Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@aspinka
dakujem, este mam jednu otazku a to, ci plati co ste vyssie pisali aj v pripade, ze porodim uz v dec 2017, nebude sa potom vyratavat materska z 2016? dakujem este raz
@ywpismenkova Nie nebude sa počítať z r. 2016, ak bude ku dňu nástupu na materské odpracovaných minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR.
@dena1973 Ok ďakujem velmi pekne ;)
@evittam @majusqa77 ahojte prosim vas o radu. 28. maja sa mi skoncila rodicovska dovolenka, odhlasila som sa zo SP kvoli tomu ze nastupujem do zamestnania. V praci som sa dohodla na cerpani dovolenky, sef mi dovolenku schvalil, mzdarke som odovzdala dovolenkovy listok. Dnes mi prisiel vyplatny listok, k vyplate 0, cerpanie dovolenky 0. Volam do prace, menila sa mzdarka, tak pravdepodobne si neodovzdali vsetky podklady ku mzdam za maj 😠 co teraz??? 28.6.nastupujem na dalsiu matersku s druhym dietatom, bude to mat vplyv na matersku davku?? Boli sme dohodnuti, ze si mesiac budem cerpat dovolenku, kym zas nenastupim na matersku...
Aké vysoké odvody platí zamestnávatel aj zamestnanec ked má maximum (1776 eur)?
@miroslavap je to spolu kusok pod 50%..
@didka01 pod 50 % zo sumy 1776 ?
@miroslavap 13,4 % zamestnanec, 35,2% zamestnavatel..takto by to malo byt
@didka01 neviem kde som citala ze by to malo byt okolo 1080 eur,preto sa pytam.
@miroslavap ty sa pýtaš na odvody alebo materskú? Z 1776€ v hrubom, máš odvody ako píšu baby skoro 50%, a materskú by si mala mat okolo 1300€ pokial splnas všetky kritéria, krore na materskú treba spĺňať...
@miroslavap
Čistá mzda
1 306 EUR
Hrubá mzda
1 776 EUR
Superhrubá mzda
2 401 EUR
Vaše odvody: 237,98 Eur
Vaša daň z príjmu : 232,00 EUR
Odvody hradené zamestnávateľom: 625,14 EUR
google by ti uz davno odpovedal ;)
@majusqa77 aha, no ja som sa odhlasila sama zo SP presne v ten datum kedy mal syn 3 roky. Ale zamestnavatel ma nenahlasil ako zamestnanca, chce tak spravit iba od 1.6. Na personalnom tvrdia, ze uz nemozu vstupovat do majovych miezd a ze to nevedia urobit spatne. Takze mam trvat na tom, ze to musia oni urobit a nahlasit ma od 29.5.? a tie 3 dni dat ako neplatene volno? Na SP mi nechcu urobit storno tej odhlasky, uz som sa informovala....
http://www.platy.sk/vypocet-mzdy/vysledky
pri plate 1766e v hrubom
odvody zamestnanca 236,64
dan zamestnanca 230,35
odvody zamestnávateľa 621,61
spolu štátu za teba 1088,60e mesačne
@miroslavap ?????
ahojte. poradte mi prosím. Mam v tom uz chaos. Som zamestana na neurčito. mam 270 dni nem.poistenia. moja hruba mzda je 850€. Ako čítam, tak sa da prilepsit k materskej. Ak sa zamestnam este u ineho alebo toho isteho zamestnávateľa, takze budem mat 2 prac.zmluvy s roznymi poziciami, bude sa mi počítať materska z obidvoch prac.pomerov? Moze byt jeden pomer THP a druhy dohoda ?
a este ma zaujima co tu vsetci riešia - 90dni. Ako to funguje? musim dat vypoved v prvom zamestnaní a nasledne sa s inou pracovnou zmluvou zamestnať u toho isteho zamestnávateľa? alebo zostanem zamestnana u prvého zamest. a este sa na min 90 dni zamestnam u ineho?
dakujem za odpovede.
Dievcata mam otazku,mozno niektora mala skusenosti.Som zamenestnana momentalne som na RD,ak by som si popri nasla brigadu a mala odpracovane viac ako 270dni,ako by sa mi pocitala materska ak by som bola zase tehu?

@ywpismenkova Tak ostatné, ako som napísala...😉