Ako je to s materským príspevkom u živnostníkov?

ggbg
10. feb 2006

Ahojte baby,

Chcela som sa opytat, ci by ste mi nevedeli poradit: ako je to s materskym prispevkom u zivnostnikov? som zivnostnicka uz 8 mesiacov, ale neplatila som odvody do socialnej poistovne, lebo prvy rok nie je povinne. Teraz, po danovom priznani uz budem platit. Planujeme dieta uz tento rok, len neviem ako je to s materskou ked som zivnostnicka.... Ak mate niektora nejake skusenosti, prosim, poradte... Dakujem moc krat

majagimesova
10. feb 2006

Ahoj, no mas smolu, ze neplatis odvody. Daju sa platit aj dobrovolne. Dostanes len minimum materskej, co je cca 4140 SKK. A ak budes na rizikovom, tak nic. Myslim, ze to tak je.
Musis platit minimalne 9 mesiacov odvody, aby Ti z nich vyratali matersku. Ked budes platit iba minimum, t.j. 2190 ?, tak budes mat matersku len minimum. Ak budes na rizokovom, to znamena prace neschopna, asi nedostanes nic, lebo Ti to nemaju z coho vyratat, ked neplatis odvody!!!
Chod sa co najskor poradit na socialku a zacni platit odvody. Min je 2190. Ak si priplatit cca 600 SKK mesacne, mozes mat matersku (prvych 6 mesiacov okolo 10 000 SKK - da sa s tym manipulovat).
Je to divoke, ja som sa s tym uz zmierila a zistovala uz davno, ked sme babo neplanovali. Tak zacni planovat, lebo budes nemilo prekvapena.
Maja

ggbg
autor
10. feb 2006

Ahoj Maja,

Mala som nejaky taky pocit, ze to nebude dobre... Myslis, ze ked zacnem platit od februara ked potom pojdem na matersku, povedzme v decembri alebo v januari, to bude v pohode? Si si ista tym, ze ak si priplatim 600 skk mesacne, dostanem 10 000 prvych 6 mesiacov? To by bolo super, velmi rada si priplatim. A nevies nahodou ako je to s pracovanym pocas materskej? T.j. mozem pracovat ked som na materskej? Asi nie... Ja totiz robim preklady a to by som zvladala aj z domu, preto sa pytam... Nezarabame nejak vela, preto musim rozmyslat aj nad tym ☹ Aj ty si zivnostnicka? Mate babo? Dakujem Ti moc za rady!
Gibi

majagimesova
10. feb 2006

Ahoj Gabi
Ja som zivnosticka a babo zatial nemame. No planujeme niekedy na bud. rok. Tiez som mala kvoli tomu debilnemu systemu nervy. Zivnostnicky a deti nejako statu nepasuju. Mohli by sme napisat p. ministerske, konencne tam je niekto, kto ma rozum na mieste.
Chod do socialnnej p., oni Ti to vysvetlia. Mozes si priplatit aj 1000 a dostanes este viacej. Ked vies, ze chcete babo, tak sa oplati priplatit.
S tymi 10000 by to tak malo byt, raz mi to chaoticky vysvetlovali na socialke.
Ked si tehotna, pre socialku znamena, ze si chora!!! a preto dostavas nemocenske davky, kt. su asi 3400 skk, pri odvodoch 2190 SKK. Brutal, ze.
No ako je to so zivnostou a tehostenstvom, to ozaj neviem. To som sa este nestihla spytat.
Ja tiez planujem robit preklady, ak bude ake 🙂 pocas tehotenstva.
Teraz uz idem. Nestresuj sa, chod do socialky, zacni platit dobrovolne odvody, nechaj si to vysvetlit, otravuj ich. No a babo mozete zacat robit na Vianoce 🙂
Pa, pekny vikend

keva
10. feb 2006

Ahojte, ak je ide živnostníčka na materskú dovolenku a nezruší živnosť tak rodičovský príspevok dostáva. To vlastne znamená, že žena nieje na materskej dovolenke ale pracuje ako živnostník. To isté platí aj keď žena ide do práce ešte v tom čase pokial dieťa nedovŕši tri roky. Rodičovský príspevok nestráca.

