icon

Slovenská večera

zuna89
22. júl 2014

čafte baby, chcela by som sa poradiť. Sťahujem sa za manželom do Nemecka a chcela by som tam pozvať jeho kolegov - priateľov na večeru, aby sme sa zoznámili aj osobne nielen cez fb 🙂 . Chcela by som im pripraviť na večeru niečo typicky slovenské. Oni sú z Francúzska, Ruska, Nemecka a Talianska (25-30rokov) a každý z nich už je zvedavý na SVK kuchyňu. Tak rozmýšľam čo pripraviť. Zatiaľ som vymyslela samozrejme bryndzové halušky alebo pirohy (prikláňam sa skôr k tým pirohom, pretože predsa len vyzerajú na pohľad vábnejšie) a krupicovú kašu 🙂 Ale rozmýšľam čo je ešte také slovenské, lebo predsa len, bryndza je dosť svojská aj chuťou aj vôňou, tak to budú skôr asi len ochutnávať. A niektoré veci tam zrejme nezoženiem, tak aby som vedela dopredu nakúpiť ešte tu na SVK. Beriem kus slaniny, bryndzu, krupicu (manžel to v regáloch nenašiel, ale možno to tam poznajú) a doma mi navrhli, aj žinčicu (to ja nemusím, ale bryndzu milujem) a samozrejme slivovicu. Ale čo vám napadne ako prvé, keď sa povie slovenské jedlo? Vďaka za každý nápad 😉 😉 😉

zuna89
autor
22. júl 2014

Baby vy Ste supeeeer, kofolu a horalky musíme nakúpiť 🙂
@mawka presne tak to mám v pláne, urobiť po troške z každého, aby poochutnávali a jedno také z čoho sa naje každý

simca06022011
22. júl 2014

Harulu s masom im urob 🙂 halusky u mojich zahranicnych hosti nemali uspech a ani ja ich nezjem 🙂)) fuj. Vyprazany ostiepok/parenicu. Predjedlo mozes urobit syrovy tanier. Polievku vyvar a druhe daco... alebo urob vianocne menu kapustnica + salat a ryba 🙂) ale to podla mna na leto vobec nie je🙂. My teraz chodime ladovat vyprazane ostiepky s opekanymi zemiakmi - nakrajas hrube platky naplnis ich trochou cibule a slaniny, obalis a vyprazis 🙂))) Ale podla mna ani smotanivy kuraci perkelt s haluskami by nebol zly aj ked to je uz take upravene madarske 🙂 Dezert krupicu alebo strudlu makovu 🙂)) alebo tvarohove alebo ovocne gulky.
Btw. Chleba vo vajci poznaju aj v zahranici 🙂)) Sice asi na sladko, ale co uz 🙂))

zita19
22. júl 2014

Jedno jedlo sa urcite nikde nerobi: vyprazany syr. Toto je ceskoslovensky endemit. Tradicny zemiakovy salat by mohli ocenit a rezen, aj ked ten je viedensky. A kapustnicu. S dobrou slovenskou klobásou a hubami.
Uplne nic nepokazis pirohami. Ci uz zamiakovo-bryndzovymi alebo tvarohovými, so slivkovym lekvarom.
A uz ti to kocky radili, ale zopakujem: Horalky od Sedity sa umiestnili v prvej desiatke veci, ktore charakterizuju Slovensko (predbehli aj bryndzove halusky). Aj nam domorodcom doma, aj Slovakom v cudzine a aj cudznci, ktori ich ochutnaju ich ocenia. Zober karton horaliek, urcite nic nepokazis.

sisaha
22. júl 2014

@zita19 s horalkami suhlasim...mali sme na navsteve francuzske dievca a brala aj domov

mawka
22. júl 2014

@zita19 ja by som asi pre kolegov urobila balicek, ktory by som im dala pri odchode a tam by som dala prave tieto mnamky: horalka, mata, lina, mila 🙂 nejak to nacancat decentne. myslim, ze to by bolo mile gesto. doma by si vychutnavali 🙂
@zuna89

zita19
22. júl 2014

@sisaha nasi Americania ich pasuju do USA 😀 A ako mi straaasne chybali ked som bola mesiac na sluzobke v cudzine. Ani nepisem....

