Ako dosiahnem vyššiu materskú?
Chcem sa spýtať, ako je mozne si vybavit vyssiu matersku, som na nej od maja, a vypocitali mi to oni,ale dnes mi sesternica povedala, ze ona si vybavila matersku na 34. tt- niečo cez 700e stým ze preukazala, že ma odpracovane 2 roky- viete o tom niečo viac? Pracovala som na zmluvu, majitel za mna všetko platil a odvadzal, robila som klasicky 8 hodín denne, ona pracovala ako vychovavatelka a denne odrobila 4 hodiny + 4 hodiny tyzdenne doucovala v inej skole, nechápem tomu. dakujem 🙂
@draik Jasné, však som sa nezamyslela než som položila otázku 🙂
@mirabellka8 Ak to je jedno z riešení.....
necitam radsej prispevky aby mi nebolo zle z rozmyslania sr zien🙂 v kazdom pripade cim viac zarobis a tym padom odvedies, tym vyssiu matersku mozes mat... a potom sa este mozes spravat ako vychcane zeny a snazit sa stat oklamat ze si si akoze odviedla a preto ti ma davat z toho co za teba odviedli ine zeny, ktore na tu matersku aj realne odpracovali a odviedli... tym sa zaroven zaradis do skupinky ludi na ktorych tu okrem tohto pripadu kazdy nadava🙂 ( teda este som zabudla ze okradat sa este moze aj v pripade predlzenej materskej, inak to robia len asocialy samozrejme🙂 )
@dai ze si si akoze odviedla ??? Tak bud si odvedies odvody realne a dostanes co ti patri alebo neodvedies a nemas. Funguje to jednoznacne a jednoducho
@dena1973 a Ak by som nastupila az buduci rok 2015 januar februar? Matersku predpokladam az ku konca roka 2015...?
@mirabellka8 ked nemas realne plat, akoze sa zamestbas, akoze za teba niejto odvadza odvody, akoze obchadza vsetky mozne zakony aj on aj ty, akoze tvoj umysel je jediny a jasny - ze chces od statu dostat nieco na co realne nemas narok... ludia s moralkou toto nazyvaju podvodom, bez moralky si vysvetlenie najdu...
@littledesire Podľa tohto zákona, čo platí teraz: Ak zmeníš zamestnanie aj na budúci rok (jan. feb./2015),tak tých 90 kal. dní tam do konca roka dosiahneš (tých 90 dní musí to byť bez PN, OČR).
@draik no konecne to poriesia. doteraz to bolo vyhodne pre kadejakych spekulantov, ale ti, co naozaj makali, boli obabrani. Napr. ja som nastupovala na MD koncom oktobra, cely rok som mala krasny plat z ktoreho som platila aj vysokanske odvody, ale kedze matersku mi vyratali z platu z predosleho roku, tak som dostavala uplne smiesnu sumu....
Ahoj..som na rodičovskej dovolenke a momentálne som zistila.že som tehotná(5tt) Pred nástupom na materskú som odpracovala u zamestnávateľa 3roky a stale som vedená ako zamestnanec.Momentálne hrozi výmaz firmy. Viem sa s ním dohodnúť.že by som nastúpila pod inú firmu.alebo že by firmu zrušil až po určitej dobe..Len potrebujem poradiť koľko by som musela odrobit v tejto popr.v inej firme.alebo poraďte čo robiť.aby som mala materskú aspoň ako pri prvom dietati..ďakujem
@dai ja sa zamestnam realne, pracovat budem taktiez realne a odvadzane budu zamna skutocne odvody. Takze tak moja. A asi tieto prispevky citas a nie ze necitas ked tu reagujes kde ti netreba. Pekny den
@mirabellka8 precitala som si zadanie temy - nie je tu prva takata kde si zeny radia ako sa maju na 90 dni akoze u znameho zamestnat , on na papiery napise nejaky plat, tie zeny si 3 mesiace zaplatia odvody dajme tomu 300 euro mesacne a nasledne chcu 7 mesiacov brat 700 euro od statu... ja beriem ze kazdy mame iny cit moralky, detto nie kazdemu toto slovo nieco hovori...
Reagujem presne kde to treba, ja som matka a verim stale clv ludstvo - ze ak co i len jednu matku pohnem k tomu aby sa moralne spravala a nasledne k tomu viedla svoje deti tak mi to staci... ty to pravdepodobne nie si, vdaka bohu su aj ine mamy... pekny den aj tebe
@dai ze sa opovazujes sudit mna ako matku ked ma ani nepoznas. Hlavne ze ty si isto dokonala matka v kazdom smere.....
