icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

evittam
9. mar 2016

@catrinka Pozri, na toto mám trochu iný názor - ja si deti nerobím pre peniaze. Ak sa dá môžeš mať peknú materskú-tú ovplyvníš a čo sa týka RD - no, "ruku na srdce" , ktorý štát dotuje matky do 3 rokov dieťaťa.......A to netvrdím, že tých 200,- Eur sú nejaké veľké peniaze, ale pozri sa na to z tohto pohľadu...Ak sa ti nepáči a máš málo môžeš ísť do práce - a áno tu je ten problém v našom systéme - nemáš kam dať dieťa-bohužiaľ-väčšinou do súkromného zariadenia- čo sa ti pri dnešných naozaj priemerných platoch neoplatí.....Takže ja za seba iba toľko.

catrinka
9. mar 2016

@evittam ved to ze ani ja nerobim deti pre peniaze preto vravim ze aspon tie co isli na matersku z PP a nie tie co sedia doma a deti maju koly davkam, a presne je to aj moj nazor ze ist do prace po MD nieje taky problem len co s detmi ked jasle su tak drahe ze skoro cela vyplata tam ide 😒 ved nech zrusia RD a nech daju jasle za take ceny ako su statne skolky tak ako to bolo niekedy .....

zamilion
9. mar 2016

@evittam cize normalne musim poslat PNku aj zamestnavatelovi?

evittam
9. mar 2016

@zamilion áno

zamilion
9. mar 2016

@evittam a ked oznamim zamestnavatelovi ze od 24.3. kontinualne prechadzam z MD na RD a potom mu poslem ze od 26.4. som PN, tak mi bude platit prvych 10 dni?
Jedna sa mi prave o to, ci musim PNku napasovat presne zaciatok den po skonceni MD... Na prvy pohlad sa mi to zdalo jasne, ako pisala @zalka ale cim viac na to pozeram tym vacsi chaos v tom mam

zalka
9. mar 2016

@evittam no podla mna ty si nešla na PN z ochrannej lehoty ... ak si dala zamestnávateľovi PNku , tak ťa asi prihlásil do stavu .. a tak ti ju vyplácal 10 dní ,
ak ideš na PN z ochrannej lehoty .. do 7 dní po zániku nemocenského poistenia ( posledným dnom MD zanikne nemocenské poistenie ) tak ti od samého začiatku platí PN SP. ..
šla si na PN hned nasledujúci den po skončení MD? alebo si mala medzi MD a PN pár dní pauzu ? @zamilion

evittam
10. mar 2016

@zalka 19.7. mi skončila MD a na PN som išla od 23.7. Bola som sa na to informovať v SP a tam mi vedúca nemocenského povedala, že zamestnávateľ to tak musí spraviť, nakoľko PP trvá......

zalka
10. mar 2016

@evittam hm... no môj názor zamestnávateľ to tak nemusel spraviť, ale nehádam sa ...
si si to neoverovala cez kontaktný formulár v SP? Nakoľko dobre obe vieme, že na pobočkách klamú. 🙂

zamilion
10. mar 2016

@zalka ako rychlo reaguju cez kontaktny formular?
Ci mam zavolat tej pani, co mi riesila pn na rizikovom a potom MD?

zonjushe
10. mar 2016

@zalka mas pravdu..ja som na PN šla po MD v OL a od 1.dna mi platila SP..zamestnávatel s tým nemal nič..

evittam
10. mar 2016

@zalka Hm, no neviem a je mi to už teraz jedno. Nie nepísala som im, ale riešila som to cez tú vedúcu a ona mi párkrát aj dobre pomohla, tak fakt neviem či klamala alebo nie.

zalka
10. mar 2016

@zamilion v pracovný deň temer okamžite ...
ak napíšeš cez pracovné hodiny

@zonjushe ja presne tak to viem, zamestnávaateľ nemá čo platiť 10 dní ak je PN z OL ...

zalka
10. mar 2016

@evittam uvidíme @zamilion ide písať cez kontaktný formulár, tak mám iste tu napíše čo jej odpísali, aby sme vedeli do budúcna 🙂

zonjushe
10. mar 2016

@zalka ale bol s tým trocha problém..pracovníčky tvrdili že platí zamestnávatel 10 dni,ekonómka že nie..nakoniec prišla vedúca a ta potvrdila že od 1.dna SP..

