Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@dena1973 Ďakujem, ak by som ešte teraz nastúpila do zamestnania a čerpala dovolenku nerátala by sa mi z tohto príjmu? za deň dovolenky mám cca 65€ HM
V decembri by som mala mať vyplatenú odmenu, ale ak by som nastúpila na MD (15.12.2016 -8 týždňov, alebo 30.12.2016 - 6 týždňov pred termínov) nemohla by som mať tento príjem,
Preto uvažujem, že nastúpim do zamestnania na 1-2 dní čerpania dovolenky ešte pred nástupom na MD, a odmenu by mi vedeli potom vyplatiť keď budem zas len na RD. Alebo nechať si vyplatiť odmenu v decembri a nastúpiť na MD v januári 2017.
@karkulienka a preco by ti nemohli tu odmenu vyplatit??
ahojte,
bohuzial zdravot.stav v tehu sa mi opat komplikuje a gynekologicka ma okamzite vypisala na PN do konca tehu bez debaty.....
a ked som ratala, tak mi presne vychadza, ze som odpracovala v praci 91dni, totalne o chlp to vyslo - aspon 1 pozitivum popri vsetkych stresov co mam.
Baby pls uistite ma, ze mi to vyjde:
zamestnana x rokov - cez10r do 15.2/2016 - a nastup na UP
2/2016 UP - od 22.8.2016 zamestnana - novy zametnavatel - zmluva na neurcito
nasledne v septembri sme zistili, ze sa nam konecne postastilo tehu
PN rizikove od 22.11.2016...ked sme to ratali, tak to vychadza odpracovanych kalend.dni 91
prosim co si o tom myslite??? termin porodu 31.5.2016, vraj sa mi dni do porodu pocitaju z roku 2016 a aj dni z predtym zamestnania sa pocitaju...ale u noveho aby mi vysla materska musim mat 90dni odpracovanych bez PN a ocr, co v podstate vyslo 🙂 dakujem krasne o vase odpovede!!!
Chcem sa spýtať tych 90 dni bez pn a OČR - zahŕňa sa do toho dovolenka alebo nie? Dakujem
@diduska777 Dovolenka môže byť, to je ako odpracovaný deň.
Dakujem pekne 🙂
Teraz pracujem na dohodu a v tomto roku 2016
budem mat na týchto dohodách odpracovanych do konca roka 180 dní. Kde mám od 50 do 100 € mesacne.Termín pôrodu mám 10.7.2017. Stačí ak od 1.3.2017 sa zamestnanec u iného zamestnávateľa plátom 1600 € a bude sa mi počítať VZ z tejto novej mzdy platnej od 1.3.2017? Alebo budem mať VZ z minulého roka 2016? Sčítavaní sa mi dní aj z tých dohôd z roku 2016?
@olsovka1 Áno počítajú sa aj tie dni z dohôd - ale pozor musia to byť dohody na pravidelný príjem - inak nie. No a ak sa zamestnáš na nový pracovný pomer na minimálne 90 dní bez PN a OČR tak sa ti bude počítať MD z toho nového zamestnania, ale musíš mať splnenú aj hlavnú podmienku nároku na MD a to je 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom.
@evittam Mám dohody s pravidelným príjmom. Môže byt ten pracovný pomer u toho isteho zamestnavatela ako mám podpísane dohody? Alebo to musí byť uplne iny zamestnavatel. Niekde som čitala že sa spočitáva prijem zo všetkych 270 dni a urobia priemer a nie tak že u noveho zamestnavatela tých 90 dni budem mat vyšši príjem.
@majusqa77 lebo ak by som nastúpila na MD 15.12.2016 (výplatný termín vo firme je 20teho) nemôžem mať príjem z pracovného pomeru z ktorého sa vypočitáva MD počas čerpania MD.
@karkulienka Lenže ty by si dostala vyplatenú MD až v januári 2017 - ak by si nastúpila 15.12.2016 a ak je vo firme výplatný termín 20. - t.j. 20.12. tak tam sa vyplácajú výplaty za 11/2016.😉 Tak nech ti dajú odmeny do výplaty za november a hotovo. Žiadny problém. Prípadne môžu aj za december - veď ak nastúpiš až 15.12. tak od 1.-14.12. s v práci....
Ahojte, môžete mi prosím poradiť? Mám u jedného zamestnávateľa odpracovaných 5 rokov, nastúpila som na MD 1.11.2015, avšak prac pomer mi a skončil. 31.1.2016. Po skončení MD som na upsvar a poberam podporu....od januára sa chcem zamestnať, odpracovať 3-4mesiace a vrátiť sa na RD (stale by som bola zamestnaná).....vysla ny mi MD v budúcnosti (o rok, dva...)
@majusqa77
@zalka
Ďakujem vám za odpovede, ale môžete mi to prosím nejak polopate vysvetliť?
Na ďalšiu md sa chystám az niekedy v r 2018....kked sa teraz od januara zamestnam a po štyroch mesiacoch pojdem naspäť na rd stale sa mi pri novej md budee počítať aj obdobie u starého zamestnávateľa?
Prepáčte nechápavej, ale chcem v tom mať úplne jasno lebo na sociálke mi povedali inak....tak aby som mala argumenty
@dena1973
chcela by som poprosiť o radu. Momentálne som na RD, na materskú som nastupila 14.12.2014, no predtým som bola celý rok PN. Teraz som tehu, termín mám vo februári. Je lepšie nastúpiť na materskú v tomto alebo už v budúcom roku, alebo to nebude mať žiadny vplyv na výšku materskej? zamestnaná som stále u toho istého zamestnávateľa. Dakujem
Ahojte baby ako ste riesili ked ste boli zamestnane na polovicny uvazok, potom ste otehotneli a chceli ste vyssiu matersku??Da sa to vobec nejako riesit u toho isteho zamestnavatela??? Dakujem

@karkulienka Ak bude nástup na materské v r. 2016, tak sa bude počítať z príjmu (vymeriavacieho základu), ktorý si dosiahla v r. 2015.
Ak bude nástup na materské v r. 2017, tak sa bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí zamestnávateľ.
Ak PP trvá, tak nástup na materské môže byť 6 až 8 týždňov pred pravdepodobným pôrodom.