icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

zalka
16. jún 2017

@lencsike no treba si potom dať vypísať 2x ..
1x zamestnanie kde si na RD
1x brigáda ak bude platené nemocenské poistenie

alfirin17
19. jún 2017

Ahojte dievcata, ja som zamestnana uz vyse roka na polovicny uvazok za minimalku. Chcem sa dohodnut so sefom nech ma normalne zamestna no v decembri mam porod. Oplati sa mi to este vobec? Vzhladom na matersku. Kolko by som musela zarabat ked teraz mam minimalku polovicneho uvazku? Snazila som sa googlit ale som z toho trochz zmatena. Budem vdacna za kazdu radu🙂

evittam
19. jún 2017

@alfirin17 Nie, nepomôže ti to. Nakolko tvoj VZ pre MD bude hruby prijem za r.2016. Pomohla by si si jedine tak,ze ukoncis PP a zamestnas sa u nového zamestnávateľa na novú pracovnú zmluvu na vyssiu mzdu a odpracujes minimalne 90dni bez PN a OCR-vtedy by sa ti MD počítala z novej prace. Neskoro riesis.

alfirin17
19. jún 2017

@evittam Dakujem. Nuz skor sa nedalo. Ale dakujem

evittam
19. jún 2017

@alfirin17 Co sa skôr nedalo? Si doteraz nevedela, že si tehotná? 😉 Ale veď aj to sa stáva. No ale ešte stále to môžeš spraviť tak ako som napísala - ak máš možnosť a môžeš mať aj maximálnu MD.😉

alfirin17
19. jún 2017

@evittam mam to trosku komplikovanejsie a riesila som ine veci. Nechcem teraz odchadzat z prace ked to nebude nutne aj sa trochu bojim ze by ma nikto nezamestnal ked vedia ze som tehotna. Dakujem vsak za to ze si napisala aspon viem ze to budem musiet vyriesit nejak inak🙂

evittam
19. jún 2017

@alfirin17 Tak to je jasne,ze ta uz tazko ako tehotnu niekto zamestna
Myslela som to tak, ci nemáš niekoho znameho, zaplatila by si si odvody a stale sa ti to oplatí.😉

winni
19. jún 2017

270 dňová sa týka aj čiastočného PP? Alebo len TPP?

dena1973
19. jún 2017

@winni 270 dní nemocenského poistenia platí pre všetky prac. úväzky.

alfirin17
19. jún 2017

@evittam pisala som spravu lebo ma napadla jedna moznost🙂

alfirin17
19. jún 2017

A dakujem aspon uz v tom mam vacsi prehlad a nie som uplne mimo🙂

tatianafox
23. jún 2017

Baby opäť prosím o radu, tých 90dni je aj vrátane víkendov? Tzn.ze od 24.03. Mám zmluvu a ku dnešnému dnu už splnam 90dni, áno? Dakujeeeem moc 😉

majusqa77
23. jún 2017
tatianafox
23. jún 2017

@majusqa77 ešte raz vdaka

marisha1982
23. jún 2017

@zalka Ahoj, chcela by som ta poprosit o radu, kedze vidim, ze si veci znala 🙂 . V tomto roku som 8.1.17 nastupila na MD, ktora mi konci 2.9.17. Od 1.1. do 7.1. som cerpala dovolenku (4d dovca, zvysok su statne sviatky a vikendy). Zostava mi 21 dni dovolenky. Chceli by sme uz aj druhe mimino, a ak to pojde podla planu, tak uz v r 2018. Chcela by som vsak vediet, ako sa neobabrat, aby som mala matersku opat pocitanu z povodneho platu. Povodne som chcela vycerpat tych 21 dni dovolenky este pocas septembra a potom nastupit na RD. Ako by sa mi ratal v tomto pripade VZ? Bolo by to z prijmov za r. 2017 (vyplata za januar a september)? Alebo by bol brany v uvahu povodny prijem, z ktoreho mi bola ratana prva materska?

zalka
23. jún 2017

@marisha1982 dobre myslíš bola by to výplata za január a september,
a pozor hrubá mzda sa rozpočíta medzi všetky kalendárne dni.
Čiže ak by si v septembri nečerpala dovolenku, tak si vydel hrubú mzdu za január 7 dnami, a z toho 75% je denná MD v roku 2018 a uvidíš sama či je menšia alebo rovnaká alebo väčšia ako tvoja pôvodná MD. Či máš čosi riešiť aj v septembri alebo nemusíš.

