icon

270 dní nemocenského poistenia a materská

zlatkamh
8. aug 2013

Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh

evittam
28. nov 2016

@gabi09 Pokiaľ nebudeš mať splnené podmienky nároku na MD tak na ňu nárok mať nebudeš. Neviem kedy plánujete druhé bábätko.....Ale ty budeš potrebovať 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom (čiže sa zamestnať alebo DNP) a potom buď aktívne NP alebo ochranná doba. A kedy ti vlastne končí RD? Mne to vychádza až niekedy na január 2018 - či sa mýlim? Prečo ideš dať výpoveď v práci, prečo nezostaneš normálne na RD? Ak teda plánujete bábo v blízkej budúcnosti.....Ak sa vám zadarí tak by si mala normálne nárok na MD z pôvodného zamestnania.

gabi09
28. nov 2016

@evittam na matersku ide nastupit manzel.a ja sa do prace vratit nechcem tak koli tomu musim dat vypoved a ist na UP

evittam
28. nov 2016

@gabi09 A prečo by si musela dávať výpoveď?! Kto ti to povedal? Ty môžeš byť naďalej na RD - len ti nebude vyplácaný rodičovský (teda ak som správne napísala kedy ti končí RD) .....Manžel zostáva aj doma či bude pracovať ďalej?

gabi09
28. nov 2016

Ja sa nechcem uz vratit a chcem poziadat o podporu v nezamestnanosti.

gabi09
28. nov 2016

Manzel bude doma s tym.ze je zivnostnik a ak budu nejake brigady by siel

evittam
28. nov 2016

@gabi09 Stále "točíš" o tom istom. Kedy ti končí RD - kedy tvoje dieťa bude mať 3 roky? Tvoj manžel ide na MD - bude doma či bude pracovať na inú zmluvu? Toto sú dosť podstatné fakty. Ak ty zostávaš doma a RD ti končí ako som ti písala a chcete ďalšie dieťa tak by som nedávala výpoveď ale zostala by som na neplatenej RD (nakoľko tvoj manžel bude mať MD), aby som mala znovu nárok na MD - teda v prípade, že sa vám zadarí.....Už to konečne chápeš? Čo sa ti snažím vysvetliť? Ak dáš výpoveď, tak nárok na MD mať nebudeš ak sa znovu nezamestnáš alebo si nezačneš platiť DNP.

evittam
28. nov 2016

@gabi09 Aha. A ty chceš mať príjem - podporu a potom si nájsť prácu?
Takže ako som ti už napísala - ak dáš výpoveď alebo teda bude určite lepšia "dohoda o skončení pracovného pomeru", nakoľko ak máš ešte dovolenku, treba jeden-dva dni vyčerpať a ostatné nechať preplatiť-nech máš najvyššiu podporu. Potom ale pri ďalšom dieťati nebudeš mať nárok na MD pokiaľ sa znovu nezamestnáš alebo si nebudeš platiť DNP a nesplníš podmienky nároku na MD.
Alebo druhá možnosť, ktorú som ti už tiež opísala - zostať na RD (bez RP) a uvidíš či sa vám zadarí - PP ti bude trvať a ty ak otehotnieš a stihneš "reťazovú MD" tak budeš mať nárok na MD.

p0tv0rka
3. jan 2017

Ahoj! Nechcem zakladať novú tému, asi by bolo najlepšie sa opýtať na sociálke, ale možno mi budete niektorá vedieť poradiť.
Zamestnaná som od 6. 10. 2014 na dobrú určitú kým sa nevráti kolegyňa z MD. Od 3. 11. 2016 som na PN, pretože som tehotná a nezvládam pracovať.
Z vyššie uvedeného mi vychádza, že nárok na materskú mať budem. Zaujíma ma však situácia ako by to bolo, keby som sa so zamestnávateľom dohodla na ukončení pracovného pomeru dohodou. Dôvod je ten, že kolegyňa za ktorú pracujem počas jej MD sa vráti v septembri tohto roku, takže ja sa do práce nevrátim a výpoveď tak či tak dostanem. Keby som tak urobila, hralo by to nejakú rolu tie cca 2 - 2,5 mesiaca pri výpočte materskej?

majusqa77
3. jan 2017

@p0tv0rka matersku nie. akurat porozmyslaj, ako si doriesis cas do nastupu na md, ci ostanes pn, pojdes na UP, alebo si zaplatis zdravotku.
len pozor na to, narok na podporu je do roka od skoncenia prac.pomeru. takze po materskej uz na nu nebudes mat narok.. ..ked, treba sa zaevidovat este pred md a potom docerpat. len si niesom ista, ci je nejaka cast, ktoru treba aj realne vybrat

hawajana
31. jan 2017

Viete mi niekto prosim poradit?Mam narok na matersku? Termin mam 13.7.2017. Pracovala som na dohodu (s minimalnym prijmom ale nejaky odvod NP na paske je) od 4.12.2014-31.1.2016 a este od 16.3.2016-11.5.2016. Na polovicny prac. uvazok od 1.5.2015-31.8.2015. Okrem tohto zamestnania som stale registrovana na up. Naratala som 254 dni. Je tu este sanca sa do porodu zamestnat na minimalne 90 dni, tym padom by som mozno dohnala povinnost zo zakona byt poistena min.270 dni. Rataju sa mi vsak tie dni na dohodu? Je jedno aky velky bol ten odvod na nemoc.poistenie? Dakujem

evittam
31. jan 2017

@hawajana Ak boli odvadzane odvody na NP tak sa rata vsetko-ale za posledne dva roky pred porodom-cize u teba od 13.7.2015-13.7.2017. A teda ak by si to stihla tych 90dni bez PN a OCR tak by sa ti MD pocitala z toho prijmu-cize mas sancu mat max.MD.

