Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
Ano? Cely rp? Estebaj mastersku? A kurnik 😀 kde s peniazmi potom😁😁😁😁a vies to z vlastnej skusenosti? Normalne sa mi tomu nechce verit☺
Ahojte dievčatá môžem sa aj ja opýtať. Zatiaľ tak hypoteticky, ešte nie som tehotná ale snažíme sa. A teda je pravdepodobnosť, že na materskú by som nastúpila niekedy v priebehu roka 2017. A teraz otázka : samozrejme si chcem navýšiť materskú. Ako na to? mám známeho, ktorý by ma vedel popri mojom doterajšom zamestnaní zamestnať ešte na páru mesiacov tak na oko. Pomohlo by mi to? a ak áno kedy to riešit? teraz do konca roka? alebo pred nástupom na MD? dakujem za info
@eleonora21 moznost 1: teraz na dohodu, na 6 mesiacov, potom na 3 mesiace na tpp s prijmom aby ti vykryl max.matersku. moznost 2: 3 mesiace pred nastupom na md dat vypoved a zamestnat sa u znameho na 90 dni bez pn a ocr
no nerada by som to riešila vypovedou, rada by som ostala v tej praci v ktorej som. A tak sa to neda, že popri svojej doterajšej práci si akože privvyrobim na paru mesiacov u známeho? len neviem či na dohodu alebo ako.
@eleonora21 tak pozeraj moznost 1 co som ti pisala. Musis mat aj tam 270 dni nemocenskeho poistenia
baby takže sa mi nepočita materská zo všetkých prímov, ktoré mam kalendárny rok pred nastupom na matersku? teda mzda ktorú mam z tpp a plus peniaze ktoré by som dostavla na dohodu z iného prac. pomeru? Myslim to tak že ak teraz mesačne zarabam napr 400 eur či mi nepomôže zamestnať sa ešte na dohodu (prípadne inak) za cca 200 eur mesačne. čiže nepočitala by si mi mzda dokopy?
@eleonora21 ak mas 2 pracovne pomery, v kazdom musis mat 270 dni nemoc.poistenia a z kazdeho potom mozes dostavat matersku
@majusqa77 dakujem velmi pekne za rady. A teda ešte jedna otazočka. Je teda jedno či ten druhý pracovný vzťah bude dohoda alebo tpp?
Ahojte chcela by som poprosiť o radu. Bola som zamestnaná do 5.8.2016 (3 roky nepretržite) a momentalne som evidovaná na úrade prace, z čoho sa mi bude počítať materská ak by som teraz bola tehotná? V prípade pn, z čoho sa mi bude rátať ak sa bude vobec. Dakujem pekne za odpovede.
@eleonora21 Je jedno aký to bude pracovný pomer - len pri dohode pozor aby to bola dohoda na pravidelný príjem. 😉
@diduska777 Ak si nebola tehotná v čase trvania PP tak nárok na MD ti nevznikne, nakoľko nemáš aktívne NP - vznikol by ti len v prípade ak by si sa znovu zamestnala alebo začala platiť DNP. Čo sa týka PN na tú tiež nemáš nárok - na PN by si mala nárok ak by si na ňu nastúpila do 7 dní od skončenia pracovného pomeru. V prípade ak už si tehotná a bola si aj v čase trvania pracovného pomeru tak máš nárok aj na MD aj na PN - si v ochrannej 8-mesačnej lehote, len musíš mať potvrdenie od lekára, že si teda bola tehotná ešte pred skončením PP.
@evittam dakujem za odpoved, som prekvapená, ze nemam na nic nárok aj ked som bola 270 dni poistená... Vies mi prosim poradiť kolko je DNP? Ak by som sa teraz zamestnala, mozem mat hocaky príjem a ak to nebude viac ako 90 dni (bez Pn a OČR) tak sa mi to bude rátať z predošlého príjmu? Chapem to správne? Alebo potom ist na max 1200 tych 90 dni? Dakujem pekne
Tehotná som nebola počas PP a mala som pocit ze sa asi podarilo ale prisla ms tak teraz neviem. Pri prvom tehu to bolo tiez tak, ale este som netestovala, takze neviem... No co teraz... Ak by som bola tak co prosim robit aby som mala nárok. Mala som dobry príjem, sice nie max a mrzí ma ze na nic nemam nárok... :(
@diduska777 Ak by si bola tehu už počas PP - tak platí čo som už napísala. Ak nie tak sa zamestnať - ak sa zamestnáš na lepší príjem na minimálne 90 dní bez PN a OČR tak sa ti bude počítať MD z toho príjmu ak menej tak z príjmu predošlého . DNP z minima je cca 130Eur - ale aj potom minimálna MD. Tých 270 dní NP za posledné dva roky pred pôrodom nie je jediná podmienka nároku na MD.
Rozmýšlam dobre @majusqa77, @zalka, ? 🙂
@evittam dakujem pekne za odpoved 🙂 chcela by som este vedieť, ak by si vedela poradiť, ak by sa teda zadarilo a som tehotná, mohli by ma vyradiť koli tomu z evidencie z úradu prace? Mam nárok na nezamestnanecke na 5-6 mesiacov. Ak by som potom isla na 90 dni do prace na 1200 EUR, budem mat nárok? Ak by som po 90 dňoch isla na PN? Mala by som nárok? Dakujem 🙂
@diduska777 No vyradiť ťa nevyradia - normálne dostaneš podporu ak na ňu máš nárok. No a ak sa zamestnáš na tých 90 dní bez PN a OČR tak sa ti bude rátať MD z toho - ako som už napísala. A potom môžeš ísť na PN-alebo skôr rovno na MD, lebo nech rátam ako rátam, tak ak by si už bola teoreticky tehotná a poberala podporu tak ledva stihneš tých 90 dní a nie ešte aj PN, či? 🙂
Ahojte babulky mam otazocku ohladom MD. Od roku 2013 som zamestnana u jedneho zamestnavatela na TPP,teraz som zistila ze som tehotna a termin mam 6.maja 2017,mozem si zvysit MD ak mi ukonci povodnu zmluvu a uzavrie novu s max.sumou? Prosim o radu 🙂
@skrinkaminka Ak uzavrieš novú zmluvu u toho istého zamestnávateľa, tak je to zbytočné nakoľko tu neplatí tých 90dní bez PN a OČR - ak to chceš spraviť len kvôli tomu - musela by si mať novú zmluvu u iného zamestnávateľa. Tebe vlastne stačí ak ti zvýši plat, nakoľko sa ti bude počítať MD z vymeriavacieho základu od 1.1.-31.12.2016.
@majsuqa77 Mám pravdu s tou zmluvou?
@evittam len ked je to s tou zmluvou tal ze je na 20hodin tyzdenne zo sumou 208€. Takze MD by bola minimalna.
@skrinkaminka Počkáme či sa neozve majusqa, ale myslím, že nová zmluva s najvyššou HM by ti vlastne pomohla len k o niečo vyššej MD, nakoľko ak to bude u toho istého zamestnávateľa tak sa ti to bude počítať ako som ti už písala. Čiže napríklad ak si mala od januára HM 208,- Eur - napríklad do augusta, a od septembra by ti zvýšil napríklad na 1300Eur, tak by tvoj VZ pre MD bol cca 6800Eur - čiže MD cca 390Eur.
@evittam tak jedine zamestnat sa u niekoho ineho?

Mamicky chcem sa opytat 25.9 mi konci materska prechadzam na rodicak ale chcem vediet za september dostanem este matersku alebo uz len rodicak? Dakujem