Marcipánové torty - recepty na korpusy, krémy, poťahové hmoty
ahojte, zakladám novú tému, aby to bolo prehladnejšie, takže ak má niekto zaujímavé recepty sem s nimi, ja skopírujem tie, čo mám zozbierané 🙂
TIRAMISU (je super, aj ked nie je original. talianske s mascarpone...)
potrebujeme:
tortovu formu priemer cca 23 cm
22 podlhovastych piskot (zalezi od velkosti formy) - LIDL ma dobre!
silna turecka kava (na 1/2L vody cca. 4 velke lyz.kavy)
rum (cca. 1 dcl)
2 natiekove masla (BEZ prichute), ja davam "Banovecka natierka obycajna"
2 smotany na slahanie (33%)
5-6 lyz. cukru + 1 vanikovy cukor
kakao
Uvarime silnu turecku kavu (zrnkovu).
Precedime ju + dame do nej rum + trosku cukru = tekutinou budeme polievat piskoty v tortovej forme.
Natierkove masla zmiesame s 5-6 lyz. pras.cukru + vanil.cukor + smotana. Slahame mixerom kym naratame pomaly do 90. Vznikne husty krem.
Na dno tortovej formy dame piskoty, polejeme ich kavou s rumom, dame trochu plnky, zasa piskoty, kava, krem, piskoty, kava, krem,piskoty, ...opakujeme, kym nam ostane uz len krem na jednu vrchnu vrstvu torty. Uhladime ju a rovnomerne posypeme cez sitko kakaom (aspon 1 mm hruba vrstva kakaa).
Dame do chladnicky na noc zachladit a stuhnut.
@lokalistin v pohode, ma nenapadlo, to sem dávať, som to písala vo fore, ale tu to ľahšie niekto nájde, ak bude potrebovať 🙂
ahoj holky, potřebovala bych pomoct - dcerka má alergii na BKM a tak řeším, jaký narozeninový dort jí udělat. Chtěla bych jí udělat nějaký ozdobený holčičí, mám hotovou hmotu z marshmelounů - bílou a růžovo-fialovou, dávala jsem to hmoty sušené kukuřičné mléko místo klasického plnotučného kravského. Ale nevím jak udělat korpus bez mlíka a másla a ani jaký krém-náplň bez mlíka a másla. No, mohla by tam být marmeláda, ale aby to nebylo suché? S korpusem jsem ale v koncích. Nemáte nějaký tip na světlý korpus bez mléka a másla (rostliný tuk lze, ten mám). díky předem!
Ahojte.Potrebujem radu...som upla zaciatocnicka...v sobotu mame oslavu, idem piect moju druhu potahovku. Chcem sa spytat, v akom predstihu si mozem vymodelovat figurky(pouzivam Smartflex Velvet), lebo minule som robila vsetko na poslednu chvilku a skoro som to nestihla. Mam ich mat v chladnicke, zabalene v nejakej folii?Ked mame v sobotu oslavu, mohla by som ich modelovat povedzme vo stvrtok alebo skor? Bojim sa , aby to nebolo nejake moc vytvrdnute.Dakujem.
@kochanka presun sa sem ak ti mozem poradit tu si iba recepty diskusia aje tu https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/
PISKOT S OLEJOM:
(na hocico: TORTOVY KORPUS, bublanina, metrovy kolac, ...)
Do slahaca 5 zltov, 1 velka salka (alebo horcicovy pohar) drobneho krystal.cukru, 1 vanilk.cukor, po troche pridavat 1 dcl horucej vody.
Ked je uslahane do peny, pridat 1 salku (horcic.pohar) oleja, 1/2 litrovy hrncek hl.vyberovej muky + 1 prasok do peciva a z 5 vajec uslahany sneh.
Upiect na vymastenom a mukou vysypanom plechu.
Pozn. Ked chces kakaovy korpus, pridat 1 lyzicu kakaa pred snehom, vymiesat a potom pridat sneh z bielkov.
Ruru vyhrejem na 250-300C, po vlozeni plechu, stisim na 180-200C. Skusim sparatkom, ci je upeceny (nelepi sa na sparatko + boky sa zacnu oddelovat od formy).
Piskot je krasne stavnaty!
Na tortu robim z tejto jednej davky do 2 tortovych foriem (22cm priemer), jedno cesto blede a jedno kakaove.
Zase kopirujem
MEDOVNIKY
@jakelina @florentina tady ten recept je fakt výborný a jsou hned k jídlu.
400 g hladké mouky
140 g cukr moučka
100 g Hery
2 vajíčka
2 PL medu nechat stékat a nestírat prstem, když bude medu moc, budou se perníky smrskávat a nebudou držet hezky tvar
1 malá lžička sody bicarbony
1 lžička koření do perníku
1 lžíce kakaa
Pečeme v hodně vyhřáté troubě při 200 stupních 5-7 minut podle velikosti. Hned po upečení potřít vajíčkem a nechat vychladnout
@eyael Ahoj, korpusy klasicky piskot, alebo mramorovy mas bez mlieka a masla... pozri sa hned na prvu stranu(ten mramorovy ma olej, to je ok, a mozes ho robit aj v bielej verzii bez kakaa) no a plnku, som sice este bez mlieka nerobila, ale skus si zohnat v obchode bud sojove mlieko/slahacku a tym nahradit v recepte normal kravske, popripade su aj bezlaktorzove mlieka aj masla... ale pri BKM neviem ako je to s nimi... mozno ti este niekto iny poradi 😉
@lokalistin ahoj, nechávaš cesto na noc na chlade? alebo ako dlho? dakujem za odpoved.
