icon

Správna výživa pre 6 ročné dieťa

marrya
24. mar 2017

ahojte,moja dcera ma 6 rokov a ma 33 kg :( som z toho celkom smutna lebo na jednej strane je z nej velika baba no na druhej ma kilov strasne vela. :(
Ako jej spravne upravit stravu,resp.co by mala,nemala papat ??? Ma rada velmi zeleninu,ovocie no aj pecivo.... nie je najvhodnejsie aby papala na ranajky pecivo??? neviem....ale cim ho nahradit,dajte mi nejake tipy
Bola by som rada ak by som jej upravila stravu tak ze by mi trosku schudla,lebo na svoj vek je velmi velika.Snazim sa jej aj sladkosti dost vyrazne obmedzovat,ako dam jej sladke no ma pridel na den len trochu sladkého.....

poprosim nejake tipy,resp.ak mate osobne skusenosti rada sa priucim 🙂

tenerifka
24. mar 2017

@marrya ako tu uz bolo spomenute, najprv jej daj urobit rozbor krvi-stitna zlaza, hormony....v strave by som obmedzila len sladkosti, biele pecivo a kuracie maso z velkochovu, je to male dieta a najprv treba patrat po pricine nadvahy a az potom zacat s dietou

moni244
24. mar 2017

@sofhia nemyl si dieta s dospelym clovekom, to, co navrhujes ako stravovanie 6 rocneho dietata, by malo byt trestne

simca06022011
24. mar 2017

@sofhia no nehenvaj sa ale nesuhlasim... toto je male dieta a nie obezna 30tnicka

@marrya treba sa pozreit do rodiny, mam okolo seba deti co su baculate a su take vsetky deti u nich v rodine, a take co zjedia aj kona a su sama kost. RIesila by som to jedine a jedine s detskou lekarkou, urobit odbery, skontrolovat stitnu zlazu, pozriet ako sa tato vaha hybala za tie roky, ci proste ona z nicho nic ma 33kil? alebo od zaciatku bola nad nejaku vahu. Skus si pisat co mala za den zje, vsetko, az potom vies rozhdonut ci jej treba ubrat kalorii alebo je niekde inde problem. U nas vidim najvacsi problem ked deti jedia STALE, doslova stale daco pchaju do ust, od ovocia, az po kadejake "drobnosti". Proste ma mat pravidelnu, vyzivnu, pestru, nam geneticky danu stravu (cize pochybujem ze smoothies na ranajky je vhodne pre dieta co ide do skoly, ma sa ucit, sportovat), ak je v poriadku nema alergiu atd, preco nedat deitatu na ranajky pecivo, musli? Ved ten jeden rozok kolko trva dietatu vybehat? Ak sa hybe, tak ako pises, tak toto fakt nemoze byt problem co zje na ranajky.. skor to aky ma celkovy rezim jedenia, pravidelnost, ani vyhladovat dieta na salate nie je riesenie.

jumama
24. mar 2017

A ako je vysoka ? Zaujimave, ze nik sa nespytal, ako je vysoka.

mummy01
24. mar 2017

Presne,dolezite je kolko meria a nie kolko ma rokov.
Ja som sa na tuto temu bavila s viacerymi lekarmi lebo moja dcera ma trosicku nadvahu a vsetci mi povedali ze teple ranajky su uplny zaklad-ovsena alebo psenova kasa s ovocim alebo ze super na ranajky je polievka. Obmedzit cukor a bielu muku-hlavne neprepchavat pecivom a dbat aby sa nevarili vysmazanim a pecenim na tuku. Vela ovocia ale dopoludnia a vela zeleniny. Zakladom je ale pohyb kedze sa dieta vyvija a ten je dolezity.

marrya
autor
24. mar 2017

@juhseverzapad moja nesedi doma na zadku....praveze beha kade tade,je vsade 🙂 cize pohyb jej nechyba 🙂

ayfer
24. mar 2017

@jumama no ja som pisala ze moja v rovnakom veku ma 34 kg ale je vysoka tiez by ma zaujimalo aku vysku ma autorkina dcera, preboha ved 33 kg u sest rocneho dietata nie je ziadmy extrem, nektore tu navrhuju diety ako pri tazkej obezity a uplne nevhodne pre tak male dieta.

