icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

zalka
22. feb 2016

@evittam no môže, ak skončí SZCO, a vznikne jej PP .. tak sa dni SZCO pripočítajú k zamestnaniu a tak jej vznikne nárok na MD zo zamestnania ... ale z oboch v žiadnom prípade nie , ale @miskahryzka8 sa takáto odpoveď nepáči, lebo jej nevyhovuje tak skúša či jej niekto iné nenapíše.
Ale ak by aj niekto jej napísal, že sa to dá ako chce ona, tak by zistila dnom nástupu na MD, že jej pravdu celý čas píšeme a by len zaplakala zistením, že zaplatila kopu odvodov ako zamestnanec a z toho poistenia 90 dnového má veľkééééé h0vn0.. teda veľké nič.

hamicka
22. feb 2016

@miskahryzka8 ahoj to ako mi radila ze ja by som zivnost zrusila a muz by si to pripisal do sro-cky, mna by zamestnal to by trvalo dlhsie aj prepisovanie vsetkych papierov ,pokladni,hygiena atd...takze to nestiham.... zevraj sa to nerata anestaci ze tych 270 mam zaplatenych, lebo je to zaplatene ako zivnostnik a tych 90 by nolo zo zamestnia, takzraj tak by to ratali zozivnosti.....ja sice nerozumiem preco je to tak ked dolezite je ze je to zaplatene podla mna....tento system je cely s prepacenim na hovno, lebo dostanem to iste ako ciganka co nema odrobene nic,dohodari,polovicne uvazky atd...nechcem nikoho urazit len ma to rozculuje....

zalka
22. feb 2016

@hamicka dostaneš podla toho koľko platíš ... ak platíš minimálne odvody nemôžeš čakať maximálnu MD,
ak niekto na dohodu zarobí 100e v hrubom nemôže čakať 300e MD .. ale dostane 70e MD ..

zalka
22. feb 2016

@miskahryzka8 @hamicka no a aby som nebola za tú, čo Vám podsúva nepravdivé info alebo niečo, čo sa vám nepáči .. tak si skúste prečítať http://www.socpoist.sk/31/361s?prm2=60508&sword...

Podmienky nároku na materské musia byť splnené z každého poistného vzťahu zvlášť
25.08.2015 | Nemocenské poistenie | Matka

Som povinne nemocensky poistená SZČO vyše dvoch rokov. Od 22.7.2015 som nastúpila do pracovného pomeru, zamestnávateľ mi popri mojom nemocenskom poistení SZČO riadne hradí nemocenské poistenie za zamestnanca. V súčasnosti teda existuje stav, že mám dve nemocenské poistenia. V novembri mám nastúpiť na materskú dovolenku. Vznikne mi nárok na materské súčasne zo zamestnania aj z poistenia SZČO?

Základnou podmienkou nároku na materské je existencia nemocenského poistenia v čase vzniku dôvodu na poskytovanie materského. Nárok na materské je ďalej podmienený trvaním nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom, pričom do obdobia 270 dní nemocenského poistenia možno pripočítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie v posledných dvoch rokov pred pôrodom. Ak má poistenkyňa viacero poistení, podmienku 270 dní musí mať samostatne splnenú z každého nemocenského poistenia, z ktorého si materské chce uplatniť.

Keďže Vy podmienku 270 dní nemocenského poistenia zo zamestnania nespĺňate, pri výpočte materského sa zohľadní vymeriavací základ dosiahnutý len zo živnosti.
Vaša Sociálna poisťovňa

hamicka
22. feb 2016

@zalka ved ja to chapem, len sa mi zda ze aj tak su odvody vysoke nato co nam tento stat da....a hlavme ked viem ze je takato moznostna vyssiu matersku ale mna sa netyka, tak ma to vytaca..naco sa tu clovek snazi, podnika, zhana si robotu nic od statu nepotrebuje....keby som bola zamestnana tak len zmenim zamestnavatela a mam to....a teraz bohuzial....

