Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@havana_frost ale musi zanu aj realne z tej sumy odvadzat odvody,ze?
@havana_frost Dakujem...a nie je problem ze momentalne u muza nemam minimalnu mzdu ale minimum(30€) ? Bude sa potom realne materska ratat z novej zmluvy, pri dodrzani 270dni nemocenskeho?
@majrab áno pravdaže, zo stanoveného VZ musí odvádzať odvody a dane.
@majusinka Ja len zateoretizujem, nemal by to byť problém. Ide len o to, či si nemocensky poistená a či sa platia odvody. Z akej sumy (ak nejde o výšku materského, ktorá je v tomto prípade irelevantná, keďže sa bude rátať z iného obdobia) by nemalo byť podstatné.
Baby ahojte potrebujem radu 🙂 som zamestnana u zamestnavatela ,ktory ma viac prevádzok..Momentalne mam príjem 500 € v hrubom na papieri, sam mi navrhol,že ma napíše na 3 mesiace na inu prevádzku a napíše max VZ aby mi vyšla super materska a rozdiel odvodov si zaplatím sama..viete mi povedať kolko je rozdiel odvodov na 3 mesiace,kt.mam zaplatiť ja?lebo čo mi on vyratal mi príde akosi moc...možno sa mýlim ...dakuejm
@aanetkaa1 Ahoj. Tak prvá vec, aby vôbec takáto zmena bola niečo platná.. nestačí zmeniť prevádzku. Ak by ti dal novú pracovnú zmluvu, s novou mzdou a novou prevádzkou - nie som si istá či by to stačilo, to ti potvrdzovať nebudem, fakt neviem.
Tie finančné rozdiely: Zobrala som 500 v hrubom a 1280 v hrubom a mesačné rozdiely sú nasledovné:
1. pri mzde 500 - a) platíš ty ako zamestnanec: 23.11 € daň, 61.40 € odvody. b) Zamestnávateľ platí za teba 162 € odvody.
2. pri mzde 1280 a) platíš ty ako zamestnanec 150.39 € daň, 171.52 € odvody. b) zamestnávateľ platí za teba 450.56 € odvody.
Z toho mi vychádza, že ak by si mala platiť ty rozdiel všetkého, čo zamestnávateľ aj ty uhrádzate, z rozdielu medzi 500 a 1280, tak ťa to bude stáť mesačne:
1. namiesto dani 23,11 zaplatíš 150.39
2. namiesto svojich odvodov 61.40 zaplatíš svojich 171.52 + 450.56 zamestnávateľových, čo je 622,08 celkovo
Summa summarum: zaplatíš 560,47 € namiesto doterajších 84.51. Z tých 560 je už odpočítaných 162, ktoré by zamestnávateľ platil pri mzde 500, celkovo sú odvody tých 621 (450 + 171) Keďže musíme brať do úvahy superhrubú mzdu, z ktorej platí zamestnávateľ odvody, a to je 1731 €.
Ahojte žienky v roku 2015 som odpracovala 8 plných mesiacov bez pn, 1 celý mesiac som bola ešte na rodičovskom a 3 mesiace nezamestnaná, termín nástupu na materskú mám cca. 1.7.2016, chcem sa zamestnať samozrejme jeden-dva mesiace pred nástupom na materskú, aby sa mi príjem rátal z predchádzajúceho zamestnávateľa, takže podmienku 270 odpracovaných dní mám splnenú že?, ak u nového zamestnávateľa odpracujem menej ako 90 dní je to pravda, bude sa mi počítať od posledného zamestnávateľa materská?
@zuzula2815 Presne ako píšeš. 😉
@evittam ďakujem 🙂
@havana_frost dakujem ti 🙂 tak potom je to správne 🙂 a malo by to tak byt... v podstate moj zamestnavatel bude nova firma a budem tam 90 dni minimalne bez pnky...
@zuzula2815 nemožeš odpracovať menej ako 90 dni...,ale minimalne 90 dni a bez pn a očerky
@aanetkaa1 len ak chcem výpočet od predchádzajúceho zamestnávateľa, musím odpracovať menej ako 90 dní, iná by sa mi to rátalo, už z tohto zamestnania čo sa idem zamestnať dva mesiace pred nástupom na materskú
Baby aj ja Vas prosim o radu, som ucitelka a na skole sa rozhodlo, ze ideme do strajku na dva dni,/tento strajk, ktory neorganizuju odbory/...planujem otehotniet niekedy do pol roka, resp.ku koncu skolskeho roka ak sa podari. Potom pokracovat v praci az kym sa bude dat. Viem, ze musim mat 270dni odrobenych a tym, ze budem strajkovat dva dni, tak to akoze prerusujem a mozem zacat odznova ratat tych 270dni? dakujem Vam za pomoc ak mate niektora skusenost. p.s, uz som zamestnana 17mes vkuse.
