Ako dostať čo najväčšiu materskú?
Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea
@zalka ahoj, chcela by som ta poprosit o radu, aktuálne som od 1.9.2018 na úrade práce, som tehu na prelome 7 - 8 tt, poistit sa na DNP uz asi nestiham, vsak? predpokladnany termin porodu je 4-6.8., Tých zaplatených 26 tt DNP sa musí stihnúť do 6 týždnov pred predpokladaným termínom pôrodu? dakujem
@zalka som mimoriadne riziková pacientka, toto tehu je po 6 ivf, takze velmi tazko povedať, je tu aj možnosť sa zamestnať u kamosa na 90 dni z max VZ, uvažujem co je lepsie, fakt neviem..., mam za sebou smutnú históriu co sa týka tehu, preto som sa pytala ci by tých 26 tt platenia ak by bol náhodou predčasný pôrod nebolo zbytočných, ci nie je lepsie pre mna zamestnať sa u kamosa (fyzicky do prace chodiť nebudem), po 90 dnoch by som šla na PN až do md
@zalka no aj som si myslela. Prosim ta, este otázočka, mozno to bude znieť blbo, ale chcem si byt istá, aby sme neurobili nejaku blbosť, kedže nie som ekonóm, max VZ znamena, ze na zmluve budem mat plat 1900 €?z toho sa musia zaplatiť odvody 35,15% + daň, však?
Je lepsie neísť na PN hneď na 91 deň, aby to nevyzeralo pre SP účelovo, ale radšej neskôr? Vďaka.
@zalka ok, este ma napadlo, pokial su v danej firme vseobecne platy take nizsie, asi je lepsie sa dohodnut na nejakej normalnejsej mzde, mam na mysli, ze vacsinou maju zamestnanci mzdy okolo 700 - 1200 eur, tak by bolo okate dat mzdu 1 900, zvlast, ked by som bola nova zamestnankyna, je teda rozumnejsie ist na mzdu trebárs 1 500 eur, vsak? no uvidim, ako sa mi s nim podari dohodnut, vravel mi sice, ze jemu to je jedno aku mi da mzdu, ze ked chcem 1 900, tak mi da taku, ale nechcem, aby to bolo podozrive pre SP a aby z toho neboli problemy....
Prosim poradi mi niekto..manzel je na md od 2.11.,ja som sa odhlasila z poberania rp a hlasila sa na zdravotke 27.11.,28.11. Schvalili tu novelu o platbe zdravotky..tyka sa to aj mna??
Ahojte,
Vedeli by ste mi niekto poradiť ako mi bude vyratana materská?
V decembri roku 2018 som ukončila materskú a nastúpila som do pôvodného zamestnania. Zvyšné dní starého roka som vyčerpala starú dovolenku a od januára 2019 pracujem.
Cez sviatky sme zistili,že som tehotná a v septembri mám termín.
Prosím ako mi bude ratana výška materskej v takejto situácii?
Za rady vopred pekne ďakujem 😊
@zalka ahoj,ty budes určite vediet..
1.Dalo by sa ukoncit PP a po tyzdni sa znovu zamestnať u toho istého za max?Viem,ze by mal byt iny zamestnávateľ ale keď tam bude pauza a pripadna zmena pozicie?Ďakujem
2. Viem,ze DNP musi byť 26t,kamoska je v 11tt a ma minimalku takze by v podstate vela nestratila keby to riskne a mozno by vydržala dovtedy,ale tych 26t musi splniť ku dnu nastupu na matersku?Ak áno,tak by sa to dalo poriešiť posunutim TP,nie?Len ci to nebude zas velmi nápadne..neskoro nam to oznamila takže som jej nemohla skor poradiť
kocky chcem sa opytat za kamaratku...pracuje 4 roky na tpp s nejakymi minimalnymi prestavkami za minimalnu mzdu..kedysi sa dalo platit nejake pripoistenie aby vysla vyssia materska ked este ani nebola zena tehotna, este to existuje? resp. su uz nejake nove "figle" ako si pomoct?

@jdani samozrejme MD je dávka vyplácaná 34t ... spravidla a potom len RP.