icon

Marcipánové torty - recepty na korpusy, krémy, poťahové hmoty

dadka212
23. jún 2012

ahojte, zakladám novú tému, aby to bolo prehladnejšie, takže ak má niekto zaujímavé recepty sem s nimi, ja skopírujem tie, čo mám zozbierané 🙂

libela
22. okt 2012

poslala som ti to

libela
22. okt 2012

@jakelina je maximálne jednoduché, lacné a rýchle

elienka
22. okt 2012

@eyael Moja mamina piekla kedysi dávno a robila vždy ten pudingový krém. Ja som ho robila cca 5x a nikdy sa nezrazil. Robím to tak, že maslo si vyberiem večer vopred na kuch. linku aby bolo určite dobre zmäknuté. Uvarím puding a ten musí byť úplne vychladnutý - väčšinou dám chladiť aj do vody. Vyšlahám poriadne maslo s cukrom. A potom dávam veľkú lyžicu masla do toho pudingu, dobre rozmiešam a zasa pridám maslo. Takže to ja robím naopak - maslo do pudingu. Nikdy sa mi nezrazil, ani si nepamätám žeby mamka to niekedy spomenula, že aj toto sa môže stať. Hrudkový zostane len ak dám zvyšok dám do chladničky, tak ma napadlo, či si to maslo mala dostatočne dlho vytiahnuté z chladničky.

čo sa korpusu týka - ja nevymazávam boky formy - cesto sa tam prilepí a potom je to presný tvar. po upečení obkrojím nožom. vyklopím a ešte prevrátim na druhú dosku, Zatiaľ som ho mala vždy rovný. Ale ak náhodou by bol krivý, tak by som ho zrezala, alebo troha plnkou vyrovnala.

zabka88
23. okt 2012

pridávam receptík na úplne jednoduchý karamelový krém .. keďže som čo sa týka tortičiek som skôr začiatočník budem písať aj týmto štýlom ako pre začiatočníkov, tak sa prosím nezdeste🙂

potrebujete cukor (lepší je práškový ale dobrý je aj jemný kryštál), šlahačkovú smotanu (33%) a maslo ( odporúčam také čo už máte osvedčené, keďže je to maslový krém, citlivé nosy a ústa zacítia akékoľvek "pachute" 🙂

15 dkg cukru si za stáleho miešania , na slabšom ohni, rozpustíme na panvici ( ja robím z kryštál a s mm lúbime silne karamelový, tak dávam 25 dkg) , keď sa úplne rozpustí, pridajte šlahačkovú smotanu ( ja vždy radšej panvicu odstavím kým to tam vylejem, trošku prska..). Hmota sa vám "zgrcne" do takej hrče, ale netreba sa zľaknúť, len pekne ďalej pomaličky miešať ( trpezlivoooosťťťť.....) až sa opäť pekne rozpustí do tekutej podoby.. , do tejto hmoty dám vždy kúsok masla, potom sa nespraví taká tá silná šlupka navrchu.. necháme vychladnúť..

do studenej hmoty vmiešame maslo ( do tohto množstva dávam 1 a kúsok, ale odporúčam podľa chuti, ale 1 to chce určite 🙂) a vyšľaháme .
tento "základ" sa dá zjemniť pudingom, ale podľa mňa vôbec netreba, nám doma chutí taký aký je 🙂

zabka88
23. okt 2012

ozaj, z tohto vám výjde krém na naplnenie takej tortičky zo 6 vajec, na väčšiu potrebujete upraviť množstvo 🙂

libela
23. okt 2012

250 g cukor práškový
40 g med (miesto medu som dala pšeničný sirup)
4 g želatína plátková (Dr. Oetker)
17 g studená voda
9 g maslo

Práškový cukor preosejeme a dáme do mixéra. Plátkovú želatínu nakrájame na menšie kúsky (jednoduchšie je postrihať ju) a namočíme do vody. Med (sirup) roztopíme na miernom ohni.
Pridáme želatínu s vodou, zamiešame. Pridáme maslo a roztopíme. Želatínovú zmes prilejeme k práškovému cukru a mixujeme.
Vznikne nám biela hmota.
Vyberieme a na doske posypanej práškovým cukrom vypracujeme hmotu. (ešte mi to stiahalo asi 100 g cukru) Poťahovú hmotu dáme do potravinárskej fólie a necháme troška odležať v špajzy (do chladničky nedávať!!!). Pred rozvaľkaním trošku spracujeme.
Vyvaľkáme na doske posypanej práškovým cukrom. (lepšie sa mi robilo keď som podsypávala Solamylom)
Položíme na tortu, zahladíme a zvyšnú hmotu odkrojíme.
Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

libela
23. okt 2012

zabudla som povedať, že to nie je môj recept, akurát som vymenila sirup za med a podsypku

jakelina
23. okt 2012

@libela já jsem se na ten recept včera dívala a četla jsem i k tomu co tam kočky psaly, tak někdo chválil někdo ne. Mně na tom vadí to máslo, musela bych to nahradit tukem, protože většinou na jeden dort přesně nespotřebuju všechnu hmotu co si udělám a to máslo by v tom mohlo žluknout. Ikdyž jinak máslo miluju a dám mu přednost před 100% tukem vždy, kromě tady té hmoty. Musela bych zbytek asi vyhodit, protože u nás doma to nikdo nejí. 😝 😝

libela
23. okt 2012

@jakelina toho masla je asi za malú kávovú lyžičku, myslím, že také množstvo hmotu nezafarbí. uvidím. tortu budem robiť až v sobotu. a hmoty nie je veľa, škoda, že som to neodvážila, ale na malú okrúhlu tortu by to stačilo.

