icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

majusqa77
3. sep 2018

@buba08 o tom som este nepocula

evittam
3. sep 2018

@buba08 Ani ja.

buba08
3. sep 2018

@evittam @majusqa77 no vraj sa to dá, ked zistím viac, napísem vam

zalka
3. sep 2018

@buba08 no podla mna to pravda nie je, lebo to by si mohla odísť aj do sydney na druhý koniec sveta a mohla by si sa hlásiť na UP elektronicky ... pekne osobne sa chodí, elektronicky môžeš preukazovať akurát tak aktivitu pri hladaní si zamestnania, akceptujú aj vytlačené maily zo žiadosťou o prácu ak je zrejmé komu sú adresované

evittam
3. sep 2018

@zalka Presne na toto som myslela ci si to s tym nepomylila.😉
@buba08

martinoocka
3. sep 2018

Ahojte. Čítam už 15tu stranu ale stále som nenašla odpoveď na otázku (alebo nepochopila) 😁 skončila sa mi RD , som nezamestnaná, pred RD som študovala. Chcela by som si dobrovoľne platiť poistenie,keďže chceme druhé dieťa, aby som dostala materskú.keďže svokra podniká, napadlo ma že by ma mohla zamestnať na nejakú dobu,koľko by som potrebovala. Oplatí sa to viac ako dobrovoľne poistenie? Resp.nejak to skombinovať. Čítala som v knihe Materská, že poistiť sa dobrovoľne na 2 mesiace pred otehotnením z minimalneho VZ. A potom keby ma 90 dní pred materskou svokra zamestna s max VZ?

macka2017
Autor odpoveď zmazal
buba08
3. sep 2018

@evittam @zalka kočky máte pravdu, nedá sa to, dá sa iba elektronicky preukazovať aktivita pri hľadaní práce, ako písala @zalka

luliu
3. sep 2018

@martinoocka musíš mat 270 dni NP aby si mala nárok na matersku

martinoocka
3. sep 2018

@luliu ahaaa. vďaka... tak keby platím dobrovoľne to minimum 180 dni a potom na 90 dní sa zamestnam by mi to vyšlo?oplatí sa to tak?

majusqa77
3. sep 2018

@martinoocka ja by som sla niekam na dohodu, 1 hodina denne, minimalna mzda. tym si nazenies dni poistenia. nasledne inde 90dni bez pn a ocr, s max.vz a odtial potom na matersku

evittam
3. sep 2018

@martinoocka Tak ako píše
@majusqa77

martinoocka
3. sep 2018

@evittam
@majusqa77 ďakujem ❤️

mrsmmd
21. sep 2018

Ahojte, no ja sa z toho stále neviem vysomáriť, stále čítam na internete len ak je niekto normálne zamestnaný, teda že má minimálnu mzdu atď..ale čo v prípade, ak mám zmluvu u zamestnávateľa na 5 hodín týždenne, pracovala som u neho pred nástupom na absolventskú prax od februára 2015, od 7.6.2016 tri mesiace na absolventskej praxi, po skončení absolventskej praxe som u neho opäť nastúpila na spomínané 5 hodín týždenne..z toho teda veľa nedostanem, ako je možné zvýšiť výšku materskej v mojom prípade? tehotná zatiaľ nie som, ale plánujeme v najbližšom období takže preto zisťujeme dopredu...manžel robil u svojho zamestnávateľa na dohodu/resp. 1/4 úväzok, kde stále pracuje a popritom nastúpil opäť na VŠ, kde je pred ním 3 ročné štúdium. Prosím Vás poraďte, už neviem kde hľadať správne odpovede. Ďakujem

milanak
25. okt 2018

Dobrý deň, práve som zistila že som tehotná, preto by som chcela ovplyvniť výšku materskej. Som zamestnaná v rodinnej firme, výplatu si robím sama. Na materskú by som mala ísť v 5/2019.
Zamestnaná som bola 2013-2015, potom:

7/2015 - 3/2016 MD
4/2016 - 9/2016 RD
10/2016 - 3/2017 nezamestnaná UPSVaR-otec na materskej
5/2017 - 8/2018 RD ale zamestnana-vyplata 0€.
Od 8/2018 dodnes zamestnaná.

Otázka:
1. Bude sa mi výška MD rátať z roku 2018 od augusta do decembra? Mám si dať čo najvyššiu výplatu?

