Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@zuzuzuzka vylučiteľná je jedine doba na PN, OCR, MD, RD ... za dovolenku za sviatok máš mzdu, takže áno tie dni rátať ...
aj víkendy rátať
ak si za rok 15 dní bola na OCR, a 35 dní na PN ... tak ročný príjem v hrubom vydelíš (365-15-35 ) dnami tj. mzda v hrubom deleno 315 dní .. = denný VZ a z toho je rátaná MD ...
baby prosim poradit... pracujem od roku 2009 v jednom podniku... Sef mi napisal od 1.2. 2016 novu zmluvu na druhu firmu..ked odpracujem teraz v tejto firme 90 dni , tak potom sa uz mozem dat na pn ? ide mi o to aby mi bola materska vyratana z tej druhej firmy...dakuejm
Ahoj Zalka, prosim vedela by si mi povedat, ci by to islo aj tak, ze by som vo firme v ktorej som zamestnana dostala vypoved a nasledne by ma prijali s vyssim platom (kvôli odvodom) ... na tych 90 dni ? dakujem pekne
@zalka prosim ustenie, mam 270 dni poistenia aj vratane dnp. Dna 5.9 termin porodu. Mam moznist sa zanestnat do nastupu na matersku s vysdim vyneriavacim zakladom - Maximalnym. Ak bude pracovny pomer trvat bez pn, ocr aspon 95 kalendarnych dni tak budem mat maximalnu matersku, ze?
Este prosim infoak mi skonci pracovny pomer a druhy den idem na matersku mozem si dat znovu dnp akeho den medzi skoncenim prac pomeru a nadtupom na matersku prihladitsa na dnp zapkatitden a potom 34 tyzdnov nebudemplatit?
@elise
1) Ak bude pracovny pomer trvat bez pn, ocr aspon 95 kalendarnych dni tak budem mat maximalnu matersku, ze? ............ áno
2) Este prosim infoak mi skonci pracovny pomer a druhy den idem na matersku mozem si dat znovu dnp akeho den medzi skoncenim prac pomeru a nadtupom na matersku prihladitsa na dnp zapkatitden a potom 34 tyzdnov nebudemplatit? ........... nie , ak sa prihlásiš na DNP po skončení PP tak si zrušíš ochrannú lehotu a MD zo zamestnania nedostaneš,
a ak sa prihlásiš na DNP počas MD zo zamestnania , tak odvody platiť musíš .. lebo MD máš zo zamestnania a nie z DNP .. takže odvody na DNP by si platiť musela
Ahojte, chcela by som sa spýtať, že keď som dva roky az do 13.1.2016 pracovala u jedného zamestnávateľa a od 14.1.2016 som zamestnaná u iného do 18.4.2016 lebo sa dám na pn tak ako mi vypocitaju materskú odkiaľ? Ďakujem veľmi pekne za odpovede ☺
@zalka Prosím chcem sa ešte raz informovať. Raz som sa tu už pýtala ale teraz keď si čítam príspevky ďalších mamičiek, ktoré majú možnosť sa zamestnať v inej firme a rodia ešte tento rok s tým že keď splnia podmienku 90 dní ... bude sa im materská počítať z tohoto pracovného pomeru?
Nie je mi to celkom jasné, ale zaujímam sa o túto možnosť nakoľko by som aj ja mala rodiť tento rok, presnejšie v novembri a ak by sa mi rátala materská z príjmov za rok 2015 bola by to naozaj bieda čo sa sumy týka. Preto sa ešte raz pýtam a prosím o informáciu, ak mám možnosť sa zamestnať tento rok s vyšším príjmom ako prosím vás postupovať? Zo súčasnej práce treba dostať výpoveď alebo ako treba postupovať? Bola by som veľmi vďačná za odpoveď 🙂
Nie, da sa to iba po tej vypovednej lehote, ale bolo by lepsie keby ste sa so zamestnavatelom dohodli, kedy budete rodit?
@adaja1715 no skončenie PP, nová práca pozor u nového zamestnávateľa, 90 dní bez PN a OCR .. a vtedy bude MD rátaná z roku 2016 z novej zmluvy z nového platu
a áno dá sa pracoavť v 2 firmách súčastne, tj. plynie výpovedná v jednej firme a v druhej máš súbežne další PP a další plat ..
@adaja1715 No v novom zamestnani musis byt do nastupu na materske ( podmienka odpr.90 kal.dni ostava). Pocas materskeho by si mohla pracovat u toho prveho zamestnavatela a poberat aj materske. Popri materskom sa nesmie pracovat iba na rovnaku prac.zmluvu z ktorej nastupujes na materske.

@zalka tak napisala si "Spocitaju sa vsetky VZ z r. 2015 vydeli sa poctom odpracovanych kalendarnych dni v r. 2015 = 100% z toho 70% (to je na 1 kal.den) x pocet dni v mesiaci (31,30,28) = vyska materskeho za mesiac."
odpracovane kalendarne dni, cize dovolenku nepocitam, ale sviatky ano? :D boze...asi Ti to pride trapne, ale ja sa ozaj do toho nerozumiem.