Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@veaaa Podľa toho, čo si písala, tak nárok na materské vznikne (z terajšieho zamestnania, ak tam odpracuješ min. 90 kal. dní). No ak by si nastúpila do ďalšieho zamestnania, tak z toho nového (ďalšieho) by ti už nárok nevznikol, nakoľko by si tam nesplnila podmienku 270 dní nem. poistenia za posledné 2 r. pred pôrodom.
Súhlasím so zalka.
Ahojte. Momentálne som nezamestnaná. S mužom plánujeme bábätko. Chcem sa zamestnať v jeho firme aby som mala co najvyššiu materskú. Potrebujem byt zamestnaná 270dni? Ak by som sa zamestnala uz teraz a otehotnela by som az v roku 2016, môžem sa dat na materskú skor ako 8t pred pôrodom? Alebo mam počkať a naplánovať to tak aby tych 270dni vyšlo do aspon polovice tehotenstva? Ak správne rozumiem, po dobu 180dni mozem mat aj minimálnu mzdu ale 90dni (do tych 270dni) si mozem zvýšiť mzdu na maximum a tym pádom budem mat najvyššiu materskú? Som z toho jeleň baby, prepáčte mi. Prečítala som si celu diskusiu ale aj tak v tom mam zmätok 🙂 😀
skuste si precitat toto, je to tu velmi pekne vysvetlene...
https://dennikn.sk/blog/7-rad-ako-si-vylepsit-m...
7 rád ako si vylepšiť materskú za 90 dní
Ak ste zistili, že ste tehotná, netrápte sa kvôli výške materskej. Môžete si ju zvýšiť.
12 950
7
Možno si po prečítaní tohto blogu poviete, že sa nepatrí na niekoho, kto vstúpil do politiky núkať ľuďom rady, ako využiť naše deravé zákony. Ja som však predovšetkým stále odborníčka a riadim sa tým, čo nie je zakázané, je dovolené. Druhá vec, ktorá ma viedla k napísaniu tohto návodu je fakt, že si myslím, že ženy v tejto krajine nedostávajú počas materskej, a už vôbec nie počas rodičovskej dovolenky, spravodlivú výšku odmeny za to, že vychovávajú ďalších občanov. Navyše, narozdiel od mužov sa musia na čas vzdať svojich pracovných plánov i kariéry a potom už ťažšie naskakovať na rozbehnutý vlak. A aby som nezabudla, posledným dôvodom napísania blogu je fakt, že inštitúcia menom Sociálna poisťovňa mi neustále pije krv a každý, kto ma pozná vie, že ak raz budem ministerka, zruším ju.
Poďme teda do praxe. Ste živnostníčka alebo zamestnankyňa, ktorá v septembri 2015 zistila, že je tehotná. Okamih šťastia vystrieda uvedomenie si, že vaše minimálne odvody alebo minimálna mzda vám veľa radosti v podobe materskej neprinesú a začnete zisťovať, či sa vôbec v takejto situácii dá niečo robiť. Poteším vás. Chce to pár zmien a bude vás to aj čosi stáť, ale ešte vždy sa to dá riešiť. Ako?
Prvým predpokladom je, že si už nejakú dobu platíte odvody, a že do nástupu na materskú dovolenku splníte podmienku platenia nemocenského poistenia po dobu 270 dní za posledné dva roky. Ďalšou podmienkou je, že minimálne 90 dní pred nástupom na materskú dovolenku si budete platiť odvody z vyššieho vymeriavacieho základu (ak chcete najvyššiu materskú tak potom z maximálneho vymeriavacieho základu). V praxi to pre vás ako živnostníčku alebo zamestnankyňu, ktorá má na pracovnej zmluve oficiálne minimálnu mzdu, znamená, že si vypočítate predbežný termín nástupu na materskú dovolenku a odpočítate spätne aspoň 90 dní, aby vám vyšiel dátum, odkedy by ste mala prerušiť živnosť a zamestnať sa, alebo ukončiť u zamestnávateľa jeden pracovný pomer a od ďalšieho dňa uzatvoriť nový s vyššou mzdou.
Ak som zistila v septembri, že som tehotná s termínom pôrodu v máji, tak počítam nasledovne:
6 týždňov pred termínom pôrodu nastupujem na materskú, tzn. od 1.4.2016;
90 dní pred týmto termínom musím prerušiť na 6 mesiacov živnosť a zamestnať sa buď vo vlastnej eseročke, alebo v nejakej inej, tzn. od 1.1.2016;
ak chcem mať maximálne materské, musím mať hrubú mzdu vo výške 1260 eur/mesiac;
za obdobie 90 dní zaplatím na odvodoch spolu so zamestnávateľom 1837 €, ale na druhú stranu od štátu dostanem 6286 € na materskom po obdobie 34 týždňov;
preddavky na dani vo výške 441 € mi Daňový úrad vráti v rámci daňového priznania, ak nebudem mať iné príjmy.
Po ukončení poskytovania materského môžete pracovný pomer zrušiť alebo si ho ponechať, ale už zároveň môžete mať príjmy aj zo živnosti alebo z výkonu iných činností ako fyzická osoba.
Ak stihnete živnosť prerušiť a nastúpiť na materskú v lehote 8 mesiacov, ste v tzv. ochrannej lehote. Dajte si preto u lekára pri nástupe na materskú vypísať rovno dve žiadosti o materské, pretože máte na ňu nárok aj z odvodov platených ako živnostníčka, aj z titulu zamestnania pred nástupom.
