Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@evittam aha. takze aby som cerpala MD z oboch prijmov, aj ten druhy by musel trvat 270 dni? takze pase, lebo nechcem prerusovat aktualny TPP. a v mojom aktualnom pripade - MD sa mi teda bude ratat z minuleho roka, napriek tomu, ze tento rok sa mi dvihal plat? v zmluve sa mi nemenila napln prace, len plat.
Mamicky,prosim poradte..muz by siel na md,nemaju problem mu zmenit zmluvu s prac.naplnou,rodinna firma..lenze ma minimalku na papieri...ak mu zmenia prac.zmluvu,staci to aby si 90dni platil vyssie odvody?dakujem
Ahojte . Poprosila by som aj ja poradit tak to vyzera že bude baby okolo oktobra cca . No momentalne som uz tretí mesiac doma . Čiže zmluvu som mala od 2.1. 2016 - 24.10.2017. No a teraz nechcem zostat bez penazím. Mám sa u koho zamestnat na tých 90dní . Len potrebujem troška poradit či to viem využit aj na PN ked skončí tých 90 dní a či vóbec to je možné aby som toto využila. Dakujem pekne za odpovede
@bibih kedže MD sa ráta z roku pred nástupom na MD ... tak ak nastúpi mng. na materskú v 2018 roku tak mu ju budú rátať z roku 2017 čiže to značí, že ak by nastúpil na MD v roku 2019 tak sa berie príjem z roku 2018 pri tom že nezmení zamestnanie ... takže áno celý rok musí mať zvýšenú mzdu aby sa mu to prejavilo bez zmeny zamestnania na výške materskej.
Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne.
Dievčatá ešte mi poradte, kolko by som teda mala mat na vyplatnej páske v hrubom ak by som teda chcela z maxima a kolko asi budú za mna odvadzat ? Lebo tueto nové výpočty nejako nechápem ja si to potom mam rátat len troma mesuacmi x 90 dni . Či. Dakujem 🤗😊
@evittam
@majusqa77 no ja by som to takto natesno nerobila.. keby to riesime tak by som bola povedzme na dohodu do februara a na tpp by som sa dala zamestnat mozno az v maji.. to vsetko zalezi kedy budeme chciet dieta,ci pojdem normalne do prace alebo ho budeme mat este pred 3. rokom prvorodeneho.. a tak..
Ahojte. Som zamestnaná, čakáme prírastok, termín pôrodu 5.10. Potrebujem radu čo mám urobiť aby som mala čo najvyššiu materskú, bude to ešte možné? Minulý rok som bola zamestnaná celý. Vďaka
@07jana2014 Zmena zamestnavatela na minimálne 90dni bez PN a OCR na vyssiu mzdu.
Btw.trosku menej lenivosti a prečítať si prispevky (nielen v tejto diskusii) a nemusite sa tu dookola pýtat na to iste.😉
@evittam ahoj..este mi napadla jedna varianta ale neviem ci mozna.. maleho by som dala do jasli na 3 mesiace.. ja by som sa zamestnala a po skusobnej dobe by som isla naspat na rodicak s malym,priklad by som povedala ze maly je casto chory a nema ho kto stazit..da sa to tak? musi mi umoznit ist na rodicovsku dovolenku?zmluva by mi bezala.cize aj dni NP by sa mi zbierali do druhej materskej

@lexl Ak už si tehotna si v OL