hawajana
31. jan 2017

@evittam Ano ratala som dni len od 13.7.2015. Dakujem ti za odpoved. Pekny vecer*

evittam
31. jan 2017

@hawajana Rado sa stalo a podobne.😉

mirka209
8. mar 2017

Ahojte, chcela by som sa opýtať...som zamestnaná od 01.03.2016 TPP, nastup na MD by mal byť 3. 10. 2017....rozhodujucim obdobim bude rok 2016 alebo obdobie od 01.03.2016 do 30.09.2017? budu sa mi ratat príjmy aj z roku 2017? dakujem

majusqa77
8. mar 2017

od 1.3.do 30.9.

mirka209
8. mar 2017

Ďakujem 🙂

wewuliatko174
12. mar 2017

Dobrý den viete mi poradit,nastupila som 6.3 do prace na hlavny prac.pomer,dcerka ma 2,5 rok čiže som natupila skor do prace.Rozmyslame kedy druhe babatko,ked si odrobim tych 270dni mala by som mat narok na matersku? nebol by problem kebyže nerobim aj cely rok a otehotniem??Mam taku rizikovu pracu,v hlučnej hale stoji sa na nohach,pracuje sa manualne neviem asi by som tam ako teohtna nepracovala a neriskovala ale zas neviem ako by sa k tomu postavil zamestnavatel.Viem ž epodla zakona by mal dat prac.ktoru možem vykonavat ako tehotna alebo platit hrubu mzdu kt.mam v zmluve ale viem že byva realita všelijake ,vyhodzit nemožu ale donutit ist na pn,ale podobne ,počula som všelijake pripady.

majusqa77
12. mar 2017

@wewuliatko174 nemusis vobec odrobit 270 dni. Ak ti prac.pomer trva, narok na md mas. Kludne ked otehu, mozes ist na pn

wewuliatko174
12. mar 2017

@majusqa77 zatiaľ zmluvu budem mať len na rok a potom na neurčito vraj,a aj PN sa tam ráta aby som mala materskú? Ďakujem

majusqa77
12. mar 2017

@wewuliatko174 ano, ak bude prac.pomer trvat

21zabka21
25. júl 2017

Ahojte, tiež nechcem zakladať novú tému, snáď mi niekto poradí. Som dobrovoľne poistená. Termín mám 30.10.2017 a nástup na materskú by som mala mať 18.9.2017. Ale 270 dní poistená budem až dňom 25.9.2017. Kedy sa mám prihlásiť na materskú??? 18.9.2017 a bude mi vyplatená až keď porodím, podľa skutočného dňa pôrodu spätne? alebo sa môžem až po tom 25tom?
Dakujem

zalka
17. aug 2017

@21zabka21 požiadaj o MD hned k 18.9. lebo ak požiadaš neskôr tak prídeš o časť MD ... oni budú skúmať či máš 270 dní k pôrodu ...

ak požiadaš 18.9. - a porodíš skôr napr. 30.9. ... tak ti MD budú vyplácať 34t
ak požiadaš 25.9. a porodíš skôr napr. 30.9. .. tak ti MD budú vyplácať 5 dní pred pôrodom a 28t po pôrode a prídeš o viac ako mesiac materskej ...

21zabka21
17. aug 2017

@zalka ok dakujem, a to dobrovolne mi zanika dnom nastupu na matersku? ci mam sa od tial odhlasit? alebo nic nerobit? a zaplatiť dobrovolne za september mam dokedy? dakujeeeem 🙂

zalka
17. aug 2017

@21zabka21 september zaplať celý tých 5 dní hore dole je jedno .. a DNP zrušíš v posledný den MD ... ak by si nešla hned po MD na PN napr.

21zabka21
17. aug 2017

@zalka dakujeeeem ti veľmi pekne 🙂

evittam
17. aug 2017

@21zabka21 Presne ako píše
@zalka . A čo sa týka PN - môžeš ísť do 7 dní po skončení MD na PN a budeš mať aj PN aj RP.😉

bazoskaa
17. aug 2017

ahojte chcem sa spýtať..pracujem na 75% úvazok necelé dva roky medzi tým som od 1.9. 2016 do 30.4 2017 pracovala na plný úvazok a od 1.5 2017 pracujem opäť na 75%
začala som 12tt takže materskú priplapením si DNP zrejme nestíham..ale chcela by som vedieť či by som mala šancu dostať aspoň vyššiu PN ak by som si niečo priplatila..ak áno tak poprosila by som info ako postupovať..zatial stále pracujem ...Ďakujem

santafe
17. aug 2017

@zalka
@evittam
@majusqa77 dobrý večer dievčatá, označila som vás, snáď mi niektorá budete vedieť poradiť.
Chceli by sme využiť MD otca, ale manžel má momentálne posledný rok od septembra 2016 nízky vymeriavací základ. Má možnosť nástupu do prac pomeru s vysokým vym základom, a moja otázka je, ako to urobiť, aký nástup zvolit, aby sa mu materské ratalo výlučne iba z toho vysokého vym. základu. Ďakujem!

evittam
17. aug 2017

@bazoskaa Uz nie je mozny subeh zamestnanie a DNP.

21zabka21
17. aug 2017

@evittam
Oki dakujem. A este mam otazocku. Oni budu cakat kym porodim a potom mi priznaju matersku? Viem pytam sa asi somariny ale pred 5 rokmi to riesil manzel v AT a teraz tam uz nerobi tak je to na mne 😊