icon

Kedy začínate piecť vianočné pečivo?

dadikvk1
5. dec 2018

Zdravím vás žienky kedy plánujete začať s pečením? alebo ste už s nejakým druhom aj začali? kľudne ponúknite aj inšpiráciu 🙂

pekný deň prajem

simca06022011
7. dec 2018

Ja zháňam overený recept na grilazky. A ak niekto pozná také orechové rožky s krémom na vrchu macane v čokoláde? ( Vyzerá ako parížsky z cukrárne ale je lepší, keďže cesto je orechové chrumkavé a plnka taká pudingovo- maslová, jedine čo si pamätám že puding sme šľahali nad parou s dacim a rožky sušili v rure). Recepty bol v jednej hrubej storočnej kuchárskej😂 nezdedila som...

simca06022011
7. dec 2018

@dadikvk1 inak ja ešte nepeciem nič. Zajtra skúsime medovniky. Kvôli dcére. Potom víkend pred vianocami urobíme guľky, možno šuhajdy, zserbo, za plech lineckych. Tento rok niečo slané by som chcela. Niečo starke pronesu a bude kopa. A ešte z tých suchých bude malá do školy nosit.

tyelde
7. dec 2018

My už sme napiekli aj zjedli kilo medovníkov 🤣 teraz cez víkend budeme medovníky a linecké, potom ešte kokosové pusinky a kokosovú roládu ale to až pár dní pred... My fungujeme tak, že každý pečie pár druhov vo veľkom a potom si s mamou a tetou vymeníme časť 🙂

katrin21
7. dec 2018

Ja peciem az pred Vianocami tyzden..nechcem jest stare pecivo, darmo vydrzi. Cerstve je cerstve.

evasustiakova
7. dec 2018

@dadikvk1
môj recept na hneď mäkké medovníčky 🙂
160 g med
160 g cukor kryštál
120 g Hera
500 g múka hladká
1 KL sóda bikarbóna
1 KL škorica mletá
2 ks vajcia
Med, cukor a heru necháme zovrieť.Múku zmiešame so sódou bicarbonou a škoricou.Pridáme trošku vychadnutú medovú zmes a zamiešame.Do nie úplne vychladnutej masy pridáme vajíčka.Spracujeme cesto, ktoré zabalíme a necháme ho odpočívať aspoň 2 hodiny.
Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 °C. Po upečení ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.

Ak chces môžem poslať aj recept na moje linecke, nám chutia 🙂

zuzi163
8. dec 2018

tiež mame radšej čerstve kolače a nie mesiac odstate,čiže na pečenie je ešte čas 😊 pomaly su Vianoce už od konca novembra/začiatku decembra..ludia zdobia stromceky,robia vyzroby,pecu kolace atd..a na vianoce to uz nema take čaro lebo uz mesiac chodia okolo stromčeka a jedia medovniky..

matta308
8. dec 2018

Ja zajtra 😁 už sa teším 😂

anicka766
8. dec 2018

@asia83 poprosim recept. Dakujem

0silvia0
8. dec 2018

@zuzi163 ja tiez co upeciem, schovam. Vianocne pecivo vytiahnem az na Vianoce presne kvoli tomu caru. A tiez sa mi nechce 5 krat piect medovniky lebo sa 5 krat zjedia.

asia83
8. dec 2018

@anicka766 Poposielam recepty. Keď malá zaspí.

dupinka
8. dec 2018

@ivka2112 robím obdobné ako je v Lidl recepty od A.Polákovej, len nedávam bielok do plnky a slivkový lekvár dávam spolu s makovou plnkou. Tú jednu vrstvu cesta potom použijem na bobaľky 😉

0silvia0
8. dec 2018

@ivka2112 ak chceš cecept na štedrák, tuto je výborný, aj ja robievam deň pred štedrým dňom a transportujem po rodine:
https://www.mimibazar.sk/recept/4612/vyborny-st... ale ja dávam navrch aj tvaroh a robím mriežku z cesta
ešte pridám recept na vanilkové rožky, sú fakt výborné, nikdy a u nikoho som lepšie nejedla, skúste:
https://www.mimibazar.sk/recept/35406/vanilkove...

