icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

zalka
14. dec 2018

@jdani samozrejme MD je dávka vyplácaná 34t ... spravidla a potom len RP.

zalka
14. dec 2018

@anetha5 ostan kludne počas MD prihlásená na DNP.

buba08
19. dec 2018

@zalka ahoj, chcela by som ta poprosit o radu, aktuálne som od 1.9.2018 na úrade práce, som tehu na prelome 7 - 8 tt, poistit sa na DNP uz asi nestiham, vsak? predpokladnany termin porodu je 4-6.8., Tých zaplatených 26 tt DNP sa musí stihnúť do 6 týždnov pred predpokladaným termínom pôrodu? dakujem

evittam
19. dec 2018

@buba08 No, mohla by si to ešte stihnúť ale LTT. Ano musi to byt 26tyzdnov pred nástupom na MD.

buba08
19. dec 2018

@evittam ak by bol nahodou pôrod skor, tak by som dostala iba minimalnu matersku? to DNP som mala na mysli z max. VZ, vdaka

buba08
19. dec 2018

@evittam je teda bezpecnejsie sa zamestnat u kamoska na 90 dni z max. vymeriavacieho zakladu a po 3 mesiacoch ist na PN az do MD?

zalka
19. dec 2018

@buba08 ešte to stíhaš ... na max. DNP sa dá prihlásiť v rozpätí 6-8t tehu ..
k 8t sa pripočíta 26t .. a to je 6t pred TP ..

buba08
19. dec 2018

@zalka ok, ale čo ak sa stane, ze porodím predčasne a nebudem mať ešte zaplatených tých 26 tt, bude to znamenať, že to bolo zbytočné? ak by som zajtra začala s dnp, môžem nadalej ostať evidovaná na UP alebo sa musím odhlásiť?

zalka
19. dec 2018

@buba08 môžeš ostať evidovaná na UP .. ak sa prihlásiš na DNP ..
je predpoklad u teba že by si rodila skôr ako uplynie tých 26t že by si rodila skôr ako budeš v 34t tehu? skôr o 6 alebo viac týždňov?

buba08
19. dec 2018

@zalka som mimoriadne riziková pacientka, toto tehu je po 6 ivf, takze velmi tazko povedať, je tu aj možnosť sa zamestnať u kamosa na 90 dni z max VZ, uvažujem co je lepsie, fakt neviem..., mam za sebou smutnú históriu co sa týka tehu, preto som sa pytala ci by tých 26 tt platenia ak by bol náhodou predčasný pôrod nebolo zbytočných, ci nie je lepsie pre mna zamestnať sa u kamosa (fyzicky do prace chodiť nebudem), po 90 dnoch by som šla na PN až do md

zalka
19. dec 2018

@buba08 tak potom je lepšie 90 dní určite

buba08
19. dec 2018

@zalka no aj som si myslela. Prosim ta, este otázočka, mozno to bude znieť blbo, ale chcem si byt istá, aby sme neurobili nejaku blbosť, kedže nie som ekonóm, max VZ znamena, ze na zmluve budem mat plat 1900 €?z toho sa musia zaplatiť odvody 35,15% + daň, však?
Je lepsie neísť na PN hneď na 91 deň, aby to nevyzeralo pre SP účelovo, ale radšej neskôr? Vďaka.

zalka
19. dec 2018

@buba08 radšej PN neskôr .. a odvody sa platia
zamestnanec 13,4%
zamestnávateľ 35,2
dan 19%
pri mzde 1900e sú dan a odvody zamestnanec a zamestnávateľ cca 1174e mesačne

buba08
19. dec 2018

@zalka ok, este ma napadlo, pokial su v danej firme vseobecne platy take nizsie, asi je lepsie sa dohodnut na nejakej normalnejsej mzde, mam na mysli, ze vacsinou maju zamestnanci mzdy okolo 700 - 1200 eur, tak by bolo okate dat mzdu 1 900, zvlast, ked by som bola nova zamestnankyna, je teda rozumnejsie ist na mzdu trebárs 1 500 eur, vsak? no uvidim, ako sa mi s nim podari dohodnut, vravel mi sice, ze jemu to je jedno aku mi da mzdu, ze ked chcem 1 900, tak mi da taku, ale nechcem, aby to bolo podozrive pre SP a aby z toho neboli problemy....

