Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
Ja keď som ratala fakt sa to oplatí vyrúbať si plat na 1300€ zaplatiť si 2000€ odvodov a dostať 8 mesiacov 900€ materskú vtedy je človek v pluse skoro 5000€
Dobry den prosim o radu.mam narok na matersku dovolenku pracovala som posledne dva roky.pracovala som v zahranici aj na slovensku.posledne moje zamestnania su.od 21.10.2015 do 30.11.2015 som pracovala na dohodu.potom som odisla do zahranicia tam som bola od 1.12.2015 do 20.3.2015.potom som prisla na slovensko zase som sa zamestnala u toho zamestnavatela kde predtym na slovensku od 21.3.2016 do 9.5.2016.znovu som odisla do zahranicia od 10.5.2016 kde budem do 20.6.2016.potom pridem na slovensko.budem v ochrannej dobe zo zahranicia.prosim co mam spravit aby som mala co najvyssiu matersku?nie iba minimalnu.som v 7 tyzdni.a porod by asi bol 6 .januara 2017.mam aj narok na podporu keby som prisla domov mesiac by som bola na podpore do jula a potom sa zamestnala u niekoho za 1300e az do decembra?alebo co mam spravit?dakujem
@stetovy
Aby vznikol nárok na materské musí byť splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Dni zo zahraničia (EU) sa počítajú vtedy, ak bolo nemocenské poistenie v zahraničí... o tom je potrebné doložiť doklad z príslušného úradu zo zahraničia...tak sa tieto dni pripočítajú ku dňom nemocenského poistenia v SR.
Ak bude znova nástup do pracovného pomeru tu v SR a bude splnená aj tá 1, podmienka (viď. vyššie), tak nárok na materské vznikne. Čo sa týka výšky materského, tak je potrebné u úplne nového zamestnávateľa odpracovať minimálne 90 kal dní bez PN a OČR do nástupu na materské...
ženičky neviete poradiť do koľkých dní od zamestnania je potrebné sa hlásiť na úrade práce, že mám nové zamestnanie? a ak mám splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky, stačí mi odpracovať aj mesiac u nového zamestnávateľa a bude sa mi rátať materská od toho predchádzajúceho že?
Ahojte, chcela by som sa spýtať že pokiaľ od 12.5.2016 som na materskej a malá sa má narodiť koncom júna, tak kedy dostanem po prvý krát materskú? Ďakujem iba informativne sa pýtam 🙂
To fakt? Ja som si myslela že až okolo augusta, no ja som papiere dala zamestnávatelovi a oni ich poslali do socialky, tak ja nemusím nič vybavovať nie?
baby pracujem u nového zamestnávateľa kým pôjdem na materskú bude mi vychádzať u nového zamestnávateľa odpracovaných len asi 60 dní, podmienku 270 dní v posledných dvoch rokoch spĺňam, bude sa mi počítať materská od predchádzajúceho zamestnávateľa kde som odpracovala cez 3 mesiace teda ešte z roku 2015?
@zuzula2815 a máš vôbec za posledné 2 roky 270 dní poistenia?
@zalka áno mám odpracovala som 243 dní čiže celých 8 mesiacov bez pn a oČr a ešte som bola si rok na rodičovskej dovolenke
@zalka samozrejme počas rodičovskej dovolenky mi tiež trval pracovný pomer
@zuzula2815 tak potom ak si v roku 2015 odpracovala 90 dní ... tak z toho ti bude rátaná výška MD
@zalka Ďakujem 🙂
@zuzula2815 rado sa stalo
Dievcata prosim o radu 🙂
V poslednom zamestnani som pracovala od roku 2011 a pracovna zmluva mi skoncila 31.12.2015, ale november a december 2015 plus januar 2016 som bola pn. Od februara som na urade prace. Momentalne som v 5 tyzdni tehotenstva a predbezny termin porodu je 17.1.2017.
Zo socialky mi napisali ze teda nemam narok na materske, iba ak sa poistim, a tu som dost stratena. Kedze z uradu prace dostanem poslednu podporu v auguste, tak ako dalej postupovat? a ako to si to vyratat a zaplatit poistenie aby som dostavala vyssiu matersku?
Dakujem za kazdu radu
@jess1984 Pri nástupe na materskú dovolenku musíš byť nemocensky poistená (napríklad byť zamestnaná a zároveň za posledné dva roky musíš mať nemocenské poistená aspoň 270 dní. Najlepšie by bolo, keby Ťa niekto v posledných troch mesiacoch pred materskou zamestnal a dal Ti čo najväčší plat. Nuž viem, toto nie je úplne najjednoduchšie. Alebo by som sa na Tvojom mieste išla rovno spýtať na Sociálnu poisťovňu, či by nebola možnosť sa v období pred materskou aspoň dobrovoľne poistiť a platiť si poistné sama, a či by Ti v takomto prípade vznikol nárok na materskú. Naozaj by bola škoda nevyužiť to, že si zamestnaná bola a spĺňaš podmienku 270 dní. Ešte splniť podmienku nemocenského poistenia v čase nástupu na materskú. Materská by sa v Tvojom prípade rátala z roku 2015, avšak keby si sa zamestnala a bola by si zamestnaná aspoň tri mesiace, potom by sa Ti materská rátala z tohto pracovného pomeru.
Dakujem za odpovede, skusim sa informovat teda na socialke, ale este jedna vec mi napadla, mohol by ma napriklad zamestnat aj manzel kedze je szco, s vyssim platom cca1300 a tym padom by to vyslo tych 900 eur materske,ci to zle ratam? ? alebo keby som ja bola ako szco? 🙂))
@jess1984 Nie je nad cim rozmyslat. Ak manzel ma firmu, tak to by bolo najednoduchsie sa u neho zamestnat. Aby si mala platene materske z VZ, ktoreho bude platene poistne (z firmy u manzela), tak musis do nastupu na materske byt zamestnana minimalne 90 kal. dni bez PN a a OCR...Najlepsie je mat aktivne nem. poiatenie az do nastupu na materske...
baby a da za to aj sklbit..napr. Som zamestnanec s prijmom cca 650€ v hrubom a manzel ako zivnostnik by spravil dohodu na cca 700€ mzdu...tym padom dokopy to splna tych 1300€... Alebo to musi byt z jedneho zdroja?
@4ocka Môžeš, momentálne takéto niečo riešim a na sociálke mi poradili aby som si dala druhý prac. pomer na dohodu o pracovnej činnosti. Musí byť však min. 90 kal. dní... ALE: v momentálnom zamestnaní by si mala mať aspoň 1 deň neplateného voľna, neviem to presne vysvetliť prečo ale vtedy nemusíš mať 270 dní poistenia z každého pracovného pomeru. A pred nástupm na MD ti gynekolog dá dva papiere na materskú (budeš dostávať jednu ale vypočíta sa ti z 2 prac. pomerov). 😉

@evittam nemyslela som to utočne voči tebe, nemám až taký vysoký plat, ale ratam,že materska mi vyjde cca dobrá 🙂 takže ked som si to všetko zratala, tak plus mam len cca 400e,preto som rozmýšľala, či ma pre mna vyznam davať tu vypoved a špekulovať so šefkou...to je všetko čo som chcela povedať...že aby si to každa poriadne zvažila a preratala...ak niekto ma minimálku,tomu sa oplatí "dať" 777e x3 mesiace ale nie každemu podľa mna..