icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

motylik47
20. okt 2016

@zalka prosim ta, pokial ja som SZCO a nedostanem ziadnu matersku, mam sa niekde nahlasovat na zdravotnej, aspon pre to, aby som nemusela platit odvody? Alebo rovno si vybavim len rodicovsky? Ak ja nedostanem ziadnu matersku, ako by som mohla vybavit matersku pre manzela? Dakujem!

zalka
20. okt 2016

@motylik47 v posledných 2 rokoch si nemala platené poistenie?
no do ZP len ak dostaneš RP ak neni nárok na MD .. takže do pôrodu určite odvody platiť budeš
a mng. áno môže poberať najskôr 6t po pôrode. vybavíš na SP ..

motylik47
20. okt 2016

@zalka áno, do pôrodu budem, nemala som doteraz platené, lebo som mala živnosť prvý rok a neplatila som si dobrovoľné..a keď som zistila,že som v tom, už bolo neskoro nahrabať tých 270 dní. Takze ked sa babatko narodi, (v decembri), manzel pojde vybavit matersku 6 tyzdnov po porode. Potrebuje on k tomu nejaky papier? A ako dlho moze poberat matersku?
Moze sa po skonceni materskej nanho napisat aj rodicovsky prispevok?

adra22
20. okt 2016

Ahojte nastup ma MD je 15.4.2017 trvalý pracovny pomer vo firme A od 01.07.2015 teraz sa chce zamestnat v inej firme na TPP napr. od 1.11 2016 na 90 dni pracovný pomer vo firme A musi ukončiť k 30.10 2016 alebo staci tesne pred nastupom na MD? Može mat paralalne dva pracovne pomery? Aby sa MD rátala z noveho pracovneho pomeru samozrejme že tam bude mat zaplatených 90 dni. Dakujem

zalka
20. okt 2016

@motylik47 a pred živnosťou si nebola zamestnaná?
a áno ty prvé dva mesiace budeš mať RP a muž potom MD a potom sa rozhodnete kto požiada o RP

gemelos
20. okt 2016

@gapa - posledná otázka 😅 .. Nemala by som byť radšej medzi tými dvomi zamestnaniami aspon pár dní nezamestnaná, resp. dobrovoľne nezamestnaná? Keď budú tie zamestnania deň po sebe hneď nadväzovať, aby mi nakoniec ozaj nevyrátali z celého roka 2016 tú materskú, kedže budem počas celého roka v TPP.

majusqa77
20. okt 2016

@gemelos stary zamestnavatel ta odhlasuje, novy prihlasuje. oni uvidia v systeme dve rozne poistenia

gemelos
20. okt 2016

Áno, to mi je jasné, len kedže tam budem mať nonstop hradené poidtenia od zamestnávateľov, bez pauzy, aby mi to nevyrátali z celého roku.

adra22
20. okt 2016

@gemelos tam sa berie rozhodujuce obdobie a to je nove poistenie ak bude trvat viac ako 90 dni.

adra22
20. okt 2016

@zalka @evittam
@majusqa77 Baby neviete mi prosím poradiť? Potrebujem pre svagrinu mala som to vymyslene ináč že pojde na PN ale nevieme ci ju gyn. vypiše tak by sem to chceli takto len som si nie istá tým subehom pravoných pomerov. nastup ma MD je 15.4.2017 trvalý pracovny pomer vo firme A od 01.07.2015 teraz sa chce zamestnat v inej firme na TPP napr. od 1.11 2016 na 90 dni pracovný pomer vo firme A musi ukončiť k 30.10 2016 alebo staci tesne pred nastupom na MD? Može mat paralalne dva pracovne pomery? Aby sa MD rátala z noveho pracovneho pomeru samozrejme že tam bude mat zaplatených 90 dni. Dakujem

zalka
20. okt 2016

@adra22 Môže mať súbeh, a prvý PP stačí skončiť pred nástupom na MD ... ale druhý PP musí trvať

sunshine85
20. okt 2016

@zalka ahoj, uz si mi raz velmi dobre poradila, tak sa rovno na teba s otazkou obratim 😉 prosim ta ako to s tou "retazovou materskou"?treba porodit do terminu, kedy ma prve dietatko 3 roky alebo staci nastupit na MD?vyska materskej byde ako predtym alebo sa bude ratat z posledneho odrobeneho roku? (vtedy bol vyssi prijem -lenze to sa uz nebralo vtedy do vypoctu.dakujem.

zalka
20. okt 2016

@sunshine85 hm.. nemusí sa dalšie dieťa narodiť do veku troch r okov prvého dieťaťa ... vždy je otázne v ktorom roku skončí RD a začne MD .. ak v tom istom .. tak neni problém .. MD bude rátané z predpokladaného príjmu tj. čo napíše mzdárka..
ak ale RDskončí v jednom roku a MD začťne v druhom tak MD bude rátaná z hrubých miezd predošléhoroka aj keby človek len 1 den odpracoval .. ak by neodpracoval nič tak MD bude z minimálneho VZ

sunshine85
20. okt 2016

@zalka takze to je celkom fajn...RD mi konci 30.10.2017.takze keby som tehu tak, ze musim nastupit do prace a MD by mi zacala este v r.2017 tak to by som vykryla aj dovolenkou pripadne a MD by sa ratala z predpokladaneho prijmu, dobre som ta pochopila hej?a keby az v r.2018, tak to by sa len z toho nevembra a decembra ratala?to uz netreba ziadnu podmienku 270dni?