simca06022011
24. mar 2017

@jumama nemusim sa pytat :D mam doma 6 rocnu co ma 24kil a 128cm... iste nebude mat jej dcerka 140cm...

eliska13
24. mar 2017

@marrya dieta ma taku stravu a vahu ako sa stravuju rodicia😉ak su dvaja pri sebe malokedy maju stihle dieta.Moj syn je tiez vacsi nikdy nebol tintitko a vzdy lubil jest.Ma 9 r a 39 kg vysoky je, ze vyzera o 2 r starsie
deti vo veku tvojej dcery ryvhlo rastu a chudnu potom su zase gulatejsie sama to vidim na fotkach ako sa syn meni
na zaciatok vyluc sladke napoje a sladosti.to bola hlupost ju naucit jest a toboz kazdy den.Cez vikend kolac pripadne namiesto sladkosti makovnik ..
nevyprazat, nejest chrumky somariny bez vyzivovej hodnoty, nie vela cestovin s omackou inac by som radikalne nemenila jedalnicek
na ranajky ak chce rozok nie biely!napr moj syn nechce ranajkovat rozok chlieb, lebo ho ma na desiatu
rybu na obed,maso akekolvek....tazko zvyknes dieta na maso a k tomu salat, ak predtym mala zemiaky, ryzu....salat moze mat k tomu cviklovy uhorkovy aky ma rada....
ziadne take, ze po 18 nejest....nic neobmedzujem dam mu smotanovy jogurt Pribinacik aj vianocku s maslom, ale nedostane cukriky chipsy, sladke napoje, sisky ... .
a hlavne mame casto huste polievky
na celozrnne veci tazko deti v tomto veku naucis s tym treba zacat skor maju inu chut.
ovocie na ranajky ano s nejakou kasou, ale po pravde ktora mama ma rano cas robit kasu?

simca06022011
24. mar 2017

@marrya ja by som sa teda na tvojom mieste poradila s lekarkou, napr. bratranca som mala takeho ze bol doslova obezny, riesili to nakoniec kupelmi, kde bol asi raz a on zazracne asi ako 10-11 rocny zacal chudnut a teraz ma 25 a je to normalne stavany chlap.. ak mala neje cele dni sladkosti, nenapcha sa vecer ovocim, nejete same buchty, palacinky a spol. neriesila by som jej diety... na to ma casu dost ;) normalna pravidelna strava, pohyb a ono sa to ak nie je zdravotny problem skor ci neskor upravi...

marrya
autor
24. mar 2017

@ayfer dcera ma cosi cez 120 cm 🙂

simca06022011
24. mar 2017

@eliska13 my nekasujeme, kase som jej varila ked mala rok... teraz si sama vezme ovsene vlocky, zaleje mliekom alebo vezme k tomu jogurt do toho zamiesa a ma ranajky, takto odranajkuje tak 2-3x do tyzdna uplne v pohode, 6 rocna sa obsluzi. Cez vikend mame ritual omeletu v sobotu a v nedelu si nieco vymyslime. Ine dni pecivo a nieco na to, syr,sunka, zelenina.. ziadne lekvariky. A jasne, ziadne cipsiky a tak a tiez suhlasim s tym, ze dieta si nezvykne na salat ako prilohu a podla mna to ani nie je vhodne, priloha im chyba.. to dieta nezjde 200g stejk, isto to nie je ani vhodne v ich veku... a teda nejakym salatikom co? U nas je salat, kompot, zelenina ako priloha ku jedlu, ale vzdy je maso/ryba a priloha. A polievky.

A btw dolezita je aj velkost porcie :DDD to sme zabudli spomenut :D

doty1
24. mar 2017

a zas na tých "kašiach" nie je nič, čomu sa treba ráno neviem ako dlho venovať.
Ja mám vždy v zásobe suchý základ - opražené vločky, trochu brezového cukru, a potom podľa toho čo je doma, orechy, kokos, trochu sušeného ovocia... - a ráno už len zalejem mliekom, jogurtom, môže sa pridať ovocie, mak, .... a je to super aj len tak nasucho 🙂

belasy_motylik
24. mar 2017

My máme opačný problém - naše dieťa potrebuje nutne pribrať. Prosím, neriešte z akého dôvodu, ak je zdravé že nemusí a pod., musí a nechcem tu rozoberať prečo. Hormonálny profil je v poriadku, jesť mu chutí, má pestrý jedálniček, zje s chuťou rovnako rožok s džemom ako špenát či brokolicu, energetický výdaj nemá nijako vysoký, príjem dostatočný, ale váha nechce ísť hore, teda ide ale príliš pomaly na to koľko zje ☹ Vedel by niekto poradiť?

