Koľko ste mali rokov, keď ste začali variť?
Varit ked som sa osamostatnila, ale varil viac priatel. Ja som sa naucila najskor len to co mi chybalo, ako paradajkova polievka, francuzske zemiaky, zemiakova omacka. Najviac som zacala varit az po narodeni deti. Piect som zvykla aj doma.
Zapajala som sa odjakziva. Od 10-12 som vedela plnohodnotne pripravit obed - polievka, druhe jedlo. V nedelu museli byt vzdy domace rezance do vyvaru (moja uloha). Piect som piekla lebo ma to bavilo, prva babovka niekedy na zakladke a pamatam sa, ze chutila ako prazenica - ale na moju obranu, internet bol este v plienkach a mala som len napisane kolko coho, nie ako na to 😂
Od utleho detstva som sa motala v kuchyni. Niekedy v druhom alebo v tretom rocniku na ZS som dokazala sama urobit puding, palacinky a pod. Na druhom stupni som varila cestoviny, smazila rezne, piekla babovku, bublaninu a tak. Od 20tky mam vlastnu domacnost, kde som kazdy den varila komplet polievku a drihe jedlo a casto piekla. Nehovorim, ze vsetko vzdy bolo uzasne, ale casom sa to vypilovalo. Myslim, ze varit a piect viem dobre, ale taaaaak sa mi nechce. A hlavne nenavidim vymyslat, co uvarit.
Od cca 6 rokov som vedela upiecť babovku, bublaninu, puding. Mama chodila na služby do nemocnice a otec na varenie nebol (alebo bol na turnuse). Inak svoje 6 ročne dieťa by som takto nenechala 😉 v 12 som už vedela komplet obed… viem uvariť hocičo, jedine nerada peciem zákusky, kde je čokoláda - neviem to krájať
@siminaberkyova 24, moja mama nie je ktovie aka kucharka, takze som sa ucil az ked som zacala byvat sama.
Mame som pomáhala v kuchyni tak od 6 rokov,od nástupu do školy. Neskôr si. pamätám,že som videla knihu "recepty káčera Donalda"alebo tak sa to nejako volalo,a strašne som ju chcela. Mohla som byť v 3-4 ročníku na základnej a podľa toho som sama skúšala prvé jednoduché recepty typu puding,praženica, obložené sendviče, nejaké toasty, nátierky. Neskôr už som robila aj tie náročnejšie, bublaniny, nákyp , polievku a podobne.
Čize cca v 10 som začínala tak v kuchyni už sama
Os mala som pomáhala.v kuchyni.,.asi 10-12 som varila sama, ale vopred dohodnuté odkonzutované s mamou, a potom priebežne už sama podľa receptov na čo som mala chuť
@siminaberkyova v 12 som sa uvarila prvý guláš . A odvtedy prvé polievky a neskôr aj druhé jedlá . Učil má otec , keďže mama odišla ,keď som mala 15 ,a dovtedy to s ňou bolo doma kadejaké . Takže pre mladších súrodencov bolo treba variť .internet nebol , takže kuchárske knihy boli využité u nás doma 😂 .
V 21 som šla bývať s manželom a varila som všetko v podstate 🤔
Môj syn má 13 . Vie si urobiť nugetky s kuracich pŕs , uvariť zemiaky k nim , omeletu , praženicu , jednoduché jedlá ako špagety s kupovanou omáčkou , a varil aj kotlíkový guláš v lete . Nechali sme ho samého , šiel podla internetu a podaril sa mu výborne
Od 12tich som doma varila pre celu rodinu
@siminaberkyova u mňa v 11 také ľahké zemiaky,rezeň,omeleta,palacinky,segedín,vývar ,rybie prsty,hranolky nič ťažké
35
v 12r. som sama urobila žemľovku....mama nebola doma. za nič na svete som nevedela pochopiť recept. čítal som si ho dookola niekoľkokrát. nakoniec som tomu nejako pochopila.
vždy som chcela byť kuchárka - nesplnilo sa. varenie milujem.
Ja asi v 12tich, jednoduché jedlá (cestoviny, omelety, praženice...) a v 14tich som zvládla nedeľný obed, vrátane polievky😊
náš syn skúša variť od cca 12tich, dcéra skôr - za mojej asistencie a podľa receptu...
dcérka nám sama upiekla mafiny, keď mala 14 - ako prekvapilo, teraz už upečie aj bábovku a z lístkového cesta plnené koláčiky...
Inak u nás varí môj muž, ja skôr pečiem 😁k vareniu až taký vzťah nemám 😁
Ako tretiačka na ZŠ som uz zvládla uvarit plnohodnotný obed. Vzdy ma veľmi bavilo všetko v kuchyni.