zalka
20. okt 2016

@sunshine85 áno dobre chápeš, nie netreba žiadnu podmienku 270dní .. v takom prípade

sunshine85
20. okt 2016

@zalka dakujeeeeeeem 😉😉😉

adra22
21. okt 2016

@zalka Ahoj prosím ťa ešte jedna varianta aby nemusela dávať výpoved.
nastup na MD 15-4. 2016 pracovný pomer od 1.7.2015 od 2.5.2015 do 31.1.2016 dohoda o pracovnej činnosti. Keby som jej teraz urobila dohodu o praacovnej činnosti kde by platila rozdiel medzi max. vymeriavacim základom a hrubou mzdou v pracovnom pomere platila by viac ako 90 dni. Tak materska by sa jej rátala aj z dohody aj z trvaleho pracovneho pomeru? A ratala by sa z tej novej dohody? Podmienka 270 dni v pracovnom pomere ma splnenu a co sa týka dohody tak k tej by sa priratuvala aj ta stara už ukoncena dohoda co sa týka dni poistenia že? Dakujem

majusqa77
21. okt 2016

@adra22 ak chces cerpat matersku z 2 poisteni, na kazdom musis mat splnenu podmienku 270dni poistenia

zalka
21. okt 2016

@adra22 áno lebo zo TPP bude mať splnenú podmienku 270 dní k 15.4.17 predpokladám malo byť,
a urobila by som jej na tvojom mieste další TPP ( k nemu sa potom pripočíta ukončená dohoda ) na dobu určitú napr. s platom ako píšeš ... btw. treba si uvedomiť, že tento rok je max. VZ 1287e .. budúci rok bude max. VZ 1766e ... takže ak gro poistenia z tých 90 dní nebude v roku 2017 tak nemá šancu na max. MD .. a to je už naozaj veľmi vysoký VZ ..

adra22
21. okt 2016

@majusqa77 ano to viem preto som sa pýtala ci k novej dohode sa prirata už ukončena dohoda ak ano tak splní 270 dní z jedneho aj z druheho

adra22
21. okt 2016

@zalka ano ano ro viem co sa týka VZ chcela som od decembra zacat s dohodou. A preco nemože byt dohoda ale TPP ? nieje to jedno?

zalka
21. okt 2016

@adra22 podla mna je TPP lepší ale je to len vec názoru, btw. u invalida by dohoda nepomohla napr. lebo pri dohode sa u invalidného občana neplatia nemocenské odvody ani poistenie v nezamestnanosti .. 🙂

adra22
21. okt 2016

@zalka jaj jasne dakujem no ona je v statnej sprave a ma tak blbo pracovnu zmluvu že druhy TPP musi oznamovat zamestnavatelovi dohodu nemusi tak preto velmi nechce druhy TPP. Preto riesim dohodu . Invalid nieje a dakuem velmi pekne. ciže stara dohoda sa dni prirataju výpoved dat nemusi a ratat sa jej bude z pracovneho pomeru plus z tych 90 dni dohody. Dakujem velmi velmi pekne.

zalka
21. okt 2016

@adra22 áno je to tak, ... samozrejme potom je výhodnejšia dohoda .. ale dohoda bude u iného zamestnávateľa ako je tá čo jej teraz beží nie?

adra22
21. okt 2016

@zalka jej nebezi dohoda mala dohodu od 2.5.2015 do 31.1.2016 teraz ma len TPP v tej statnej sprave a od decembra jej chcem urobit novu dohodu u ineho zamestnavatela ako bola ta co skoncila 31.1.2016

majusqa77
21. okt 2016

@adra22 co tym chces vlastne dosiahnut? ak ona neukonci pracovny pomer, vym.zaklad bude len to, co ma na TPP... ...ta dohoda tam je potom zbytocna, nie? lebo ved pocet dni ma

adra22
21. okt 2016

@majusqa77 aby mala vyššiu MD aby je MD isla aj z TPP aj z dohody z ktorej bude platit 90 dni odvody. kedže ma dohodu ukončenu a ma tam dost dni tak jej chcem spravit novu dohodu kde bude platit odvody viac ak 90 dni.a predpokladam že dni poistenia sa jej prirataju z tej starej dohody. a tym padom vymeriavaci základ by mal byt aj z TPP aj dohody.
Pracovný pomer nechce ukoncit a dohoda by sa platila vlastne max. vym základ minus hruba mzda z TPP .

majusqa77
21. okt 2016

@adra22 aha, jasne, teoreticky by to tak malo byt 🙂 ale vcelku by som bola zvedava, co potom na to povie socialka 🙂))

zalka
21. okt 2016

@majusqa77 čo by mala povedať každé ukončené poistenie sa ráta .. 🙂

adra22
21. okt 2016

@majusqa77 no je to v ramci zákona tak mala by jej to uznat prinajhorsom posle kontrolu mne ako zamestnavatelovi na dohodu 😀