@dai ked si taka moralistka skus reagovat smerom k neprisposobivej mensine ktora ozaj pobera peniaze za nic. Tam sa mozes vyrozpravat kolko chces pani cestna bezchybna a spravodliva
@mirabellka8 zvlastne ... podla mna pisem presne k tym ktori sa ako ta neprisposobiva mensina spravaju ale tak ok... dvojity meter je dobra vec, ze? Ked to robis ty je to ok, ked ini tak su neprisposobivi🙂 ako som pisala, pekny den prajem
@havana_frost
Ahoj dalo by sa toto urobiť aj keď som u konkrétneho zamestnávateľa zamestnaná posledné 3 roky, ale na dohodu? A tento posledný mesiac v roku čiže december 2014 by mi dal zmluvu na TPP? Ďakujem, veľmi mi pomôžeš odpoveďou.
baby, v tejto oblasti sa vôbec nevyznám. potrebovala by som poradiť. od 01. 06. 2012 do 30.06.2014 som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa bez prestávky. od 01. 07. 2014 som nezamestnaná, evidovaná na úrade práce. začiatkom tohto roku som otehotnela, teraz som vo 8tt. budem mať nárok na materskú? poprípade, čo môžem urobiť, aby som ju získala? ďakujem za odpoveď.
@liz_lemon @chanell211 priplacat sa da, bol zruseny len subeh povinneho a dobrovolneho poistenia
ahojte kocky, rada by som sa poradila, lebo mam v tom po novom roku gulas. Premyslame nad babatkom, zatial este tehu nie som, v priebehu par mesiacov by mohlo byt realne. Momentalne pracujem uz vyse roka oficialne s minimalnou mzdou. Viem, ze z nej by bola materska mizerna. Existuje este sposob, ako dosiahnut vyssiu matersku? Ak ano, ako dlho pred otehotnenim si zacat doplacat a kolko by to bolo? Dakujem
@kudyca Ak si zamestnaná, tak dobrovoľne nemocensky poistiť sa už nedá. Súbeh DNP + zamestnanie zaniklo zmenou zákona od 1.7.2014.
Čo sa týka zmeny mzdy tak ak ostaneš u toho istého zamestnávateľa a zvýšila by sa ti mzda, tak by sa ti to zohľadnilo až pri nástupe na materské v r. 2016. Bral by sa ti príjem za celý rok 2015 (od 1.1.2015 do 31.12.2015).
Mohla by si si zvýšiť príjem ešte aj nástupom do iného zamestnania súbežne s tým, čo máš, ale aj tu by si musela nazbierať 270 dni nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom....(každé nemocenské poistenie sa posudzuje zvlášť, t.j. aj podmienky nároku)
A ešte jedna možnosť ukončiť toto zamestnanie, nájsť si iné s lepším príjmom......odpracovať aspoň 90 kal. dní (bez PN, OČR) a tak nástup na materské.....
Ahojte, poprosim Vas info.
Pracujem v rodinnej firme, musim zmenit zamestnanie alebo staci ked si zvysim hruby prijem na 1200€ na 90?
TP mam 28,08,2015
Na matersku musim nastupit 6 tyzdnov pred TP? inak by sa mi nevyplacalo 34 tyzdnov materskej?
Pytam sa preto, ze by som si zvysila prijem co najskor na 1200€, po 90 dnoch PN kym je to mozne ale ked musi byt nastup na MD 6tt pred TP tak sa s 1 mesiacom babrat nebudem 🙂
dakujem za odpoved 😉
@tittika Ahoj. Zvýšenie mzdy na 90 dní v pôvodnom zamestnaní nestačí, musí to byť nové nemocenské poistenie a to pôvodné sa musí ukončiť. Sú aj iné spôsoby, ako môže prebiehajúce nemocenské poistenie zaniknúť a vzniknúť (neplatené voľno a očr dlhšie ako 10 dní) ale to nemám prakticky overené, ako a či to funguje.
Môžeš teda odpracovať 90 dní (bez pn a očr) v inom (novom) zamestnaní a potom ísť na PN. Materské by sa ti v takom prípade rátalo z týchto 90 dní. Upozorňujem, že pre max materské potrebuješ niečo okolo 1270 € hrubého.
Na materskú musíš nastúpiť najneskôr dňom pôrodu. Ak však nastúpiš neskôr ako 6 tt pred predpokladaným termínom pôrodu, nebudú sa ti tie týždne, čo si nevyberieš dopredu (teoreticky 6 tt, prakticky koľko vydá do pôrodu) presúvať na obdobie po pôrode. Ale stratíš nárok na ich vyplatenie. Takže ak by si napríklad nastúpila na MD až dňom pôrodu (z vlastného rozhodnutia, nie preto, že sa dieťa narodilo skôr) tak by ti platili materské len 28 týždňov. Ak ale nastúpiš na MD 6 tt pred termínom (tým, čo ti Dr. napíše do žiadosti) a dieťa sa napríklad narodí na druhý deň, tak budeš mať nárok na 34 týždňov materského. Teoreticky ti doktor môže do žiadosti napísať čo len chce. Takže ak sa dohodnete, priestor tam je 🙂
Ak však narážame na posledný odsek tvojho príspevku, svojvoľné nastúpenie na MD neskôr ti nepomôže, stále sa bude posudzovať stav (pre účely vypočítania materského) k 6 tt pred termínom.

@havana_frost furt volaco vymyslaju. No nic tak potom drahsia verzia. Zamestnam sa na min. Odrobim si tak aby som mala 270 dni NP a ked otehotniem tak sa zamestam na 90 dni na max a mam to tak ci tak 🙂