Ako dlho ste boli na materskej?
Ako dlho ste boli na materskej ? Zmenili by ste nieco radsej dlhsie / kratsie. ?
@ofzuza
Nie je to to iste, s tym nesuhlasim.
Odovzdat pestunke dieta rano o 6:00 a prebrat si ho o 17:30 nie je to, co byt doma s dietatom doma 24 hodin, obzvlast, ked je narocne.
Beriem, ze si mozog potreboval oddychnut, nikoho neodcudzujem, je skvele, ze si sa nezblaznila ale nasla alternativu, ako prist na ine myslienky.
Ja som oddychovala do cias materstva, od vtedy zakladame firmu, pracujeme na dome, 2 roky mal muz 2 prace, pretoze chcel jednu istu a druhy biznis zacinal. Nie je to pre mna ziadna dovolenka, nebola som ani na jednej chate, ani na jednom spolocnom obede s kamaratmi bez deti, nemam kde iba tak "vypnut"
@zuzanockamt
Nechces mi tvrdit, ze tvoj navrat do prace nemal dovod a ze sa ti to financne neoplati
@lianka123 ja by som zase nevedela byť doma toľké roky a riešiť len deti, keď sa to dá skĺbiť dokopy
@nika3136 samozrejme, že oplatí a hlavne nie som typ matky, čo sedí doma x rokov, ešte pred 2.tehotenstvom som to tak plánovala, že sa vrátim hneď po MD, žiaľ musela som byť ešte polroka doma navyše
@natalienka12 rozprávaš ako žena čo musela ísť do práce . A teraz si to tu kompenzuje kravinami.
O mesiac nastupujem do prace po 3 rokoch na materskej a kludne by som bola na materskej aj 6 rokov 😀
@ofzuza
Vzdelavam uz 3 roky v novom odbore, v ktorom zaciname podnikat (od kedy sa dcera narodila), na rozdiel od bezneho zamestnania sa zakaznikom venujem cez Vianoce, Silvester aj o polnoci, nemam dovolenku. Aj ked pre niektorych som bola "len" na rodicovskom 😃 nikdy nevies, neodsudzuj
@lianka123 a niektoré sme si to zabezpečenie nechali nedotknuté na účtoch a miesto míňania zabezpečujeme ďalej 🙂😉
@zuzanockamt pozri. Patrim medzi zeny, co maju plat vysoko nad 3tisic, mozem pracovat na part time, mozem pracovat z domu, zamestnavatel je ochotny akceptovat akekolvek moje podmienky. Byt doma je moje rozhodnutie, financne nam vobec moj plat nechyba. Zistila som, ze deti su naozaj male len raz, potrebuju mna, nie opatrovatelku, nie jasle. Milujem ich a chcem byt s nimi kazdu minutu. Pri prvom som sla v 9m do prace, rychlo som pochopila, ze som urobila chybu. Napriek tomu, ze nenosim lodicky a drahe saty, nejem v luxusnych restauraciach ale otrocim okolo deti a to doslova a do pismena, mam malicke deti tak to inak robit nechcem.
@lianka123 ok, to je tvoje rozhodnutie
@ofzuza
Takze bud pracujes alebo sa venujes detom, nerobis dve veci naraz.
Vacsina ludi pracuje cez den 8 alebo 12 hodin, ak mate to "stastie," ze jeden v praci zacina a druhy konci, ze sa pri detoch prestriedate, nie je to vobec automaticke a tym padom partneri na seba nemaju ziaden cas
@papaya308
Riesi sa tu praca mamy pocas RD, ale otec nepracuje, kazdy chodi len na nocne alebo robi na homeoffice? 😃 aha, tak aj to je moznost, ze matka nastupi do prace, lebo ma doma pecivala.
U nas sa chodilo do prace od rana do podvecera PO-PIA v oboch pripadoch
@nika3136 mam presne tie iste povinnosti ako pri md/rd + pracu k tomu. Deti 24/7 doma. Vies kolkokrat som kojila pri meetingoch? Asi rok som najmensieho poobede uspavala pocas prace kym sa naucil zaspavat sam v posteli.
A tomu co ty hovoris stastie je dobra pracovna pozicia s tym, ze si mozeme "diktovat" podmienky za akych pracujeme. A to neprislo same od seba, ale drinou.
@nika3136 pozri, kto chce byť s detmi doma, nech je koľko chce, to ja neodsudzujem. Jasné,že sú ženy, ktoré si môžu dovoliť byť ženou v domácnosti alebo proste len chcú byť s deťmi ozaj celé tri roky. Ale nech nečakajú,že im to budeme my platiť.
Rovnako muž na materskej, veď nech ide, ale nech je ozaj na tej materskej a stará sa o dieťa a nieže je to iba papierovo a popri Tom chce robiť v inej firme alebo v rovnakej,len na novú zmluvu.
