icon

Marcipánové torty - recepty na korpusy, krémy, poťahové hmoty

dadka212
23. jún 2012

ahojte, zakladám novú tému, aby to bolo prehladnejšie, takže ak má niekto zaujímavé recepty sem s nimi, ja skopírujem tie, čo mám zozbierané 🙂

rough
16. nov 2012

" upgrade" pribinacik - postup ako klasicky pribinacik ( 250 ml slahacka, 250 g jemny nehrudkovy tvaroh, 125 ml pochutkova smotana, 1 vanilkovy creme ole, praskovy cukor podla chuti - ja na toto mnozstvo davam cca 2 lyzice ) + cely vanilkovy cukor z pravej vanilky - napr ten tesco bio cukor. Ten tomu prida to prave grady🙂 a do cokoladoveho pribinaka pridavam nastruhanu cokoladu, sa v nom krasne rozpusti a ocokoladovi ho.

Nabuduce sa chystam na " dospelacku verziu" s rumom:]

blcha
17. nov 2012

prosim vas baby recept na hmotu cokommf 😉 dakujem

zvedava17p
17. nov 2012

ahojte, mozete mi poradit, chcela by som robit mramorovy korpus ale len do 19 cm formy, ako mam upravit mnozstva surovin, dakujem

pralinka25
17. nov 2012

@zvedava17p na tejto stranke dolu mas rozpocitane jednotlive davky. ten zo 4 vajec povodny je pisany na 23 cm formu. http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=17&t...

zvedava17p
18. nov 2012

@pralinka25 dakujem

anulicek
18. nov 2012

Dievčatá.. vďaka za každú jednu radu na týchto stránkach.. som "začiatočník".. takže ste mi veľmi pomohli..
@lokalistin Ďakujem za skvelý recept (na prvej strane.. to tenučké tortové cestíčko...) úžasne jednoduché a naozaj dobré. Robila som ho prvý krát (pre moju ročnú bambuľku na oslavu) a vyšlo to.. 🙂 Piškótových ciest sa "bojím"... či nespľasne a tak.. a toto naozaj vyšlo.. vrelá vďaka...

lamps
18. nov 2012

Jogurtová plnka s mascarpone : l mascarpone, 2 biele jogurty, 2 šľahačky, 2 stužovače, 2 vanil. cukry, pr. cukor podľa chuti. Vyšľahať šľahačky + stužovače, zvlášť vyšľahať ostatné prísady a nakoniec vmiešať do nich vyšľahané šľahačky

lokalistin
18. nov 2012

@anulicek hej som rada,ze klaplo a chutilo mame tu este jednu temu kde davame obrazky tort a debatujeme,tato je skor na recepty,aby sa pri tolkom debatovani nestratili.Tak hod svoju torticku k nam tu: https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/

sanild
20. nov 2012

@dadka212 dadka ešte ta poprosím ten pribináčikovy krém.... čo to je na konci 2 vanilkového..... ?

ajka82
20. nov 2012

@sanild 2 vanilkove Creme Ole- puding bez varenia od Dr oetker... len ho vysypes na koniec do kremu a premiesas

sanild
20. nov 2012

@dadka212 prosim ta co je 2 vanilkove creme ole.? 😀

sanild
20. nov 2012

@ajka82 dakujeeeeem 🙂

spula22
20. nov 2012

zienky dajte tipy na nejaku overenu domacu potahovku 🙂 ale ja som este niikdy nic take nerobila,tak nech to aj ja amater zvladnem 🙂 dakujem

lokalistin
20. nov 2012

kopirujem sem link od @anibas na vianocne pecivo ,aby sa lahsie hladalo dakujem
http://www.cukrovi.kvalitne.cz/ukazka_mych_vyro...

lokalistin
23. nov 2012

Kopirujem
neviem presne od koho povodne
RECEPT NA VETERNIKY
79zuzana rapunzel1 @pralinka25
@12321 baby moje, to nie je žiadna veda, to zvládnete ľavou zadnou... cesto je: 3 dl vody dať zovrieť do hrnca s 150 g herry, keď sa rozpustí, tak vmiešať 170 g múky a lyžička sódy bikarbony, v recepte je pôvodne polohrubá, ale s hladkou sú lepšie, miešať pokiaľ sa cesto neoddeľuje od stien hrnca, bude to taká hustá masa nalepená na varchu, nechať vychladnúť a zamixovať 4 vajcia mne sa osvedčil tyčový mixér, ale v pohode aj s klasika metličkami. Nastriekať na plech a piecť na 165 stupňov cca 45min až hodinu, záleží od rúry, ja mám robín na svojej aj na maminej a každá pečie inak. plnky: 1. 0,5l mlieka, puding extra vanilka,cukor, 2 vajíčka´-klasika pudingová, 2.skaramelizovaný cukor zaliaty šľahačkou a vyšľahať,3.vyšľahaná dosladená šľahačka. poleva: skaramelizovaný cukor, zaliat trochou vody, a vmiešavať práškový cukor, kým to nie je akurát husté a omáčať. Parížske rožky sú toť:http://www.akosatorobi.sk/video/2703/parizske-rozky-re..., ale pečiem na 90tke asi 40 minút, niekedy viac a plnku robím. žltka čo mi zostali cukor 1žltko/50g cukru kryštál, hoooodne kakaa palmarin, alebo maslo, a šľahačka 33%, všetko šľahám spolu nad parou do zhustnutia, tak 30 minút, a robím aj karamelovú verziu s plnkou ako do marlenky. Skúste to nie je to také ťažké a môžete mlsať celý deň

