Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
adka72 maximálny vymeriavací základ (hrubá mzda) na nemocenské poistenie pre rok 2015 je 1236 EUR a maximálny denný vymeriavací základ pre výpočet nemocenských dávok (kde patrí aj materská) je 40,6357 EUR
A na kolko prosim vas vyrataju matersku, ak posledne roky mas minimalnu mzdu?
Ahojte, prosim viete mi poradiť? 1.6.2015 mi končí rodičovská dovolenka s malým a momentálne som znova tehotná. A na 2 materskú by som mala nastúpiť niekedy v decembri. Som zamestnaná na trvalý pracovný pomer a so zamestnávateľom som dohodnutá, že po skončení Rd od 2.6.15 si budem čerpať dovolenku až do 10.7.15.
A potom som dohodnutá so zamestnávateľom, že po dovolenke nastúpim na PN až do ďalšej materskej. Lebo,mám takú prácu, stres,dvíhanie ťažkých veci,...
Teraz neviem z čoho sa mi bude vypočítaná materská? Keď teda po skončení rd budem čerpať riadnu dovolenku a potom PN? Alebo by som mala medzi tým aj niečo odpracovať?
Ďakujem
@leonie28 Ak bude nastup na materske este v roku 2015, tak sa bude brat pravdepodobny prijem, ktory urci zamestnavatel (preto lebo v roku 2014 si bola cely rok iba na rod.prispevku). Ak by bol nastup na materske az v r. 2016, tak by sa vychadzalo z prijmu z r. 2015 ( bral by sa prijem za dovolenku).
ak budes stale v rovnakom pracovnom pomere a zvysia ti plat, zda sa mi, ze to nepomoze, lebo sa bude brat priemer za posledny rok. V pripade, ze prestupis ku kamoske, musi ti dat max. plat aspon na 90 dni, vtedy sa to berie ako rozhodujuce obdobie,, aspon ja tak viem...
Ahojte chcela by som sa poradit cakam babetko s terminom okolo 10 marca od jula 2015 do septembra 2015 som bola povinne nemocensky poistena ako zivnostnicka zivnost som ukoncila v septembry a poistila som sa dobrovolne.Vznikne mi narok na matersky prispevok?
@evka2310 Predpokladajme, že tvoje nemocenské poistenie trvá len od júla 2015. Stále trvá a bude až do nástupu na MD. Na MD nastupuješ 27. januára 2016. od 1.júla do 27.januára je 211 dní = ďalej ani nemusíme ísť. Nárok nemáš.
Baby mam otazku... Od maja 2014 do aprila 2015 som pracovala na dohodu...od maja do konca septembra som mala TPP...ale.. cely august a september som bola na PNke... sucasne som SZCO avsak odvody platim len do zdravotky... ak by som chcelanastupit na PN a potom matersku..mala by som narok ak sa prihlasim na DNP a budem platit cca dva mesiace alebo musimmat DNP zaplatene tych 270dni? Dakujem
@luciferkax Takto, keď nemáme od čoho odvíjať posledné dva roky, tak nevieme, či ti práca na dohodu (5/2014 - 4/2015) je na niečo, alebo nanič. Záleží, kedy porodíš. Dtto druhé poistenie z TPP. Dni sa ti z oboch pomerov môžu započítať, ak budú spadať do 2 rokov pred pôrodom.
Ak si budeš čerpať materské z DNP (tzn. nebudeš mať žiadne povinné), a bude ich menej ako 26 týždňov, tak budeš mať materské rátané z minima. Samozrejme ak zároveň budeš mať tých 270 dní (hocijakých, aj kombinácia povinného + DNP). Ak budeš mať zaplatené DNP 26+ týždňov, tak sa ti materské bude rátať z tohto vymeriavacieho základu (t.j. aký si pre DNP zvolíš).
@havana_frost. Ahoj. Citam dookola a stale trocha nechapem 🙂 🙂 nejde mi ani tak.o vysku materskeho ako o to aby som mala aspon narok na nejaku PNku..chystam sa otehotniet a urcite budem na rizikovom..tak aby som neostala doma nadarmo..ak sa.neprihlasim teraz do DNP tak vlastne by som.na PNku nemala narok vobec..ci? A ak sa prihlasim tak budem mat narok
@luciferkax Takže momentálne sa zaujímaš o nárok na nemocenské. Ak by si si ho uplatňovala z DNP, takisto potrebuješ 270 dní nemocenského poistenia (hocijakého) v ostatných 2 rokoch. Ak by si išla na PNku zajtra, tak ide o 270 dní (9 mesiacov) v období oktober 2013 - oktober 2015, čo máš. Takže nemocenské by si dostala.
