Zoznam základných potravín pre jednoduchšieho muža
Ahojte, pomôžte mi prosím so zoznamom potravín pre pána, ktorý je jednoduchší..
Nevie variť, je sám bez rodičov v rozpadnutom domčeku, nevedno či má ešte vôbec elektriku.
Žiaľ je mentálne trochu zaostalý, a už dlhší čas ma žerie že nemá takmer čo do úst.
Väčšinou chodí do výpredaja po rožky za pár centov a jednu polievku v sáčku.
Pár krát som mu to zaplatila, ale tak nejak ma to žerie z vnútra, že mu nemá kto pomôcť a rozmýšľam či má momentálne čo jesť..
Žije len zo skromného invalidného dôchodku.
Prosím nápady čo takému človeku kúpiť, aby mal aspoň lepšie jedlo ...
Ďakujem
Konzervy a hotove jedla z lidlu a pod. Nemate v okoli jedalen vyvarovnu- ze by si mu predplatila aspon pllievku? Starosta o nom vie?
Tak ked nevies ci ma elektriku, ci vie varit, tak to tazko...
Urcite nejake trvanlive potraviny, napr taky tuniak v konzerve, to sa da jest s pecivom, to pecivo podla mna asi viac dodavat, lebo to moc zial nevydrzi. Napr trvanlive mlieko/ kakako a pod v malom baleni. Tiez by som oslovila mozno obec a nejaku dodavku tepleho jedla domov riesila. U nas to maju na dedine. Nas sused to maval aj suseda. Ked uz si nevedeli sami uvarit.
Máte v obci školu, škôlku? Poskladajte sa pár ľudí a nech si každý deň chodí po teplý obed
A jedine charitu, ktora rozvaza obedy, len to nema kazde mesto
Mozno mu skor obcas doniest zabaleny teply obed (polievku a jedlo). Takmer v kazdom meste/obci sa da najst "ludova" jedalen/hostinec, kde sa este varia "normalne" jedla (pre nas retro) za normalnu cenu.
Poprosila by som susedov, aby mu občas priniesli teplé jedlo.
Ľudia ho majú za podivína.. Vydajú ho, žiaľ nikto nepomáha.
V dedine starostu nemáme, popravde ani nechcem aby niekto vedel, že mu chcem pomôcť.
Nemám problém mu zaniesť aj uvarené jedlo, len aby mal aj doma čo to do žalúdka 😔
A z domu mu nemôžeš nosiť? Veď to je to isté akoby si kúpila potraviny...
AITORKA, si zlata, dobra dusa. To vymiera.
Napr v kaufe maju rozne fajn salaty a tuniakom v konzerve, za o dost lepsiu cenu ako rio mare. Nemusi to byt v chladnicke, iba otvori a je bez zohrievania. Mozno nieco take nakupit. Alebo u nas napr varia pre dochodcov za dost malu sumu bud v skole alebo aj v niektorych restikach..
tento pribeh som tu uz minimalne raz cital. Je to nahoda, alebo sem pises pravidelne kazdych X mesiacov?
V tomto prípade by som oslovila kňaza, aby pomohol.
@egonsk Nemyslíte že môže byť viac takých ľudí ?
Nikdy som tu nepísala, ale nemusím vám to vysvetľovať..
Od nikoho nič nežiadam, iba som chcela vedieť aké potraviny pre takého človeka zaobstarať to je celé.
@casavina Určite by som mohla, len aby mal aj doma niečo ..
@madeincssr U nás nič také nemáme.. A ďakujem
ved ok, len som sa opytal, lebo samaritani s velmi podobnym pribehom sa tu akosi zvlastne zjqvuju kazdych par mesiacov a mavaju rovnaku otazku - co im navarit, alebo dat a ako im nezistne pomoct, ked oni sami nechcu, alebo nejakosi nemozu koli zdraviu/IQ.
Este mi napada objednat na webe niektore z kvalitnych ("nechemizovanych") hotoviek (byvaju v skle, ale tusim aj dehydrovane). Ale aj tie si treba nejako ohriat.
Ja by som objednala donášku obedového menu... Keby to muselo byť z obchodu tak konzervy aby si k tým rožkom mohol dať rôzne druhy zaváraných a konzerovaných jedál ale teda klasické obedové menu je určite lepší nápad.
Akoze to kde zijete,ze nemate ani starostu ani farara?! Ak nema elektrinu tak si nema kde varit,kup nieco co netreba varit. A ak chces,tak mu denne nos teply obed
Ked mu chces pomoct vybav mu na obecnom urade aby si mohol chodit pre obedy do skolskej jedalne ak v obci mate. Niektore obce aj prispievaju na stravovanie dochodcov
Treba zistiť, či má chladničku, kde ohriať jedlo. V kauflande a lidli predávajú hotovky, ale treba ich skladovať v chladničke a ohrievať v mikrovlnke. Potom sú jedlá v konzervách, fľašiach. Len či ich má kde ohriať. Potom už rôzne rybie šaláty, ryby v kozervach, paštéty. Sáčkové polievky, cestoviny s omáčkou, buď čo sa varia, alebo instantné. Najjednoduchšie by boli dotované obedy, obec prispieva podľa výšky dôchodku, aspoň cez týždeň by mal polievku a druhé, u nás majú dôchodcovia 3-4x do týždňa mäso na rôzne spôsoby.
Autorka, starka ked uz mala cez 90rokov tak jej vozili jedlo zo ZŠ v dedine - skus prezistit možnosti. Este ma napadlo (ak ma elektrinu, ale asi ano ked kupuje sackovu polievku?) take tie jedla kura na paprike, je to umelina ale aspon cosi teple.. Ak ma mraznicku tak rychle a lahke na pripravu ovocne gulky, bryndzové perky, párky, pecivo prip. uvar segedin, madarsky gulas, to vie po rozmrazeni zjest aj studene s chlebom alebo ohriat v hrnci
@lindus_esterka Zajtra zistím, ale viem, keď mu mamina ešte žila, varila na piecke 🙂
Chodiť do jedálne do školy, vybaviť to u riaditeľa školy a starostu (každá obec má starostu či sa mýlim?)
@autorka aha chapem. Jedine co mi napadlo ze nepotrebuje chlad a vedel by si to pripraviť su vajcia a zemiaky k masovej konzerve..
Nemá zavedenu elektriku? Alebo len odpojený je?
V prvom rade musíš zistiť, či má elektriku. Kúpiť mu chlieb, pečivo, nejaké natierkove maslo, paštety, ryby v plechovke, konzervy. Proste otvorí a zje. Ked máš možnosť a chceš, tak mu odniesť z toho, co uvaríš. U nás sa vždy nájde porcia navyše. Je veľa instantných jedal, ktoré len v kelimku zaleješ vodou. A fakt riešiť donášku zo školy, škôlky, vývarovne. U nás skoro každá reštika varí aj menu pre dôchodcov. Tiež stredné školy. Osloviť aj charitu. Červený kríž.
Jaternice,sekaná-tie si len opecie narychlo na panvici

Neviem či chceš nejaké rychlovka hotové alebo niečo čo si on rýchlo spraví ? Keď tak rôzne druhý tuniak v konzerve, šaláty insalatisime Rio mare mávajú často v akcii, paštéky, rôzne šaláty ako parížsky, vlašský…, na raňajky napríklad musli, guličky nejaké…existujú aj stránky kde sa da kúpiť hotové jedno tuším rychlovky z plechovky…cottage na sladko/slano, vysokopercentné šunky, párky..,