icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

zonjushe
22. mar 2016

@nicolette1 taký nárast je uz podozrivý,ok pár EUR navyše nikto nepostrehne..ale z minimálky urobiť maximum to nie..

evittam
22. mar 2016

@nicolette1 Presne ako píšu kočky - zase nič netreba preháňať... 😉

sardinka335
22. mar 2016

@nicolette1 pozor...to neni len o tom ze zamestnávatel ,,uvedie,, ako papier znesie o to pokoj, napr. na hypoteky sa to často robi, ze sa uvadza vyšši prijem, niektore firmy s tym nemaju problém, aby bol ziadatel v lepšej finančnej pozicii....ALE! Ty musíš aj za prislušne obdobie a to je tuším minimálne 3 mesiace odviesť aj odvody z čiastky 1300 eur...takze tak...a to je iste ovela viac ako z čiastky 400 e...oni si to skontroluju spätne, že či to naozaj z toho išli odvody tazke neni to len tak.
A to uz moze byt pre zamestnavatela problém - 3 mesiace odvadzat take ,,šialene,, odvody za zamestnanca.

miku1
22. mar 2016

@nicolette1 Na sociálke ti to takto povedia....ale pred 2 rokmi, keď som to riešila ja, bolo v zákone jasne uvedené, že ako podklad pre výpočet materskej sa berie do úvahy posledná vyplatená mzda, ktorú zamestnanec dostal pred nástupom na prvú materskú. Také jednoduché, že ti na papier mzdárka miesto trebárs 400 € napíše 1300 € to zase nie je....

nicolette1
22. mar 2016

Neviem, vychadzala som len z prispevkov v tejto diskusii na str. 11 a 12.......

sonulik1983
22. mar 2016

Ja som to riesila pred tromi rokmi. Najskor som bola zsco a platila minimalne odvody. Ked som otehotnela tak som zivnost zrusila a muz ma zamestnal na zmluvu. Platili sme najvyssie odvody asi 3 mesiace aj nieco. Tym som splnila aj podmienku aby som mala narok na pn. Kedze som nemohla dlhsie pracovat tak som nastupila na pn a poberala aj dost slusnu pnku nieco cez 600 eur. Na pn som bola az do nastupu na matersku, tu mi nasledne vypocitali s poslednych prijmov od zamestnavatela tak som mela tu najvyssiu. Teraz cakam druhe takze idem na retazovu matersku a mali by mi tiez pocitat s tych poslednych prijmov. Ak by som to do ukoncenia rodicaku nestihlaba chcela by som opat vysoku matersku tak jedine ze opat budem platit odvody v tej vyske ale az 270 dni, lebo tolko dni musis byt minimalne nemocensky poistena za posledne dva roky.

zuzanka_111
22. mar 2016

dievcence ahojte je nejaka sikovna co b yporiadila aj mne ? mam malo casu na rozohdnutie. Tiez si chcem prilepsit ekd sa da. pracujem na zmluvu od decembra len ale predtym som uz rok rpacovala ako dohodár. teraz posledné tri emsiace chcem zmenit zamestavatela : teta by ma zamestnala s vyssim platom tak aby mi vysla vyssia materka.., otázka ale je : U povodného mozem ostat na pol uvazku alebo mam dat vypoved a ist len na dohodu k nemu.
pracujem u vlastneho otca ..... a teta by ma vzala na tri mesiace. ...
potrebujem viediet co robit od utorku musim nastupit...

sardinka335
22. mar 2016

@nicolette1 to musiš riešiť dopredu a nie spätne - ze neviem tie min. 3 mesiace (to si radšej pozri kolko 3 je tusim minimum ale krvou sa pod to nepodpišem) ti bude vyplacať mzdu 1300 a z toho ti odvadzat odvody...v takom pripade sa to da.

nicolette1
22. mar 2016

@evittam ano, nic netreba prehanat 🙂....vychádzala som len z príspevkov v tejto diskusii na str. 12, kde ste aj vy maraide radili v rovnakej sitácii, t.j. ako zvýšiť mzdu z 370,00 € na 1300,00 € a dalo sa to, ak som to teda správne pochopila.....samozrejme za predpokladu reťazového pôrodu a trvania pracovného pomeru....ako to teda prosím Vás je? nevychádza sa pri výpočte materského z predpokladaného, resp. pravdepodobného príjmu, ktorý uvedie na tlačive zamestnávateľ?

zuzanka_111
22. mar 2016

ano mzdu by som mala presne tak 1300 eur..... ale ja neviem ci mozem sotat na tom druhom uvazku alebo mam dat vypoved.

zuzanka_111
22. mar 2016

aha uz som to pochopila ale ked to teraz pocitam asi to enstiham.... :"( neskoro som sa spamatala.... na matersku mam ist uz v juli. tak to mi nevyjde. :(

zuzanka_111
22. mar 2016

TP mam 23.8 ... odpracovaných 90 dni by som od taajzra mala presne 25.jula. - mohla by som dosit az vtedy na matersku ? ci musis tych ž tyzdnov pred TP ? som dlho rozmyslala.... teta je v nemocnici.. jhuj teraz ma to mrzi....

nicolette1
22. mar 2016

@jkadankova na overenie by snáď mohol stačiť soc. poisťovni mzdový dekrét o zvýšení mzdy.....