Ide o to, že niekto kto sa dnes prihlási na DNP a nebol predtým poistený, zajtra nemocenské nedostane.
@havana_frost. Vdaka..to som chcela pocut...ano az teraz.pozeram ze som do zlej temy napisala...som chcela kliknut na tem Dobrovolne nemocenske poistenie 🙂 🙂 dakujem za radu..a este jedna malicka otazka..prihlasit na DNP sa da prihlasit len k prvemu dnu v mesiaci alebo od ktorehokolvek dna?
@luciferkax Od ktoréhokoľvek dňa sa dá prihlásiť. Ešte som ťa chcela upozorniť, že ak budeš čerpať PN z tak čerstvého DNP, bude pravdepodobne len z minimálneho výmeru, ale toto ja už presne neviem ako sa ráta.
@havana_frost oprava od jula 2014
@evka2310
No tak potom nárok máš 🙂 Ak však budeš čerpať materské z DNP, ktoré bude kratšie ako 26 týždňov, tak bude počítané z minima.
@havana_frost A nevyjde jej čerpať materské aj z toho povinného NP, kde bola vlastne poistená až do septembra 2015?
@havana_frost och chapem to spravne mam narok na materske a teraz to nemocenske platim zbytocne?na socialnom som sa aj pytala a nic rozumne mi pani nevedela povedat....
@havana_frost a keby idem teraz na tu rizikovu pn tp mi vypise lekar a nrmusim platit to nemocenske? Popripade aj nieco dostanem? to by som mala riadne vychadzky?
Prepacte ze sa tolko vypytujem vobec sa v tomto nevyznam
@evka2310 Keďže si otehotnela ešte počas platenia povinnej NP, tak v podstate tú DNP máš zbytočne. Keby si ju stihla mať 270 dní (čo nestihneš), tak by si mohla čerpať materské zo súbehu povinnej aj DNP. Ty však máš 270 dní splnených aj len zo samostaného povinného NP, takže toto DNP ti k ničomu nepomôže. Čo sa týka materskej. Môžeš si však z neho čerpať aspoň marodku. A keď už na nej budeš, tak nemusíš DNP platiť, počas PNky sa odvody neplatia. Ak sa vieš dohodnúť, alebo nebodaj máš dôvod (čo ti neželám), tak sa daj vypísať na PN (rizikové), budeš mať vychádzky (nepočula som o viac ako 2x2 hodiny denne, ale je to na lekárovi), budeš dostávať marodku z DNP. Potom od 6 - 8 tt pred pôrodom budeš už dostávať materské z povinného poistenia. Len si daj dobrý pozor pri vyplňaní žiadosti o materské, nežiadaj ho z DNP lebo ti vyjde minimálne. Ale musíš si uplatňovať v ochrannej lehote z povinného nemocenského poistenia.
@havana_frost Podla mna ak mala skoncene jedno poistenie a zacala druhe, tak si nemoze uplatnovat materske z toho prveho NP, lebo zacala dalsie a to DNP je posledne. Narok by si mala uplatnovat z toho posledneho....t.j. z DNP. Moznoze sa mylim, ale mne to takto vychadza...
@evka2310

@adka72 Ahoj, áno dá sa to tak, ale len do času. Musí ti to výjsť tak, aby si potom mala 270 dní spolu s tými 90 dňami, v posledných 2 rokoch. Taktiež nemôžeš mať dieru medzi poisteniami viac ako 15 mesiacov - potom už sa nedá nadviazať, aby sa to zrátalo do tých 270 dní.
Ak plánuješ otehotnieť čo najskôr, najlepšie bude, hneď po prvom trimestri sa zamestnať u tej kamarátky z maxima (to je teraz cca 1260 €), 90 dní byť bez PN a potom sa dať vypísať. Budeš aj naďalej zamestnaná, pôjdu ti dni do nemocenského poistenia a kamoška nebude mať s tebou náklady, lebo za zamestnanca na PN nič neplatí (okrem prvých 10 dní). A tak budeš mať aj istotu, že tých 90 dní bez PN aj fakt stihneš. Keby si išla na posledných 90 dní pred termínom, nikdy nevieš čo sa stane, môžeš skončiť v nemocnici a nestihneš ich nazbierať. Lepšie je mať pred sebou rezervu. Jasné, že keď budeš u kamošky, nemusíš sa nechať vypísať PN, ani keby bolo najhoršie. Ale tak nikdy nevieš čo sa stane..