icon

Prečo musím zbierať penu pri varení kuracieho vývaru?

avatar
zuzanita1609
27. aug 2025

Ahojte. Mám len takú menšiu otázočku. Keď sa robí kurací vývar,už máte v hrnci mäso,trupy a tak. Vyberáte tú "penu a odrobizgy"z mäsa v hrnci,alebo to nechávate tak? Mamina ma to učila zbierať na žufanu a vyberať,aby bol vývar číri. Robí to niekto ešte,ako napríklad moja mama a aj ja? Či je to zbytočnosť? Taká somarinka,ale predsa,sú aj hlupejšie otázky, témy na koni 🤗. Ďakujem a pekný deň prajem 😊.

Strana
z2
avatar
lienka_anulienka
27. aug 2025

Ja tiež zbieram tú penu, bielkovinu. Ked uz sa potom nerobí tak dávam zeleninu.

avatar
anickaaa6aaa
27. aug 2025
@lienka_anulienka

Ja tiež zbieram tú penu, bielkovinu. Ked uz sa potom nerobí tak dávam zeleninu.

aj ja zbieram tak ako píše
@lienka_anulienka

avatar
selena_luna
27. aug 2025

Zbieram aj ja, aj maso po prvom vare premyvam a davat varit odznova v studenej vode. Ale citala som aj ze netreba, ze potom bude vyvar silnejsi, no este som nemala odvahu to nepremyt, zvyk je zelezna kosela :D

avatar
viestta
27. aug 2025

Nezbieram. Tie vyzrazane bielkoviny nakoniec aj tak klesnu na dno hrnca. Po uvareni necham hrniec postat aby klesli vsetky, precedim cez muselin az po tu usadeninu, ktoru vylejem. Vzdy mam krasny ciry vyvar a to sa u nas varia vyvara aspon 6 hodin

avatar
lllaila
27. aug 2025

@zuzanita1609 ja zbieram sitkom. Ex svokra robí ako @viestta a pohoda, číry

avatar
natalia328
27. aug 2025

aj ja, aj moja mama

avatar
selena_luna
27. aug 2025
@viestta

Nezbieram. Tie vyzrazane bielkoviny nakoniec aj tak klesnu na dno hrnca. Po uvareni necham hrniec postat aby klesli vsetky, precedim cez muselin az po tu usadeninu, ktoru vylejem. Vzdy mam krasny ciry vyvar a to sa u nas varia vyvara aspon 6 hodin

@viestta tak toto teda vyskusam a v mojej kucharskej knihe bude tento postup niest hrdy nazov Viestin muselinovy vyvar ♡♡♡

avatar
zuzanita1609
autor
27. aug 2025

Veď práve preto sa pýtam,nerobím ho prvý krát,vždy som tak robila,ako ma učili,len či by sa niečo zmenilo,keby som tú "penu a ten ostatok" nepozbierala. Až potom dávam zeleninu a nechávam na menšom plameni,cca 2hodinky. Oká sú v ňom pekné,nie je mútny,len som chcela vedieť,či to môže byť preto,keď nazačiatku povyberám. Bo jedla som vývar u susedy (a mali sme debatu o varení) a tá sa s tým tak neprple,nahádze do hrnca a nechá tak, variť,ale chuťou bol výborný a vyzuálne. Preto sa pýtam,(ale ona už má čo to odvarené) 😊.

avatar
nyusika
27. aug 2025

maso davam do studenej vody, ekd zovrie, maso vyberoem, dam cistu vodu a ked to druhykrat zacne vriet, stisim plamen. suminy vyberam sitkom, zeleninu davam hodinu pred dovarenim polievky. neznasame rozgrcanu a rozvarenu zeleninu.
ja vyvar varim dlho, preto tento postuo

anonym_c3ca33
27. aug 2025

ja nič nezbieram ani necedím 🙂

avatar
betulinka1
27. aug 2025

@zuzanita1609 zbierame sitkom.

avatar
maryetta
27. aug 2025

Raz som zbierala a ta polievka nemala chut. Ono sa to vyvari.

avatar
3petka
27. aug 2025

@zuzanita1609 Ja nezbieram a ešte som nikdy nemala zakalený vývar.

avatar
zuzanita1609
autor
27. aug 2025

Tak teraz som nechala tak, uvidím,či bude nejaký rozdiel,lebo doteraz som vždy zbierala (nakoniec to bude úplná zbytočnosť) a možno bude aj chutnejší 😊. (Viete ako sa vravi,maminy majú vždy pravdu a len dobre chcú poradiť).

avatar
maryetta
27. aug 2025
@zuzanita1609

Tak teraz som nechala tak, uvidím,či bude nejaký rozdiel,lebo doteraz som vždy zbierala (nakoniec to bude úplná zbytočnosť) a možno bude aj chutnejší 😊. (Viete ako sa vravi,maminy majú vždy pravdu a len dobre chcú poradiť).