anabeth
24. mar 2017

kaša je výživné rýchle jedlo, vhodnejšia ako akekolvek pečivo- večer zaliať vločky mliekom, ráno ohriať, osladiť medom, hodiť na to hrsť orechov a pár bobúľ mrazeného ovocia, posypať škoricou- cca 3 minúty
ak sú ranajky vyvážené a zdravé, netreba cez pracovný týždeň vymýšľať a stačí ich opakovať
- to som nevymyslela ja- Bukovský- je síce vegetarian a my nie, ale predsa len- je doktor

ayfer
24. mar 2017

@belasy_motylik nutri drinky ste skusali ?

belasy_motylik
24. mar 2017

@ayfer nie, zdá sa mi to zbytočné, dávať mu umelú výživu, keď nemá problém s jedlom. Skôr by som chcela nejaké tipy na doplnenie, obohatenie jedálnička s cieľom aký potrebujeme dosiahnuť, alebo jednoducho poradiť ako na to prirodzene bez umelých prídavkov😉.

anabeth
24. mar 2017

@belasy_motylik pridať bielkovinu- tvaroh, mäsko, jogurty, tofu ( napr. pol na pol z mäskom), aj na chlieb, syr ( nie bambino a spol.) - kiri, cotage, parmezán, mozarellu, orechy, jadierka všetkého druhu, soju, fazuľu, šošovicu
- tie strukoviny nielen do polievky, napr. fazulový guľáš, šošovica s mrkvou ako príloha k mäsu, vyskúšať strukovinové nátierky
- najväčšiu chybu urobíš, ak mu v snahe aby pribral, budeš dávať veľa sladkostí a pečiva
- aj na pohľad chudý človek môže mať zlá krvné testy a bacuľatejší dobré- zloženie stravy neovplyvnuje len hmotnosť

jumama
24. mar 2017

@ayfer @simca06022011 Ja mam tiez 6,5 r dcerku, ma uz 137-8 cm. Ma okolo tych 30 kg. Tak preto som sa pytala. Preto mi chybala vyska 🙂 U nasej riesim dlhodobo vyberavost v jedle, tak aj preto som nakukla, ako jedavaju dievcatka v tomto veku....

ayfer
24. mar 2017

@marrya a mas pocit ze je moc obezna alebo ma kvoli tomu nejake zdravotne problemi ? Ako som uz pisala 33kg nie je na ten vek nejak extra moc , moja je teraz prvacka a aj ked ma tych 34 ( mozno aj viac , dlho som ju nevazila) ma aj pevnejsich spoluziakov aj ked ona je najvyssia. Ale predsa je to male dieta, zje len to co mu daju dospelí , takze ozaj len upravit jedalnicek, ide leto deti viac chodia von maju viac pohybu moja vzdy v lete schudne

belasy_motylik
24. mar 2017

@anabeth ďakujem, sme v takom začarovanom kruhu - zje skutočne dosť, krvný obraz má v poriadku, práveže mu pri posledných 2 odberoch vybehol zvýšený cholesterol /neje vyprážané, dbáme o zdravý a vyvážený jedálniček, nechápem z čoho 😔/, ale priberá strašne slabo. Mliečne neje, má bezmliečnu diétu, takže syry, tvaroh a pod. nie, iné obmedzenia nemá.

siska53
24. mar 2017

@marrya osobne si myslim,ze skor sa treba obratit na pediatricku a presne popisat jedalny listok,aj mnozstvo..
Aki ste vy,aki ste boli v detstve a pod. Dat spravit hormonalny profil,mozno ma len.pomalsi metabolizmus.
Moj ma 127cm a urcite ma pod 30kg,vahu si nepamatam teraz,no je skor chudy,hoci je dost. Ale aj vela beha,on ani doma nevie byt v klude.

