Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
Ahojte. Chcem sa spytat ci mi viete poradit. od 12/2013 som si cerpala MD nasledne rodicovsky ktori mi konci k 31.3 (vyplaca sa v aprily) od 1.4 do17.4 cerpam dovolenku od 18.4 nastupujem opat na MD. Kedze som mala najvyssiu matersku predtym automaticky mi pridelia aj teraz? Volala som s pani zo soc poistovne. Vraj poslu zamestnavatelovi tlacivo kde ma potvrdit pravdepodobny prijem v mesiaci kedy nastupujem na MD a z toho to vraj budu pocitat. Mate s tymto niekto skusenost? Dakujem
@miselll99 Áno. Ak nastupuješ na 2. materské (PP trvá), tak sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ. Žiadosť o materské odovzdáš zamestnávateľovi, ktorý ti ju potvrdí a spolu z potvrdením o pravdepodobnom príjme (ak to už bude mať účtovníčka pripravené) zanesieš (resp. zamestnávateľ) na SP.
Ak bude na SP doručená iba žiadosť o materské, tak SP si potvrdenie o pravdepodobnom príjme od zamestnávateľa zvyčajne - (mala by) vyžiadava.
@miselll99 Potvrdiť by to mal zamestnávateľ na tlačive SP "Potvrdenie zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku"... buď si to vyzdvihne priamo v SP alebo to majú aj na stránke SP - formuláre - nemocenské http://www.socpoist.sk/2149-menu/55449s
@zamilion Kontrolovať môžu čo len chcú pokiaľ si to lekár vie aj "ošéfovať" - ja som bola na PN pol roka - viac-menej dohodnutej, revízny lekár chodil len na kontrolu k obvodnej - až po pol roku zasadá komisia, pri niektorých diagnózach až po roku....A ako povedala moja lekárka - každý máme vekom a časom nejakú tú diagnózu 😉 😀 . Ja som bola napríklad s krčnou chrbticou - a aj mám problémy, nakoľko roky sedavé zamestnanie za počítačom. 😉 Čiže všetko sa dá ak sa chce ak sa lekár bojí, nechce vyjsť v ústrety a podobne tak je jasné, že z toho nič nebude, všetko je vždy hlavne o ľuďoch.....
@miselll99 Ak ide o pravdepodobny prijem, tak sa vyplnuje bod 7 (pod tabulkou). Tabulka sa vyplna iba v pripade, ze naozaj pracujes a mas aj mesacne prijem... ( to by uctovnicka mala vediet).
A nestaci to na potvrdeni... Musi to byt na predpisanom tlacive... Ved uctovnicka ma urcite aj internet... Nech si tlacivo zo stranky SP vytlaci a vyplni...
Ahojte, potrebovala by som od nejakej dobrej duše poradiť. Pracujem na TPP / avšak len 5 dní v mesiaci- od 08.01.2015- doteraz (na soc. poisťovni mi povedali- že rozhodujúce obdobie pre vypočet MD bude od 08.01.2015- po materskú- október 2016)- Vzniká mi tu nárok na MD?? Mám odrobených viac ako 270 dní- avšak pracujem len 5 dní v mesiaci...? som z toho zmatená.
@zlaasky Ak si riadne nemocensky poistená v SP a už máš splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom, tak nárok na materské vznikne. To nie je podstatné aký máš rozvrhnutí pracovný čas. Ide o to akú máš hrubú mzdu (vymeriavací základ), z ktorého sa platí poistné na nemocenské poistenie (z toho sa bude vychádzať pri výpočte materského) + splnenie podmienky 270 dní NP + trvanie prac. pomeru ku dňu vzniku nároku na materské (resp. ak PP skončil, tak spĺňať ochrannú lehotu pre tehotné).
Ahojte, ako by sa prosim vas ratala MD keby som bola z roka, v ktorom sa rata par mesiacov nezamestnana? dakujem
@epelino presne ako ti pise musis dat konkretne inak ti nebudeme vedie tpomoct 🙂
Po prvej MD som nastupila do prace, pracujem od 7.1.2014. predtym som bola 3 roky na md.
Bud. rok by som chcela ist na md opat ak sa podari – v terajsom zamestnani mi hrozi, ze zostanem nezamestnana, lebo mam zmluvu na dobu urcitu.
Keby som isla na md v roku 2017 – z coho sa mi bude ratat md?
Prip. pomohlo by keby som sa potom esteniekde zamestnala tento rok po skonceni v sucasnej praci? Dakujem vam velmi pekne!
