icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

evittam
3. feb 2016

@lucia1059 UPSVaR nemá nič spoločné s tvojou a ani s nikoho iného materskou...číže nosiť zmluvu na UPSVaR kvôli MD ti je úplne zbytočné. Ak si zamestnaná, máš splnenú podmienku 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom tak MD dostaneš od SP samozrejme.

lucia1059
3. feb 2016

@evittam áno to mám. ...aha mne totižto každý vravel že mi bude treba doložiť zmluvu. .ale ďakujem za odpoveď

evittam
3. feb 2016

@lucia1059 No rado sa stalo. Ako prepáč, ale už teda nepočúvaj každého... 😉 Ako som ti už napísala - UPSVaR nemá nič spoločné s MD!!! A SP, ktorá ju vypláca o tebe veľmi dobre vie, že si zamestnaná, nakoľko za teba zamestnávateľ odvádza odvody.....

lucia1059
3. feb 2016

@evittam fakt ďakujem ja som nováčik ☺ a nerada si zisťujem veci na poslednú chvíľu. ..potrebujem byt aspoň ako tak v obraze. ...na sp mi potom treba priniesť len papier od lekára?

majusqa77
3. feb 2016

@lucia1059 suhlas s @evittam . Upsvar s tym nic nema a zmluva sa nikam nosit nemusi 🙂

evittam
3. feb 2016

@lucia1059 Poradím ti takto - papier od lekára musíš doniesť zamestnávateľovi - nech ti ho potvrdí-urobí si kópiu a ty si sama zanes originál na SP.

lucia1059
3. feb 2016

@evittam OK a potom mi tam nebude treba už nič doniesť?

evittam
3. feb 2016

@lucia1059 Nie.

ivanka225
4. feb 2016

@dena1973 A keď pozastavím živnosť 90 dní pred materskou a v ten deň sa zamestnám na 90 dní?

dena1973
4. feb 2016

@ivanka225 Nie som si v tomto ista, ci by to bolo v poriadku.... mozno aj ano. No s urcitostou ti to nepotvrdim....

sivamyska1
8. feb 2016

Dievčatá chcela by som sa popýtať ako je to s materskou v prípade, tu na SK som zamestnaná už 13 rokov ten istý zamestnávateľ, min.rok som začala pracovať v Rakúsku , kde pracujem normálne klasiky zmluva - sobotná výpomoc, sú za mňa platené odvody v rakúsku a vraj i tam vzniká nárok na materskú ( myslím to vychádza min. 8 týždnom pred nástupom a 8 týždňov po pôrode ) po pol roku práci tam
A teraz to znamená, že ak si uplatním materskú tu na Sk , strácam nárok na získanie materskej tam ?
ďakujem

ivanka89
8. feb 2016

Ahojte, chcela by som sa spýtať na výpočet materskej keď mám odpracovaných viac ako 270 dní, avšak pred nástupom na materskú dovolenku zmením zamestnanie. Ako sa vypočítava materská? z nového zamestnania alebo z predchádzajúceho kalendárneho roku? Niekde som našla, že pokiaľ bude poistné trvať viac ako 90 dní, bude sa zohľadňovať nová PZ, v prípade ak bude poistné kratšie ako 90 dní, tak sa materská počíta z predchádzajúceho kalendárneho roku. Neviem či teda tomu správne rozumiem alebo ako to vlastne teraz po novom je. Ďakujem 🙂

majrab
8. feb 2016

@ivanka89 presne ako si napisala 🙂

dena1973
8. feb 2016

@ivanka89 V pripade, ze nastupis do noveho zamestnania, tak aby sa ti pocitalo materske z tohto noveho nemocenskeho poistenia musis odpracovat minimalne 90 kal. dni bez PN a OCR do nastupu na materske.
Podmienka 270 kal.dni nemoc.poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom musi byt splnena.