Urcite by som nezcinala bez rozmyslu s dietami u dietata vo vyvoji.ani jej nepripominala,ze je silna. To je velmi nebezpecne..

ayfer
24. mar 2017

@belasy_motylik aha , to ma len tak napadlo , ja so potrebovala nabrat .aj ked tiez nemam problem s jedenim , tak som ich zacala pit a podarilo sa mi pribrat 5kg. Ale mas pravdu , asi pri takom malom dietati skor asi nie.Ja mam s malou opacny problem , je aj chuti ale hned aj pribera takze ju musim kontrolovat co zje , to ma pi otcovi , ja mozem zjest co chcem a nepriberiem , mam strasne rychli metabolizmus 🙂

anabeth
24. mar 2017

@belasy_motylik neranajkuje cerealie? myslím cornflakes, čokoguličky a spol?

zvýšený cholesterol u detí vo veľkej miere zapríčinuje palmový tuk - a ten je (je najlacnejší) skoro všade- v cereáliách, vo všetkých sladkostiach- aj v musli tyčinkách, vo vianočke, v lístkovom pečive, vo zmrzline
ale rastlinné mlieka mu dávaš, že?

mufka1
24. mar 2017

@sofhia Toto je pre dospeleho nie pre dieta 😏 preboha ziveho !

belasy_motylik
24. mar 2017

@anabeth nie, to neje vôbec, raňajky má zvyčajne pečivo so zeleninou, alebo ryžová, ovsená či krupicová kaša s ovocím a pod., v jedálničku má denne kokosový tuk, alebo panenský slnečnicový, olivový, rastlinné mlieka pije ryžové, ovsené, špaldové, občas mandľové, používam ich ako klasické mlieko, ale jedáva rád aj ryžové či makové jogurty a pod.

simca06022011
24. mar 2017

@anabeth hej bukovsky :D ale recepty ma vyborne v tych knizkach... kase naozaj nie su problem, vacsie dieta ale uz ako som spomibnala nepotrebuje ani tu kasu z toho uvarit, tie vlocky si mala hodi do misky s cim chce aj sama :D jablko zje k tomu... cize naouzaj ak sa chce tak sa da aj takato vec doplnit do jedalnicka a cas to zaberie rovnaky ako dat dietatu chleba s nicim... 👍

eliska13
24. mar 2017

@belasy_motylik a neskusali ste zvysit b vitaminy tie podporuju chut do jedla.Nie ste vy rodicia chudi?Ak nema nic so stitnou zlazou ci nie je vystresovany, nema vela fyzickych kruzkov moc by som to neriesila.Cholesterol moze byt dedicne geneticky zvyseny, alebo aj zo stresu.Ak neje mastne maso, parky, pastety smotanove jogurty vianocky nemal by ho mat extra zvyseny
isla by som do metabolickej ambulancie aj koli vahe aj cholesterolu u deti to nie je bezne, ze ho maju zvyseny

bmuller
24. mar 2017

@eliska13 Nuz, velakrat je to tak, ze navyky rodicov sa odrazia na dietati... ALE matky s nadvahou asi velmi neriesia nadvahu svojich deti ... comu u autorky tak nastastie nie je, kedze zalozila tuto temu a snazi sa to riesit 👍 - uvedomuje si, ze pre dieta nie je vyhra mat nadvahu.
Co mna parkrat totalne zarazilo - ze som videla matky s dokonalou postavou upravene ako na titulku casopisu ... a s nimi 8-10 r. dcera baculka 😠 Nechapem, ako taketo zeny (ktore urcite dobre vedia, co obnasa starat sa o postavu a vzhlad) nedbaju o nieze postavu, ale zdravie a sebavedomie svojich dcer... (teda urcite by ho nemali podporovat nejakou modnou drezurou, ale pristupom k strave a pohybu).

lauricka
24. mar 2017

@bmuller ako dobre sa sudi na prvy pohlad, taka matka, take dieta a je to. Mam dvojcata, maju rovnaku zivotospravu, chlapcovi padaju vsetky gate a dcera je baculka, nie velmi, ale je. A nie sme jedini. Svagrovci maju rovnako, dve dcerky, jedna baculka, druha ako spajdlicka. Su ludia, co ani tolko nejedia ako ini, ktori su stihlejsi. Neda sa vsetkych len tak hodit do nejakej skatule a mas.