@epelino V prvom rade, aby vznikol nárok na materské musí byť splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom + musí trvať nemocenské poistenia (pracovný pomer). Ak pracovný pomer netrvá, tak musí poistenkyňa stihnúť nastúpiť na materské v ochrannej lehote, ktorá je pre tehotné 8 mes. po ukončení pracovného pomeru.
Ak bude nástup na materské v r. 2017 (za predpokladu trvania týchto podmienok t.j. nebude dovtedy zmena zákona), tak v prvom rade musí byť v čase pôrodu splnená podmienka 270 NP za posl. 2 r. pred pôrodom + musí sa obnoviť nemocenské poistenie...
Terajší čas rodičovského príspevku (ak pracovný pomer skončí počas RP resp. dňom skončenia RP) sa do dní nemocenského poistenia započítavať nebude. Tento čas by sa do dní NP započítal iba v prípade, že po RP by sa znova obnovilo nemocenské poistenie(bol by nástup znova do práce resp. čerpanie dovolenky...).
žienky končí mi podpora v nezamestnanosti 31.03.2016 kde všade je potrebné to nahlásiť, že mi skončila podpora a som nezamestnaná?,
od 15.05.2016 sa idem zamestnať, aby sa mi obnovilo nemocenské poistenie, keďže nástup na materskú dovolenku mám dňa 01.08.2016. Predtým som pracovala do 31.08.2016. Čiže by som podmienku 270 odpracovaných dní mala mať splnenú. Ráta sa do odpracovaných dní aj dni počas ktorých som čerpala rodičovskú dovolenku? - samozrejme bola som v tom čase zamestnaná.
@dena1973 Ahoj, dakujem, , neviem ci tomu dobre rozumiem, keby mi prac. Pomer skoncil napr. v septembri 2016 a v roku 2017 by som isla na MD, potrebujem stihnut do 8 mes po ukonceni prac. Pomeru ist na MD, tak? Ked nie, tak sa potrebujem medzitym este zamestnat, aj ked len na kratky cas? Tento novy prac. Pomer a vyska mzdy mi neovplyvni matersku?A keby som bola aj na PN pocas toho obdobia, ako som nezamestnana, ovplyvni mi tonejako vysku materskej? Dakujem este raz za ochotu a pomoc!
@epelino V prvom rade musíš spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom. Ak tvoj terajší PP skončí počas poberania RP (nenastúpiš už po ukončení RP do práce resp. nebudeš čerpať dovolenku), tak sa doba poberania rodičovského príspevku nebude počítať do dní nemocenského poistenia (teda do splnenia podmienky 270 dní NP). To si musíš ustrážiť...
A aj ochranná lehota ti bude plynúť iba v prípade, že otehotnieš počas trvania pracovného pomeru (t.j. aj počas RP), musíš po RP nastúpiť do práce resp. čerpať dovolenku, aby sa obnovilo nemocenské poistenie. Bez obnovenia nemocenského poistenia ochranná lehota neplynie.
Ak budeš mať tieto podmienky splnené, tak nárok na materské vznikne (v ochrannej lehote) t.j. nástup by si stihla do tých 8. mes. po ukončení PP.
Ak by si otehotnela počas RP a už by sa ti neobnovilo nemocenské poistenie u toho istého zamestnávateľa resp. by si otehotnela už po ukončení PP, tak ak by si chcela poberať materské muselo by sa ti znova obnoviť nemocenské poistenie (nový PP, DNP)...
Ak by si bola PN počas obdobia kedy budeš nezamestnaná, tak toto obdobie ti neovplyvní materské..., ani nebudeš poberať žiadne dávky pokiaľ nebudeš v ochrannej lehote.
@epelino Tak tebe, ak si po RP nastupila do prace u toho isteho zamestnavatela, sa do nem. poistenia pocita aj doba kedy si bola RP.
Ak ukoncis PP este tohto roka (2016) a ostanes tehotna este pocas PP, tak 8 mes. ochrannu lehotu stihnes. Ak budes tehotna az po uk. PP, tak aby ti vznikol narok na materske musi sa ti znova obnovit nem. poistenie.
Prosím Vás, naozaj platí, že v prípade reťazového pôrodu za predpokladu, že pracovný pomer trvá, sa bude výška materského rátať z pravdepodobného, resp. predpokladaného príjmu aký uvedie zamestnávateľ? To by teoreticky mohol uviesť aj 1300,00€, hoci predtým mala zamestnankyňa napr. 400,00€ príjem? ďakujem
@nicolette1 uviesť to môže, len či si takýto nárast nebude poisťovňa overovať, to neviem...

@catrinka ak si v roku 2015 neodrobila ani den, tak bude PN z minima rátaná