Raňajky pre chlapa
Dievčatá, prosím vás, čo raňajkujú vaše polovičky? Ja som z toho môjho už úplne hotová. On sám je dosť prieberčivý v jedle (ďakujem svokrička 😀 ) a teraz si zobral do hlavy, že by sme sa mali stravovať zdravšie, lebo hrozne nezdravo jeme a že na raňajky máme stále to isté - v jeho prípade pečivo so šunkou, praženica, párky alebo vianočka. Ešte zvládne rybaciu nátierku. Keď sa ho opýtam, že čo teda jedával doma alebo ako si tie raňajky predstavuje, tak mi len povie, že ty si žena, to mám ja ešte aj recepty na raňajky hľadať? Samozrejme, aby to nebolo také jednoduché, neje nič čo len trošku išlo okolo paradajok, kečupu, cukety, baklažánu atď. Nejaké cereálie taktiež neprichádzajú do úvahy, z toho sa nenaje. A žiť z lásky mu asi tiež nestačí. 😀
@huahua tazko radit ked ma take naroky. pochopim alergiu, ale vymyslat nieco extra lebo vacsina klasickych jemu nechuti ci ho nezasyti. suhlasim, ze to nech si potom chysta sam, vie zrejme najlepsie, co ma rad. moj muz nie je vyberavy a velmi si oblubil take tortily, z ktorych robim wrapy. dnu dam nejaku natierku (smotanovu, tuniakovu, avokadovu), potom sunku, list salatu, niekedy par susenych rajcin v oleji. dvakrat prelozim a je, zje dve take. mozes skusit kase - pohankove, cerealne, psenove. v instantnej podobe hotove za 3 minuty, pridas hrst ovocia, orechy a med. ak ho to nezasyti do obeda, tak nech si vezme nieco na desiatu - klasicky lepenak, banan alebo keksik.
akoze keby mi toto povie chlap sa ho opytam kolko ma rokov a ze nie som jeho sluzka ..ked si ho tak maminka rozmaznala ze vsetko pod nos ako decku nech sa snim zoziera dalsich 30 rokov .... nonsens 😀 😀 😀
@marcela305 @tana85 dievčatá a to vám tu ani nevypisujem všetky tie veci, ktoré on neje a prečo ich neje. To je čistá diagnóza. On sám už má problémy s trávením, raz za čas mu príde tak zle, že mám normálne až strach (cca 1x za rok) bol aj u lekára, ale nič konkrétne mu nepovedali, žlčník, pečeň vporiadku (aspoň na prvý pohľad). Jeho tatino mal rakovinu hrubého čreva, tak myslím, že on sám začína mať z toho strach, ale tie jeho stravovacie (zlo)zvyky sú nad jeho sily.
Tak len do mňa hučí, že sa musíme stravovať zdravšie, ale z toho mála čo je podľa neho jedlé, ja neviem nič zdravšie ani pestrejšie vymyslieť.
On celkovo nemá rád zmeny ani nové chute. ☹
Citala som len par reakcii. Ja napr muzovi aj dcerke chystam ranajky. Nemam s tym najmensi problem. Ad1 ide mi to rychlejsie, ad2 snazim sa vzdy zuzitkovat z chladnicky vsetko aby sme mali stravu pestru a nevyhadzovali, ad3 moj m6z ale robi ine veci. Napr sprace po vareni a pod celu kuchynu, poumyva riady.
Co sa zdravsich ranajok tyka moje tipy:
- vymenit biele pecivo za tmave, ak neverite tomu v obchode, da sa doma upiect, celkom ma to bavilo. Vzdy napeciem do zasoby a vytahujem z mraznicky
- menej udeneho a mastneho, a ku kazdej porcii aspon 100g zeleniny. Uhorka, paprika, kysla kapusta, redkovka a pod. Aj sunka sa da kupit 96% masa, aj parky vyse 80 % masa.
