Aká je materská pre SZČO s príjmom 2000 EUR?
Dobre som pochopila, že je to len cca 14€/ deň?
Ďakujem krásne za skúsenosti/odpovede! Prosím píšte, iba ak máte skúsenosť. Zaujíma ma číslo, vzorec výpočtu viem, len nie som si istá, či som to správne pochopila 🤨
Netrep prosím ťa. Veď platíš odvody, nie? Rovnako ako klasický zamestnanec. Máš to isté, čo ja.
ak platíš z minima - máš aj minimálnu materskú-.....materská sa ráta rovnako či si zamestnanec alebo SZČO, teda z vymeriavacieho základu z ktorého platíš odvody....ak si SZČO a nevznikla ti povinnosť platiť si odvody do SP, môžeš sa prihlásiť ako samoplatca a výšku VZ si určíš ty sama....čím vyšší vymeriavací základ, tým vyššie odvody do SP a z toho sa rátajú všetky dávky....ale rovnaký výpočet je pri zamestnancovi ako pri SZČO.....
Aký výsmech? Neuplatni si paušálne výdavky ale reálne výdavky a plať na odvodoch do SP z reálneho príjmu, nie z toho, ktorý si optimalizuješ paušálnymi výdavkami. Potom dostaneš dávku v adekvátnej výške. Ale umelo si znížiť v daňovom priznaní zisk paušálnymi výdavkami aby si platila nízku daň a nízke odvody a potom nariekať, že máš nízke dávky, to nesvedčí o príliš dobrom myslení.

nie je dôležitý príjem, ale vymeriavací základ z ktorého platíš odvody do SP....