icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

kukalokuka
4. jan 2017

@havana_frost dakujem za odpoved

evittam
4. jan 2017

@bebe8889 Zazraky neexistuju. Musis mat splnenu hlavnu podmienku naroku na MD a to je 270dni NP za posledne 2 roky pred porodom-co pravdepodobne nestihnes,dalej musis mat aktivne NP alebo musis byt v ochrannej lehote.

zalka
4. jan 2017

@bebe8889 pozri si výplatnú pásku z CVČ .. či tam máš stiahnuté odvody na poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie ...
ak áno, tak zázrak sa dá urobiť .. ak nie ... tak aj tak by bol možný zázrak.

bebe8889
4. jan 2017

@evittam ja viem, zázrak ani nečakám :D len nerozumiem ako sa počíta obdobie NP, ked teda z tej dohody co mam mi idu normalne vsetky odvody, len to nemam ako TPP a nie je to 40hodin tyzdenne ale iba 6.

bebe8889
4. jan 2017

@zalka
Ano platim normalne odvody na SP,NP,PvN, teda klasika 13,4% z hrubeho prijmu.

zalka
4. jan 2017

@bebe8889 no akedže máš túto dohodu tri roky, tak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia, nemocenského .. takže nárok na MD máš... bude vo výške 75% z hrubej mzdy ...

bebe8889
4. jan 2017

no len problém je v tom, že ja tam mesačne zarobím cca 80€… robim tam len 6hodin tyzdenne. S tym stipendiom to asi nic nema,ze?

gapa
4. jan 2017

@bebe8889 predpokladám máš v hrubom menej ako 441eur mesačne. Ak áno, sa ti oplatí ukončiť pred nástupom na md dohodu a prihlásiť sa na dobrovolné poistenie (balík dôch.+ nemocenské) stačí nejaké 2dni pred nástupom na md (nástup na md musí byť najneskôr 6týž. pred termínom uvedenom na žiadosti o materské, ak je nástup na md napr. v sobotu, tak 6týž. pred je tiež sobota 6týž.predtým). Zaplatiť za dni od prihlásenia do dna pred nástupom na md treba ale!!!! v splatnosti a ani o den neskôr a v správnej výške. Potom ti vznikne nárok z vym.základu 441,5eur, materské je potom na mesiac cca 70% (v zákone k 1.1.2017som nenašla 75%, preto radšej toto píšem).
Ale pred prihlásením musí byť dohoda skončená, lebo nemôžeš byť súbežne pracujúca na dohodu aj mať dobrov.nem.poistenie. Tj. treba potom všetko správne vyrátať!!!! načasovať a dotiahnuť!!!. Najlepšie čo odovzdávaš na soc.poistovnu mať prefotené a potvrdené pečiatkou prevzatie.

amoremio26
4. jan 2017

@mircalla vytáča ma presne to isté čo teba. začala som sa o to zaujímať len teraz lebo ma to bude čakať tiez. sice nepotrebujem od*bavať system aby som dostala maximalnu lebo ju dostanem aj tak (bez par drobnych) no fest ma nasralo co som sa tu docitala ..tak aby niekto kto zarobi 300e sa pokušal o najvyššiu matersku ??!!!!! na ukor tych čo tie odvody do SP odvádzaju niekolkonásobne vacsie ???!!! dufam ze na taketo podvody poistovna príde. rozdiel je ked niekto 10 rokov maka a odvadza šialene odvody a potom sa stane ze by nedajboze prisiel o pracu par mesiacov pred nastupom na MD tak potom by som sa pokušala ošidiť system tiez lebo za tie roky odvodov to prinalezi

mircalla
4. jan 2017

@amoremio26 ved toto - robim 21 rokov minus 2 materske (co bolo spolu len 3 roky). ano je rozdiel co pises, ze po x rokoch niekto pride o pracu a rozmysla, ako dostat nejaku matersku, aku ked niekto zarobi 270 euro, vacsinu zivota nepracoval a spekuluje, ako sa nabalit na urok danovych poplatnikov za nic.....to nebol ojedinely pripad v tejto diskusii ci inych diskusiach.

zalka
4. jan 2017

@amoremio26 @mircalla baby opýtam sa vás len jedno. Kto má právo určiť, ten ošaliť systém môže, a tento nie?