Čo sa týka napr pandemickej očr, nevidím dôvod prečo by mala byť teraz cez prázdniny. Škôlky boli zatvorené vždy cez leto. Rovnako pandemicky rodičak. Veď sa chodí po dovolenkách, všetci sa aktuálne tvária,že žiadna pandémia snad neexistuje, tretia vlna je naplánovaná až od septembra, počet voľných miest je najvyšší za posledné dva roky, tak načo tento príspevok. A toto vôbec nie je o závisti. Ja chápem to,že mnohým ženám to pomohlo, sama som bola aj kvôli covidu dlhšie bez práce (a bez akýchkoľvek príspevkov), ale je rozdiel poberať ho krátkodobo alebo keď dieťa ozaj nezoberú do škôlky (čo mimochodom doteraz tiež nikoho nezaujímalo ako ženy a rodiny riešia) a je rozdiel spokojne sedieť doma na zadku, dieťa dávať do škôlky pomaly 6-16 hod a uspokojiť sa s tými 400€ čo dostanú
@lilinka88
Zena ma pravo byt doma 3r doma s dietatom a na vyssi rodicovsky ma pravo, ked pracovala a splnila podmienky. Dost mi strhavali z platu na to, aby som dostala o tych 150€ mesacne viac, nez ti, co nepracovali. Rodicovsky tiez poberaju zeny, ktore pracuju, takze nie su ochudobnene.
Otec ma narok na matersku tiez, ked ma odpracovane. Pre mna su to vsetko peniaze, ktore tym ludom patria, lebo ich statu odviedli a to, ze chce robit inu pracu na druhu zmluvu s tym, ze je zena zadarmo doma a este si aj plati odvody....pre mna je to to iste akoby si povedala, ze zena ma poberat rodicovsky ale venovat sa dietatu a nepracovat....akoze nevidim rozdiel 🤷♀️
Zamestnanym NIC nezavidim, tie vsetky davky si odmakaju, ale je to velka cast ludi, ktori nikdy nepracovali, poberaju hmotnu nudzu, detom sa preplacaju obedy, cestovne, pomocky do skoly....pritom statu nedali nic
@nika3136 prepáč, ale nemá s tebou ani zmysel diskutovať,lebo si ideš svoje a absolútne necitas s porozumením. Ja hovorím o jablkách, ty o hruškách. Ale zopakujem, možno na druhýkrát pochopíš - ja nemám nič proti tomu, keď je žena doma 3 roky, ani proti rodičaku do 3 rokov a je mi úplne jedno či je doma toľko alebo sa rozhodne popri Tom aj pracovať,lebo proste potrebuje socializovat alebo príjem. Ja hovorím o pandemickom rodičovskom, ktorý je po 3 rokoch a je len tak za nič aj keď sa žena nestará o dieťa,lebo je v škôlke.
Čo sa týka otca na materskej - ak by na ňu nešiel, žena by bez príjmu nebola, má predsa nárok na rodičak. Otec má samozrejme na materskú nárok, ten mu neberiem. Áno, má aj odpracované, veď ok. Ale keď už raz je na materskej,tak ako zákon hovorí, má dieťaťu poskytovať starostlivosť v takom rozsahu, ako mu ju poskytovala matka. Ty tu odsudzuješ @ofzuza za to,že zvláda popri RD aj pracovať a ako to je možné a že dieťa je v jasliach a to ty zjavne odsudzuješ a potom trepnes,,e veď nech otec na materskej ide pracovať 🤷🤦🏻♀️ potom ten otec akú starostlivosť poskytuje tomu dieťaťu? Evidentne iba odrbava systém. A potom sa čudujeme v akom štáte žijeme, keď sú tu podporované lenivé ženy a muži odrbavajuci systém 🤷
@lilinka88
Prepac, ale mas hokej v terminoch a ides sa tu hadat, neprisposobuj si to tak, ako ti to vyhovuje.
Poznas rozdiel medzi pandemickou OCR a pandemickym rodicovskym?
Kedze v predchadzajucom prispevku si spominala OCR, skus po sebe citat.
Zena ma narok na rodicak, ked je otec na materskej? Mam dost 😃😃 to svedci o tom, ze sa hadas a nemas informacie.
Zakon nedefinuje, co ta poskytovanie starostlivosti presne znamena, tak sa neohanaj zakonmi, ktore nepoznas.
Posielala som v jej pripade otca na materskej pracovat? Mas nejaky problem s porozumenim textu.
Nikoho tu neodcudzujem, bola by som velmi rada, ak by si prestala s tymto primitinym tvrdenim, pretoze mne je uplne jedno, co kto robi a snazila som sa tu napisat, ze su zbytocne odcudzovane zeny jednej alebo druhej strany a kazdy ma individualnu situaciu.
V pripade beznej domacnosti kde zena pracuje cez den 8-12 hod a muz tiez ide dieta do jasli alebo k pestunke. Popripade moze zostat doma same (haha).
A to, ze ma niekto vyhodu babky, svokry, ze muz chodi na nocne, robi z domu.....
Toto su individualne pripady a nie je to vobec samozrejme. Tiez to, ze ti bude umoznena praca z domu, ked mas profesiu, ze taka praca neexistuje a musis ist na pracoviako tak smola.
@ofzurka tu dala obrazok, kde je spocitana aj nezdanitelna cast zakladu na manzelku, pritom v dnesnej dobe je XY parov nezosobasenych a tiez priratana otcova materska, ktoru viac ako polovica muzov nevyuzije ale budis.
Dozvedeli sme sa, ze na odvodoch do dochodku zaplatia dost, aby isli obaja na matersku a zaroven by sa hodilo odratat to, na co maju narok aj dlhodobo nezamestnani a v takom pripade a mozeme bavit o tom, kto zneuziva stat a kto ma na co pravo.
Vyzvala by som ta na suboj rozumu, ale vidim, ze si neozbrojena.
Pred tym, nez zacnes zavidiet, skus si dostudovat to, v tom mas medzery.

@nika3136 zabezpečení sme, keďže ja vždy všetko dôkladne plánujem a rozdiel medzi deťmi je takmer 10 rokov, HO nemám, ani flexi čas a ani babku na stráženie