uglybetty1234
22. júl 2014

Ahojky mám priatela nemca a vsetko z bryndze miluje 🙂 ci uz pirohy, halusky, pomazanku 🙂
KOrbaciky ber urcite, to je vzdy top. aj udene syry - parenice. nejakú výbornú klobásu. Svieckova, alebo koprova omacka je tiez velmi oblubena. A k tomu tie knedle. MOzno spanielske vtaciky. Ked som robila prvykrat kapustnicu tak kukal, ze to aka polievka. Ale ochutnal a pochopil :D Aj tie zemiakove placky su super napad.

esterba
22. júl 2014

@zuna89 Jaj, ja som prave hladna, takze si viem velmi živo predstaviti takyto bufetik: male zemiakove placky posypane ovcim syrom, makove sulance, jednohubky so smirkasom s petrzlenovou vnatou, kapustnica v mise, zemiakovy salatik, pecene jaternicky a orechova strudla. A idem do chladnicky... 🙂

oktoberka
22. júl 2014

@zuna89 necitala som to cele a teda neviem,ci to uz baby radili...ale

ako nieco sladke,co bude podla mna zarucene chutit...kysnuty makovy,orechovy,kakaovy zavin-toto spapa kazdy,tym myslim neurobis krok vedla
a co sa papanicka slovenskeho tyka...hm...mozno len na "jednolyzickovu" ochutnavku bryndzove halusky cudzinci vsetci nemusia...hoci,co mam ja skusenost,kazdy rad ochutnal...dokonca si niektori aj pochvalovali...
ono cely jedalnicek zalezi od toho,kolko mas casu,od poctu ludi a od toho,ci naozaj checs prezentovat viec z nasej kuchyne
pokial iba vzorkovo,bryndza staci na jednohubkach ako tu uz jedna baba spominala,podobne by si mohla ponuknut aj skvarky,kusky vybornej domacej slaninky na "lodickach"...

mne by chutili aj zemiakove lokse 😀 ...
myslim,ze by si nimi zabila aj dve muchy jednou ranou,lebo ako hlavne by si mohla pokojne zvolit kacku
nejake to pivko,vinko z dobrej oblasti...
no a samozrejme nejake to paleno 😀
a mala by si od predjedla,cez hlavne jedlo az po sladku bodku na zaver vsetko 😉

mawka
22. júl 2014

@esterba inak fakt, ja to tu citam a na vsetko som dostala chut. momentalne si ma zabila tymi jaternicami, tie som nemala sto rokov. mnam mnam so zemiakmi na cibulke a kysle uhorky. kks ako sa mi doslova zbieraju sliny 😀 idem do chladnicky aj ja 😀

oktoberka
22. júl 2014

@mawka tak a teraz som naco opat klikla na tuto temu???????? 😀 😀 😀
ze jaternice?????az mi je do placu,ked si spomeniem na take mnamkove z domacej zabijacky....kedysi este od ocka....boooze...to budu sny.... 😀

stanislavao
22. júl 2014

@zuna89 no ja by som na vasom mieste spravila kapustnicu. taku klasicku s hrybami, susenymi slivkami. a kysnute kolace - makovnik a orechovnik, alebo lekvarove buchty.

mawka
22. júl 2014

@oktoberka no vidis 😀 boze, ani nehovor, domaca zabijacka a takmer vsetky produkty z nej. a teple oskvarky, po ktorych ti je sice hodne zle potom, ale ten dusevny orgazmus za to stoji 😀 este k tomu cerstvy chrumkavy chlieb. ojoooooooj. no a ja zerem teraz pracliky z lidlu so salamom a rajcinou. 😀
chcem jaternice a oskvarky! 😀 prekladane kapustnicou a kofolou 😀

mirtill
22. júl 2014

@alexmianina bundášik 😀 mal by dostať Oscara !

henikav
22. júl 2014

@mawka nie si ty tehotna? 😀 😀 😀 😀 😀

veronikamacejova
22. júl 2014

kapustníky, mňam 😝 mne napadnú kapustníky 🙂

mawka
22. júl 2014

@henikav nie, boze chran 🙂 to su moje bezne chute 😀

stellamaris
22. júl 2014

@zita19 horalky pravidelne nosievam nemeckym kolegom 🙂 velmi im chutia 😀 😀 bryndzova natierka je tiez velkym hitom🙂

henikav
22. júl 2014

@mawka no ved prave, pripadali mi dost pokombinovane, este kym boli len pracliky so salamou a rajcinou, este to uslo, este by presla aj ta jaternica a oskvarky, ale pri tom prekladani toho vsetkeho kofolou a kapustnicou som sa uz pozastavila 😀 😀 😀