0silvia0
8. dec 2018

baby, ak nemáte dobrý recept na vanilkové rožky, tieto musíte skúsiť, sú fakt najsamlepšie, len treba dodržať recept na 100 percent!!! - recept je v mojom príspevku vyššie - ja robím vždy z minimálne dvojitej dávky.

jana_eyre
8. dec 2018

@zuzi163 mozno u teba to tak nie je, no u nas to ma caro, aj ked pecieme a zdobime skor 😉

anjika44
8. dec 2018

V sobotu pred Štedrým dňom, dva druhy a keď sa to zje, tak potom ďalšie.

iwesska
8. dec 2018

Max tyzden,par dni pred Vianocami. Nechapem tomu spojeniu "peciem mesiac pred aby boli odstate". Ake odstate? Ked je dobry recept,tak sa da vsetko konzumovat hned. Linecke zmaknu ked su naplnene za take 3-4dni,perniky sa daju jest okamzite. Akekolvek suche pecivo navlhne do tyzdna. Ale ked maju ludia radsej stare,ako cerstve,nech pecu aj od novembra😁

ajko2011
8. dec 2018

"suché" si spravím týždeň pred Vianocami. A zvyšok cez víkend 22-23.december. Zbytočne skôr.

simba2008
8. dec 2018

@asia83 poprosim recept dakujeeem

dadulala
8. dec 2018

Ahojte,mozno niekomu pomoze, posielam recept na linecke a vanilkove rozky.Je to od mojej babicky z Moravy a to bola ina cukrarka. Bezne na Vianoce nam nosila aj 15 druhov drobneho peciva na Vianoce 😊.
Linecke: 30dkg hl.muky,20 dkg masla,8 dkg pras.cukru, 1 zltok.Peciem z dvoch varok.

Vanilkove rozky: 30 dkg hl.muky,8 dkg pr.cukru,10 dkg lieskovych alebo vlas.orechov, 22 dkg masla,2 zltka,citr.kora.Obalujeme v cukre s vanilkou.

juana86
8. dec 2018

Prosim dajte mi recept na medovnicky dakujem

zuzi163
8. dec 2018

@jana_eyre no u nas teda vobec prave naopak,od detstva to tak bolo a robim to aj ja teraz ked mam vlastnu rodinu 😉

laurusia
8. dec 2018

@asia83 tiež by som poprosila recept 🙂

evkamotka
8. dec 2018

15teho budeme piect a iba vanilkove rozky. Zistili sme ze nam chutia najviac a ine nam ku stastiu nechybaju 🙂

jankita
8. dec 2018

@barbarita9 juuuj, znie to chutne. Poprosila by som si recept na tie sušienky, ak môžem. Citrón a kokos máme radi ☺. Ďakujem.

barbarita9
8. dec 2018

@jankita su skvele dnes som ich robila zas lebo moji chlapi hlavne krpec 2,5rocny sa do nich pustili.....tak som si zasa spravila cesto ale trojitu davku a zajtra robim https://dobruchut.azet.sk/recept/48140/citronov... nech sa paci

mirage
9. dec 2018

@evasustiakova Tieto peciem aj ja, miesto Hery maslo..A su vyborne.

h2
9. dec 2018

Ahojte, ja som ako prvé piekla 5.12. vínové koláčiky a včera som ich piekla zase, lebo po tých prvých sa len tak zaprášilo. Okrem toho som si včera urobila cesto na medovníčky, tie budem piecť dnes. Ale to ešte nebude na Vianoce, niečo dáme do školy na Vianočnú besiedku, niečo zoberieme do práce a ostatné sa zje. 😋 Na Vianoce budem piecť medovníky týždeň pred Vianocami a ostatné na poslednú chvíľu, 2-3 dni pred Vianocami. Mám v pláne piecť linecké, vanilkové rožky, vínové a kokosové pusinky. A na Silvestra sa chystám na krémeše, už teraz sa teším! 😊

petkaaa
9. dec 2018

V predvianočný víkend. Nepečieme pre regiment, že budeme cely mesiac vypekať a udierať niekoho po prstoch, aby to “vianočné” nejedol. Nemá to význam. Na medovníky mame taký recept, že sú hneď mäkké, takže nie je problém. Keď upečieme v sobotu, tak do pondelka 24.12 budú odležané až až. Ale cez týždeň som tu čítala, že niekto už na začiatku decembra urobil snehové pusinky, kde idu vaječné bielky a chce to nechať na sviatky. Prepadla by som sa od hanby keby som mala ponúknuť mesiac staré koláče. 🙄

jankita
9. dec 2018

@barbarita9 ďakujem ☺

ejmylia
10. dec 2018

Víkend pred vianocami, keďže skôr čas nebudem mať. Ale tak tento rok idem piecť všetko také rýchle koláčiky, tak snáď to stihnem 🙂