A nezabudnite, že tak ako vy, môže ísť na materskú aj otec vášho dieťaťa, a to kedykoľvek do veku troch rokov dieťaťa.
@hanuska148 Aby si mala vôbec nárok na MD tak musíš mať splnenú hlavnú podmienku a to 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom. No čo sa týka tých 90 dní - to platí len v prípade, že uzavrieš novú pracovnú zmluvu a odpracuješ na ňu minimálne 90 dní bez PN a OČR. Čiže tvoj prípad pre vysvetlenie - zamestnáš sa v manželovej firme tento rok-napríklad 1.7.21016, otehotnieš - termín pôrodu budeš mať v r.2017 - tvoj VZ pre výšku MD bude hrubá mzda od 1.7.2016-1.7.2017 - to znamená, že ak by si napríklad pracovala pol roka na minimálnu mzdu a potom 90 dní na vyššiu tak by sa ti to spriemerizovalo. Tých 90 dní platí len vtedy ak uzavrieš novú pracovnú zmluvu-ako som už napísala. 😉 Ďalej aby nárok na MD vznikol tak PP musí trvať alebo musíš byť v ochrannej lehote, ktorá je 8 mesiacov. Čo sa týka nástupu na MD - ten je 6 alebo 8 týždňov pred termínom pôrodu - nikdy nie skôr.
@evittam mozem sa prosim spytat, ja nastupujem na matersku 13.8., teraz som momentalne na PN chvilu ale platila som si odvody resp. zamestnavatel z hrubej mzdy 900 EUR a mam teda odpracovanych 270 dni za posledne 2 roky (zametsnana som od 2.7.2015 aj ked posledny mesiac som na PN ale to sa myslim pocita tiez. Zamestnana ostanem aj nadalej, chcela som sa spytat ci mam narok pripadne aj na druhu matersku do 3 rokov dietata ked nastupim na dalsiu matersku? chceli by sme este jdno dieta neskor a preto ma to napadlo ci je potrebne znova si odpracovat 270 dni a potom je az narok na dalsiu matersku alebo ked pojdem plynule z rodicovskeho do 3 rokov veku dietata ci mam este narok na riadnu matersku.Vo firme ostatnem aj nadalej ako zamestnanec ale na materskej a neskor rodicovskej dovolenke.
@evittam dakujem pekne, super, potesila si ma, beztak od jula minuleho roku platit odvody na hrubu mzdu 900 eur je teda dost. je to manzelova firma takze tam ostanem, akurát neviem ci teda nemusim nic odrobit len byt evidovana ze som na materskej a neskor rodicovskej dovolenke do tych 3 rokov veku dietata. Predpokladam ze musim stihnut porodit do veku 3 rokov dietata? 🙂 prepac ze sa tak laicky pytam ale nemam toto vôbec zostudovane.
@evittam dakujem 🙂 tych 90dni sa ráta do tych 270 dni alebo 270dni + 90dni. V takom prípade by bolo dobre mat zmluvu najprv na minimálnu mzdu a následne uzavrieť novú zmluvu na tych spominaných 90dni s maximálnym vymeriavacím základom. Musim byt zamestnaná na TPP???
A este ked sme písali o tom ze na MD môže ist aj muž. Moj muž je zamestnaný na štvrtinový úväzok, platí si minimálne odvody. Ak by chcel poberať materskú on, ake su tam obmedzenia co sa tyka príjmu počas materskej a pod? Bude niekto skúmať ci je moj muž doma na materskej dovolenke alebo ako to funguje?
@hanuska148 Tých 90 dní sa ráta normálne do tých 270 dní, nie nemusíš byť zamestnaná na trvalý pracovný pomer ale musí to byť nová zmluva na 90 dní a odpracovať musíš tých 90 dní bez PN a OČR.
Čo sa týka manžela ak by chcel ísť z terajšej zmluvy na MD tak na ňu nemôže pracovať - tiež by musel mať novú zmluvu, na ktorú môže pracovať a z tej predtým poberať MD.
@evittam dakujem velmi pekne za rady, to uz nejak vymyslíme 🙂
Poviem vám svoj prípad. 1.1.2015 zamestnaná na cca 47 EUR mesačne . V marci som otehotnela - nástup na MD 23.10.2015 čiže v ten rok som splnila podmienku 270 dní NP v posledných dvoch rokoch. Niekedy v máji som skončila PP na tú dohodu. A následne ma TEN ISTÝ zamestnávateľ zamestnal na max. VZ. Okolnosti môjho tehotenstva neboli ideálne , zostala som na rizikovom (ale tých 90 dní max. som splnila) PN mi bola vypočítaná z toho maxima, a takisto aj materská dávka. Žiadne priemerovanie tam nebolo.
baby ja vobec nechapem tomu vypoctu materskej....ale uvediem moj priklad ak mi viete niektora poradit budem rada....som na RD (syn ma 2 roky) popri tom som uz zacala tento mesiac pracovat na TPP (u toho isteho zamestnavatela co pred porodom, cize nas pracovny pomer stale trval) pred prvym porodom som mala v hrubom okolo 410 eur, teraz som nastupila s platom 1000 eur v hrubom. Moja otazka je: ak by som otehottnela teoreticky o mesiac, dva....z coho sa mi bude vypocitavat materska? (prosim neberte to ako vypocitavost, nic take tam nie je, ale chcem dalsie dieta ale aj pracovat som uz musela zakat z fin. dovodov)

@veaaa no a už som sa stratila, ty máš aj normálne zamestnanie,
či si bola na RD ako nezamestnaná?