Každý má rovnakú štartovaciu pozíciu, niekto zarobí menej niekto viac, niesú rovnaké príjmy na celom slovensku. Niekedy pár rokov do zadu, než Mihál začal robiť poriadky s dobrovolným poistením, sa baby mohli poistiť a platili si mnohé dlhé roky do istoty čo najvyššie odvody na nemocenské poistenie, nebola to malá suma ale stále sa dalo. Potom sa do toho zastarel Mihál a k nemocenskému pridal ako povinnosť dôchodkové, a ludia začali premýšlať lebo na to aby si doplácali také šialené sumy jednoducho nemali.
Teraz, ked vláda Fica, neviem kt. minister okresal už aj tak, že dobrovolné poistenie si môžu defakto dať len nezamestnaný ludia, a ludia čo otvoria živnosť a nemajú iné povinné poistenie, tak len podporili ludí v špekuláciach v tom ako neplatiť a získať aké také výhody.

Ale podla mna nie je výhodou to, že baba kt. nemá kamaráta podnikateľa kt. ju na počkanie zamestná na 90 dní, sa nechá začiatku tehotenstva prepustiť aby sa mohla poistiť na dobrovolné poistenie, a potom sa hodí na PN pri terajších kontrolách zo SP, a je ťažké stráviť na PN 6 mesiacov, ale platiť odvody vo výške 620e mesačne je ešte ťahšie ,
alebo ak babenke končí RD a chce využiť maximálnu podporu v nezamestnanosti, nikto jej nezaručí, že robotu si po vyčerpaní podpory nájde hlavne ak je pár rokov doma a defakto zabudla robiť ak mala dve tri deti za sebou.

Každý premýšla len nad veľmi krátkym obdobím, ale jasne sú aj prípady kedy reálne vyhodia človeka zo zamestnania, a fakt nemá sa kam vrátiť.

A dalšia vec, obe píšete že máte nadpriemerné príjmy, i Váš dôchodok bude taký, na rozdiel od ostatných ludí čo pracujú za nizke príjmy, a potom optimalizujú kvôli Pn, kvôli MD ... kvôli podpore...
pri PN MD sa skúma krátka doba, pri podpore detto ale pri dôchodku sa skúma celý život, príjmy za celý život a poviem jedno, ludia horko zaplačú ked príde čas odchodu na dôchodok a oni pol života budú pracovať na dohody za pár šupov mesačne.

Takže nemoralizujte, naozaj nie je čo závidieť ani odsudzovať.

mircalla
4. jan 2017

@zalka Zda sa ti fer, ze niekto, kto cely zivot pracuje a plati dane a odvody ma mat matersku ako niekto, koho fiktivne zamestna kamarat podnikatel? Mne nie. A vadi mi to. Pretoze keby sa k tomuto takto postavit kazdy, tak uz tie dane a odvody uz nebude mat kto odvadzat...

Co sa tyka dochodokov - nemyslim si, ze ma caka nejake terno. Za druhe, ten smiesny dochodok, co dostanem (i ked kto vie, co dovtedy bude), myslim, ze som sa na neho aj narobila.

Mne napriklad firma plati 100% PN po dobu 2 mesiacov. Za 11 rokov vo firme som tuto moznost vyuzila raz z vazneho dovodu....Samozrejme sa najdu taki, co to vyuzivaju stale. Ak teraz dal jeden chalan vypoved a taha pnku, aby dostaval peniaze. Asi mame rozdielny pristup

amoremio26
4. jan 2017

@zalka čo sa týka dochodkov tak to naše ročníky cca 30 roční už nedostanú. Ako dochodcovia budeme mat len čo si si za cely život našetríme, štát sa na nás vykašle.
o MD písať už nejdem , čo je nespravodlivé to je hlavne RD , práve tá sa mala počítať od výšky odvodov a nie konstatná suma pre vsetkych čo je nonsens a vysmech

mircalla
4. jan 2017

@zalka A ozaj sa tesim na svoj obrovsky dochodok, to si pobavila

zalka
4. jan 2017

@mircalla nechcela som pobaviť, kedže trošku sledujem aj problematiku dôchodkov a myslím, že niekto kto robí za 100e bude mať dôchodok možno zo 30e a ty pri príjme si spomínala 1500e budeš mať dôchodok 1000e tak je to asi sakra rozdiel, čo na tom, že MD ste mali rovnaké.
Detto ludia čo často marodujú ...

