270 dní nemocenského poistenia a materská
Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh
@bambulkamirka skontroluj si vyplatné pásky z dohody či tam máš stiahnuté nemocenské poistenie . lebo môže sa ale nemusí sa platiť z takej dohody nemocenské poistenie.
a treba rátať august 31 +30+31+30+31+31+29+31+30 = 274 dní
Ale tu dohodu som mala tak že som odnasala na urad prace jazdí mesiac potvrdenie hrubej a čistej mzdy ( to bolo to čo som mohla zarobiť do 148 eur) dakujem
@bambulkamirka no a? to i pri jednom type dohody i pri druhom type dohody by si takto nosila papieriky...
čítaj ... zo zamestnania splnaš 270 dní ... nerieš dohodu .. ak si začala pracovať 1.8.15
A ešte by som chcela vediet koľko mám nárok na pn to sa rata z hrubej mzdy?? Alebo??
@zalka cize treba mat odrobenych minimalne 9 mesiacov? A ked pomedzi to bola nejaka tyzdnova pnka tak sa tie dni nezaratavaju alebo ano?
A pn-ka sa rata z hrubej mzdy a koľko percent??
@alchemilkazltozelena ak si PN počas zamestnania dni PN sa rátajú do dní 270 ...
@bambulkamirka z hrubej prvé tri dni 25% od štvrtého dňa 55%
@zalka cize nemusim mat 9 mesiacov odpracovanych...mozem odrobit co ja viem Napr. 5 mesiacov a n
astupim na pn - napr.na rizikove cize cize az do nastupu na md budem na pn a dokopy to bude 270 dni tak mam narok na matersku? n
@alchemilkazltozelena len za predpokladu že počas PN ti bude trvať zamestnanie ...
ak som zamestnana, ale teraz na neplatenom volne ale podmienka 270 dni v dvoch rokoch je splnena, mam na take nieco narok? teraz som v zahranici, ale trvaly pobyt na svk, s tym ze sa aj vratim na svk, len ta materska bude tu
@zalka cize aj ked splnam podmienku tych 270 dni, kedy to poistenie bolo? lebo ja som do oktobra normalne pracovala, potom sme isli do zahranicia, takze v praci mam neplatene volno, a tu sa podarilo, ale aj porod (december) a vsetko bude tu, ale do toho oktobra som bola riadny zamestnanec niekolko rokov, takze vcelku neviem ako to funguje v takýchto pripadoch, ale predpokladam, ze asi skor ten narok nie je ako je 😀
@buckeye tak ako ti zalka napisala pokial sa ti neobnovi nemocenske poistenie tak narok na materske mat nebudes. Cize musis pracovat na Slovensku este pre nastupom na materske. Ak budes rodit v USA tak tam potom nebude narok ani na porodne.
Teraz sa uz posudzuje miesto obvykleho pobytu nie trvaly pobyt
@zalka
@loginexistuje dakujem baby, no na svk sa vracat budeme, ale o par rokov, tak ma muz zmluvu, co uz 🙂
Ahojte,prosim vas ,mimi cakame zaciatkom augusta a pracujem nadohoduod 16.9.2015 a dohodu mam do 31.5.2016 a popri tom poberam opatrovatelsky na svokru,pred tou dohodou som brala ten opatrovatelsky od 2/2015 predtym som bola na urade prace cca 6 mesiacov a pred uradom praca cca pol roka,vyjde mi materska?avypocita va sa teraz z poslednej dohody?v nej zarobim velmi malo.....a ked mi vyjde nizka menej ako je zaklad tak copotom?vdaka?
@oliinka málo konkrétnych čísel, z opatrovateľského nemáš nárok na PN , lebo nikto neplatí za teba nemocenské poistenie,
a od 16.9.15 do 31.5.16 máš splnenú podmienku 270 dní poistenia .. ak z tej dohody je platené nemocenské poistenie, po zri si výplatnú pásku.
a ak áno, tak potom poskončení dohody .. pred n ástupom na MD sa poisteni DNP .. z VZ 429e a dostaneš 300e MD ... ak to neurobíš dostaneš 70% z hrubej mzdy na dohodu čo zarobíš a doplatia ti do 203e
@zalka este mi napadlo, to obnovenie poistenia, moze byt aj ze by som si dobrovolne platila teraz niekolko mesiacov (myslim cele, viem ze len koli materskej sa uz neda dobrovolne pripoistit), tak uz by mi ten ten narok vznikol? ako sotala na neplatenom volne a teda odvody do sociálnej poistovne by som si platila sama, zo zahranicia
@buckeye nie to ti nepomoze lebo splnit podmienku 270 dni musis splnit bud z povinneho NP alebo dobrovolneho neda sa to kombinovat...

Ahojte potrebovala by som radu pracujem od 1.08.2015 do 30.04.2016 a nastupujem na pn chcela by som sa spitat či splnam tu podmienku tich 270 dni nemocenského poistenia. Predtým som pracovala na dohodu o vykonávaní pracovnej činnosti chcela by som vedieť či aj ztakejto dohody sa platí nemocenské poistenie? Za skore odpovede ďakujem 🙂