majagimesova
10. feb 2006

A kto plati odvody, su pozastavene alebo si ich musi sama platit z materskej?

keva
10. feb 2006

Počas materskej dovolenky platí odvody za matku štát.

majagimesova
10. feb 2006

No aspon nejaka dobra sprava v tom blbom systeme. Takze dostavas cca 4140 SKK mesacne od statu + co si zarobis, nie?

ggbg
autor
10. feb 2006

Maja, dakujem za odpoved a vysvetlenia 🙂
Keva, to je super sprava!
este buduci tyzden pojdem na socialku a poinformujem sa o vsetko.... Dam vam potom vediet co mi povedali 😉

Majte sa krasne a uzite si vikend!

majagimesova
10. feb 2006

Gabi,
daj teda vediet, co povedali.
Pekny vikend, Maja

tilly
12. feb 2006

Ja by som chcela vedieť ako je to s tým rodičovským príspevkom a živnosťou, teraz som oficiálne na rodičovskej a ešte nemám žl, ale tento týždeň by som si chcela podať žiadosť, ako sa to bude potom riešiť? kto a ako bude za mňa platiť odvody, neviete? Ide mi hlavne o odvody, lebo ten príspevok by som mala dostať tak či tak, ozaj, tam sa nejako dokazuje, kto sa mi stará o dieťa, aby som dostala rodičovský? Lebo mne sa o dieťa nebude starať nikto, ja sa o neho budem starať sama, prípadne muž... sme obaja samostatní a vieme si dohodnúť pracovnú dobu, okrem toho, ja by som zrejme robila z domu a do kanclu by som chodila tak raz - dva krát do týždňa, podľa potreby...

odyseana
13. feb 2006

ahojte kocky,
ak chcete dostavat matersky prispevok a ste zivnostnicky, musite mat do dna narodenia dietata platenych do socialky 270 dni. Znamena to, ak by sa dieta narodilo na 269 den, nedostanete ani halier nasledujuceho pol roka. Tak mi to vysvetlila pani v socialke. Zivnost si mozete popri materskej samozrejme nechat, odvody plati stat, aj zdravotku aj socialku. Po pol roku ak chcete dostavat peniaze musiete vypisat cestne prehlasenie, ze nepracujete, ale sa starate len o svoje baby.
Ono je jedna vyhoda v tom, ze tych 9 mesiacov je akurat na donosenie dietata, ale vacsinou to tak nie je..tak mi drzte palce aby som to stihla 😀

tilly
13. feb 2006

ak nemáš nárok na materské, dostávaš od dátumu narodenia rodičovský príspevok

rebeka
13. feb 2006

odysea: ale matersku zacinas uz v siedmom mesiaci, takze to tak trosicku nevychadza.

Babatko je dobre planovat aspon rok dopredu a aspon rok dopredu pozistovat vsetko mozne na socialke. Hlavne sa nenechajte odbit poznamkami ako: No, ono sa to vsetko meni, kym budete mat dieta, bude to uuuplne inak.
a zivnost,.. neviem ci ju nahodou nemusis prerusit aby si mohla dostavat nejaku korunku.

Navyse neviem ci sa to nejak nepreratava z predosleho roku.
Mne to pred rorkom vychadzalo tak, ze som si od 1.3.2005 zvysila dobrovolne nemocenske poistenie na maximum a tych krasnych 10 000,- by som dostala len ak by sa mi narodilo dieta najskor v aprili 2006.