marisha1982
23. jún 2017

@zalka vdaka za radu 🙂 predpokladam, ze dovolenkovy priemer byva vyssi ako platene statne sviatky, cize sa mi viac oplati vycerpat si dovolenku od 3.9. do 29.9. a potom nastupit na rodicak od 30.9. A dva dni si necham ako "poistku" do roku 2018.

marisha1982
23. jún 2017

@zalka a este jedna vec ma napadla. Ak by som z nejakeho dovodu musela ist na PN (napr. v septembri by ma dr. vypisal na rizikove...) do konca tohto roka, ovplyvnilo by mi to vypocet materskej?

zalka
23. jún 2017

@marisha1982 nie lebo ak si na RD tak nemáš nárok na platenú PN ... jedine že na PN nastúpiš do 7 dní od skončenia MD, v OL alebo sa vrátiš oficiálne do práce a nastúpiš na PN ... a PN je vylučiteľná doba, a rátalo by sa to z toho januára

marisha1982
23. jún 2017

@zalka vrela vdaka 🙂 tie zakony su uz tak pokrutene, ze bezny laik sa v tom nema sancu vyznat.

sweetdreams
23. jún 2017

Ahojte, mozno to niekde v diskusii je, ale spytam sa radsej tatko - ako mi PN ovplyvni matersku? Ak by som nastupovala na matersku v r. 2018, ratala by sa mi vyska materskej z roku 2017. Ale co ak v roku 2017 neodrobim tych 270 dni, lebo nastupim na PN. Dakujem velmi pekne za info. Zamestnana u toho isteho zamestnavatela som od roku 2015.

erikabar
23. jún 2017

@sweetdreams ty nemusíš odrobiť 270 dní, ty musíš byť nemocensky poistená 270 dní a túto podmienku splníš aj keď budeš na PN. To by potom baby, ktoré rodia v januári a mali celé tehotenstvo rizikové, mali veľký problém. Vymeriavací základ sa ti vypočíta z tých príjmov v roku 2017, kedy si bola nemocensky poistená. Teda povedzme, že od júla by si bola PN, tak rozhodujúcim období pre výpočet materskej je vymeriavací základ za obdobie od januára do júna.

sweetdreams
23. jún 2017

@erikabar velmi pekne dakujem za odpoved 🙂

erikabar
23. jún 2017

@sweetdreams Nie je za čo. PN-ka ti v budúcnosti ovplyvní potom dôchodok, dosť podstatne, ale tým by som sa netrápila, lebo neverím, že sa nejakého dožijeme a aj keby, tak štát už nebude mať peniaze 🙂

sweetdreams
23. jún 2017

@erikabar ved to 🙂 ja sa na PN ani nechystam, ak nebudem mat nejake problemy, ale clovek nikdy nevie.

tatianafox
23. jún 2017

@majusqa77 ahoj, prosím tá, keď pojdem na PN, tak zamestnávateľ za tých prvých 10dni, čo mi vypláca on PN musí platiť aj nejaké odvody? Dakujem

majusqa77
23. jún 2017
neznamaxxx
26. jún 2017

Ahojte baby potrebujem radu. Po materskej som bola zamestnana 2roky teraz k 10.6.2016 som dala výpoveď. Som na úrade práce plánujeme ďalšie dieťa. Chcem sa zamestnať u manžela otca vo firme, otázka znie: oplatí sa mi dat si najvyššiu mzdu po dobu troch mesiacov? Keby som do vtedy otehotnela a možno by som ostala aj na PN keďže aj prvé som tehotenstvo tak bola. Mala by som tým pádom aj Pn-ku ratanu a neskor aj materskú z tejto poslednej práce? Oplatilo by sa mi to? Vopred ďakujem za každú info, idem ďalej zisťovať. Posledný pracovný pomer bol s míňali mzdou. A od 10.6.som na úrade práce potom by som sa chcela teraz teda od 1.7.zamestnat aspoň na tie tri mesiace a potom možno aj ta PN a materskú

neznamaxxx
26. jún 2017

Mala som na mysli k 10.6.2017

neznamaxxx
26. jún 2017

*posledný pracovný pomer bol s minimálnou mzdou