zalka
22. feb 2016

@hamicka a čo ti píšem ja, defakto zmenu zamestnávateľa, nezamestnávaj sa sama, zmen zamestnávateľa a vybavené .. máš tie isté práva a povinnosti ako ktorákoľvek iná baba ... o čom píšem dookola.

hamicka
22. feb 2016

@zalka ved ja som rada ze si mi poradila,v ziadnom pripade z toho neobvinujem teba...ak to tak vyznelo takma to mrzi...🌻🌸🌻🌸🌻🌸

hamicka
22. feb 2016

@zalka ved ja tomu rozumiem ze by som musela zrusit zivnost ale to nemozem, potrebujem aby salon takto fungoval dalej...

zalka
22. feb 2016

@hamicka je ešte jeden spôsob .. ako by to možno sa dalo ...
koľko dní ti ostáva do nástupu na MD, a do pôrodu? .. porátaj mi to na dni a ti potom pošlem IP

katkaajurko
22. feb 2016

@zalka Zalka a ja ked som platila odvody z dohody - a tie mi splnaju 270dni a potom pojdem na TPP -ale ten bude trvat len nieco cez tych 90 - tak mi to zapocitaju? nepovedia,ze som nesplnila podmienku 270 dni z TPP?

zalka
22. feb 2016

@katkaajurko započítajú ... každé UKONČENE poistenie sa počíta ... len baby riešia že nechcú ukončiť poistenie čo majú ...

katkaajurko
22. feb 2016

@zalka chapem

miskahryzka8
22. feb 2016

@evittam cize maminy zivnostnicky su opat zbnevyhodnene, ja som chcela pokracovat platit odvody zo zivnosti aj z pracovneho pomeru, z neho mat najvysiu matersku, ako to maju zamestnane maminy, ktore teda najprv zrusia jeden pracovny pomer a zacnu dalsi, a najvyssiu matersku takto dostanu, potom su na materskej 8 mesiacov, lebo nemozu popri materskej pracovat kym ju poberaju. Ja ako zivnostnicka, nemozem nepracovat osem mesiacov, lebo firma co som vybudovala a obchod v kt predavam, by padli, nemozem si dovoliit nikoho zamestnat, lebo by to fianncne nevychadzalo a zo zivnosti mi vychadza najnizsia materska. Takze smola, smutne...

@zalka ja nechcem matersku z oboch, len z pracovneho pomeru, lebo zo zivnosti mi vychadza najnizsia, tak aj tak musim platit odvody zo zivnosti plus z pracovneho pomeru, cize ked spravim chybu pridem o 3000 eur za 3 mesiace, neviem preco ste sa tak do mna pustili, myslim ze kazda mamina sa snazi mat co najvyssiu matersku, pri tych smiesnych sumach najnizsich

Kedze sme obaja zivnostnici, muz teraz s.r.o. posledny rok cakali sme 5 rokov kym sme sa finacne odhodlali na druhe dieta, ked sme planovali prve dala sa najvyssia materska pripoistit, potom to mihal zrusil, dieta sme planovali aj s mojou minimalnou materskou ale ked som sa teraz dozvedela, ze je moznost si ju zvysist, samozrejme ze to riesim, vy by ste to neriesili?

Cize da sa to ked zivnost len zrusim, alebo pozastavim - vtedy sa da obnovit az za 6 mesiacov som pozerala, cize dovtedy na zivnost nemozem pracovat... Plati to aj ked ju pozastavim, ci len zrusim, treba to spravit este pred nastupom do zamestania alebo sa to da aj tesne pred nastupom na matersku?