nicolette1
22. mar 2016

@sardinka335 pri reťazovom pôrode za predpokladu trvania PP sú trošku iné podmienky, za ktorých sa posudzuje výška materského, nie je potrebné najneskôr 90 dní pred predpokladaným nástupom na materskú uzatvoriť nový PP so mzdou 1300,00€ a platiť z nej odvody......ak mám teda správne informácie🙂

zalka
22. mar 2016

@zuzanka_111 no SP skúma 6t pred TP ... ak nastúpiš neskôr lebo ti envychádza 90 dní tak aj tak to nevezmú v úvahu, a vezmú v úvahu plat resp. podmienky čo sú 6t pred TP ... čiže ak 6t pred TP budeš mať 86 dní poistenia a ty nastúpiš na MD 5 t a 4 dni pred TP .. tak aj tak ti vyrátajú MD z minima ... lebo 6t pred pôrodom si mala len 86 dní napr.

Rozpíš mi posledné dva roky ... od 1.4.14 dodnes čo aké si mala PP .. od kedy do kedy , možno sa ešte niečo dá urobiť .

dena1973
22. mar 2016

@zuzanka_111 Ak nastúpiš do nového pracovného pomeru napr. 1.4.2016, tak do 30.6.2016 budeš mať odpracovaných 91 kal. dní. Len to musíš mať bez PN a OČR (počítajú sa aj soboty, nedele, sviatky).To zn., že, ak máš pravdepodobný pôrod 23.8.2016, tak 6 týž. pred pôrodom (nástup na materské) vychádza na 12.7.2016.... tak to v pohode stihneš.
U predchádzajúceho zamestnávateľa musíš prac. pomer ukončiť a nastúpiť tak u nového....
Všetko za predpokladu, že máš splnenú aj 2. podmienku a to 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom.
Ak si dala dobré info, tak by to malo byť takto....

zuzanka_111
22. mar 2016

u ocina som od 12.1.2015 a pred tym som bola dohodar tiez... staci to ?

zalka
22. mar 2016

@zuzanka_111 no ja ti z toho čo si napísala poradiť neviem, tak asi to tebe stačí ... veľa šťastia

jaaadu
22. mar 2016

@zalka prosim ta ked si platim dobrovolne od februara, termin mam v oktobri a lekarka ma posiela na PN, vyjde mi materska, ale je to na tesno, ked budem na PN pocita sa mi to normalne ako keby som si platila, alebo nie, lebo PN budem zrjeme do nastupu na matersku, dik za odpoved 😉

zalka
22. mar 2016

@jaaadu a predtým si mala poistenie?
lebo ak nemáš v posledných 2 rokoch 270 dní poistenia, tak nárok na platenú PN z DNP nemáš... a aj keby si šla na PN tak dostaneš 0 eur ale platíš odvody nadalej ...

máš 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch?

jaaadu
22. mar 2016

@zalka ano mam retazovy porod, to vsetko mam vypocitane, ano mam 180 dni a s tym co platim tera a budem platit budem mat do nastupu na matersku 320 dni

zalka
22. mar 2016

@jaaadu ak nemáš 270 dní teraz akého koľkovek ukončeného poistenia tak nárok na PN nemáš ... až budeš mať 270 dní tj. 50 dní pred nástupom na MD ak som ťa dobre pochopila tak až potom môžeš ísť na PN ... v 271 den poistenia

jaaadu
22. mar 2016

@zalka Pn asi nedostanem to mi nevyjde, len ci sa mi pocita ako keby platim, ked som na pn, mne ide o matersku

zalka
22. mar 2016

@jaaadu nie nepočíta sa to,
ja ti to vysvetlujem... ak nemáš nárok na PN tak DNP platiť musíš ...
ak máš nárok na PN tak DNP neplatíš .... chápeš?

jaaadu
22. mar 2016

@zalka dik

zalka
22. mar 2016

@jaaadu rado sa stalo

majusinka
22. mar 2016

Kocky, chcem si to naisto uz overit. Od 1.10.2015 pracujem na TPP u manzela, avsak prijem mam nastaveny na cca 30-40€. Od 1.5.2016 prejdem na TPP do svokrovej firmy, kde si nastavim vyssi prijem kvoli materskej. TP je 27.9. ( na socialke mi tvrdia ze podmienku 270 dni mam splnenu). Je to naozaj tak, aj ked mam momentalne taky nizky prijem? Materska sa bude tym padom ratat z novej zmluvy.... Len overujem, lebo svokor ma zneistuje 😀

zalka
22. mar 2016

@majusinka je to tak,
podla mna je to tak hlúposť ja by som ukončila prácu u mng. teraz, zamestnala sa u svokra teraz, a o 90 dní by som šla na PN, na MD ... a efekt by bol ten istý len skôr by sa mi vrátili peniaze investované do odvodov ...

jaaadu
22. mar 2016

@zalka este taka otazocka, ako dlho si musim paltit dobovolne, aby som mohla ist na PN?

zalka
22. mar 2016

@jaaadu až budeš mať 270 dní tj. 50 dní pred nástupom na MD ak som ťa dobre pochopila tak až potom môžeš ísť na PN ... v 271 den poistenia