Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@knossos Ano do 270 dni NP sa pocita aj dohoda, ale musia sa z tej dohody platit odvody na nemocenske poistenie (dohoda s pravidelnym prijmom). Pred nastupom na materske (90 kal. dni pred nastupom na materske) zmenit poistenie na riadnu prac. zmluvu z max. VZ. Aby sa pocitalo z tych 90 kal. dni, tak ich musis stihnut odpracovat do nastupu na materske (tu to neplati do porodu) bez PN a OCR. Na to POZOR!
@knossos JA by som postupovala nasledovne - teraz dohoda s pravidelntm prijmom s tym, ze pracujem 1hodinu denne za minimalnu mzdu. Z toho zaplatim vsetky odvody. 90 kalendarnych dni (alebo mozno aj s rezervou 100) pred terminom porodu = pred nastupom na md sa hodim na tpp s vz cca 1290 eur.....
@dena1973 tak by to malo byt ok, ze?
áno môžem potvrdiť, že sa počíta aj dohoda... v tomto prípade kto si chce urobiť fajn materskú nech sa stretne s nejakou účtovníčkou, ktorá to vie vysvetliť pekne do podrobna 😉
@knossos prepáč tak hlúpo si popísala kedy si mala nejaké poistenia, že som s toho zmätená, ako do riti ako si mohla byť 2 roky na PN ak ti netrvalo zamestnanie ... a prečo ak si šla na PN si neostala zamestnaná u muža ...
skús napísať nejako logicky prehľad zamestnaní od 1.7.2014 do dnešného dňa ... a píš zamestnania ... od kedy do kedy trvalo ... neber ohľad na PN čo bola počas toho zamestnania .. to nie je dôležité ... dôležité je od kedy do kedy trvalo zamestnanie.
@zalka takze
1. 4. 2015 - zaciatok TPP /do SP som sa prihlasila ako zamestnanec - prav. prijem , prijem bol tych 1240 e/
4. 4. 2016 - vypoved /k tomuto datumu som sa odhasila zo SP a od 13. 4. 2016 som na UP/ a tam mi "visi" nejakych 10 dni/
no a od 3.7.2015 do 3.4.2016 som bola na PN
@knossos máš 370 dní poistenia ... čiže stačí sa zamestnať 90 dní z max. VZ a budeš mať max. MD .. dokonca v roku 2015 máš 90 dní poistenia , čiže čiste teoreticky by ti stačilo pár dní pred MD aby vzniklo poistenie u toho istého zamestnávateľa a vyrátajú ti MD z platov čo si mala v roku 2015
@knossos kedy máš nástup na MD .. to čo som písala sa týka ak je nástup v 2016 roku,
ak na MD nastupuješ v 2017 roku , tak sa zamestnaj teraz zase 90 dní .. z maxima .. a chod na PN a potom na MD ..
a dalšia vec, ak sa zamsetnáš tak ostaň zamestnaná celú MD, RD .. aby ti po RD vznikol nárok na podporu ... neže zrušíš zmluvu po 90 dnoch
Ahojte kocky poprosim o radu.... od 10/2010 - 30.5/2016som bola samoplatca zivnostnicka, od 13.3.2016 som zamestnana na PZ v muzovej firme za 1280 mesacne...na matersku som nastupila 5.7.2016 vyrozumenie o vymere mi stale neprislo a muzovi nahlasila soc.poi. kontrolu.... uz sa tolko zaplatilo na odvodoch a teraz msm strach ze pridem o matersku.....mozem mat namiesto najvyssej materskej zrazu najnizsiu aj ked sa platia zo zamestnania najvyssie odvody?
Ahojte kocky, najma @zalka prosim ta o radu, ak je termin porodu 02/2017 a zmenim v roku 2016 zamestnavatela s max odvodmi, nevadi ze sa budu prelinat roky? Napr nova zmluva od 10/2016, nastup na matersku 1/2017 bude sa mi materskapocitat z od noveho zamestnavatela z maxima? Dakujem 🙂

@knossos Ak ti vznikne nemcenske poistenie 18.7.2016 a nastup na materske mas 10.12.2016 + tie 3 mes. z r. 2015, to by bolo spolu 237 dni (ak dobre pocitam). 270 dni nem. poistenia sa pocita do dna skutocneho porodu (samozrejme PP musi trvat). Ak by si porodila 20.1.2017 resp. neskor, tak by to aj vyslo (ak dobre pocitam). No nikto ti nevie zarucit kedy bude skutocny porod.
Inak teraz narok na materske nemas. Narok vznikne na RP z UP od narodenia dietata.