Prečo musím zbierať penu pri varení kuracieho vývaru?
Ahojte. Mám len takú menšiu otázočku. Keď sa robí kurací vývar,už máte v hrnci mäso,trupy a tak. Vyberáte tú "penu a odrobizgy"z mäsa v hrnci,alebo to nechávate tak? Mamina ma to učila zbierať na žufanu a vyberať,aby bol vývar číri. Robí to niekto ešte,ako napríklad moja mama a aj ja? Či je to zbytočnosť? Taká somarinka,ale predsa,sú aj hlupejšie otázky, témy na koni 🤗. Ďakujem a pekný deň prajem 😊.
Ja tiež zbieram tú penu, bielkovinu. Ked uz sa potom nerobí tak dávam zeleninu.
aj ja zbieram tak ako píše
@lienka_anulienka
Zbieram aj ja, aj maso po prvom vare premyvam a davat varit odznova v studenej vode. Ale citala som aj ze netreba, ze potom bude vyvar silnejsi, no este som nemala odvahu to nepremyt, zvyk je zelezna kosela :D
Nezbieram. Tie vyzrazane bielkoviny nakoniec aj tak klesnu na dno hrnca. Po uvareni necham hrniec postat aby klesli vsetky, precedim cez muselin az po tu usadeninu, ktoru vylejem. Vzdy mam krasny ciry vyvar a to sa u nas varia vyvara aspon 6 hodin
@zuzanita1609 ja zbieram sitkom. Ex svokra robí ako @viestta a pohoda, číry
aj ja, aj moja mama
Nezbieram. Tie vyzrazane bielkoviny nakoniec aj tak klesnu na dno hrnca. Po uvareni necham hrniec postat aby klesli vsetky, precedim cez muselin az po tu usadeninu, ktoru vylejem. Vzdy mam krasny ciry vyvar a to sa u nas varia vyvara aspon 6 hodin
@viestta tak toto teda vyskusam a v mojej kucharskej knihe bude tento postup niest hrdy nazov Viestin muselinovy vyvar ♡♡♡
Veď práve preto sa pýtam,nerobím ho prvý krát,vždy som tak robila,ako ma učili,len či by sa niečo zmenilo,keby som tú "penu a ten ostatok" nepozbierala. Až potom dávam zeleninu a nechávam na menšom plameni,cca 2hodinky. Oká sú v ňom pekné,nie je mútny,len som chcela vedieť,či to môže byť preto,keď nazačiatku povyberám. Bo jedla som vývar u susedy (a mali sme debatu o varení) a tá sa s tým tak neprple,nahádze do hrnca a nechá tak, variť,ale chuťou bol výborný a vyzuálne. Preto sa pýtam,(ale ona už má čo to odvarené) 😊.
maso davam do studenej vody, ekd zovrie, maso vyberoem, dam cistu vodu a ked to druhykrat zacne vriet, stisim plamen. suminy vyberam sitkom, zeleninu davam hodinu pred dovarenim polievky. neznasame rozgrcanu a rozvarenu zeleninu.
ja vyvar varim dlho, preto tento postuo
ja nič nezbieram ani necedím 🙂
@zuzanita1609 zbierame sitkom.
Raz som zbierala a ta polievka nemala chut. Ono sa to vyvari.
@zuzanita1609 Ja nezbieram a ešte som nikdy nemala zakalený vývar.
Tak teraz som nechala tak, uvidím,či bude nejaký rozdiel,lebo doteraz som vždy zbierala (nakoniec to bude úplná zbytočnosť) a možno bude aj chutnejší 😊. (Viete ako sa vravi,maminy majú vždy pravdu a len dobre chcú poradiť).
Tak teraz som nechala tak, uvidím,či bude nejaký rozdiel,lebo doteraz som vždy zbierala (nakoniec to bude úplná zbytočnosť) a možno bude aj chutnejší 😊. (Viete ako sa vravi,maminy majú vždy pravdu a len dobre chcú poradiť).
@zuzanita1609 hlavne ak uz zovrie tak potom uz nechaj varit uplne na slabucko len nech bubla. A takto varit aspon 3 hodky.
nezbieram, ani len necedím.
a už vôbec nie že vodu vylievam a dávam zas inú. to som nepochopila že prečo.
mne sa nechce s tym paprat, tak ja nezbieram vobec. nie je taky krasny, ciry, ale zje sa aj taky.
Ja môžem robiť čo chcem aj tak je stále zakaleny🙄
Ja môžem robiť čo chcem aj tak je stále zakaleny🙄
@lucia13022023 ak je zakaleny, prudko vrie a asi sa aj kratko vari. Na dobry vyvar treba maly plamen a hodiny. Vyvar neurychlis.
@lucia13022023 ak je zakaleny, prudko vrie a asi sa aj kratko vari. Na dobry vyvar treba maly plamen a hodiny. Vyvar neurychlis.
@viestta mam ho na najmenšom úplne stiahnutý a varím od deviatej kľudne aj do strtej poobede. Dávam studenú vodu.
@viestta mam ho na najmenšom úplne stiahnutý a varím od deviatej kľudne aj do strtej poobede. Dávam studenú vodu.
nezbieram
Tiež som toho názoru,že vývar ak má byť dobrý, musí sa variť hodiny na slabučkom plameni. Kým som bola doma,tam sa vstavalo ku hrncom už pomaly so sliepkami,hneď ako začalo svitať a pamätám si aj maminu,ona varila poriadny vývar z kohúta už od rána,ale vždy stihla kolo 13tej,pri 3och deťoch (tiež sa čudujem,ako to všetko stíhala). Teraz, ja to mám trošku menej nápor na čas,chlap mi chodí neskôr, mám šancu a aj čas o varení podebadit 😁.
@zuzanita1609 Pokiaľ ja viem, tak sa pena nemá zbierať ani z kuracej, ani z hovadzej polievky.
Je to bielkovina, ktorú naše telo potrebuje.
Ja varím kuraciu polievku každú nedeľu a ešte som nikdy nezbierala penu, polievka je vynikajúca aj bez toho.
Vies co, ja to tiez zberam, ale raz som nestihala a prisla sm ked uz ten vyvar dlho tancoval a nikde nic, paradny ciry vyvar🤣 nechapala som ale teda stale zberam, vsak to je chvilocka🙂
Nezbieram, po uvareni precedim. Nevymienam ani vodu.
Ja penu zbieram na lyžicu a takisto aj mastnotu. Neznášam mastný vývar 🤢🤢🤢
Mäso si 10 minút obvarím bokom a až potom hádžem do hrnca v ktorom robím vývar. Ak sa pena ešte vytvorí, tak zbieram. Ja by som ju tam teda nechcela, neznášam milión keklov v polievke 😃 precediť je tiež možnosť
Nič nezbieram a necedím. Vývar mám čistý. Dôležité je variť ho pomaličky a na nízkom stupni.
@zuzanita1609 ahoj, zbieram polievkovou lyzicou, lebo chcem aby pomalicky hladko bublal a ak je peny vela, tak pokryje polievku a uz buble nervoznejsie . Ale nic sa nestane,ked nezbieras. Lebo aj ked zbieras,tak ta bielkovina prudi aj dnu v hrnci a teda ju nevyzbieras celu. Po uvareni scedim vyvar cez sitko a necham to sitko stiect, lebo je v nom aj vyvareny tuk a ten vratim do polievky

Ja tiež zbieram tú penu, bielkovinu. Ked uz sa potom nerobí tak dávam zeleninu.