stellamaris
22. júl 2014

@zuna89 krupica sa v Nemecku vola Griess 😉 Mondamin ma aj hotovu praskovu formu,staci pridat mlieko 😉

salomuska
22. júl 2014

ako predjedlo dones z domu parenice a korbáčiky...raz som to v zahraničí úspešne servírovala, pozerali na tie syry, že wau, aké originálne 🙂

erickatt
22. júl 2014

Ste v poriadku? Takato tema vecet? Sak mi je zle len to citam a mam hlad. JA CHCEM OSKAVARKYYYYYYYY A TEPLY CHLEBA, budem plakat.... len myslim a mam cemer

ada12345
Odpoveď bola odstránená
dina14
22. júl 2014

@zuna89 kedze budes mat mensi mix (kulinarsky), poradila by som gulas, knedlu (alebo plnene pecene kurca), makovu strudlu, jednohubky s bryndzou a ozdobene trebars mandarinkou, al. granatovym jablckom, mini parenicky a korbaciky a k tomu surovu zeleninku (baby paradajky, mrkva pasiky, zelerove pasiky apod.), zem. placky, nase pivo a urcite niektore z naseho bieleho a cerveneho vina (skor suche). Tiez by som spravila smotanovu (piskotovu tortu). Je dobre mat espresso a mensi vyber cajov (mame fantasticke caje, v Nemecku kupis viacmenej zbrndule). Zda sa toho viac, ale je dobre mat moznosti, z ktorych si ta pozvana zlozka narodnosti najde to svoje, kazdy zobne a ochutna najskor tom ci im je blizke a potom pojdu aj do neznameho, nepoznaju nasu kuchynu, teda sami nebudu ocakavat, ze sa napracu (ale o to ani nejde), ale budu taki akuratni, ze ochutnali vela dobreho 🙂 a o to predstavenie ide.. Vela stastia!!! 😀

ervenka
22. júl 2014

@zuna89 ja som robila gulas, a tiez zemiakove placky. Tie chutili vsetkym. Neodporucala by som, tresku (je to uz len patok toho, co bolo kedysi, a tolko Eciek si priatelia naozaj nezasluzia) ani zincicu- moze z nej celkom slusne prehanat- pripad mojho manzela. Travenie ma ok, ale zincica mu nesedi. Skusil 3x a vzdal to.

l3yla
22. júl 2014

sprav normalne veceru -napriklad ten salat s reznom a slepaci vyvar- prip.kapustnicu no tu neviem ci ocenia ...a na ochutnavku mozes spravit brynzovku natierku ,k tomu bagetky,dalsej mozes spravit zopar placiek alebo gulas mi napapda 😉 zo sladkeho by som volila nejaku strudlu ,pivko ,vina ..🙂

miskap2111
22. júl 2014

@zuna89 S tou bryndzou to bude veľmi individuálne. Moj nastávajúci je Belgičan - Flám, a všetko bryndzové miluje. Minule som ho na Slovensku zobrala na salaš Krajinka pri Ružomberku a v reštaurácii si objednal bryndzové polievku, za tým bryndzové halušky a zapíjal to žinčicou. :Nevedel sa dojesť 😀 😀

ikke
22. júl 2014

zivansku s pecenymi zemiakmi a nejakym dobrym salatom
paprikas s haluskami
svieckovu s knedlou

slivkove knedle ako dezert (cize nie za plny vagon, ale tak decentne zo 3-4ks na osobu)

inak maku maju v nemecku ako maku - mlety, nemlety, s cukrom aj bez cukru, ani mlyncek na mak si nemusis brat.

z bryndze by som skor urobila pomazanku na predjedlo, je velka pravdepodobnost, ze halusky zaliate slaninou by necvicenym pripravili niekolko tazkych noci... 😀

hatapkagb
22. júl 2014

@mravvcek ahoj robievas dzadky?jedla som to asi pred 10rokmi na sladko poliate maslom a posypane cukrom ale nikdy som to nerobila napises mi recept ak to robievas?dakujem

mravvcek
22. júl 2014

@hatapkagb ja poznam asi nejake ine dzadky 🙂 zo spisa od mojej babky. Das varit zemiaky do osolenej vody. Asi 3 minuty pred koncom odlejes 2/3 vody do hrnceka a posypes riadne hladkou mukou. Nechas jemne bublat. Potom odstavis a popucis ako pyre. Posolis. Ak je to moc huste dolejes vodu z hrnceka. Potom das poprazit maslo aa z masy vytvarujes gulky ktore hadzes do masla. Podava sa s kyslym mlieckom.