jakelina
23. okt 2012

@libela no však pak napiš, jak se ti povedla. A mně nejde o zabarvení, ale o to, že máslo se zkazí, žlukne. Nevím jak se to píše slovensky. 😀 😀 😀

babulatko
23. okt 2012

kočky poradíte mi orechovú plnku do torty s posekanými lieskovcami?

libela
23. okt 2012

@jakelina maslo sa skazí a zožltne. ale pochopila som, teda to by bolo aby som nerozumela "bratom"čechom 😉

abriela
23. okt 2012

@libela tak asi ju skusim, dufam, ze sa podari.

libela
23. okt 2012

@abriela verím,, že áno 🙂

mizulienka
25. okt 2012

pridavam vanilkovy krem od @daducha je vyborny:

vanilkový krém:
250 ml 33% slahacky
300 ml mlieka
2 smotanovo-vanilkove pudingy
2 van.cukry
1 prava vanilka - nemusi byt
1-2 biele cokolady
500 g masla
praskovy cukor podla chuti

V slahacke, mlieku s 2 van. cukrami uvarim puding,po odstaveni vmiesam bielu cokoladu.Pravu vanilku davam ked puding varim.Vyslaham maslo s praskovym cukrom a po lyziciach pridavam vychladeny puding.A hotovo

mizulienka
25. okt 2012

dalsia vanilkova od @njonja

6 vajec uvaris nad parou s 1 lyzicou muky a 1/4 l mlieka. Ked to vychladne zmiesas s maslom rozslahanym s vanilk.cukrom. 160 gr. Ja miesam s praskovym..

emelia
25. okt 2012

Super tema....dakujem dievcata....hned sa mi bude lepsie planovat pecenie 🙂 🙂 🙂

abriela
25. okt 2012

@libela da sa tvoja zelatinova hmota dobre zafarbit, ci si to este neskusala? A je dodre tvarna aj na postavicky?

luciahromadkova
26. okt 2012

medovnicky od @aduskatt /kopirovane z 1/, nemusia maknut, mozu sa hned jest 🙂 /
600 g hladkej muky
300 g praškoveho cukru
200 g medu
150 g masla
3 vajcia
2 čaj. lyž sody bikarbony
1 ks perníkové korenie alebo mix podla vlastnej chuti - škorica, badyan, aníz, klinček

Všetko spolu zmiesime,vložíme do mikroténoveho vrecka a dáme do chladničky aspoň na 24 hodin. vykrajujeme medovníčky, potrieme rozslahanym vajcom, pripadne sa mozu ozdobit orechom. Pečieme vo vyhriatej rúre na vymastenom plechu na 180°C .Sú mäkkučké hned po upečení a voňavé

ewana73
27. okt 2012

@mizulienka musi tam byt 33 % slahacka,lebo v poslednom case sa 33ka neda zohnat,vsade maju iba 30ku.A ta biela cokolada co pises je asi kolko gramov spolu?diky

vierka0
27. okt 2012

@luciahromadkova mas odskusane to cesto na medovnicky ? ake hrube cesto treba vyvalkat ? dik za info 😉

ewana73
27. okt 2012

Dievcata este nejaky dobry cokoladovy krem keby ste mi poradili.dakujem

luciahromadkova
27. okt 2012

@vierka0 ja som tieto medovniky nerobila, len som kopirovala z temy 1, tu su recepty, aby som to nemusela hladat, ked pojdem vyskusat, dosial som robila ine, ale robila ich @aduskatt, tak sa skus opytat https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/ /tema 1/, alebo priamo cez IP autorky

mizulienka
27. okt 2012

@ewana73 ja kupujem 33 v lidli a stale ju maju...alebo aj Rajo oranzova je 33...cokolady davam 2, kazda ma 100g takze na jednu davku davam 200g bielej cokiny

nika222
27. okt 2012

Baby prosím Vás nejaký recept osvedčený na punčovú tortu? Bud som slepa alebo to tu neni... dakujem 🙂

ewana73
28. okt 2012

@mizulienka ,vidis,to ma nenapadlo v lidli,ano teraz si spominam,ze raz som tam kupovala,taka cervena krabicka tusim 😉 super,dakujem ti velmi pekne,budem robit malemu teraz torticku,tak tento krem urcite vyskusam,je taky "neobycajny" s bielou cokoladou nepoznam 😉

aduskatt
28. okt 2012

Voňavý vianočný: (testovačom chutil🙂)
500 ml smotany 33%, 3 najemno nastrúhané jabĺčka, lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, lyžička mletej škorice, trochu badyánu, anízu a mletého klinčeka,1 Creme Ole vanilka, 2 stužovače
smotanu so stužovačmi vysľahat, pridat jablčka, všetky koreniny, prešľahať, pridať Creme Ole, prešľahať.......myslím, že miesto vypísaných korenín by sa dala použiť aj zmes perníkového korenia, tak pol lyžičky

jakelina
28. okt 2012

@aduskatt ty jsi experimentátor, to by mě nikdy nenapadlo dát šlehačku s jablíčky do krému 😀 😀 😀

mamalienka
28. okt 2012

@dadka212 Pribináčikový 🙂....idem malej robiť na detskú párty tortu, toto mi tu padlo do oka, máte to vyskúšané, je dosť tuhý? chcem to potiahnu´t K2, aby mi to držalo trocha...kombinujete to s ovocím?...alebo dajte tip na tortu pre deti 🙂...ako u nás frčí karamelová, ale chcem niečo iné teraz 😀

dadka212
autor
28. okt 2012

ahojte, dávam jednu svoju futbalovú zabudnutú a takú mini tortu zo zbytkov