Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@dena1973 pošlem IP oký
@evittam prosím potrebujem radu...v novom zamestnaní pracujem od 2.1.2017 momentálne som v 14tt termín mam 10.1.2018 270 dni spĺňam 90 dni taktiež no teraz od 1.7. My predĺžili zmluvu zase na ďalšieho pol roka čiže do konca decembra...no na MD mam nastúpiť začiatkom decembra a viem,že my už potom zmluvu na konci roka nepredĺžia lebo budem 3 roky na MD tak budem nepotrebná no moja otázka je ci budem dostavať materskú pretože tu mam celkom fajn plat....ďakujem veľmi pekne
Áno teraz mi zmluvu predlžovali na ďalšieho pól roka čiže do konca decembra a chystám sa pracovať do konca ak mi to zdravotný stav dovolí samozrejme😊A ďakujem veľmi pekne za odpoved🙂@evittam@majzsqua77
Ahojte, myslíte že podmienku 270 dni nem.poistenia splnam aj pri TPP na 5 hodín týždenne?
Dievčatá. Ked mám zmluvu na polovičný 4 hodiny denne od 3.1.2016. Zvažujeme bábetko . Mám možnost sa potom zamestnat na tých 90 dní. Splnam ?
Dobrý deň , potrebovala by som poradiť. Momentálne som SZčO , chcem sa opýtať pôrod mám 10.4.2018. Materská sa mi z čoho bude počítať z daňového za rok 2017 ,alebo odvody koľko platím v roku 2017. Ak som bola pn a na očr v tomto roku to sa tiež ratá? Ak by som sa zamestnala na 90 dní bolo by to lepšie ak áno ,kedy by bolo potrebné sa zamstnať a pozastaviť živnosť.Za každú radu ĎAKUJEM
Ahojte prosim o radu, som zamestnaná posledné 4 roky s jednou pauzou (3roky u jedneho do 5.8.2016 a teraz u druhého zam. Od 15.10.2016 - cas medzi úrad prace podpora). Moja otázka, som v 18 tt a v práci by som chcela dat výpoveď. Budem mat nárok na podporu a aj materskú? Podpora je 50% - mala som odstupné u prvého zam. - bude to zaratane do vym. Základu aj pre výpočet podpory teraz alebo len z nového zam? Materská by mala byt ratana len z nového zam, správne? Nechcem ist na Pn koli osobným záležitostiam.Dakujem
Pardon, ma tam byt kvôli 🙂
@diduska777 máš nárok na dočerpanie podpory ... tj na zvyšné 4 mesiace a v tej istej výške ako si mala vyplácanú ...
a áno PN, MD bude len z nového VZ rátané aj ked... nemáš v novom zamestnaní 90 dní v roku 2016 takže je možné že ti budú rátať z predošlého zamestnania s týmto som si nie istá ...
@zalka ja som zamestnaná u nového zamestn. Od 15.10 2016 stale čiže je to viac ako 90 dni čiže by sa to nemalo rátať automaticky z nového ak je to viac ako 90 bez PN a OČR? Dakujem
@diduska777 no ale tých 90 dní nemáš v roku 2016 a ak dáš výpoved .. tak potom je otázka z čoho ti vyrátajú ...
ak by si výpoved nedávala tak jasne že je to rátené od nového zaamestnávateľa ..
skús napísať cez kontaktný formulár do SP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s .. z čoho by ti vyrátali MD ak dáš výpoved a v roku 2016 si mala nové zamestnanie menej ako 90 dní
@zalka aha, rozumiem, dakujem, ja som si myslela ze musi byt dodržaná podmienka 90 dni. Dakujem
@diduska777 no to musí ale je tam kopec iných vecí čo to vedia ovplyvniť ... 🙂
@zalka jasne, ja som si len neuvedomila, ze to je v rámci minulého roka. Dakujem, pojdem sa este opytat na socialku.
@diduska777 pozor nepýtaj sa na sociálke oklamú ťa, napíš na centrálu ... tam ti napíšu pravdu .. co je psáno to je dáno,
... povedané odveje vietor ...
@zalka dakujem pekne, na centrále mi telefonicky povedali, ze sa mi to bude rátať z tohto roka aj napriek tomu, ze to nebolo 90 dni v roku 2016, ze to neobplyvni ani moja Pn ani OČR a o tolko menej sa bude počítať dni do vymeriavacieho základu. Je to reálne ze to takto bude? Pisala som pre istotu aj na ten kontaktný formulár. Tak dufam ze to potvrdia aj písomne.
Kocky poprosim vas o radu lebo neviem co je najlepsie spravit v mojej situacii :( 🙂 ... takze zacnem takto moja dcerka mala teraz v Auguste rok pomaly by sme chceli druhe len ja som momentalne nezamestnana lebo ako som mala nastupit na matersku tak mesiac predtym moj zamestnavatel zrusil zivnost a tym padom ja som automaticky ostala bez prace a teraz neviem co je v mojom pripade najlepsie urobit ...pocula som o troch moznostiach : zamestnat sa , platit si dobrovolne nemocenske a hovorili mi aj take ze ak by som otehotnela tento rok materska mi este vyjde ale radsej sa opytam tu skusenych zienok 🙂

@neznamaxxx Pre nárok na materské je potrebné mať splnenú podmienku:
1. 270 dní nemoc. poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom
2. aktívny pracovný pomer ku dňu vzniku nároku na materské resp. splnenie ochrannej lehoty pre tehotné (8 mes. po ukonč. PP)
Ak bude nástup do nového zamestnania (prac. pomer bude trvať ku dňu vzniku nároku na materské) a odpracuješ minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR, tak aj PN a následne a materské sa bude počítať z nového príjmu (vymeriavacieho základu, z ktorého sa platí poistné na nemoc. poistenie), ktorý dosiahneš u nového zamestnávateľa.