zalka
19. dec 2018

@buba08 to už si zamestnávateľ musí obhájiť prečo ti dá takú mzdu ...

deniss111
27. dec 2018

Prosim poradi mi niekto..manzel je na md od 2.11.,ja som sa odhlasila z poberania rp a hlasila sa na zdravotke 27.11.,28.11. Schvalili tu novelu o platbe zdravotky..tyka sa to aj mna??

luliu
27. dec 2018

@deniss111 áno týka, od januára musíš platiť zp

deniss111
27. dec 2018

@luliu aha,lebo mne povedala uctovnicka,ze ked som sa hlasila pred tym datumom,ze mna sa to netyka..dakujem

luliu
27. dec 2018

@deniss111 @evittam je to tak, však?

evittam
27. dec 2018

@luliu Jasne to tu pisem. Staci citat. Nebudem sa opakovať.

deniss111
28. dec 2018

@evittam dakujem,ved som aj cakala ci sa nevyjadris nahodou aj ty

evi5888
5. jan 2019

Ahojte,
Vedeli by ste mi niekto poradiť ako mi bude vyratana materská?
V decembri roku 2018 som ukončila materskú a nastúpila som do pôvodného zamestnania. Zvyšné dní starého roka som vyčerpala starú dovolenku a od januára 2019 pracujem.
Cez sviatky sme zistili,že som tehotná a v septembri mám termín.
Prosím ako mi bude ratana výška materskej v takejto situácii?
Za rady vopred pekne ďakujem 😊

zalka
5. jan 2019

@evi5888 z platu za december 2018

evi5888
5. jan 2019

@zalka ďakujem za odpoveď.
Neviete ako to rátajú keď som z mesiaca robila len 7dni, aj to bola dovolenka? To nejako tiež priemeru ju? Ďakujem 😉

zalka
5. jan 2019

@evi5888 áno viem .. plat za december vydelia počtom kalendárnych dní , ktoré si tam mala od konca RD do 31.12.

príklad ak tam bola dovolenka 7 dní ale ty si skončila RD 14.12. tak ti plat vydelia 17 dnami .. a z toho ti dajú potom MD

evi5888
5. jan 2019

@zalka ďakujem ešte raz, teraz už mám v Tom jasno 😊

nivea777
8. jan 2019

@zalka ahoj,ty budes určite vediet..
1.Dalo by sa ukoncit PP a po tyzdni sa znovu zamestnať u toho istého za max?Viem,ze by mal byt iny zamestnávateľ ale keď tam bude pauza a pripadna zmena pozicie?Ďakujem

2. Viem,ze DNP musi byť 26t,kamoska je v 11tt a ma minimalku takze by v podstate vela nestratila keby to riskne a mozno by vydržala dovtedy,ale tych 26t musi splniť ku dnu nastupu na matersku?Ak áno,tak by sa to dalo poriešiť posunutim TP,nie?Len ci to nebude zas velmi nápadne..neskoro nam to oznamila takže som jej nemohla skor poradiť

zalka
8. jan 2019

@nivea777 1) medzi odporúčam iné poistenie napr. prihlásiť sa na dobrovolné alebo pár dní iný zamestnávateľ alebo dohoda aspon u iného.
2) na DNP je neskoro .. 26t je k nástupu na MD .. a to sa dá stihnúť ak je tehu v 6-8t

nivea777
8. jan 2019

@zalka ďakujem krasne..skusi teda prvu variantu a najlepsie bude asi dnp,kedze nema moznost ist k inemu

ishkaa
8. jan 2019

kocky chcem sa opytat za kamaratku...pracuje 4 roky na tpp s nejakymi minimalnymi prestavkami za minimalnu mzdu..kedysi sa dalo platit nejake pripoistenie aby vysla vyssia materska ked este ani nebola zena tehotna, este to existuje? resp. su uz nejake nove "figle" ako si pomoct?