fazulka07
16. feb 2016

ahojte kočky 🙂 som tu nová, odporučila ma sem známa 🙂 že tu sa vo veľkom diskutuje a isto tu niekoho nájdem s tým istým prípadom aký mam ja 🙂

no teraz k veci, mamičky chcem sa Vás spýtať, nachádza sa tu mamička, ktorá kvôli lepšej materskej ponechala súčasné zamestnanie a prešla k inému zamestnávateľovi aby dostala lepšiu materskú???
či to tak ozaj funguje a či je to podmienené nejakými lehotami zo zákona alebo ako to funguje?
snažíme sa s drahým o tretie bábätko a keďže naša finančná situácia nie je moc ružová 🙂 každá dobrá rada padne vhod 🙂

mon84
16. feb 2016

@fazulka07 prispevok nad tvojim je odpovedou na tvoju otazku 🙂

evittam
16. feb 2016

@fazulka07 Ahoj, no ak stihneš ísť ešte na MD tento rok tak sa ti bude MD počítať zo zárobku za r.2015, jedine, že by si zmenila zamestnanie - nová zmluva - odpracovala minimálne 90 dní bez PN a OČR a vtedy by sa ti MD počítala z tohto príjmu. Ďalšia možnosť je (ak budú platiť terajšie zákony) - prísť na tehu v začiatkoch (max.5.-6.tt.) , ukončiť PP, prihlásiť sa na DNP z maxima (musíš to ale stihnúť 26 týždňov pred nástupom na MD), dať sa PN a vtedy odvody neplatíš a dostaneš max.MD a ak máš nárok na podporu tak ešte aj tú dostaneš. Samozrejme podmienka 270 dní NP musí byť splnená.

evittam
16. feb 2016

@fazulka07 Inak trochu mimo tému a je to len vaša vec-moja zvedavosť - neviem aké máš veľké deti - ale vaša "finančná situácia nie je moc ružová" a vy chcete tretie dieťa? Trošku nezodpovedné. Prepáč, ale musela som.... 🙂

loika
16. feb 2016

@evittam to fakt? a máš to niekde overené? alebo si sa s niekym stretla, kto to tak urobil? som taká ustráchaná povaha a zase každé euríčko mi je vzácne 🙂

loika
16. feb 2016

@evittam v pohode ak by sa to nedalo, finančne si pomôcť tak 3 dieťa ani nebudeme riešiť 🙂, ale ak by sa to dalo tak by sme do toho šli.

loika
16. feb 2016

@mon84 všimla som si 🙂, len ja by som potrebovala aj niekoho reálne kto to tak spravil a potvrdí mi to že to tak je 🙂

loika
16. feb 2016

@evittam čiže by som skončila PP, začala si platiť DNP navyššiu čiastku, hodila sa na PN a dostala by som najvyššiu MD? tak tomu chápem? a nemusím mať splnenú žiadnu podmienku, okrem tých 270 dní čo splnené mám pretože pracujem od minulého roka od júna 2015

evittam
16. feb 2016

@loika
@fazulka07 Teraz moc nechápem - si tá istá osoba?

evittam
16. feb 2016

@loika No a musíš už byť tehotná - nástup na MD najskôr 26 týždňov od dátumu začiatku DNP, dobré je aj niečo zaplatiť - napr.týždeň-mesiac. Napíšem ti to v "reáli" - kamarátka dostala výpoveď 7.11.2014, v ten deň prišla na to, že je tehotná - 5.tt, 19.11.14 sa prihlásila na DNP z maxima - platila asi mesiac - potom sa dala PN, medzi tým "vybrala" podporu a cca okolo 20.-25.5.15 nastúpila na MD (to už neviem presne) - no a dostala max.MD - takto sme to vybavili. 😀

loika
16. feb 2016

@fazulka07 vidím že riešiš asi to isté čo ja 🙂

loika
16. feb 2016

@evittam nie :D akurát tej kočke píšem.
som sa uplne vžila do tej situácie, akurát že mi riešime chválabohu len druhé dieťa :D

fazulka07
16. feb 2016

@evittam to ozaj tak funguje?? teraz si ma prekvapila... veľmi milo 🙂

fazulka07
16. feb 2016

@evittam to vážne??? čiže by som mala napr. musím si vypočítať predpokladaný nástup na MD odpočítať 26 týždňov a začať si platiť DNP?
podporu by som dostala pretože som sústavne bola zamestnaná 10 rokov plus v 2 materské počas trvania PP

fazulka07
16. feb 2016

@loika hej 🙂 asi hej len potrebujem vedieť niekoho, kto to už vyskúšal a funguje to 🙂

evittam
16. feb 2016

@fazulka07
@loika No pokiaľ sa nezmenia zákony a samozrejme nie je možný súbeh DNP a zamestnania.