

@bessie12 mesiac pred? Veď to musí do vianoc splesnivieť.. 😅

helenamoravkova
Odpoveď bola odstránená
bessie12
5. okt 2024

@dharmasanata nie. Nic nesplesnivie. Je to ulozene v kovovych krabickach v kuchyni a tam je chladno. Uz som zjedla aj rok stare domace pecivo. Ziadna plesen tam nebola a chut bola rovnako dobra ako aj v case upecenia 🙂

helenamoravkova
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
5. okt 2024

@helenamoravkova Tu si niekto naháňa biznis, čím porušuje pravidlá.

bessie12
5. okt 2024

@helenamoravkova tak ja peciem alebo skor piekla som velmi casto. Niekolko krat do tyzdna. Sladke aj slane, ale pouzivam len jednu muku. Univerzalnu hladku. Ked idem do PL obchodu, tak obcas si kupim aj muku urcenu napr. na kysnute cesto, na pirohy, kolace a pod. Ale casto to nie je.
Inak to je skryta reklama na "zdravu" muku ?

helenamoravkova
Odpoveď bola odstránená
bessie12
5. okt 2024

@helenamoravkova v dnesnej dobe uz nic nie je zdrave. Ani ovzdusie ..

helenamoravkova
Odpoveď bola odstránená
helenamoravkova
Odpoveď bola odstránená
cukroska
5. okt 2024

@simcucik Vždy tesne ptrd Vianocami. Teda medovníky prvé a ostatné pred Vianocami.

zuzanockamt
5. okt 2024

@helenamoravkova Dávaš kontakt cez MK, veď si tu v diskusii robíš reklamu.

bessie12
5. okt 2024

@helenamoravkova na nieco sa umriet musi 😀 ja na tie kvazi "zdrave" potraviny neverim. Jem to co mi chuti. Aj fast food, aj domace jedlo alebo si ideme sadnut do restiky. Aj ten alkohol si obcas dam, sladkosti, sladene napoje a chipsy tiez. A som tu zatial. Stres je horsi ako nejake jedlo ..

timea301196
5. okt 2024

Ja len medovníky. Inak si objednávam koláče 🙂

nelka93
5. okt 2024

Pečiem max týždeň dopredu aj to len kvôli tomu, že pečiem cca 10 druhov pre 4 rodiny😅

oliviabb
5. okt 2024

@lindous pavlovky tiež nemusím, proste tieto moderné mne neberú, v tortách samé mascarpone, šľahačka a swissy. Musím priznať, že jedna tartaletka bola výborná, svokra odniekiaľ kúpila na vianoce, ostatné, čo som jedla o ničom. Ale penovú tortu tú zas milujem 😄.

danyelia
5. okt 2024

Deň pred Vianocami...kúpim v obchode 😁

jajanka31
5. okt 2024

Vau, milujem vianoce, mozem teraz kupit darcek, alebo ozdoby, mozem si pustit vianocny film ale teda kolace robit urcite nepojdem ani ziadne ine jedlo.. 2 mesiace stare by mi nechutilo.. ved co by som robila potom? Ako v decembri mam narodky. Robim si tortu. Potom je mikulasa robim vianocnu tortu, alebo nejaky kolac . No a potom peciem nieco co plnim tak den dva pred 24. A nikdy nie je zhon. Vzdy mam 10 druhov a skoro vzdy je 6 kremovych teda musia byt cerstve.. kremove, cokoladove linecke s cokoladovym kremom, pistaciovi krem, tvarohovy krem, smotanovy krem, orechovy krem, trubicky. Osobne nemam rada suche pecivo ako venceky a aj to s lekvarom aspon namocim do cokolady. Zo vsetkeho robim tak 20 ks. To je 200 kolacov sme 3ja plus svokrovci manzel nieco zoberie do prace a vybavene. Kolaciky su mensie nez v cukrarni. Naco by som nieco piekla teraz na vianoce..? Upeciem ale aj to zjeme.

zuzuliennka1
5. okt 2024

@nevenka roztapajuce sa cheesecaky? 🫣😁 tak to si potom nejedla cheesecake. Normalny pevny v podstate ako “tvarohovy” kolac, len lahsi, jemnejsi. Klasicke tvarohove kolace su pre mna napr. tazke, sladke - aby sa prebila kyslejsia chut tvarohu. Do cheesecaku ide samozrejme original philadelphia, ale nic sa nepokazi ani tzv. “cream cheese”, dostat v kauflande, kolac je lahky, nie extremne sladky, jemne tvarohova chut.

dadulala
5. okt 2024

Týždeň pred Vianocami urobím cesto na linecké, van. rožky,spodky na košicky.Potom každý večer po robote jedno vyberiem a peciem. 5 večerov,5 druhov a finito. Krémové u nás nefrcia, a keď tak nueco pošle babka,tá sa v tom vyziva 🙂

babulka40
6. okt 2024

Skôr pečiem všetci traja sme decembrový, najprv torta,potom na Vianoce ,grilazky, oblíž prst, opitý Izidora, parížske rožky, sucháre u nás nejdu.

kavasmliekom
6. okt 2024

@helenamoravkova ja by som poprosila kontakt

mantilka
6. okt 2024

@simcucik pečiem tak týždeň dopredu linecké keksy, orechové košíčky,a natesno čokoládovú zamatovú roládu a posledné roky tortu pre Ježiška...lebo Vianoce sú u nás o narodení Ježiška. A niekedy vymyslím ešte iné druhy tých 6 druhov je stopka. Dcérka pomáha s plnením, vyrezávanim keksov...
Kedysi som s mamkou piekavala minimálne 11 druhov. Dávali sme po vychladnutí vždy časť do mrazáku a postupne vyberali aj na Nový rok, na Troch kráľov . Raz si pamätám že sme upiekli až 16 druhov 🤣. Nás to neskutočne bavilo. Vybrali sme si dovolenku a 3 dní pred Vianocami sme sa spolu zvŕtali v kuchyni.
Tieto Vianoce budú smutné, prvýkrát bez mamky....ale tak to malo byť. Verím, že aj napriek smutku budeme mať pekné zážitky.

earlgrey
6. okt 2024

Som jediná, ktorá nič nepečie? 🫣

jajanka31
6. okt 2024

@earlgrey ked sa ti nechce, nemas cas alebo vztah k tomu.. tak pohoda. Ja som si prave uvedomila ze toho roku asi nebudem mat cas piect...

muchotrafka298
6. okt 2024

@earlgrey urcite nie si. Ja k tomu nemam aboslutne ziadny vztah, piekla vzdy mama, kym zila. Minuly rok som nieco napiekla, velky uspech to ale nemalo, resp. nikto sa z toho nepototo a ja odmietam piect 20 druhov a potom to kadetade rozdavat, nosit do prace a pod. V januari tam toho budeme mat zas plny stol, ze co kto doma nezjedol, doniesol do prace.