@zuzanita1609 hlavne ak uz zovrie tak potom uz nechaj varit uplne na slabucko len nech bubla. A takto varit aspon 3 hodky.

avatar
deti95060810
27. aug 2025

nezbieram, ani len necedím.
a už vôbec nie že vodu vylievam a dávam zas inú. to som nepochopila že prečo.

avatar
grandzero9
27. aug 2025

mne sa nechce s tym paprat, tak ja nezbieram vobec. nie je taky krasny, ciry, ale zje sa aj taky.

avatar
lucia13022023
27. aug 2025

Ja môžem robiť čo chcem aj tak je stále zakaleny🙄

avatar
viestta
27. aug 2025
@lucia13022023

Ja môžem robiť čo chcem aj tak je stále zakaleny🙄

@lucia13022023 ak je zakaleny, prudko vrie a asi sa aj kratko vari. Na dobry vyvar treba maly plamen a hodiny. Vyvar neurychlis.

avatar
lucia13022023
27. aug 2025
@viestta

@lucia13022023 ak je zakaleny, prudko vrie a asi sa aj kratko vari. Na dobry vyvar treba maly plamen a hodiny. Vyvar neurychlis.

@viestta mam ho na najmenšom úplne stiahnutý a varím od deviatej kľudne aj do strtej poobede. Dávam studenú vodu.

avatar
viestta
27. aug 2025
@lucia13022023

@viestta mam ho na najmenšom úplne stiahnutý a varím od deviatej kľudne aj do strtej poobede. Dávam studenú vodu.

avatar
marusiao
27. aug 2025

nezbieram

avatar
zuzanita1609
autor
27. aug 2025

Tiež som toho názoru,že vývar ak má byť dobrý, musí sa variť hodiny na slabučkom plameni. Kým som bola doma,tam sa vstavalo ku hrncom už pomaly so sliepkami,hneď ako začalo svitať a pamätám si aj maminu,ona varila poriadny vývar z kohúta už od rána,ale vždy stihla kolo 13tej,pri 3och deťoch (tiež sa čudujem,ako to všetko stíhala). Teraz, ja to mám trošku menej nápor na čas,chlap mi chodí neskôr, mám šancu a aj čas o varení podebadit 😁.

avatar
marica61
27. aug 2025

@zuzanita1609 Pokiaľ ja viem, tak sa pena nemá zbierať ani z kuracej, ani z hovadzej polievky.
Je to bielkovina, ktorú naše telo potrebuje.
Ja varím kuraciu polievku každú nedeľu a ešte som nikdy nezbierala penu, polievka je vynikajúca aj bez toho.

avatar
hederamonstera
27. aug 2025

Vies co, ja to tiez zberam, ale raz som nestihala a prisla sm ked uz ten vyvar dlho tancoval a nikde nic, paradny ciry vyvar🤣 nechapala som ale teda stale zberam, vsak to je chvilocka🙂

avatar
muchotrafka298
27. aug 2025

Nezbieram, po uvareni precedim. Nevymienam ani vodu.

avatar
sszuzu8
27. aug 2025

Ja penu zbieram na lyžicu a takisto aj mastnotu. Neznášam mastný vývar 🤢🤢🤢

avatar
kaca222
27. aug 2025

Mäso si 10 minút obvarím bokom a až potom hádžem do hrnca v ktorom robím vývar. Ak sa pena ešte vytvorí, tak zbieram. Ja by som ju tam teda nechcela, neznášam milión keklov v polievke 😃 precediť je tiež možnosť

anonym_e2647b
27. aug 2025

Nič nezbieram a necedím. Vývar mám čistý. Dôležité je variť ho pomaličky a na nízkom stupni.

avatar
janetinka27
27. aug 2025

@zuzanita1609 ahoj, zbieram polievkovou lyzicou, lebo chcem aby pomalicky hladko bublal a ak je peny vela, tak pokryje polievku a uz buble nervoznejsie . Ale nic sa nestane,ked nezbieras. Lebo aj ked zbieras,tak ta bielkovina prudi aj dnu v hrnci a teda ju nevyzbieras celu. Po uvareni scedim vyvar cez sitko a necham to sitko stiect, lebo je v nom aj vyvareny tuk a ten vratim do polievky

Strana
z2