Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
musim preratat, do akej miery sa oplati u muza tych 90 dni si zaplatit do mx.vz a potom z toho vytiahnut matersku 🙂
@dena1973 ahoj. vidím, že si v tomto zbehlá, tak by som potrebovala aj ja poradiť 🙂 .
Totižto, viac ako dva roky pracujem u zamestnávateľa, ale len na dohodu, odvody za mňa sa platia úplne minimálne (pár eur). Tak si ani neviem predstaviť, či vôbec by mi z toho vyšla nejaká materská...
A ďalšia vec: Ak by sme dohodu u zamestnávateľa ukončili a založili novú pracovnú zmluvu (samozrejme s podmienkou odpracovania 90 kalendárnych dní, pred odchodom na materskú), tak to by sa rátalo ako?
Pomohlo by mi to? Alebo je to úplne zbytočné? 😒
A ešte tých 90 kalendárnych dní sa počíta vlastne ako 3 mesiace klasické, alebo 90 dní spolu odpracovaných, čiže cca 4 mesiace?
Ďakujem veľmi pekne.
Baby prosim Vas..od 15.2 2016 mam novu zmluvu ,aby som mala lepsiu matersku..mozem ist uz 16.5 2016 na PN??ja uz som kaput..uz by som mala mat 90 dni v novej zmluve..
Dobrý deň, táto téma je super, už ste mi minule pomohli, keď som šla na materskú. Moja materská skončila som na rodičovskej. Teraz uvažujem, že na rodičovskú pôjde otec dieťaťa. Počas poberania rodičovskej zmení zamestnávateľa (teraz je zamestnaný vo svojej sro, už niekolko rokov). Následne požiada o materskú. Moja otázka je z akého VZ sa mu bude rátať materská. či uvažujem správne, keď si myslím, že bude na rodičovskej napr. 1 deň, 2. deň zmení zamestnávateľa (zostane u neho 90dní - na rodičovskej), po 90 dnoch požiada o materskú. Bude sa mu príjem rátať z predpokladaného VZ? Alebo z roku 2015. Ďakujem za odpovede
@majusqa77. Ked som ja na rodičovskej (malý ma 9mesiacov) otec môže ísť na materskú s tým, že samozrejme ja na rodičovskej nebudem. Ale ked je on na rodičovskej, lebo ja pracujem, tak z nej nemôže ísť na materskú? Nemôže ísť na materskú kedykoľvek do 3 rokov veku malého?
Aha, ďakujem Vám za odpovede @zalka @majusqa77. Čo je teraz pre nás výhodné?
1.Keď bude žiadať materské, do dnešného dňa je stále zamestnaný už niekoľko rokov u jeneho zamestnavateľa bude sa mu rátať materská z minulého roku 2015.
2.Alebo keď zmení zamestnávateľa teraz v máji, vydrží u neho 3 mesiace, potom požiada o materskú, bude sa mu rátať iba z týchto troch mesiacov?
Chápem správne?
Ešte do tretice🙂 je potrebné zmeniť zamestnávateľa alebo stačí nový pracovný pomer u toho istého?
Baby, viem si ako konateľ sro v budúcnosti zvýšiť materskú? Ak áno, ako? Je mi jasné, že sa zamestnám, je to možné napr. dať si max plat a odrobiť napr. 5 hodín do mesiaca? Či musím do SP odviesť maximálne sumy?

@majusqa77 max. DVZ 42,3124 €. 1287 € mes.