icon

270 dní nemocenského poistenia a materská

zlatkamh
8. aug 2013

Ahojte,
potrebujem poradiť. Momentálne pracujem na hlavný pracovný pomer (od 1.7. do 31.12) a dohodu o vykonaní práce (od 4.6. do 31.10) - nemocenské poistenie je uhrádzané. Stretli ste sa s tým, že Vám vznikol nárok na materskú aj napriek tomu, že sa tieto dni prekrývajú? Nástup na materskú mám 8. 11. a dokopy mi to vychádza 280 dní nemocenského poistenia.
Ďakujem za odpovede a reagovanie na túto tému. zlatkamh

zalka
24. apr 2016

@loginexistuje netrep hlúposti,

@buckeye mohla by si tak urobiť, lebo si na neplatenom volne tj. ukončilo sa ti poistenie v SP ako zamestnancovi, tak tieto dni sa ti môžu pripočítať k DNP a bude splnená podmienka ale over si to radšej tu http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s a min. VZ 429e je, a defakto ak by tito potvrdili, že je to možné. Tak sa ti stačí poistiť na 7 dní aby si získala ochrannú lehotu z DNP. A nástup na MD musí byť vtom prípade presne 6t pred termínom pôrodu.

buckeye
24. apr 2016

@loginexistuje lebo ja este ked som odchadzala na to neplatene, pisala som si s pani so socialky (co mali oficialny kontakt na stranke) a ta mi odporucala, ze by som si to mala platit dobrovolne ak chcem materske..len tym, ze som nevedeli, kedy sa podari a ci vôbec, tak som to velmi neriesila (skor som si myslela,ze sa nepodari tak skoro a a teda som si nemyslela, ze by som mohla stihnut ten 270 dni v dvoch rokoch limit)

buckeye
24. apr 2016

@zalka dakjuem, pozriem si to 🙂

zalka
24. apr 2016

@buckeye ak si tehu menej ako 8t tak sa môžeš aj z maxima prihlásiť ale to sa platí dosť veľa ...

buckeye
24. apr 2016

@zalka no ano, ono to je v mojom pripade tak, ze do konca septembra 2015 som bola zamestanec, cize od 1.10. sa mi neplatia ziadne dovody, teraz som v 5tt, tych 270 mi vychadza, aj ked tesne, ale splnam tu podmienku, cize sa mam kedy poistit, teraz? ci az neskor ? potom materska sa rata z akého zakladu ? z toho co odviedol zamestnavatel, alebo je tam nejaky casovy limit? ze bude to ratane z toho, co si dobrovlne budem platit ja tie posledne meisace? lebo na svk som mala celkom slusny plat, cize aj odvody boli pekne, lenze ak by som si teraz platila len tie minimalne, tak predpokladam, ze materska by bola nizsia..no vidim ze budem musiet prebrazdit stranky sociálnej poistovne 😀

zalka
24. apr 2016

@buckeye ak sa poistíš na DNP tak MD len z DNP .. a over či môžeš byť poistená ako DNP kvôli tomu že si v zahraničí, niekedy to bolo zakázané.
a na max. MD VZ 1287 e ... platí sa 35,15% z VZ resp. 33,15% z VZ ...a zváž , či sa ti oplatí platiť 26t minimálne aby si mala 900e MD

buckeye
24. apr 2016

@zalka preco 26t minimalne?

zalka
24. apr 2016

@buckeye lebo je podmienka 26t nepretržitého poistenia DNP aby bola PN alebo MD kt. vzniknú po tomto termíne vyplácané zo skutočného VZ a nie z minima.
Ak sa poistíš VZ 1287e a si poistená 26t a ideš na MD tak MD dostaneš 900e
ak sa poistíš VZ 1287e a si poistená 25týždnov a 6 dní a ideš na MD tak MD dostaneš 300e
preto 26t

buckeye
24. apr 2016

@zalka cize tam sa nerata to, ze som bola predtým ako zamestnanec poistena? ach som z toho jelen :D na toto ja bunky nemam, to radsej riedenie roztokov a DNA testy riesit :D

zalka
24. apr 2016

@buckeye nie .. ak si zamestnaná máš MD zo zamestnania,
ak si na DNP máš MD z DNP .... ale nikdy nie do kríža

buckeye
24. apr 2016

@zalka aha ja som si myslela, ze sa to zratava, a je jedno z akého zdroja to poistenie pochadza, hlavne ze je clovek poisteny..no nic, najprv si zistim, ci pre mna ako docasne v zahranici je vobec taka moznost a uvidim ako dalej 🙂 kazdopadne dakujem 🙂

zalka
24. apr 2016

@buckeye zrátavajú sa dni ... nie vymeriavacie základy

buckeye
24. apr 2016

@zalka no ved tak som to myslela, ako casovo nie financne, preto ma zaskocil udaj tych 26t 🙂

zalka
24. apr 2016

@buckeye preto som písala, že stačí 7 dní teraz ale MD bude len z minima... na začiatku som to písala ...
na iné MD ako z minima treba 26t poistenia

buckeye
24. apr 2016

@zalka aha (asi sa pytam ako blbec 🙂 )takze ak by som chcela matersku taku, aku by som mala v pripade zamestnaneckého poistenia, musim si 26t platit poistenie cca v takej vyske ako mi odvadzal zamestnavatel, ale ak by mi stacila ta minimalna tak 7 dni pred nástupom na matersku sa treba poistit? chapem to dobre ci nie ? 🙂 (sorry,ze tak otravujem 🙂 )

zalka
24. apr 2016

@buckeye hm... no kedže sa poisťuje osobne nedá sa elektronicky, poprípade ešte poštou sa dá .. tak áno... dá sa prihlásiť pred nástupom na MD ...
pár dní to nemusí byť 7
7dní by bolo teraz aby bola ochranná lehota ...