- cottage cheese rozne dochuteny, tvaroh, pomazanky z tvarohu, ryb, redkovky, mrkvy, ciceru. Bud doma pripravene alebo sa daju kupit napr alfa bio. Avokadova natierka, v podstate z akejkolvek zeleniny a korenia
- salaty zeleninove s balkanskym syrom, cotragom, mozzarelou a pod.
- super je napr aj cviklovy salat (s vajickom, kyslou uhorkou, jogurtom a pripadne light tatarkou) robievam to aj navsteve.
Ja moc sladke ranajky nemam rada, ale ti co maju tak rozne kase s ovocim.
Moj muz si ranajky robi sam, takze vlastne ani neviem.. Staci mu aj jogurt, ci parky s rozkom, on ale ranajkuje Len cez vikend, cez tyzden je doobeda len ovocie a pije caj..
Ty si sice zena, ale hladny je on nech premysla 😃
nema nahodou precitlivenost na lepok alebo celiakiu alebo nieco take ? ale ved moze si aj sam pripravit jest ved kto ma vediet namiesto neho co by jedol:D
Viaceré spomínate tie nátierky Alfa bio. To je bežne dostať v obchode? Skúsila by som nejakú... majú to napr. aj v Jednote? Či len v supermarketoch alebo v bioobchodoch. Mne sa teraz dosť ťažko chodí s kočíkom aj s druhým drobcom, ale tú Jednotu by som nejako dala 😝
@huahua ano aj v jednote to predavaju aspon nasej teda🙂
@jana_eyre @marcela305 veď to, ja mu myšlienky čítať neviem... a keď on sám nevie, že čo vlastne chce... tak ťažko takto hádať.
Myslím, že s lepkom problémy by asi nemal mať, jemu skôr býva zle z takých ťažších jedál. Naposledy, čo mu bolo tak strašne zle, tak zjedol vyprážaný karfiol so zemiakmi a tatarkou.
Nečítala som všetky príspevky, no zjedol by ovocne smoothies? Ci skor vypil - hod si do googlu - skratka mat vzdy doma dajake ovocie a pripadne zeleny listky spenatu a pod. a vymixovat za minutku ruznym mixerom a take zdrave ranajocky a aj lakave pre oko? Nikto aj s mliekom zmiesa, my vacsinou ciste ovocie, a aby slo mixovat aj nestavnate, pridas trochu vody. Viem, ze je to tazke s vyberavymi jedakmi, moja mala je vyberava, ale napriklad jahody alebo maliny, cucoriedky a pod. mozu byt. Mam namrazene plno v chladnicke, pripadne v Metre maju take velke balenia, za dobru cenu... Pripadne aj zeleninove /ovocne /zelene stavy z odstavovaca ma zdrave ak chce 🙂 Nech si da sam vyzvu pre seba, ze tyzden skusi zdravoty a potom si uz tak zvykne, ze nebude chciet ine 🙂
@huahua tak to potom ostava fakt iba ta zelenina a ovocie, tazke jedla nech neje ked mu je z nich zle a je to vybavene 🙂
@huahua my raňajkujeme smothies, ktoré robí každé rano manžel 🙂
@mamka_danka keď on to má tak rááááád. Aj slivkové gule, rezance s makom a pod. 😀 Niekedy mu nie je nič, niekedy len stoná, že mu je ťažko a občas ho to riadne chytí...