@amoremio26 RP je výsmech? možno áno, povedz mi ktorý štát dáva RP do veku troch rokov dieťaťa? okrem českej republiky tá dáva do 5 tich alebo i menej tam si to môžu tuším deliť neviem nesledujem ich zákony.
RP je štátna dávka, nezávislá na zaplatených odvodoch ...
PN, MD, OCR, ID, SD, PSD .. sú dávky závislé na výške zaplatených odvodov
dávka v hmotnej núdzi, prídavky na dieťa, rodičovský príspevok sú štátne dávky .. a sú vyplácané na základe zákonov a rozhodnutí štátu koľko z vybratých daní od pracujúcich ludí a firiem a vyplatenej DPH a spotrebných daní atd .. proste z príjmov štátneho rozpočtu, kde sa skladajú všetci koľko vyčlení a rozdelí medzi občanov.

Čiže tam sú pred štátom všetci rovný, bez možnosti špekulácii. Akurát mne príde nespravodlivé, že žena matka pracujúca a platiaca odvody ide na MD, dostáva MD teda dostáva dávku o ktorú sa pričinila svojou prácou, a až ked jej táto skončí po bajočko 6 mesiacoch od narodenia dieťaťa tak dostane štátnu dávku RP.
Tu vidím nespravodlivosť prečo matka čo pracovala dostane RP len 30 mesiacov a matka čo nepracovala a má nárok len na RP dostane túto dávku 36 mesiacov.
Si poviete je to len 6 mesiacov ale tie robia 1200e , o ktoré sú pracujúce matky ukrátené na dávkach zo štátneho rozpočtu.

Podla mna by bolo spravodlivejšie, ak by matka čo má nárok na MD dostávala plné RP už od narodenia dieťata. Vám by sa to nezdalo spravodlivejšie?

mircalla
4. jan 2017

@zalka no s tym rodicakom sa zhodneme, ale to mi az tak nevadi...
mna skor fascinuju predlzene rodicaky, nemozem si pomoct, kazdy druhy opat cista spekulacia...anpritom dieta na 4 az 8 hodin v skolke a mamicka doma
dnes sa uz hodi kazda diagnoza na predlzeny rodica, prave citam, ze aky skandal, ze uz nechvaluju atopicky ekzem.....no moj syn ho ma tiez mimochodom....
mne to stale vychadza tak, ze kopec ludom sa skratka nechce pracovat.....vacsinou tym, co maju minimalnu mzdu, tak sa skratka rozhodnu, ze sa im to neoplati....vacsinou je to presne naplanovane kolko dni minimalne odpracovat, a podla toho si riesit tehotenstva. to je podla mna dost smutne....

zalka
4. jan 2017

@mircalla ja posudzovať nikoho nejdem,
a atopický ekzem ... niekto má lahšiu formu niekto ťahšiu podla nadpisu by som tiež neposudzovala... pretože nekráčam v ich topánkach ...

Nie je príjemné ak má človek zdravotné problémy, kdeto ešte malé dieťa.

mircalla
4. jan 2017

@zalka jasne, ale na druhej strane asi nepochopim, ze ma niekto predlzeny RD napriklad kvoli znizenej imunite a dieta je na full time v skolke a matka doma....pracujuce matky si musia platit sukromnu skolku, nakolko v statnej nie je miesto, pricom take dieta moze ostat doma s matkou, kedze nepracuje
velku logiku v tom nevidim

zalka
4. jan 2017

@mircalla hm... ale ak má zníženú imunitu, tak mne to značí, že týžden je v škôlke a tri doma, pretože je choré.
A kde má získať imunitu, ak nie v kolektíve? Vždy je lepšie ak dieťa je nemocné ako škôlkar ako ked je nemocné ako školáčik.
A asi zamestnávateľ by nebol nadšený ak by mal takú zamestnankiňu v práci a nevedel by kedy a na ako dlho vypadne zase. Ako imunitu si uviedla dosť zlý príklad.

mircalla
4. jan 2017

@zalka ano, to, co pises ma logiku. ale takisto vecne chorych je realne 60-70% deti - a v skolke viac nie su ako su, idu z jednej choroboy do druhej a rodicia to musia neustale nejako riesit....(nastastie toto nebol nas pripad). jediny rozdiel je v tom, ze nemaju na to papier, ze znizena imunita a 200 euro mesacne navyse.....takze znizena imunita je velmi vemi diskutabilna diganoza.