evittam
10. mar 2016

@zalka Inak aj ja som zvedavá, lebo mne vtedy povedala, že je to tak preto lebo vlastne zamestnávateľ najskôr zmení môj "status" do výkazov z MD na RD a potom vlastne PN.....takže asi preto to tak vyšlo....Lebo mne najskôr jedna pracovníčka povedala, že s tým zamestnávateľ nič nemá a tá vedúca keď som doniesla PN, že to je tak ako som už napísala vyššie. 😕

zalka
10. mar 2016

@zonjushe ved určite, nie prvý raz by sa stalo, čo pracovníčky neovládajú svoje zákony ... čo sa ich týkajú, a ekonom musí ovládať všetko ...

zalka
10. mar 2016

@evittam vieš ak zmení status MD, na RD... tak defakto ty už nesi nemocensky poistená, ( viď dohodárov dôchodcov) idú na PN ale nič nedostanú... a preto ti mala SP od prvého dna platiť ..

zonjushe
10. mar 2016

@zalka áno presne to iste mi povedali v práci,že ja mám u nich status RD,nemôžu mi dať PN..

aliwia
10. mar 2016

@zalka chcela by som sa ťa opýtať, ak je TPP od 7.3. 2016 a 14. 3. 2016 by som sa zamestnala ešte na dohodu s pravidelným príjmom a po 2 mesiacoch by som dohodu zrušila . Pripočitali by mi tieto dni k tomu TPP. Potrebujem získať 270 dní do terminu pôrodu.

zalka
10. mar 2016

@aliwia ešte pred rokom to možné bolo , nakoľko sa každé ukončené poistenie ráta ... ale dohoda s pravidelným príjmom aby bola

aliwia
10. mar 2016

@zalka ďakujem

zamilion
10. mar 2016

@zalka poslala som otázku, dám vedieť odpoveď
@evittam

dakujem dievčatá, že tu na MK ste 🙂

zamilion
10. mar 2016

@zalka
@evittam
Boli rychly, odpoved do pol hodky...

catrinka
10. mar 2016

@zamilion prave ma napadlo (mozno ste to uz rozoberali) PN sa bude v tomto pripade ratat z rovnakeho VZ ako MD alebo z predpokladaneho VZ aj ked nastup na matersku bude 6/2016 a Pn by bola 2/2017 ? dakujem

zamilion
10. mar 2016

@catrinka to neviem

catrinka
10. mar 2016

@zalka skusim sa opytat Teba 🙂 - prave ma napadlo (mozno ste to uz rozoberali) PN sa bude v tomto pripade ratat z rovnakeho VZ ako MD alebo z predpokladaneho VZ aj ked nastup na matersku bude 6/2016 a Pn by bola 2/2017 ? dakujem

zamilion
10. mar 2016

@catrinka ale priprav sa na to, že Sociálna poisťovna si može toto kontrolovať
svokor išiel na PN hned po skončení posledného zamestnania ked odchádzal na dochodok a PN mal kvoli plánovanej operácii bedrového klbu a normálne na neho revízneho lekára poslali a nejaka komisia zasadala
čiže by to mala byť reálna diagnoza, nie len dohodnutá PN s lekárom
ja si tým aspoň vyriešim dlhoročný zdravotný problém a 2-3 mesiace PNky s peniazmi naviac potešia

zalka
10. mar 2016

@catrinka ak si v roku 2016 odrobila čo i len den tak bude rátaná z toho VZ ...
a MD si mala rátanú z VZ 2015 samozrejme toto platí pri dlhodobej práci ..

@zamilion takže som mala pravdu, a zamestnávateľ s tým nič nemá, a @evittam pekne oklamali na SP a ešte aj jej zamestnávateľa .

catrinka
10. mar 2016

@zalka dakujem ano matersku mam ratanu z VZ 2015 .... dakujem

catrinka
10. mar 2016

@zamilion ved to ze aj ja mam taky dlhorocny problem ktory som odkladala kym som bola v praci, no uvidime ako mi bude a ako to vsetko bude v roku 2017 ... vsetko dobre prajem