Az do obdobia odporu jedenia môjho prvého dieťaťa 😂
@siminaberkyova učím sa celý život a aj tak sa mi nevydaria niektoré jedlá (najmä múčne a koláče), lebo mňa vôbec nebaví varenie. Ja len čakám,kedy dcéra vyrastie a bude traviť viac času v kuchyni ako ja🤭😄
Keď sme si s mužom kúpili byt a začali sme spolu žiť. Mala som 19 rokov…
Čo sa vlastne a tom učí? Neviem, odsťahovala som sa a rovno som varila bez učenia. Však nazriem na recept a varím.
Asi ako 9 ročná. No určite už v 11 sme so sestrou vedeli uvariť plnohodnotný obed - polievka, ryža, kura alebo rezeň, zemisková kaša a pod, koláč.. (Sme do roka narodené). Celkovo sme boli veľmi samostatné. Od 9 sme cestovali samé, MHD, vlaková stanica, kúpiť lístky, ísť 60 km vlakom, peši pár km cez les a polia po vybudovanom chodníku do dediny.
Keď si to človek naplno uvedomí, tak mama musela byť v riadnom strese. Neboli mobilné tel. a aj pevnú linku nemal každý. Niekedy čakala až dovecera, kým sme zavolali od deda z práce (keď mal nočnú) susede v paneláku na tel.
Do nejakých 20 mi aj voda prihorela....a potom to už šlo... Podľa receptu, čo napísali to som urobild
Od cca 20tich akonáhle som začala bývať sama, mama ma do kuchyne nikdy nepúšťala
@siminaberkyova Ked som nastupovala do prvej triedy, tak ma mama naucila par zakladnych jedal, co si mozem uvarit, ked budem sama doma a hladna. Zhruba od tohto veku ma aj volala pomahat k vareniu, pri peceni sme pomahali uz skor, kedze ochutnavky cesta stali za to 🙂 Ked som sa po skole nastahovala do vlastneho, tak som uz vedela slusne varit aj piect, aj od oka.
@siminaberkyova to sa treba učiť? Veď to ide samé,recept a ideš
8/9 rokov . Prvé samé uvarené jedlo keď neboli rodičia doma mala som 13 rokov . Ryža s mäsom na zelenine ktorú som si vtedy vymyslela teda aspoň som si to myslela 😄
ako cerstva 19ka som odisla do zahranicia a zacala varit skoro kazdy den
@siminaberkyova cca keď som odišla na vysokú takže v 18 , ale doteraz varím iba sporadicky a nevarim polievky lebo ich nejem a ani žiadne omáčky. Bývam sama, takže varím iba jednoduché a rýchle jedlá.
Som vyučená cukrárka. Na zaverečných skúškach sme museli sami.upiecť zákusok a tortu, takže som mala asi 18 rokov.
Prvé jedlo čo som sama uvarila bol pstruh s vymyslenou omáčkou ako podakovanie priateľom, u ktorých som bola na pár dní
a to som mala asi 24.
No moja mama je taká, že variť chce vždy len ona a sama. Tak doma toľko príležitostí nemám.
@siminaberkyova cca od 9 - 10 som pomáhala mame a jednoduché veci robila aj sama.. varenie ako také cca od 13 a v 18stke som sa odsťahovala a odvtedy si varíme sami s priateľom..nie je to nič ťažké veď sú recepty
Ja som nikdy v kuchyni nepomahala, max tak ocistit zeleninu do polievky.Mamka bola kralovna kuchyne a chcela si tam "vladnut" sama.na vyske sme raz za tyzden zbuchali s babami spagety s mortadellou.ptm.som zila v UK ale varila domaca, mozno som 10x uvarila nejake cestoviny...
Ked som mala 24 zacala som varit pre seba a frajera.kucharska kniha, mamka na telefone.
Teraz varim pre rodinu kazdy den, uvarim vsetko, bavi ma to.navstevy sa oblizuju, svokra vychvaluje.uvarim hocico narocne, tiez peciem vsetko mozne, vymyslam.si recepty,mam milion bylin, dochucujem, ochutnavam a vraj som vyborna kucharka.
Zdedila som to zrejme po mame a obidvoch babkach.Takze ak si sa pytala kvoli tomu, ze mas komplexy, ze este nevies varit, vobec sa netrap.ked to clovek ma v sebe, bude vediet varit, kedykolvek zacne.
@siminaberkyova ja koľko neviem, moje deti cca 2/3 keď mi začali asistovať v kuchyni. Dcéra má 10r a nemá problém navariť zeleninovu polievku ci napiecť ovocne mufiny keď sa nám pokazila váha tak od oka piekla a teda klobúk dole ja by som sa do toho nepustala...

@siminaberkyova uplne zaklady niekedy na ZS - mali sme kruzok varenia, pripravovali sme uplne jednoduche jedla ako spagety s kecupom a syrom, krupicovu kasu, chlieb vo vajci… a od 16 som si zacala varit sama, lebo mamina kuchyna mi nechutila.