Luxusné štedrovečerné menu
Po prvýkrát ju budem tráviť sama bez toxických členov rodiny, kvôli ktorým som Vianoce odjakživa neznášala, nemajú pre mňa ani duchovný význam. Celý deň pracujem, domov prídem až večer, čiže nebudem mať veľa času na prípravu komplikovaných receptov. Chcela by som si ale uvariť niečo špeciálnejsie, napr lososa na nie bežný spôsob. A potom si už len užiť sama kľud pri telke. Viete mi poradiť nejaké chutné osvedčené recepty?
Neviem, ci myslis aj take tradicne vianocne jedla, ale ak mas rada kapustnicu, my robime inu ako vacsina ludi v mojom okoli a je vyborna. Je to velmi jednoduchy recept a robi sa u nas len na Stedry den.
Das len varit kvasenu kapustu s troskou vody (podla toho aku chces hustu - ked mam v kapuste dost stavy, vody dam minimalne alebo vobec), hrstou-dvomi susenych hribov (nenamacam vopred) a aspon 30imi susenymi slivkami (aj viac). Ked bude kapusta hotova, pridas 1 slahackovu smotanu (dvam celu smotanu na 3L hrniec, ale supla by som ju aj do 1L), nechas este prejst varom a potom pouzijes vsetku svoju pevnu volu, aby si nezjedla cely hrniec naraz. 😂
ja robím lososa v kruste - na lososa navrstvíš zmes popučených cornfakesov, syra, korenia a byliniek (možeš použiť aj orechy namiesto cornflakesov alebo obyčajnú strúhanku - dá sa to všelijako vymyslieť…), keď nedáš syr tak pridáš trošilinku oleja aby to držalo pokope… k tomu nejaké zemiaky a pečené hokaido… ja na vianoce dokonca mám k rybe rada kompot hruškový alebo broskyňový…
Ja mam rada lososa so americkými zemiakmi a s avokadovym šalátom. V podstatne ten losos iba natriem olivovým olejom, posolim a posypem provensalskymi bylinkami. Upiecies za 6min. V podstate slávnostnejsie bude od toho šalátu - 1 avokádo popucis vidličkou, pridáš soľ, čierne korenie, nadrobno pokrájanú cibuľu, na malé mesiačiky nakrájané cherry paradajky (zopár) a 1 uvarené vajíčko nakrájané na kocky.
Ešte sa k tomu môže urobiť aj zálievka z oleja, horčice, soli, ale to neviem z hlavy, ak chceš môžem po víkende pozrieť v mojej knihe.
Rychle? Tak to ten losos je idealna volba za mna
Ja mam rada lososa so americkými zemiakmi a s avokadovym šalátom. V podstatne ten losos iba natriem olivovým olejom, posolim a posypem provensalskymi bylinkami. Upiecies za 6min. V podstate slávnostnejsie bude od toho šalátu - 1 avokádo popucis vidličkou, pridáš soľ, čierne korenie, nadrobno pokrájanú cibuľu, na malé mesiačiky nakrájané cherry paradajky (zopár) a 1 uvarené vajíčko nakrájané na kocky.
Ešte sa k tomu môže urobiť aj zálievka z oleja, horčice, soli, ale to neviem z hlavy, ak chceš môžem po víkende pozrieť v mojej knihe.
@bolarazjedna mňam, to vyzerá skvelo, aj ja chcem tento rok spraviť lososa
@anonym_autor Tiež sa prikláňanom k steaku z tuniaka, napr. z bazalkovým pestom, pučenými zemiakmi. Losos nie je veľmi luxusná ryba a pokiaľ je chovaný na farme, tak ani zdravá.
Na čo ti je vlastne niečo specialnejsie?
Nic neslavis, tak si uvar na čo budeš mať vtedy chut a hlavne čas.
Robievam lososa v trúbe. Iná ryba mi nechutí. Na nete nájdeš kopu receptov, mne ten môj našla umelá inteligencia
Pstruh podla mlynarky,zemiaky,dusena zelenina
Losos na bylinkovom masle,zemiakove alebo batatove pyre,ruzickovy kel alebo spargla-podusena a glazovana
Vyprazane rybie file,varene zemiaky ,citronova alebo pomarancova omacka
-inak,nedokazala by som sa tesit na stedry vecer sama doma.
Ine dni v pohode.
Ale v tento den by nik nemal byt sam.
@anonym_autor tiež mám rada lososa s rozmarínom, provensalskym korením a maslom. K tomu dusenú mrkvu, brokolicu, zelené fazuľky a zopár kúskov zemiakov .
@anonym_autor ak rybu tak losos a okolo neho rozhádzať cherry paradajky, cesnak na kolieska, losos potrieť olejom, bylinky cesnak a k tomu môžeš dať do pekáča aj zemiaky.Losos vložiť až neskôr zemiaky sa dlhšie robia ja mám rada dobre opečené, k tomu dip cesnakovy
Rýchle ? Tak si daj mrazenú pizzu, mrazené pirohy alebo keď tak obalované aljašské filety so zeleninou či hranolkami.
