Aká bude výška druhej materskej po sebe?

katuskan
25. máj 2012

Ahoj, som momentálne na RD s dvojročnou dcérkou a v septembri čakáme dalšie bábätko, chcem sa opýtať, aká bude moja druhá materská? Od oktobra si priplácam to dobrovolné nomocenské pripoistenie a tých 270 dní mi končí 5.7.2012. Ked som sa na to na začiatku informovala, tak mi jedna pracovníčka povedala, že mi stačí počas týchto 270 dní len otehotnieť, to znamená, že do toho 5.7., aby som bola v takzvanej ochrannej lehote a budem mať nárok na tú vyššiu materskú tých prvých 8 mesiacov a minule mi jedna povedala, že to už musím dovtedy nastúpiť na materskú, aby som dostala vyplatenú tú vyššiu sumu materskej tých 8 mesiacov. A to sú dve rôzne veci, tak teraz neviem, ako to vlastne je a či dostanem tie peniaze, mňa zaujíma to, či som to teraz neplatila zbytočne, kedže nestihnem nastúpiť na materskú do toho 5.7. a čo mám teraz robiť, aby som tie peniaze dostala.....vie mi niektorá z vás prosím poradiť? dakujem pekne

matonka26
25. máj 2012

a tam nie je nejaka dlha ochranna lehota? pol roka ci ako? lebo ak ano, tak je ok ze do 5.7. neporodis ci? ale aj mna to zaujima tak som zvedava 😅

lili777
25. máj 2012

tebe skončí to poistenie 5.7. a odvtedy by ti mala plynúť ochraná lehota /bola 6 mesiacov, neviem, či teraz nie je viac/. Podľa mňa budeš mať nárok, veď nastúpiš na materskú dajme tomu v auguste. Môj laický názor je, že nárok ti vznikne. Samozrejme over, lebo ja tie zmeny teraz už nesledujem, už poberám len tú druhú almužnu. Ale ja som bola v takej situácii pri druhej, že mne nárok vznikal z toho titulu, že som mala odplatených 270 dní, ale nestihla som nastúpiť v ochrannej lehote, vtedy bola 6 mesiacov, takže som nakoniec pri druhej dostala len RP.

provoke
25. máj 2012

sa som na tom podobne ako ty. podla mojich informácii, by si mala len v priebehu tých 270 dní otehotnieť a potom máš 8 mesiacov na nástup na materskú dovolenku. tak mi to bolo vysvetlené na sociálnej poisťovni, dúfam, že som to pochopila správne.

karinkaeich
25. máj 2012

treba presne udaje. kedy presne mas nastup na novu md, kedy ti konci tato rd. viem iba, ze dnp zanikne 5.7.2012. je pravda, ze po skonceni dnp je tzv. ochranna lehota pre tehotne, 8 mesiacov, no ak mas nastup na novu md skor, ako ti skonci predosla rd, tak to neplati. napis mi ip s udajmi, ktore ziadam a viem poradit viac 🙂 lebo toto je otazka

oskvarka
25. máj 2012

ahoj tak v prvom rade.. musis mat zaplatenych tych 270 dni minimalne za posledne dva roky a ak si si to len v oktobri zacala platit tak narok mozes mat na maximum najskorej az 6.7 kedy ako ti spravne poradili budes este dost dlho v ochrannej lehote - kedze si tehotna (tusim 270 dni este ) - netehotny maju ochrannu lehotu 7 dni... problem je skorej s tou RD lebo ak si zamestnana co pocitam ze si tak pocas RD mas prerusene nemocenske poistenie v praci ale nastupom na novu matersku ti opet zacne platit a ukoncenie prerusenia poistenia sa povazuje za vznik noveho poistenia a vznik noveho poistenia ti rusi vsetky ostatne ochranne lehoty inych poisteni ... neviem kedy mas termin porodu a kolko si platis ale mas v podstate 2 moznosti co urobit
1. ak si doplacas len z minima(alebo tak priblizne) tak staci ak sa potom tesne pred nastupom na MD prihlasit opet na DNP z minima (uz na ten balicek) a narok na matersku DNP mat budes ale len z minima (samozrejme sa to pripocita k davke na ktoru mas narok zo zamestnania)
2. ak si doplacas o vela viac ako je minimum tak treba trochu pospekulovat t.j. ukoncit RD este skorej ako 5.7 (aby ti nemohla ukoncenim RD zaniknut ochranna lehota.. lebo v nej vlastne este nebudes) v zamestnani si zobrat dovolenku ak mas este nejake dni alebo nastupit na PN az do RD. vtedy budes mat narok v case nastupu na matersku na maximum teda na davku zo zakladu s ktoreho si si platila... (s tym ze ja by som sa hned na druhy den po nastupe na MD prihlasila na balicek kedze pocas MD budes oslobodena od platenia tak ti moze poistenie opet plynut ;))

gapa
26. máj 2012

neviem, či som ti už inde neodpovedala, no súhlasím s tým, čo píše oskvarka.

-Ak čerpáš RD,
tak nie je istota, či nárok vznikne. Podla toho, čo tvrdia a ako postupujú teraz, tak by ti nárok vznikol len ak by si porodila po nástupe na md ale PRED termínom pôrodu uvedeným v žiadosti o matetrské. Ak by si porodila v termíne, či po termíne, tak by ti nevznikol nárok.

Aby si mala istotu a máš vyšší vym.základ, tak
- bud ukončenie RD ešte pred ukončením dnp (ak zaniká dnom 5.7.2012), tj. najneskôr 4.7.2012 a od 5.7.12 aby trvalo poistenie zamestnanca súvisle až do nástupu na md 6týž. pred termínom. Dala by sa čerpať riadna dovolenka, ako tu bolo spomínané. Ak na pn, tak by som aspon 1den odpracovala (kvôli iným súvislostiam, napr. budúcej podpore, aby nebola v budúcnosti z minima).
-alebo sa prihlásiť na dobrovolne dôch.poistenie + dobrovolné poist. v nezam. najneskôr od 5.7.2012, teda aby už trvalo v den, kedy má skončiť dnp. Potom podla vyjadrenia dnp nezanikne, ale bude pokračovať bez prerušenia už v balíku dobrovolného poistenia. Vzhladom na to, že sa dobr.nem.poistenie bude považovať za nepretržité, tak sa bude materské rátať z vym.základu bez ohladu na vznik balíka dobr.poistenia.

ak si platila z minima, už to spomínala oskvarka, ako to riešiť.

siskaj
26. aug 2012

Ahoj, potrebovala by som poradiť.....Tiež si platím DNP z maxima ešte za starých podmienok-stihla som sa prihlásiť do konca januara 2012. Lenže už je august a ja asi nestihnem otehotnieť.....DNP mi končí v oktobri 2012. Poprosila by som o radu, čo mám robiť. Či ešte nieje nejaká možnosť, keď otehotniem neskôr, aby som mala tú vyššiu materskú. Ďakujem.