icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

zalka
23. okt 2016

@salmas hm... nie nie je ... je to vec dohody medzi zamestnancom a zamestnávatelom, kolko a za koľko a čo bude robiť .. samozrejme pri dodržaní minimálnej hodinovej mzdy

salmas
23. okt 2016

@zalka Takže ,ak by žena mala dohodu o prac.činnosti alebo dohodu o vykonaní práce s pravidelným príjmom aj napr. na 10€, 20€, tak sa jej to počíta do tých 270 dní nemocenského poistenia? Ja som hlavne nevedela, že počet dní NP z rôznych dohôd sa môže zratavat, som si myslela, že z každej dohody musí byť 270 dní ako podmienka pre vyplácanie materskeho.

zalka
23. okt 2016

@salmas každé ukončené poistenie ssa dni pripočítajú k prebiehajúcemu ... a áno aj pri takom zárobku by sa to rátalo, užien čo nie sú na invalidnom dôhcodku

salmas
23. okt 2016

@zalka Ďakujem za objasnenie, takže aj toto je jedna z možnosti zvýšiť si materskú ak žena pracuje na TPP,nemá vysokú mzdu a má možnosť zam. sa na dohodu.

zalka
23. okt 2016

@salmas áno presne tak

adra22
24. okt 2016

@salmas ano presne tak ako píše
@zalka jedine minimalka musi byt dodržaná.

smailinka321
24. okt 2016

Baby, prosim poradte mi. Mam dva zamestnania prve TPP vyše 2 rokov a teraz ako som bola tehotna som este pracovala sucastne tiez TPP vyse 90 dni. Zo socialky mi prislo, ze z druhej roboty mi zamietli narok na matersku, ked nemam aj tam odrobene 270 dni. Je to tak spravne? Lebo predtym ked som sa informovala mi povedali, ze sa mi to bude ratat...tak ja uz neviem, ci sa odvolat, alebo ako.

majusqa77
24. okt 2016

@smailinka321 ano, je to spravne. Ak by si chce 2 materske, musela by si mat na kazdom 270 dni

zalka
24. okt 2016

@smailinka321 je to tak správne z každého poistenia potrebuješ 270 dní .. a z druhého nemáš

smailinka321
24. okt 2016

Dakujem za radu, no skoda, ze sa to neda :(

naramka
31. okt 2016

@zalka ahoj ty si tu odborník, nevieš náhodou ako to je ,chcela by som ísť po skončení materskej na PN, môžem poberať aj Pn aj rodičovský príspevok naraz?

majusqa77
31. okt 2016

@naramka ano,za predpokladu ze pojdes aspon na 1 den pracovat/vyberes den dovolenky - aby sa ti obnovilo nemocenske poistenie

robin_claire
31. okt 2016

@naramka preco chces ist na PN? mas na to nejaky dovod, ci len spekulujes?

robin_claire
31. okt 2016

@naramka tieto planovane pnky a poberanie penazi kde sa da mi pripomina romskych spoluobcanov ci nasu vladu - je to v podstate okradanie tych, co naozaj pracuju. hnus

majusqa77
31. okt 2016

@naramka resp.este ak pojdes hned po md, tam je ochtanna lehota 7 dni

naramka
31. okt 2016

@robin_claire mam poskodene kolena -chrupavku ,a chrbticu, chcem rehabilitacie, odporucil mito lekar ze sa to da pomaterskej ked budem na pn....odpracovala som si 12 rokov bez Pnky myslim si ze mam narok aby teraz nieco stat zaplatil mne..,tak aka spekulacia?
@majusqa77 dakujem, len som si chcela overit to co mi poradil lekar..😉💙.

robin_claire
31. okt 2016

@naramka tie rehabilitacie asi nemuseli cakat na to, kym zacnes robit lepsie povedane kym formalne nastupis do zamestananiaj), aby ti stat platil aj pnku aj rodicak.....a k tvojej otazke - na rodicak mas narok aj ked si zamestnana....teda to zamestnana by som dala do uvodzoviek...ja byt tvoj sef ta vyrazim hned, cista spekulacia ako prist k peniazom, nic viac.

