Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
dobry chcem sa opytat poradte pp mi bol ukonceny kedze som mala na dobu urcitu a este ktomu som bola tehotna a dlhodobo na pn,dostaval som matersku kedze som mala odrobene 350e teraz uz mam len rodicak kedze mala ma 9m a ja som v prvom mesiaci tehotenstva takze nedostanem na druhe dieta nic len pridavok vsak?
@katarina239 Presne tak.
@katarina239 kedy ti skončil PP ? dátum ... beh toho ti nikto neporadí
Ahoj Baby ,potrebujem poradit od r.2015 som pracovala v zahranici a teraz som sa vratila po zimmnej sezone a som tehotna 3,5mes. Momentalne som na UP a doberam davku v nezamestnanosti poradili mi aby som si zvysila MD tym ze sa zamestnam na 90 dni pred Md myslite ze je to tak?
@katarina239 dokym neporodite druhe babatko tak len rodicovsky prispevok a rodinny prispevok. Cize tych cca 203 a 23 eur a ked nastupite na MD tak matersku davku a rodinne prispevky 2x 23 eur plus na nejakych 6 tyzdnov sa da poziadat prispevok na to starsie dieta co cini nejakych 42 eur alebo tak nejak. Nepamatam tu sumu presne. Ale to len na 6 tyzdnov.Tak som to robila ja.
@nikolette75 V jej pripade nie je iste ci ma vobec narok na MD. PP skončil, nevieme kedy.😉 Cize tvoj "vzorec" na nu platit nemusi.🙂
@andrea22222 musis mat 270dni nemocenskeho poistenia.. Pracovala si u slovenskeho zamestnavatela s miesto vykonu v zahranici?
Zdravim, ahojte. Mam otazku, podla toho co som videla vo viacerych skupinach asi pre @zalka ci si viem este nejakym sposobom navysit vysku materskej, ak jej nastup by bol koncom novembra 2017? (dalsi pp? kolko dni?atd.) Moj akt.pp trva 9 rokov. Vopred dakujem.
@kacicka_tv z dalšieho TPP potrebuješ 270 dní ... stíhaš ich získať do novembra? :D
ak si tehotná tak nie ... v ktorom si týždni
@zalka 5-6tt +/-
@kacicka_tv no musis bud zmenit zamestnanie a zamestnat sa na 90 dni pred nastupom na MD.Cize august September a oktober napr v inom zamestnani na 1700 brutto cca.Ak chces v povodnom musis prerusit zamestnanie ist na urad prace a potom spat na tych 90 dni s inym platom.Budes musiet akurat zaplatit odvody vyssie samozrejme ale aj tak sa to oplati ;)
@nikolette75 prosim ta a je mozne ziskat najvyssiu MD ked mi konci rodicovsky v juni a MD by mi zacinala v juli?Medzi tym budem mat dovolenku.moc dakujem
@miriam111111 v tvojom prípade sa MD bude rátať z VZ roku 2016 a tam ak si bola na RD tak sa bude MD rátať z predpokladaného príjmu, tj. z toho čo by si zarobila v júni 2017 keby si robila ... čiže tvoja MD reálne bude závisieť od mzdárky čo potvrdí pre SP akú výšku príjmu..
@zalka moc dakujem 🙂
@evittam @zalka Ahojte dievčatá, ja mám tiež otázku 🙂. 13.5. som nastúpila na MD, žiadosť o materské posielal za mňa na sociálku ešte zamestnávateľ. Včera, t.j. 15.5. mi končila zmluva na dobu určitú, pracovala som tam od 16.1.2017. Aké sú teraz moje povinnosti voči SP a ZP? Volala som tam a ževraj žiadne. Že sa mám ohlásiť až po pôrode na SP, ale že teraz netreba. To sa nemusím hlásiť ani na UP? Rozhodnutie o tom, či budem dostavat materské, mi ešte neprišlo. Totiž ja som v 2016 pracovala len 3 mesiace, roky predtým celé.
Ahojte, vedel by mi niekto poradiť? @zalka Od 1.7.2014 - 28.2.2017 som bola zamestnaná. Dňa 26.9.2016 som nastúpila na MD, ktorá mi skončila 21.5.2017 a od 22.5.2017 som evidovaná na UPSVAR a chcem poberať podporu v nezamestnanosti, keďže mi počas MD skončil PP na dobu určitú (28.2.2017). Radi by sme sa s manželom začali pomaly snažiť o druhé bábo, no je takmer isté, že budem na rizikovom. Oplatí sa mi vôbec zamestnať, alebo začať si platiť dobrovolné poistenie ak by ma lekár vypísal na rizikové? Ak áno, ako dlho? Ďakujem za akúkoľvek radu.
@zalka Ahoj, prosím tá, nevieš mi náhodou povedať, ak mám dlh voči bývalej poisťovni, ktorý je u exekútora, ale mám splátkový kalendár, ktorý splácam...či je dôvod na nevyplatenie materskej? Ďakujem za rady...
@tatianafox myslíš zdravotnú? problém by si nemalamať ... ale nemám skúsenosti
@zalka samozrejme dlh voči zdravotnej poisťovni. A napr. PN mi bola normálne vyplácaná...
@zalka Dakujeeem, aj ja si myslím. No pre istotu sa to snažím zistiť.

@zuzgol áno dobre si pochopila ... ja by som pomedzi to strelila ešte aj iné zamestnanie .. na chvfílku