@hamicka presne ako pises a ako pisem vyssie sto krat sme si museli preratat bohuzial fiancne a pracovne, ci si mozeme dovolit druhe dieta :( aj mne to pride nelogicke, ved zo zivnosti si platime tych 270 dni, ze sa to neprirata, len ked sa jedno zrusi a nabehne druhe, ako pisem takto su maminy zivnostnicky viac znevyhodnene ako zamestane a pri tom ja musim robit chora, nechora, chory syn, inak nemam prijem..., nemme OCR, PN, dovolenky platene, cele postavene na hlavu to je...

zalka
22. feb 2016

@miskahryzka8 nepustila som sa do teba, len sa snažím upozorniť na to aby si nespravila chybu, neprišla o kopu penazí ... a neplakala tu o pár mesiacov, že si zaplatila štátu kopec penazí a materskú ti nedal ...

len sa snažím aby si neprišla o prachy .... o nič iné ...

aj mamičky zamestnankine, ak by mali 1 zamestnanie a neukončili ho a v súbehu začali 2 zamestanie .. ako to chceš urobiť ty tak tiež by nemali nárok na MD z 2 zamestnania ... ak by neukončili to prvé.

Proste musíš aj ty urobiť zmenu zamestnávateľa ... ako to robia ony ... bez zmeny to nepôjde, a u teba zmena znamená zrušenie živnosti.

miskahryzka8
22. feb 2016

@zalka len ja som uz z toho total v strese aby som prave nespravila chybu 🙂....

Ok takze zivnost treba zrusit, ale teda:
1. treba ju zrusit alebo staci pozastavit?
2. ak sa iba pozastavi da sa otvorit zase najskor o pol roka, mam zle info?
3. treba ju zrusit este pred uzavretim PP alebo s da aj uz ked PP bezi, ale este to treba stihnut pred nastupom na matersku ak hej kolko pred?

Dakujem 🙂

zalka
22. feb 2016

@miskahryzka8
1) zrušiť
2) dobré máš info
3) pred nástupom na MD

miskahryzka8
22. feb 2016

@zalka dakujem 🙂

evittam
23. feb 2016

@miskahryzka8
@hamicka Pozrite, kočky, nikto netvrdí, že je to v tomto štáte nastavené dobre, ale to už my neovplyvníme - a max.súhlas so zalka.
A cigánka určite nedostane to čo my - teda čo sa týka MD......
Môj názor je, že by sa malo konečne začať prihliadať na to kto koľko zaplatil na odvodoch a koľko rokov - preto je to celé zle.....Ja som pred prvým tehu pracovala 10 rokov-nemalé odvody, dane a rok pred nástupom na MD som tiež kvôli situácii založila živnosť-prvý rok som samozrejme neplatila odvody - a čo som dostala ako MD - veľké h...o......No, ale čo už - my sme si určite deti nerobili kvôli tomu aby som dostala vysokú MD.....ak to ide tak to ide ak nie tak nie - dá sa "vyšpekulovať", ale zase človek nemôže čakať, že za každých okolností a práve za takých ako jemu vyhovuje. 😉

katkaajurko
23. feb 2016

@evittam presne ako pises, ja som pracovala 5 rokov pred materskou a predtym 5 rokov na dohodu popri VS -ale rok pred nastupom na MD dosla kriza,odmeny sa zosekali a tak ked som sla na MD -tak som dostala menej ako bol strop,aj ked ine roky by som dostala strop. ale mala som kamosky,ktore zarabali ovela menej a priplatili si DNP a dostali viac ako ja-a nevadilo mi to... pri nastupe syna do skolky zacal byt non-stop chory-ale ozaj,ze stale - rok som nedostavala od statu nic, nemame babky ani tetky na strazenie, a kedze muz ma firmu a on je v nej alfa omega-on si bravat volno nemohol-tak som sa na plny uvazok nemohla zamestnat, isla som aspon na dohodu a makala par hodin do tyzdna -a cakala-ci sa tie skolkarske choroby utrasu konecne. Neutriasli,po roku mi schvalili predlzenu matersku a zosatala som zatial aspon na dohode a otehotnela..a z toho ze makam a staram sa a NEMAM inu moznost mi vychadza materska smiesna...tak preco si nepomoct aspon na par mesiacov ked to ide,aj tak potom zase spadneme vsetky do tej istej smiesnej 200 eurovej zony....

deniss111
23. feb 2016

@katkaajurko prosím ťa ,čo je to DNP

katkaajurko
23. feb 2016

@deniss111 doplnkove nemocenske poistenie- to sa kedysi dalo popri zamestnani,potom to obmedzili...