@zabka88 prosim, presun sa diskutovat sem https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/ 🙂, do tejto temy sa snazime davat iba recepty. Dakujem
@ajka82 díky moc za odpověď, už jsem myslela, že se nikdo neozve 😉 olejové korpusy mě nenapadly, to je fakt, to bude ideální. Co se týče krému přivedla jsi mě na myšlenku, že bych mohla udělat klasickovou pudinkovou výplň, ale ne z kravského, ale z ovesného mléka a pak dát 100% rostlinný tuk. Jsi prostě geniální 😵 Je to vlastně hrozně jednoduchý 🙂
jinak trochu OT: u BKM se nemůže ani nic bezlaktózového, to mléčnou bílkovinu obsahuje, jen je zbaveno laktózy. Nesmí se tedy mléka kravské, kozí a ovčí a žádné výrobky z nich (máslo, jogurty, tvarohy, pomazánky apod.), nedoporučuje se ani sojové mléko, protože je často zkřížená alergie - když je alergie na BKM tak s největší pravděpodobností je i alergie na soju.
Zázvorky
500 g cukru moučka
4 celá vajíčka
550 g hladké mouky
špetka mletého sušeného zázvoru a skořice
Vypracujeme těsto, necháme chvilku odpočinout, stačí dvě hodiny. Plát půl centimetru silný, vykrajujeme zázvorky. Potom je důležité to nechat 24 hodin na plechu a nehýbat s nimi. Pečeme až další den při 160 stupních asi 10 minut. To těsto se k tomu papíru přilepí a nesmí se to nadzvedávat. Taky je důležité jaké tvary vykrojíš, nesmí být kulaté, ty pak nedrží tvar, já mám na to přímo vykrajovačku. Ale jde nahradit nějakým podlouhlým obdelníkovým tvarem.
Baby, prisla som si k vam po radu...mam.robit bezlepkovu tortu.. chcem sa va opytat ked vymenim.normalnu muku.za.bezlepkovu bude to v pohode? Alebo treba upravit cely recept na korpus?
dakujem vam za odpovede 😉
@rough znie t super, ten pribinacikovy, kedy pridavas tu pstruhanu cokoladu donho?
dievcata, ked chcem urobit na vrch torty karamelovu slahacku, staci, ze upalim cukor a do toho dam slahacku a necham vychladnut a vyslaham? nepotreubje to odstat cez noc?
prosim SURNE! dakujem 😉
@mizulienka Luci,ale poriadne vychladnúť..jedine šupnúť do mrazáka nachvílu....... 😉 ,ja som tak robila,ale nechavala som cez noc v chlade.
@dadka212 ahoj chcem sa ta spytat ked davas tento pribinacikovy krem a ides potriahnut marcipanom boky potieras maslovym kremom lebo uz sa mi stlo ked som robila cokoladovy krem z cokolady a smotany nepotrela som boky maslovym kremom a mi sa mi to pomaly roztekalonechcem spravit rovnaku chybu 😉
Prosim vas velmi moc pekne, mohli by ste mi poradit dobry biely korpus,,,?
TERMIXOVY KREM:
cokoladu na varenie rozpustime vo vodnom kupeli a este do rozpustenej (este teplej) vmiesame kyslu smotanu. Chutovo pripomina cokoladovy termix. Dobre sa kombinuje s ovocim.
Ja osobne som na 100 g cokolady dala kelimok smotany (myslim, ze je to 250ml).
Recept na medovníčky
Potrebujeme : 55 dkg hladká múka
22 dkg práškový cukor
12 dkg palmarín (alebo iný tuk)
3 celé vajíčka
2 lyžice medu (polievkové)
2 lyžice sódy bikarbóna (polievkové)
½ balíčka prášku do pečiva (môže byť aj kypraci prášok do
perníkov)
2 – 3 lyžice korenín ( napr. anýz, klinčeky, škorica, nové
korenie, citrónová kôra ) – úplne stačí iba škorica
Postup : V miske nad parou rozpustíme tuk a med. Odstavíme, pridáme vajíčka, cukor. Potom premiešame a pridáme korenie. Do múky preosejeme sódu bikarbónu, prášok do pečiva a dobre premiešame. Zmes z múky vmiešame do misky s tukom, medom, vajíčkom, cukrom a korením.
Zmes vyklopíme na dosku, kde necháme aspoň hodinku ( pokojne aj viac) odležať ( medzitým nechytáme, hrozne lepí...). Po hodinke cesto vypracujeme rukami ( pomôžeme si múkou), vyvaľkáme tenučký plátok a z neho vykrajujeme tvary. Plech vymastíme a posypeme múkou, vypichnuté tvary ukladáme od seba (aj 0,5 cm). Pečieme vo vyhriatej rúre na 150. V prípade, ak medovníčky ostanú biele od múky, oprášime štetčekom.
Poleva: potrebujeme 1 bielko + 20 dkq práškový cukor, ktorý preosejeme, prípadne kvapku citrónovej šťavy.
Miešame, kým sa sneh neleskne a nie je tuhý. Ozdobujeme pomocou prepichnutého sáčku, alebo rúrky z mastného papiera, fantázii sa medze nekladú 🙂 . Veľmi vhodné je za čerstva do stredu medovníčka vložiť mandľu, alebo oriešok a zdobenie odpadá 🙂)
@maya30 áno je to puding bez masla, aspoň ja tak robím, ale keď dáš menšie množstvo masla nič sa nedeje a ja nerobím s creme ole, ale klasika puding uvarím z extra vanilkovvého pudingu a žĺtka, alebo vajíčka, to je jedno rozhabarkuješ do zmesy, ktorú vylievaš do vriaceho mlieka, teda do časti, v ktorej máš vmiešaný puding a potom ho vlievaš do vriaceho mlieka...

no,...to kysnute cesto som sem dala omylom, ...sorry 😀 🙂