@huahua pises o nejakom dietati, ci o chlapovi? Lebo z toho prispevku je clovek trochu zmateny. Tak chlapcek nech si robi ranajky podla svojich predstav. Lebo ked chce zdrave, urob mu zdrave, aj s tymi paradajkami a pod., ktore nechce jest. Tak bud bude jest zdrave veci alebo nie, to nech si najprv nejako uprace v hlave, ked nie, tak nech si da svoju vianocku. A kto to ma za neho riesit? Ty mi urob, ale hento a tamto ja jest nebudem a ani sa nebudem snazit rozmyslat, ze co vlastne by som mohol jest a....takto po papuli? 😀 No ale aby som odpovedala na otazku, moj muz spravidla jedava domace jogurty a muesli s niecim alebo nejake vlocky s niecim. To nieco moze byt jogrut, susene ovocie a tak. K tomu si spravi caj alebo kavu. Ranajkuje zvacsa v praci a pripravuje si ich sam. A jogurty si tiez robi sam. A cez vikend si spravime na co mame chut a je uplne jedno, kto z nas ich pripravi, ako to vyjde. Vacsinu casu travime aj tak obskakovanim nasich troch deti. Je super mat samostatneho chlapa, stvrte dieta by som fakt nepotrebovala 😉 .
@lauricka no v jedení je môj muž horší než dieťa - ale to je chyba výchovy. Inak je celkom samostatný, okná umyje, povysáva, dlážky pozotiera, práčku zapne, keď sme u rodičov, tak je z neho riadny gazda, drevo nareže, poorie, nakosí... jednoducho bez problémov... ale toto je strašné. Niektoré obľúbené jedlá (od mamičky) vie aj navariť, takže ja nemôžem tvrdiť, že by som mu nejako zobala z ruky, alebo že by som ho musela obskakovať. On spraví zas iné veci, čo ja neznášam, napr. to umývanie okien. Len toto stravovanie je môj kríž...
Môj sa zdravo stravuje a raňajky sú v jeho prípade ovsené vločky s ovocím a nejaké oriešky, mandle, hrozienka,chia a podobne a vajcia na rôzne sposoby😉robí si raňajky sám.
@sakura77 tak idealny chlap :D
@moonshine1 to je 😊😉
@sakura77 moj by zdravo nejedol ani keby neviem co, to som ja a on si pekne da klobasku a tak :D
Moj muz si vie ranajky spravit aj sam kolkokrat spravi aj mne nie zeby som to od neho vyzadovala lebo ja moc neranajkujem vypijem len pohar mrkovej stavy rano.. Netreba ho hyckat ked je prebercivy nech si spravi sam je ako velke decko. Pises ze vsetko porobi to je chlap jak sa patri mozes byt rada.. Len stym jedenim ho musis troska prevychovat😊
@eleonorcha 😊to my klobásu tak maximálne vo vianočnej kapustnici😀
@huahua no to je pristup chlapa. radsej by mal patrat po pricine a nevylucovat nahodne potraviny z jedalnicka. na jeho mieste som uz davno u alergologa - testy na intoleranciu a alergiu - a internistu ci naozaj nemam nejaky problem s drazdivym crevom alebo zlcnikom. mas to tazke, ale tipov sa tu nazbieralo dost, mozno sa u neho nieco ujme 🙂
Ja mam 5x dlhsi zoznam veci co nejem ako jem a nikdy by mi nenapadlo po niekom chciet aby sa mi prisposoboval, od 10tich si varim sama a mam klud....ale k veci, drahy jedava knäckebröd s maslom, pripadne rybou a nejake ovocie, ja ked mam cas tak si spravim oblozeny chlebik so syrom a zeleninou, pripadne nejaku ovsenu kasu, ryzu na mlieku, grisok abo tak....
Ked nechce jest nic nove, tak skus aspon vymenit pečivo za celozrnne, sunku a syr za dietnejsie druhy a zaradit k tomu nejaku zeleninu co zje 🙂

@huahua alebo mozno by som ho vzala do obchodu, ze nech si sam hadze do kosika co ma ead, co mu je vjodne a Ty uz sa s tym iste popasujes 🙂 este mi napadaju, medzi jogurtami su aj take hotove ochutene tvarochy ci ryzove kase Riso myslim.. Mozno to.. Dokelu, to horsie ako s dietatom toto 😠 Drzim palce 🙂 viem ze mu chces dobre, len treba mysliet aj na seba a nie si tu len pre neho 😉