evittam
23. feb 2016

@katkaajurko Dovolím si opraviť ťa - nie doplnkové - ale dobrovoľné.... 😉 A nič neobmedzili - je to zrušené - neexistuje súbeh DNP a zamestnanie a podobne.

katkaajurko
23. feb 2016

@evittam hej hej,mas pravdu

deniss111
23. feb 2016

@katkaajurko ja som myslela,že to je zrušene uplne

deniss111
23. feb 2016

@evittam aha,teraz som si až prečítala dalšie v poradí 😀

zuzka215
25. feb 2016

Ahojte baby vidim, ze ste super rozbehnute ohladom tejto temy. Mozno sa spytam na nieco podobne co tu uz bolo. ale mam taku situaciu.

Mam odrobenych 5,5 roka z toho 4,5 u sucasneho zamestnavatela. Od januara 2016 zatial doteraz som na 1/2 uväzku. V auguste nastupujem na matersku. Viem, ze mi bude ratana z bruto mzdy z r. 2015 a to 70%. Mala som vsak v roku 2015 jeden mesiac (september) asi dvojnasobny plat ( kvoli odmenam, ale mam to ako mesacnu mzdu uvedenu.
1. Bude sa mi teda materske rátať 70% z priemeru , alebo ked bol vyssi vyskyt tej nizsej mzdy tak nezoberu tu jednou do uvahy a bude to 70% z platu, ktory sa vyskytol castejsie?

2. Uz teraz zvazujem nad retazovym porodom ( chcem mat deticky dve co najskor 🙂) druha materska sa mi bude ratat z predpokladaneho platu pri odchode na druhu matersku? Cize ak mi tam sef napise povodnu plnu mzdy ako ked som bola na full-time tak ju dostanem ( nebudu zohladnovat, ze som v roku 2016 pracovala na part-time? Pripadne ak by to ratali na part time a urcujuci by bol posledny mesiac pred odchodom na materksu z prveho odchodu na materku,stacilo by sa posledny mesiac zamestnat na full -time?

Dakujem Vam velmi pekne za odpovede 🙂

dena1973
25. feb 2016

@zuzka215 Pre vypocet materskeho sa spocitaju vsetky vymeriavacie zaklady z r. 2015, z ktorych sa platilo poistne na nemocenske poistenie.
Pri retazovom porode (ak v predchadzajucom roku pred nastupom na materske budes cely rok na RP - nebudes mat iny prijem) je na zamestnavatelovi aky pravdepodobny prijem ti uvedie. Spravidla to byva rovnaky prijem ako pred 1. materskou.

zuzka215
25. feb 2016

@dena1973 dakujem to si ma potesila. Este doplnujuca otazka. Pochopila som spravne prijem pred odchodom na prvu matersku, znamena mesiac pred odchodom na matersku? Ak som teraz na polovcnom uvazko, je to na dobrej voly mojho sefa ci mi napise prijem ako som mala na TPP pripadne vyssi ( zhodnotenie za dajme tomu 2 roky), alebo by mohli mat voci tomu urady problem, ze polovic. uvazok je polovica a ten som mala ked som nastupovala na matersku. Zvazujem teda ci sa mi oplati prejst naspat na plny aspon na posledny mesiac kvoli tomu....Dakujem velmi pekne.

dena1973
25. feb 2016

@zuzka215 Pri tejto prvej materskej sa zohľadňuje príjem za rok 2015 (vymeriavacie základy z r. 2015)...To že teraz pracuješ na polovičný úväzok sa už nezohľadňuje...
Čo sa týka 2. materskej tak tam bude závisieť od zamestnávateľa aký predpokladaný vymeriavací základ ti uvedie... To sa dohodni zo zamestnávateľom...

zuzka215
25. feb 2016

@dena1973 🙂 tak to som rada, ze ste sa v tomto zhodli. Ak to bude takto tak je to ok. Moj sef je fer clovek 🙂