rough
24. nov 2012

Systemom pokus omyl sa mi podarilo vytvorit krem, po ktorom sa sli kolegovia "utlouct"🙂
Husty extravanilkovy puding, osladeny roztopenymi 2 bielymi cokoladami, vymiesat s 1 maslom, zmiesat s 2 jemnymi tvarohmi, dosladit vanilkovym cukrom, ak treba (ja som dala 2 bio, lebo sa mi zdal tvaroh kyslejsi). S cokoladovym korpusom, poliaty vajcakom to bol kuzlus mnamozus🙂

jakelina
24. nov 2012

@rough a v jakém množství jsi vařila pudink??

rough
24. nov 2012

@jakelina 1/4 l mlieka, nech je 50:50 s maslom (250 g) a to mnozstvo zas na polovicu s tvarohom (500 g). Cely krem je tak vlastne tvarohovy, s vanilkovo bielocokoladovou prichutou.
Mnozstvo kremu mi vystacilo na bohate 2x plnenie 21 cm kruh.

jakelina
24. nov 2012

@rough děkuji

henas
24. nov 2012

Ahojte baby, chcem sa Vas popytat co dat namiesto masla do kremu,...pouzivate palmarin alebo heru? Ja som v tomto este zaciatocnik,dikes

rapunzel1
24. nov 2012

Môj recept na lakonky: je to taká úprava toho čo mám odskúšané na penových tortách, tak možno niekomu pomôže. Bielka sa šľahajú nad parou v pomere 1bielko a 70g jemného krupicového cukru, spôsobom, naskôr vyšľahať bielka bez pary, potom dať nad paru a postupne zašľahať cukor, odstaviť až keď sa hmota oddeľuje od okraja nádoby a vytvára akoby bubliny, závisí to od počtu vajíčok, čím viac vajec, tým viacej času. Niekto pridáva za lyžičku sódy bikarbony do cukru, ja som to neurobila. Keď je masa hotová, odstaviť a zamiešať do nich kokos odhadom aby to bolo proste kokosové, alebo orechy, kto ako chce, UPOZORNENIE : NIE MIXÉROM, len jemne varechou, inak to môžete vyhodiť. Potom klasika, plech, pečiaci papier, šablona na laskonky naniesť lyžicou a rozotrieť, dohladiť stierkou. Piecť prvých 10 minút na 90tke a potom približne 40 -50 sušiť na 60-50 stupňov, pokiaľ nie sú úplne suché, ak zabudnete stíšiť, zhnednú vám. Plnka je jednoduchá, 0,5l mlieka variť do 0,2 dať 3 lyžice hladkej múky, dve vajíčka, 2 extra vanilkové pudiny, cukru tak za necelú šialku-kryštál, uvariť puding, keď sa zrazí nič to, premixovať tyčovým mixérom a bude krásne jemný, vychladiť a zmiešať s 350 g masla, približne, ja dávam od oka všetko, takže cca. A potom klasika dať do kopy a dobrú chuť 🙂

rapunzel1
24. nov 2012

@lokalistin odo mňa, keby boli nejaké otázky, treba sa pýtať, mne sa už o veterníkoch v poslednej dobe aj sníva

lencza
24. nov 2012

@henas já jednou dělala pro alergika, který nesměl máslo, krém s ceressoftem a bylo to kupodivu moc dobré

lokalistin
24. nov 2012

@rapunzel1 tak ze dakujem a dufam,ze nevadi,ze som to sem zkopcila

henas
25. nov 2012

@lencza dakujem, len ked neviem co je ceressoft,...som fakt len zaciatocnik 😅

frlka
25. nov 2012

KARAMELOVY REZ - rychly a vyborny 🙂

6 lyzic poloh.muky
6 vajec
1 salka pras.cukru
1/2 dcl vody (aj menej)
1 prasok do peciva
15 dkg mletych orechov (moze byt aj viac)

1 Salko (uvarene = neotvorenu konzervu varime 2 hod. vo vode, dame vychladnut)
1 Hera (v recepte je 1 Hera + 125g masla, ale to je vela! Mozes dat len 1 Heru, bude menej kremu, ale nebude to take priecne maslove 🙂

lekvar (ribezlovy, ...)
tortove oplatky (ale nemusia byt, ja davam na plech len papier na pecenie)
Postup:
Zltka vymiesame s cukrom do peny (ak je to velmi huste, pridame trochu teplej vody), potom muka, pras.do peciva, sneh z bielkov, mlete orechy, premiesat.
Na plech dame papier na pecenie, na to tortove oplatky (nemusis dat), vylejeme cesto, upecieme (elektricka rura cca. 200 C, 15-20 min. - pichnes sparatkom do cesta, ci sa nelepi).
Ked cesto trochu vychladne, odstanit papier na pecenie, ...potrieme lekvarom, na to plnku zo Salka (Salko + Hera = zmiesat).

