icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

zalka
9. mar 2016

@hamicka nemám nič proti gayom, lezbičkám, ani tráve... ale na tom postaviť volebný program? No neviem, ako tu bude asi chýbať dáka tá stabilita.

katkaajurko
9. mar 2016

@zalka aj keby to chceli hned zrusit,kym zostavia vladu,vymenuju sa tam,vymenia,zoznamia s agendou,,predlozia pozmenovaci navrh,kym prejde ten proces a aj ucinnost musia dat aaz od minimalne dalsieho mesiaca -kvartalu? nie? tak to asponn pol roka este nebude podla mna.... ak vobec..toto je taky detail.,zas kolko ludi si moze llen tak pred materskou menit zamestnavatela ... a muza podla mna nezrusia,lebo to je diskriminacia

magimary
9. mar 2016

@katkaajurko tiež v toto dúfam, že sa to nestihne zmeniť tak,
aby to nás momentálne ovplyvnilo...
dúfam...
lebo zase, keby chceli, tak sa dá veľa vecí aj urýchliť 😝
to, čo sa dobre radilo v opozícii by sa teraz v koalícii mohlo rýchlo zvrtnúť v rámci šetrenia a šetriacich opatrení... 😝
ale tak dúfam, že aktuálne budú mať iné starosti... 😕

zalka
9. mar 2016

@katkaajurko spomeň si, ked sulík zrušil radičovej vládu... vláda padla, určený nový termín volieb, a SaS sa i tak podarilo zrušiť DNP v samostatnom prihlásení sa ...
Ak by sa tento krok nebol spravil, tak Ficova vláda posledná by nemala šancu zrušiť DNP v súbehu s povinným poistením od 1.7.14

A prečo? Lebo ludia si našli cestičky ako to zneužívať a neplatiť veľa, lebo ak som mala predtým DNP tak som platila ale neriešila som, či kedy plánovane ísť na PN .. proste bola som poistená aa využila kedy trebalo, ako to zdraželo ( vid zákon čo schválili pri odchode z vlády radičovej SaS a parlament ) , tak ludia viac začali špekulovať ako neplatiť a využiť len tú výhodu, lebo platenie bolo drahé. No a až došlo k zrušeniu súbehu.
Ak by to nechali tak ako to bolo , tak by myslím viac penazí sa dostalo do systému ako odčerpalo. A i teraz ľudia hladajú možnosti ako si spomôcť. A budem sprostá, ale traja zamestnávateľia minimálna mzda, 3 PN = maximálna PNka .. čo viac treba. Možností ako vyjebabrať s tým všetkým je dosť, akurát že tieto možnosti už len odčerpávajú peniaze štátu, a neprinášajú nič ....

zamilion
9. mar 2016

@zalka mám na teba otázku
23.3. mi končí materská (poberám maximálnu) a čaká má teraz operácia cca s dvojmesačnou PN.
budem mať nárok na sociálnu dávku maximálnu z PNky?
ak áno, od akého termínu musím ísť na PN? ešte tesne pred ukončením MD, alebo po nástupe na RD, alebo musia dátumy tesne na seba nadväzovať?
Dakujem za odpoved. Velmi si tvoje rady na MK cením

katkaajurko
9. mar 2016

@zalka hej ale to tam uz boli,teraz este vymenovani ani nie su,a podla mna saa skor budu riesit dane,danove licencie a tieto srandy, ze sa to casom zmeni,tak o tom ale nepocchybujem,staci im zmenit 90 dnovu lehotu napriklad na 180 ... urcite vela zmenia,teraz su aj dohody zvlastne nastavene.

zas to mohol smer obnovit do DNP - a neurobili to ....

zalka
9. mar 2016

@zamilion z čoho máš MD vyrátanú z platu? ak áno, tak máš po MD ochrannú lehotu 7 dní do kedy ak nastúpiš na PN tak ti bude rátaná PN z platu ...
@katkaajurko áno neurobili to, a ešte aj mihál vpašoval do zákona tie caviky o odpracovaní 90 dní nie o trvaní PP, a v podstate aj toto, že teraz sa nedá jasne určiť z čoho bude rátaná PN a MD .. lebo sa berú do úvahy XY faktorov, z predošléhoroka, predošlého zamestnania a toho tak a toto preto ... a toto tak, a v tom má prsty dotyčný ... pozri treba určite sledovať politickú scénu a hádam také veci neurobia potichu ...

zamilion
9. mar 2016

@zalka dakujem ti dobrá víla. áno zo mzdy.
čiže možem napísať zamestnávateľovi, že pokračujem v RD hned po MD a zároven možem byť PN a poberať PN?

zalka
9. mar 2016

@zamilion áno PN ti od prvého dna bude platiť SP nakoľko pôjde o PN z ochrannej lehoty ...

evittam
9. mar 2016

@zalka Pozor, ak ide po MD na PN (do 7 dní) a zároveň bude na RD, tak prvých 10 dní jej platí PN zamestnávateľ - ja som tak bola a tiež som si myslela, že hneď platí SP - ale omyl, normálne najskôr 10 dní zamestnávateľ a potom SP. 😉
@zamilion

silviaaa21
9. mar 2016

@zalka Ďakujem, tak som rátala správne. Nevedela som však, či sa dlžka NP tých 270 dní berie aj pocas RD alebo len MD.