2. Splnam podmienku 270dni poistenia do 31.12.2018?

3. Keď budem PN od 1.1.2019 do nástupu na MD ovplyvní to niečo? (Aby som sa vyhla vysokým odvodom)

4. Alebo zostať zamestnaná , ale s napríklad 10€/mesiac výplatou od 1.1.2019 do nástupu na MD? (Aby som sa vyhla vysokým odvodom).

Kto si to prečítal a poradí, srdečne ďakujem.

buba08
15. nov 2018

@evittam @majusqa77 @zalka kocky, prosim o radu, do 08/18 som pracovala na TPP, od 1.9.18 som vedená na ÚP a poberám podporu. Zajtra ma caka posledny nas vklad po 6 ivf, kedze mam za sebou smutnu historiu a ziadne z tehotenstiev sme nedotiahli do uspesneho konca, od pondelka ma moj dr. vypise na PN, ak by zázrakom tehotenstvo bolo uspesne, chcela by som po rizikovom 12 tt skoncit PN, zamestnat sa u kamosa s najvyssim VZ na 90 dni (samozrejme bez PN a OCR, do prace u nho fyzicky chodit nebudem) a po 90 dnoch znovu nastupit na PN az do materskej. Bolo by to podla vas takto mozne? Ide mi o to, ci ako aktualne nezamestnana a evidovana na UP môzem ist na PN? Kedze sa musim pravidelne hlasit na UP, ak budem tehu som vzdy rizikova a po uradoch nemôzem behat, preto ta PN. Vdaka za kazdu vasu radu.

majusqa77
15. nov 2018

@buba08 na pn teraz mozes, ale bude neplatena. Ved ak mozes u toho kamosa, zamestnaj sa uz teraz a tak chod na pn. A potom na 3 mesiace praca a znova pn

buba08
15. nov 2018

@majusqa77 ale ja mam vklad zajtra a neviem, ci budem tehu a ak ano, ako to cele dopadne, tak som k nemu chcela ist až ked to bude istejšie. Uffff, takze za PN nedostanem ani euro?

majusqa77
15. nov 2018

@buba08 neviem ako je to, ale asi ti bude bezat normalne podpora.

buba08
15. nov 2018

@majusqa77 pockaj, nechapem, pocas PN mi bude bezať podpora? berme do uvahy, ze kamosa a zamestnanie u nho neriesim teraz, som na UP a od pondelka pojdem na PN, tak za PN nedostanem nic a pojde mi podpora?

majusqa77
15. nov 2018

@buba08 niesom si ista, ale podla mna ano. Kedze na nemocenske nemas narok

buba08
15. nov 2018

@majusqa77 aha dakujem ti 🙂, @zalka @evittam kocky, co myslite, ak budem PN, nemocenske nedostanem ziadne, ale podpora mi pojde dalej? @majusqa77 si nie je ista, tak este overujem u vas 🙂

zalka
15. nov 2018

@buba08 ak chceš platenú PN tak sa zaeviduj na SP na DNP a bude PN minimálna ... aj ked si na UP ale nemala by si vyplácanú podporu tá by sa stopla a šla by po skončení PN dalej.

majusqa77
15. nov 2018

@zalka no na.. ..neviem preco sa mi zdalo, ze tu nejaka baba pisala, ze pnku nosila na up, ale ze jej podpora bezala, lebo nemala narok na pn...

zalka
15. nov 2018

@majusqa77 no na PN neni nárok lebo nemá OL , ale ja píšem že ak sa poistí na dobrovolné poistenie tak z toho PN bude mať. Lebo predpokladám že má 270 dní poistenia za posledné dva roky.

majusqa77
15. nov 2018

@zalka a sak na pn netreba 270dni, ci?

zalka
15. nov 2018

@majusqa77 z DNP treba.

buba08
15. nov 2018

@zalka ano 270dni za posledné 2 roky mam splnené. Prepac, ale ja tomu nerozumiem, ak nebudem riešiť žiadne DNP,ale normálne som stale zaevidovaná na UP a od pondelka pojdem na PN, podpora mi pôjde ďalej alebo nie?

zalka
15. nov 2018

@buba08 podpora ti pôjde dalej, PN ti dá lekár len na tlačive pre UP ... aby ťa neposielali na pohovori, a nemusela si sa hlásiť ale podpora ti ide dalej.

buba08
15. nov 2018

@zalka ok, super a ked skončím PN trebárs v 12 tt, zamestnám sa u kamosa s max. VZ na 90 dni (bez PN a OČR), potom znovu PN až do materskej, tak narok na materskú mat budem, však? 270 dni NP za posledné roky splnené mam (robila som 15 rokov na TPP). vďaka 🙂