2danculik
25. apr 2016

@zalka ahoj zalka, prosím ta dostanem materske ak som 1.10.2015 skončila rodičovský isla hned na pol roka na urad prace a teraz od 20.4.16 som nastupila do novej prace? Započítava sa RD do tých 270dní?

dena1973
25. apr 2016

@2danculik Ak si aspoň jeden deň po ukončení rodič. príspevku nastúpila do práce resp. si čerpala dovolenku a tak si išla na ÚP, vtedy sa ti dni nemocenského poistenia započítavajú.
V prípade, že si hneď po RP ďalším dňom nastúpila na ÚP (nemala si už po RP obnovené nemocenské poistenie) vtedy sa ti dni RP nezapočítavajú na nemoc. poistenia.
Aby vznikol nárok na materské musí byť splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom.

2danculik
26. apr 2016

@dena1973 mala som tri dni dovolenku 😉

dena1973
26. apr 2016

@2danculik Tak potom sa započítavajú aj dni RP do 270 dní nemocenského poistenia (2 roky pred pôrodom).

2danculik
1. máj 2016

@dena1973 este jednu vec neviem...ako je to ked mi plynie skusobna doba? Co ak mi daju výpoveď...mam narok na materske?

dena1973
1. máj 2016

@2danculik Ak ta vzali do PP pocas tehotenstva a vedia o tom, tak by ta nemali prepustit... No ak by si ukoncila PP skor ako uplynu 3 mesiace, tak ak nastupis na materske do 8 mes. po ukonceni PP narok na materske vznikne z minima (pri splneni dalsej podminky 270 dni NP v posl. 2 r. pred porodom).

2danculik
1. máj 2016

@dena1973 dakujem🙂

dena1973
1. máj 2016

@2danculik Nie je začo... 🙂

sjuzan77
2. máj 2016

@dena1973 ahoj, vedela by si mi prosim poradit? dnesnym dnom nastupujem na matersku dovolenku, avsak na socialke mi povedali, ze na materske nemam narok, lebo RD sa do nemocenskeho nezapocitava. pre upresnenie: RD mi skoncila 9.4.2015, 10.4.2015 som cerpala 1 den dovolenky a nasledne bol ukonceny pracovny pomer. potom som bola 6 mesiacov vedena na urade prace. 1.10.2015 som nastupila do novej prace, kde 30.11. bol ukonceny pracovny pomer kvoli nastupu na pn z dovodu rizikoveho tehotenstva, pn vsak pokracovala az do vcerajsieho dna. naozaj nemam narok na materske, ci sa mam odvolat? dakujem pekne za radu.

zalka
2. máj 2016

@sjuzan77 RD sa započítava , len otázka znie či ku dnu pôrodu budeš mať 270 dní poistenia ...
dnes je 2.5. termín pôrodu máš bajočko 13.6.16
a otázka znie či v období od 14.6.14 do 13.6.16 máš 270 dní poistenia .. bajočkom ako tak dívam tak máš dosť dní poistenia ... v akej výške ti bola vyplácaná PN? z Akého VZ?

sjuzan77
2. máj 2016

@zalka ak sa zapocitava rd, tak by mi tych 270 dni vychadzalo. vyska pn bola cca 230€ mesacne (+\-), dla poctu dni v mesiaci, neviem najst teraz narychlo rozhodnutie, aby som pozrela VZ.

zalka
2. máj 2016

@sjuzan77 čiže z minima .. okolo 288e bude MD ...
ak by si sa prihlásila ešte na DNP tak MD by mohla byť 300e bajočko,

sjuzan77
2. máj 2016

@zalka dakujem pekne za radu, aj v statuse, prave mi odpisali aj zo socialky:

Nárok na materské je podmienený trvaním nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Do obdobia 270 dní sa započítava obdobie rodičovskej dovolenky zamestnankyne, ak spadá do obdobia dvoch rokov pred pôrodom. Nárok na materské je okrem iného podmienený existenciou nemocenského poistenia v období vzniku dôvodu na poskytnutie materského alebo plynutím ochrannej lehoty k tomuto dňu. Ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva je osem mesiacov. Z uvedeného vyplýva, že sa plynutie ochrannej lehoty vzťahuje na poistenkyňu iba, ak jej nemocenské poistenie zanikne v čase tehotenstva. To znamená, že Vám nárok na materské vzniká keďže, Vám posledné nemocenské poistenie zaniklo v čase tehotenstva a spĺňate aj podmienku 270 dní.

zalka
2. máj 2016

@sjuzan77 tetušky na SP zvyknú klamať a zavádzať, alebo sú úplne nekompetentné a len hádajú ... 🙂