skajka204
31. okt 2016

@robin_claire a prečo by rómsky spoluobčan ako ich nazývaš mohli využívať systém a niekto kto normálne pracuje nie? Keď si platí odvody ma na to predsa narok

mircalla
31. okt 2016

@skajka204 pretože to tu robí každá druhá a v podstate sa na toto využívanie systému v konečnom dôsledku poskladajú ostatni

mircalla
31. okt 2016

@skajka204 nedá mi sa nezamiesat ale nič iné nečítam,len ako mať predĺžený rodicak,ako vybabrať so systémom....keby to robila každá,kde sme?

majusqa77
31. okt 2016

@mircalla no a co. Asi vie, preco to robi. Ja tiez odvadzam dlhe roky obrovske prachy do systemu a potom mi vymeraju nemocenske z "cisla", ktore je omnoho nizsie ako to, z ktoreho platim odvody? Ked moze system vybabravat so mnou, preco by nemohol niekto iny zo systemom...

skajka204
31. okt 2016

@majusqa77 mam podobnu skúsenosť bohužiaľ

naramka
31. okt 2016

@majusqa77
@skajka204 ano aj my mame to skusenost s manzelom, ked mal manzel uraz to co mu vyratali bol riadny vysmech....roky cloek plati a ked si chce nieco narokovat tak sa mu vysmeju....a to nehovorim este o sukromnych poisteniach , tí si tiez vzfy najdu dobod preco nevyplatit naco mate narok....

skajka204
31. okt 2016

@naramka mne vyratali ubohych 90 centov na den pritom som bola normálne zamestnana.

mircalla
31. okt 2016

@majusqa77 jasné veď no a čo....prípadne si dať dáku diagnózu a predĺžený rodicak....dieťa dať do škôlky a byť doma...ďalší fenomen

majusqa77
31. okt 2016

@mircalla robime, sme karieristky, nerobime, tiez je zle 🙂) nech si kazdy robi co chce, preco odsudzovat inych...

naramka
31. okt 2016

@mircalla ja mam doma dvojmesacne babatko,neplanujemj ho dat do skolky najblizsie 3 roky, chcem sa mu plne venovat, moja otazka bola po skonceni tej polrocnej materskej, ja nadalej na materskej ostavam a do prace nepojdem ...nech vam to kludne pripada ako spekulacie,ale preco by sme si nemali pomoct a vyuzit to naco mame narok, a ak sa to da poradim to vsetkym naokolo, nech si v tomto uzasnom state pomoze co najviac ludi...

skajka204
31. okt 2016

@naramka ja v tom nevidim nič zlého 😊

russia22
1. nov 2016

Ženy hlavne tie ktoré viete poradiť by som potrebovala nejaké info 🙂

Momentálne som na MD malá ma 2 mesiace no počas môjho tehotenstva zamestnávateľ zrušil živnosť a tým pádom som zostala nezamestnaná . MD mám keďže som mala odpracovaných nad tých 270 dni 🙂 Len by ma zaujímalo ako to je s tými 90 dňami . Keby chcem druhé bábo tak aby mi vyšla ďalšia MD stačí odrobiť 3 mesiace či ako ? Kdesi som čítala že stačí aby sa žena zamestnala na TPP odrobila 3 m a aby mala čo najvyššiu mzdu z toho jej vyrátajú MD . A aká je vôbec najvyššia materská ktorú by som mohla dostať ? A ešte keď mala bude mať v auguste 2017 jeden rok a ja by som sa zamestnala a po tých 3 mesiacoch otehotniem dostanem MD čo budem dostávať pól roka a potom už len rodičovský príspevok ten budem mať len jeden už na obe deti či ako ? Ďakujem za každú odpoveď 🙂

quixik
1. nov 2016

Ahojte mamičky,.... možno to už tu bolo skôr vysvetlené, ale predsa skúsim. Pracujem už dva roky u zamestnávateľa. Teraz som otehotnela. Lekár mi ešte neurčil termín, ale niekdy v mesiaci máj alebo jún by mal byť nástup na materskú. Už asi nemám šancu si nejak polepšiť na materskú, či áno? Pretože tam, kde teraz pracujem, to nebude nič moc a zišlo by sa lepšie, ako asi väčšine.