@anonym_b59e38 lebo chce 🤷
@anonym_autor namiesto lososa si kup inu rybu, napr. Prazmu, zubáča … biele masko lahodný filet…
@anonym_autor https://www.mimibazar.sk/recept/3453/moje-viano...
mozes sa inspirovat tu, tato baba ma zaujimave recepty
https://www.mimibazar.sk/recepty.php?strana=2&u... tu su jej recepty
Ďakujem všetkým. Pravdepodobne si spravím tuniaka, toho som si často robila v sezame a už som naň aj zabudla.
Pstruh podla mlynarky,zemiaky,dusena zelenina
Losos na bylinkovom masle,zemiakove alebo batatove pyre,ruzickovy kel alebo spargla-podusena a glazovana
Vyprazane rybie file,varene zemiaky ,citronova alebo pomarancova omacka
-inak,nedokazala by som sa tesit na stedry vecer sama doma.
Ine dni v pohode.
Ale v tento den by nik nemal byt sam.
@osky Nevieš si predstaviť, čo som v tej rodine zažila, chodím na terapie. Mne je celá rodina aj Vianoce u prdele, utekám od nich 15 rokov. Až teraz prvýkrát ich manipulácie nepomôžu.
@osky Nevieš si predstaviť, čo som v tej rodine zažila, chodím na terapie. Mne je celá rodina aj Vianoce u prdele, utekám od nich 15 rokov. Až teraz prvýkrát ich manipulácie nepomôžu.
Urob si taký Štedrý deň, ako Tebe vyhovuje. Neexistuje žiadny zákon ako ich treba stráviť. Kľudne aj so špagetami na tanieri, nohami na stole a vínom v ruke.
@anonym_autor neviem odkiaľ si ale ja by som sa na varenie vykašľala a objednala si jedlo na tri dni v neakej dobrej reštaurácii a bud nech ti to doručia alebo si to sama vyzdvihni keď pôjdeš z prace. Alebo by som nejedla, netreba sa stále prežierať 😉
@bolarazjedna Ja si poprosím recept na tú zálievku k tomu avokadovemu šalátu. Ďakujem!
Neviem, ci myslis aj take tradicne vianocne jedla, ale ak mas rada kapustnicu, my robime inu ako vacsina ludi v mojom okoli a je vyborna. Je to velmi jednoduchy recept a robi sa u nas len na Stedry den.
Das len varit kvasenu kapustu s troskou vody (podla toho aku chces hustu - ked mam v kapuste dost stavy, vody dam minimalne alebo vobec), hrstou-dvomi susenych hribov (nenamacam vopred) a aspon 30imi susenymi slivkami (aj viac). Ked bude kapusta hotova, pridas 1 slahackovu smotanu (dvam celu smotanu na 3L hrniec, ale supla by som ju aj do 1L), nechas este prejst varom a potom pouzijes vsetku svoju pevnu volu, aby si nezjedla cely hrniec naraz. 😂
@anonym_e89c51 tak u nás je toto tradičná kapustnica, akurát ju robím bez smotany👍 A môžem potvrdiť, že je vynikajúca, mne vlastne iná ani nechutí😉
@anonym_autor neviem odkiaľ si ale ja by som sa na varenie vykašľala a objednala si jedlo na tri dni v neakej dobrej reštaurácii a bud nech ti to doručia alebo si to sama vyzdvihni keď pôjdeš z prace. Alebo by som nejedla, netreba sa stále prežierať 😉
@zeldia Som z malého mesta, na štedrý večer nebude otvorené asi nič. Okrem toho veľmi rada varím
@bolarazjedna Ja si poprosím recept na tú zálievku k tomu avokadovemu šalátu. Ďakujem!
@dasiacik nech sa páči 🙂
Opekance s makom.
@anonym_b59e38 prečo by nič neslavila? veď bude sláviť dobrým jedlom, len bez toxických ľudí tak si to chce patrične užiť a hľadá recept na niečo chutné..
@anonym_b59e38 prečo by nič neslavila? veď bude sláviť dobrým jedlom, len bez toxických ľudí tak si to chce patrične užiť a hľadá recept na niečo chutné..
@jana_eyre_2 ale čo chce sláviť keď nič neslavi 😂
@anonym_autor ach...to ma velmi mrzi.
Ja si neviem predstavit ake musis mat stresy,ked toto pises.
V tom pripade sa ti ospravedlnujem.ked clovek nezazije,ani mu na um nieco take nepride...
A teda,zelam ti,aby si si tie vianoce osamote naozaj uzila dobre,v pokoji.

za mna tuniakovy steak s bylinkovym maslom a k tomu opekane zemiaky (alebo pyre z hokaida)