@kukalokuka Nie, štrajk ti nič neovplyvní, neboj sa.... 😉
@evittam a mas to nejako potvrdene? hladam to na socialnej poistovni a nic....lebo svokra volala znamej co tam robi a ta mi odkazala,ze to urcite nemam riskovat, ze sa moze zmenit zakon,kedze budu volby a potom ma porazi ak kvoli 2dnom pridem o matersku
@kukalokuka No pochybujem, že kvôli dvom dňom prídeš o materskú pri dnešných zákonoch. Asi tak. A tetušky na SP vedia omnoho menej ako my alebo vôbec nič - vlastná skúsenosť. 😉
@kukalokuka Tych 270 dni sa rata za posledne 2 roky, nemusia ist vkuse. Cize podla toho co pises, strajk ti nic neovplyni. 🙂
@evittam ak by nemala odrobenych 270 dni, a prave tie 2 dni by jej chybali, tak ano, prisla by o matersku. A to ze si nastudujes kona od A do Z neznamena, ze vies viac ako zeny, co s tym robia denno-denne 😀
@zuziq8 Veď však áno - a tých 270dní ma splnených. A ty máš odkiaľ, že ja som nejaká "študentka MK"?!!!! Moja zlatá, ja mám pomaly 20-ročnú prax okrem iného aj ohľadom tejto problematiky. A "tetušky na SP" keď som bola vždy hocičo a hocikomu vybavovať mi len vedeli povedať veľké prd - najskôr nechápavý pohľad, že čo sa ich to vlastne pýtam a potom už len "to Vám nemôžem len tak povedať, to je zneužívanie systému" 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Skoro som si prvýkrát "cvrkla" keď som to počula. Takže, ma prosím, nenazývaj nejakou "samozvanou študentkou MK". Ďakujem. 😉
@kukalokuka Do 270 dní nemocenského poistenia sa ti počítajú všetky dni nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Ak si pracovala riadne pred štrajkom a budeš aj po štrajku... tak ti to nič neovplyvní....
Baby prosim vas o radu..19.02.2016 nastupujem na matersku dovolenku..cely rok 2015 mam odrobeny u jedneho zamestnavatela len od 8.10.2015 som na rizikovom takze som na pnke..pracovnu zmluvu mam na dobu urcitu do 31.06.2016...ako si vypocitam vysku materskej, ked viem ze sa do nej nezohladnuje pnka? dakujem velmi pekne za odpovede
@hclucinka od 1.1.2015 do konca pracovania /kým si nastúpila na PN. To máš 100% VZ, vydeliť 70 a máš materské. Teoreticky to bude 70% z tvojej hrubej mzdy. Čas ani výška PN sa nezarátava.
Potom pozor, nemocenské poistenie sa ti skončí 31.6.2016, nie až po MD alebo RD.
@havana_frost dakujem velmi pekne za odpoved..a ako mam potom postupovat ked mi skonci to nemocenske poistenie? dakujem
@hclucinka Ak budeš ešte v čase ukončenia PP ešte PN tak nič. V prípade, že už budeš na materskom, tak sa od narodenia dieťaťa môžeš na SP poistiť ako osoba starajúca sa o dieťa, aby za teba platil dôchodkové poistenie štát.
Ak budeš mať nárok na materské, tak budeš v ochrannej lehote a budeš dostávať z SP materské. Po ukončení materského si vypýtaš potvrdenie pre zdravotnú poisťovňu o dobe poberania PN aj materskej, ktorá bola vyplácaná po ukončení PP a toto potvrdenie zanesieš na ZP.
Z SP si budeš pýtať ešte jedno potvrdenie do kedy si poberala materské a s týmto potvrdením pojdeš na ÚP, kde si požiadať o rodičovský príspevok.
prosim vas mozem sa dobrovolne nemocensky poistit, ked som na rodicovskom, momentalne som tehotna a chcem maximalnu matersku, prepocitane mam vsetko, teda splnam 270, dni,ked sa teraz poistim a stihnem este aj 26 tyzdnov (182dni) pred nastupom na matersku. Len som sa nikde nedopatrala ci sa mozem poistit (viem ze sa nemozu tie ktoré pracuju) diky za akukolvek odpoved.
Ahojte Baby, prosim VAs som v 12tt....a zmluvu mám len do 30.3.2016 ....ako je to s ochrannou lehotou pre tehotne....budem mať nárok na materskú ?? termin mam 19.8. tak na matersku by som mala nastupiť tak v juli ....
mala by som narok aj na nezamestnanecké a potom aj na materskú ??
Ďakujem Vám za každú radu 😉
@ivana1410 Ak máš splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom, tak nárok na materské ti vznikne (nepíšeš ako si mala PP v posledných 2 rokoch).
Ak túto podmienku splníš, tak nárok ti vznikne v ochrannej lehote. Ak pôrod náš 19.8.2016, tak nástup na materské musíš mať presne 6 týž. pred pravdepodobným pôrodom t.j. 8.7.2016 a poberať budeš 34 týždňov (ak porodíš 1 dieťa, pri dvojičkách je to viac) a to vychádza do 2.3.2017.
Nárok na podporu v nezamestnanosti ti vznikne ak si bola nemocensky poistená v posledných 3 rokoch aspoň 2 roky. Ak podmienku pre nárok na podporu v nezamestnanosti spĺňaš, tak nárok na ňu máš. V takomto prípade si ju môžeš vyčerpať do 1 roka po ukončení PP. Môžeš si ju začať čerpať hneď po ukončení PP alebo si dať do začiatku materského PN a podporu v nezamestnanosti (ak máš splnenú podmienku) vyčerpať až po ukončení materského.
Po ukončení poberania materského môžeš presunúť poberanie rodičovského príspevku na otca dieťaťa a v tom čase si môžeš uplatniť nárok na podporu v nezamestnanosti. Po dobratí podpory v nezamestnanosti môžeš znova presunúť poberanie rodičovského príspevku na seba...

@majusinka ano, ale ostatné prac. pomery musíš ukončiť. Resp. ak tú dohodu neukončíš, neuplatňovať si z nej.