Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@silviaaa21 A myslíš si, že keď nastúpiš tohto roku znova do práce, budeš mať nižšiu mzdu akú si mala pred prvou materskou?
@dena1973 Určite, lebo nebudem mať nárok na príplatky ku mzde a aj odmeny. Tie môžem mať až tak po 3 mesiacoch, ale ani nemusím, podľa toho ako sa bude dariť. A mne to urobí celkom veľký rozdiel
@dena1973
@evittam dakujem baby za odpovede, uvidim ci z toho nieco bude, ked blba som myslela,ze tehotna budem lusknutim prstov tak som sla do prvej prace, ktora sa mi pritrafila a stvrdla som tu uz skoro rok a ten rok mi uz slubuju zmluvu no pochybujem,ze z nej nieco bude...a teraz, ked uz tehu som tak by som aspon tu min chcela...lebo vsetko je lepsie ako 203 e :-/
Ahojte, vedel by mi niekto poradit? Som zamestnana, na RD do marca 2016. Som v 5 tyzdni tehotenstva. Do prace nastupit nechcem ale chcem ist na rizikove. Chcem sa opytat ci budem mat narok na matersku a ci je lepsie ist na PN pred ukoncenim RD alebo az po ukonceni. Ci mi to nejak ovplyvni vysku MD.Dakujem.
@dena1973
@evittam este by som sa chcela spytat moj veduci ma natahuje so zmluvou lebo to vraj chce robit cez UP, aby namna vzali peniaze, ale som mu hovorila,ze ak mi daju zmluvu tak ju chcem bez skusobnej doby- chcela som to pre banku na hypo ( kedze tam pracujem uz skoro rok) a on povedal,ze pre banku mi moze dat bez skusobnej doby, ale pre mna zo skusobnou. Mozem potom pouzit tu zmluvu bez skusobnej doby nato, aby sa namna vztahovala OL k by som im povedala,ze som tehu a oni ma vyhodili? Kedze 3 mesiace tazko utajim,ze som tehu
Ahojte, vedel by aj mne niekto poradiť prosím?
Som zamestnaná od mája 2015.. Termín predpokladaného pôrodu mám na 19.7.2016. Moja otázka znie, či mi vyjde materská. A či sa sa zvýšiť tým že sa zamestnám min. 90 dni pred nastúpim na materskú u nového zamestnávateľa. Aký by som mala mať príjem pre najvyššiu materskú? Vopred ďakujem.
@alenasavkanic Narok na materske ti vznikne, ak budes mat splnenu podmienku 270 nem.poistenia. Ak si zamestnana od maja 2015 ( predtym si nepracovala?), tak teraz koncom januara 2016 ( ak PP bude trvat) bude podmienka splnena.
Ak sa zamestnas u ineho zamestnavatela, odpracujes min. 90 kal.dni bez PN a OCR, tak narok bude z prijmu od noveho zamestnavatela.
@dena1973 ahoj ďakujem veľmi pekne za radu. Nie pred tým som bola len s.r.o a tam sa NP neplatilo, kedže som vo firme nebola zamestnaná. A možem ešte otázočku prosím? Po uplynutí tých 90 dňoch u nového zamestnávateľa možem isť na PN lebo tam mi vychádza ešte 7 dni do nastúpi na materskú a mam ostať riadne zamestnaná naďalej? Vďaka
@evittam tak oni napr. po novom roku menili firmu, cize kolegyna, ktora ma zmluvu dostala vypoved tak, ze iba veduca doniesla papiere nech ich podpise a k nim doniesla dohodu bez vysvetlenia...cize asi tak no,,,len vrajze tam mala byt aj nova zmluva pre nu no zatial ju nedoniesla...ale kedze praca to nieje tazka, cize tam robim aj na dohodu :-/ dalej
@alenasavkanic Po uplynuti 90 kal. dni bez PN a OCR uz mozes nastupit na PN a nasledne na materske. No tych 7 kal. dni do nastupu na materske ( ako pises) ti bude platit zamestnavatel ( ak PP bude trvat). Prve dni 25% dalsie 55%. Materske uz budes mat platene z SP, 70% z VZ.
@dena1973 ďakujem veľmi pekne za rady. Takže v pohode možem pracovať až do materskej 😊
Ahojte 🙂 pre istotu si to este idem overit...v roku 2013 som bola zamestnana na dohodu, od 30.12.2013 som presla na TPP, kde za dva dni (30.-31.12.2013) som mala prijem 80 €. Vdaka tomu som mala pri prvom tehotenstve maximalnu matersku (TP 8.6.2014), od 1.1.2014 som uz mala normalny plat 370 €. Az dotetaz som na rodicovskej dovolenke a som tehotna. Co spravit, aby som mala maximalnu matersku aj teraz? Bude stacit dekret o zvyseni mzdy od 1.12.2015 na 1300 €? (resp. povedat, ze som mala od toho datumu nastupit do prace, ale nakoniec som musela zostat doma s dcerou?) Predpokadany termin porodu je 14.8.2016. S pripadnymi zmenami v zmluve problem nebude...dakujem za radu 🙂

@evittam pomaly sa mi rozum otvára 🙂 Takže na MD z pôvodnej zmluvy mám nárok bez debaty (teda za predpokladu že nebol ukončený). A pozerám výplatné pásky z druhého a platí mi riadne všetko. Takže by sa mi o to malo navýšiť. Totižto som sa bála, aby mi nebola MD rátaná z druhej pracovnej zmluvy, lebo by to bolo oveľa menej. Spokojná budem minimálne s tým, čo som mala pri malej na MD. :D ja mám komplikované situácie a ťažšie chápanie :D