Typ: Heru si vyberiem skor pred pecenim, nakrajam si ju na male kusky, nech je makka a potom sa lahko zmiesa so Salkom. Lebo, ked som ju miesala za studena so Salkom, vznikla mi taka hmota akoby zrazena!

Vrch zakusku ozdobime struhanou cokoladou, mletymi orechami, ...

frlka
25. nov 2012

Košíčky (velmi chutne)
(davka na cca. 40 ks kosickov)

CESTO:
30 dkg hl. muky
24 dkg Hera
12 dkg prask.cukru
3 dkg mletych orechov (2 velke lyzice)
1 lyzica kakaa
Vymiesit a plnit kovove formicky kosicky. Hrubka cesta v kosicku cca. 2-3 mm, ...do jedneho kosicka cesto cca. 1 vacsia kavova lyzicka, natlacit az po okraj formicky.
Dat upiect v rure na plechu, rura na 200C, 15-20 min.
Po upeceni vyklopit kosicek = po cca. 4-5 minutach, ked vychladne.

KREM (slahany nad parou):
4 cele vajcia
25 dkg krystal.cukru
Miesat nad parou (hrniec s vodou, na to dat druhy hrniec, co sadne od okraja po okraj, miesat kludne mixom, az zacne krem "pisat").
Do vychladnuteho primiesame 250 g masla (Zlata Hana, Hera,...).

Plnit kosicky kremom, na vrch zaliat cokoladou (cokol.poleva) + posypat ozdobnymi farebnymi gulickami,...

Cokolad.poleva:
1 cokolada na varenie ORION (tato je super dobra!)
2 cm platok CERA (ztuzeny tuk na pecenie)
mozes dat aj trosku oleja
- rozpustit v šálke vo vodnom kupeli.

frlka
25. nov 2012

VETERNIKY.

Odpalovane cesto:
3,5 dcl vody
12,5 dkg Palmarin
stipka soli
22 dkg hlad.muka SPECIAL
6 vajec

Vodu, Palmarin a sol dame varit. Ked to vsetko vrie, pridame muku a miesame, kym sa nespravi hruda. Muku pridame vsetku naraz.
Odstavime z ohna a vmiesame vajcia.
Naplnime vrecko a vytlacame tvary podla chuti.
Pecieme na 200C 20 minut a na 170C este dalsich 10 min.
Trubu neotvarame minimalne 20 min!

Plnka č.1:
3 dcl krystal.cukru upalime na karamel, pridame 3 dcl smotany na slahanie (zn. RAMA Creme Fine = kupis v Metre, bal. ako krabicove mlieko 1L) a uvarime.
Ked je vychladnuty, pridame do 1/2 L slahacky vyslahanej tak na polovicu a slahame spolu.

Plnka č.2:
3 dcl mlieka (hocijake - polotucne,..)
1 vanilk.cukor
2 lyzice cukru
1 Zlaty Klas

Uvarime puding, po vychladnuti pridame do slahacky a spolu doslahame.

frlka
25. nov 2012

KYSNUTE CESTO - super dobre (od mojej babinky):

1 kg polohr.vyberovej muky (izbova teplota!)
1 prasok do peciva
3 zltky (izbova teplota!)
3 dcl oleja
3-6 lyzic prask.cukru (ked robim slane cesto, menej cukru)
6 dcl vlazneho mlieka
10 dkg kvasnic

Postup:
1/ kvasok - 1 dcl tepleho mlieka + 1 caj.lyz.cukru + kvasnice
2/ do nadoby preosiat muku, pras. do peciva, ostatne ingrediencie, kvasok, dobre vymiesit, dat kysnut.

TYP: Nechat kolace este na plechoch kysnut cca. 20-30 min. pred pecenim a potierat olejom az TESNE pred pecenim - lepsie nakysnu a budu ako bavlnka 🙂

Jemne slane rozky - z kysnuteho cesta 🙂
urobit si kysnute cesto (teraz do cesta MENEJ soli), rozvalkat na kruh 30 cm, hrubku cesta 5 mm,
potriet olejom, posolit, rozkrajat na 8 dielov (trojuholnikov) a zatacat kazdy trojuholnik od sirokej strany po spic, ulozit na plech, nechat este cca. 20-30 min. kysnut, pred pecenim zlahka potriet olejom, mozes ozdobit vrch rozkov makom, sezamom, lanove semienko, struhanym syrom,... Potom upiect na vymastenom plechu v rure 180-200C, cca. 10-15 min. Budes vidiet, ze uz hnednu, vybrat.
Su super na ranajky ku kave, ... .