mircalla
4. jan 2017

@zalka tym inak nechcem povedat, ze v mnohych pripadoch predlzeny RD nie je opravneny, ale verim tomu, ze je dost takych, kedy mamicky automaticky pred dovrsenim 3 rokov rozmyslaju, ako by sme to vymysleli s predlzenym rodicakom....viem, ze to schvaluju posudkove komisie, ale zase.....som si tu totho uz precitala dost aj na tuto temu....tym sa nechcem dotknut matiek ozaj chorych deti, to vobec nie

zalka
4. jan 2017

@mircalla proste ako píšem, ja nikoho posudzovať odsudzovať nejdem, mnoho vecí sa mi nepáči, ale ak niekto chce radu tak ju poskytnem a nesledujem a nesortujem a neurčujem, či si to zaslúži alebo nezaslúži.
Momentálne som namrzená, lebo som radila známej aby si dala pozor v práci, a aj tak s nou vybabrali a vykopli ju počas PN, čiže aj ked niekto dostane radu a poradenie od niekoho či na koňovi alebo v reálnom živote, neznamená to, že sa podla tej rady zariadi.

radovanka
4. jan 2017

Ja som sa len opyatala....nikde som nepovedala ze to aj tak urobim....ja robim od 18rokov.... pred prvym neplanovanym otehotnenim v mojej praci nastali zmeny a polovicu zamestnancov hodila na dohodu...cize aj mna..... narok na materaku som bohuzial nemala....myslim si ze aj keby neviem ako by som chcela tych 1000 eur napisat nenasla by som takeho zemestnavatela ktory by to napisal...INAK TOTO MI PORADILA JEDNA PANI NA UPRS a chcela som sa tu spytat ci je to tak....mrzi ma ze som tu rozputala taku diskusiu....poucenie....tu na MK sa neoplati nic opytat....radsej....

havana_frost
9. jan 2017

@mircalla
@amoremio26 Ľudia robia len to, čo im zákony dovoľujú - takto je nastavená aj ústava. To je problém vlády, ako to nastavené reálne je a že sa dá rôzne zmanipulovať výška materskej. Nie je to podvod. Ako k tomu napríklad prídu matky, ktoré porodia mladé, nemajú nárok na materské lebo práve vyšli zo školy, ale potom odrobia 40 rokov, už bez MD a RD. Nič nemôže byť 100% fér a o tom je solidarita.
Napr. v UK sa na výšku materského skúmajú cca 4 týždne práce! A o RP ani chýru samozrejme.

mircalla
9. jan 2017

@havana_frost Dat si na papieri fiktivny prijem pre mna podvod je....pokial sa najde taky, co to urobi. Mna by to ani len nenapadlo

havana_frost
9. jan 2017

@mircalla Nemôže to byť fiktívne, lebo 90 dní z toho musí reálne odvádzať dane a odvody. Ale chápem tvoj point. Mne sa napríklad nepáči, že som platila odvody z 5-násobku priemernej mzdy, ale materskú mi už vypočítali z 1.5 násobku - takže tam ani teoreticky nemohlo prísť k pokrytiu toho, čo som ja odvádzala (a nie 90 dní, ale niekoľko rokov). Solidarita pre niekoho znamená prilepšenie, pre druhých zas prispievanie na nich.

mareenka
12. jan 2017

Ahojte, dievcata, potrebovala by som nejake info pre znamu. Co v pripade ked je zamestnana na dohodu, na papieri minimalna mzda, ostatne na ruku a uvazuje o dietati. Prosim nejake rady, alebo linky kde by som sa nieco docitala. Dakujem pekne 🙂

katriona1
12. jan 2017

@mareenka no bud začne platit odvody s celé svojí mzdy nebo bude mít mateřskou jenom z té minimální 🙂

mareenka
12. jan 2017

No ved ona by aj, ale zamestnavatel to chce takto, takto to mali dohodnute od zaciatku

mareenka
12. jan 2017

je to blbe, ja som tiez takto robila rok, ale potom som zacala uvazovat o babatku, dala vypoved zamestnala som sa radsej normalne inde