(nakoniec som zistila, ze aj so svadbou aj s babatkom som sa trosicku prepocitala a datumy sa posunuli...)

odyseana
14. feb 2006

diky tilly, toto mi pani v socialke nepovedala 😠

rebeka: ked robim ako zivnostnik nie u zamestnavatela, tak materska zacina dnom narodenia dietata, nie od siedmeho mesiaca..trochu som z toho teraz zmatena, ale dufam, ze mi povedali pravdu 😨

rebeka
14. feb 2006

odyseana: mam pocit, ze na matersku mozes (alebo mala by si) ist skor. Je to vlastne ina forma PN-ky. Takze ak mas rizkove tehotenstvo, zacina sa materska skor aj ked si zivnostnik.
Ale hadat sa nebudem, odkedy sme posunuli termin babatka, tak som slovenske normy pustila z hlavy.

odyseana
14. feb 2006

uvidime ako to bude naozaj..nastastie u mna vsetko prebieha tak ako ma 🙂

rebeka
14. feb 2006

tak drzim palvce aby to tak ostalo. Inak tie urady su strasne... A obcas mam pocit, ze niektore informacie si musis doslova vybojovat.

odyseana
14. feb 2006

dakujem Rebeka 😅

rebeka
14. feb 2006

nie je za co. 😉

tilly
15. feb 2006

ozaj a viete mi poradiť ako to je s divíziami alebo odštepnými závodmi pri s.r.o. čkách? viem, že je to odveci, ale potrebovala by som vedieť, či majú oddelené účto a pod. či keď je s.r.o. platcom DPH, či bude aj odštepný závod, alebo divízia platca DPH

keva
15. feb 2006

odštepné závody a divízie sú také niečo ako prevádzky firmy. nie? no a je to jedna firma, takže keď firma je platca DPH tak aj divízia, či odštepný závod bude tiež platca DPH. Je to len jedna firma, ale má viac závodov, prevádziek a divízií.

tilly
15. feb 2006

škoda ☹

lenny
27. júl 2006

ja som tiez zivnostnik, a od konca juna som zacala platit socialku, a asi 3 tyzdne som tehotna. Co keby sme oslovili nejaku pracovnicku socialneho uradu, aby to tu presne napisala, a aby popisala vsetky pripady. Snad by sa nasla taka ochotna pani aj na socialke. Co vy na to? Skusime sa spytat admina, ci by to vedel vybavit?

zuzig
27. júl 2006

Skúste poprosiť p.Jozefa Mihála na stránke www.porada.sk, ten Vám určite fundovane odpovie.

lenny
27. júl 2006
tilly
28. júl 2006

ja si myslím, že na socke nikto nič nevie...

lenny
31. júl 2006

kde inde by to uz mali vediet, ked nie tam.......

pipiska
26. okt 2006

Ja som SZČo, živnostníčka rok na MD a toto sú moje skúsenosti: materskú som nemala nárok bohužial 270 dní som nebola poistená veď ako začínajúci živnostník som samozrejme využila túto možnosť a už bolo neskoro aj na pripoistenie. Na rodičovský príspevok a rodinné prídavky má nárok každá žena matka občianka SR disponujúca rodným listom nič na to nemá vplyv a stačí keď to zanesie aj tatinko na sociálku.Takže dostávam 4770SKK. Keďže som nemala nárok na materské o čom mi vystavila sociálna poistovňa potvrdenie a toto bol tatino spolu s rl zaniest na sociálny odbor miestneho úradu a ten mi vypláca horeuvedenú tučnú sumu. Na to aby som nemusela na MD ako SZČO platiť poistné (Soc. poistovňa a Zdravotná poisťovňa) som si musela pozastaviť živnosť a to ide len na 3 roky maximálne.Keby som bola osamelá matka tak asi zdochnem od hladu práve posledný mesiac tehotenstva a prvé mesiace s bábatkom a to nehovorím o výbavičke....alebo by som nebodaj do toho aj ochorela.No takže takto milé dámy 🙄 ale ten úsmev Vášho drobčeka ako aj plač Vám dá zabudnúť na našu úžasnú legislatívu. Cafte

monny
29. okt 2006

Mám PROSBU !!!
Milé čitatelky a príp. zúčastnení páni ... 🙂
Som SZČO a mám pred sebou prvú MD. Poradte mi prosím čo všetko musím urobiť a kde ak chcem poberať materskú a neplatiť za seba odvody, a hlavne kedy to treba urobiť a na aky dlhý čas. Prosím Vás o rýchle odpovede alebo pomoc na mail adr. monny@orava.sk
Velmi pekne Vám všetkým dakujem a želám pekný deň
s pozdravom monny