aliwia
9. mar 2016

@zalka ahoj, chcela by som sa ťa opýtať kamarátka je tehotná, skončila minulý rok školu má odpracované len 130 dní na dohodu, termín pôrodu ma v septembri 2016. Ak by sa teraz zamestnala na tých 90 dní dostala by potom PN-ku a neskôr materská z tohto zamestnania. ďakujem

evittam
9. mar 2016

@aliwia Prepáč, že odpoviem - nie nedostane, nakoľko nemá splnenú hlavnú podmienku - a to 270 dní NP za posledná 2 roky pred pôrodom. 130+90 je stále len 220......

aliwia
9. mar 2016

@evittam ďakujem za rýchlu odpoveď, tá PN-ka by sa nerátala do dní poistenia

evittam
9. mar 2016

@aliwia No takto - ak správne rozmýšlam - tak ak by chcela mať VZ z tohto zamestnania tak musí odpracovať 90 dní bez PN a OČR (čo sa týka MD) no a potom by musela stihnúť do pôrodu nazbierať tých 270 dní - čo je teoreticky možné - nepíšeš či už pracuje na novú zmluvu v novom zamestnaní a kedy má termín pôrodu....

aliwia
9. mar 2016

@evittam termin pôrodu ma 27.septembra a na novú zmluvu pracuje od 7.3. 2016

aliwia
9. mar 2016

@evittam ešte sa ťa chcem opýtať tú PN-ku by dostala z toho zamestnania?

evittam
9. mar 2016

@aliwia Tak čo sa týka MD to stihne, len ak chce VZ z tohto zamestnania tak musí mať 90 dní bez PN a OČR, čo sa týka PN tak tam presne neviem aké sú podmienky-z čoho by sa jej počítala. 🙂

aliwia
9. mar 2016

@evittam ešte raz ti ďakujem, nakoniec som to našla, tá Pn-ka by sa jej rátala zo zamestnania, ale dní na PN sa nezaratavajú, takže by do pôrodu nenazbierala 270 dní.

evittam
9. mar 2016

@aliwia No tak si zle čítala - podľa mňa - nakoľko dni PN sa do tých 270 dní započítavajú - ale počkajme si čo napíše @zalka. 😉

aliwia
9. mar 2016

@evittam nevieš, či by sa jej pripočitali aj dní, ak by sa zamestnala ešte u jedného zamestnavateľa na dohodu s pravidelným príjmom ale s nízkym (30eur)

evittam
9. mar 2016

@aliwia U každého zamestnávateľa musíš mať splnenú podmienku 270dní NP zvlášť aby si si z toho mohla uplatniť MD. T.j. ak máš napr. dve dohody alebo dve pracovné zmluvy, tak z každej musíš splniť túto podmienku.

dena1973
9. mar 2016

@aliwia Keď odpracuje 90 kal. dní (bez PN a OČR) a potom nastúpi na PN, tak sa jej PN bude počítať už nového príjmu. Ak do nového PP nastúpila 7.3.2016, tak podmienka 90 kal. dní (ak nebude v tom čase PN a OČR) bude splnená 4.6.2016 (vrátane).
Ak jej pracovný pomer bude trvať aj počas trvania PN, tak aj dni PN sa jej budú započítavať do dní nemocenského poistenia (dni PN sa nezapočítavajú iba v prípade, že pracovný pomer skončil).

Čo sa týka materského, aby bola splnená podmienka 270 dní NP do dátumu skutočného pôrodu, tak PP musí do pôrodu trvať..
Tam sa potom ku dňom, ktoré mala odpracované v predchádzajúcom zamestnaní (130 kal. dní) pripočítajú k terajším kal. dňom trvania nemocenského poistenia.

aliwia
9. mar 2016

@dena1973 ďakujem, potešila si ma 🙂 🙂

dena1973
9. mar 2016

@aliwia Nie je zač... 😉

catrinka
9. mar 2016

@evittam ahoj cize ak som to dobre pochopila ked mi materska konci 26/3 a ja sa28/3 hodim na PN budem od socialky dostavat max. 52 tyzdnov PN a zaroven aj rodicovsky prispevok??? dakujem za odpoved

evittam
9. mar 2016

@catrinka Áno za predpokladu, že tvoj PP trvá, prvých 10 dní ti zaplatí zamestnávateľ a ostatné SP. No a či tak dlho záleží od tvojho lekára, diagnózy a samozrejme od SP. 😉

catrinka
9. mar 2016

@evittam ano 😉 ale teoreticky je to mozne ale ak to do tych 7 dni po skonceni materskej nestihnem tak potom uz na PN nemam narok az ked znovu zacnem pracovat, cize po nastupe z rodicaku

evittam
9. mar 2016

@catrinka Presne tak, musíš stihnúť tú 7-dňovú lehotu. Ja som to tak spravila a mala som PN pol roka......🙂

catrinka
9. mar 2016

@evittam dakujem za info uvidim mozno to tak tiez urobim aj ked mna sa to bude tykat az buduci rok boooze keby bol normalny rodicak aspon pre tie co isli na matersku zo zamestnania nemuseli by sme vymyslat klucky 😉