Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@gapa evica0 prosím vás o radu som na rodičovskej dovolenke ktorá mi končí 24.8.2012 .pred tým ako sa mi narodilo dieťa som bola 3 roky zamestnaná a stále teda som ale mám pocit že keď nastúpim mi pre nedostatok miesta dajú výpoveď preto by som sa chcela nejako poistiť nárok na podporu budem mať to viem ale ževraj je nejaká možnosť poistenia a potom je podpora oveľa vyššia aj okolo 1000€ nevedel by mi niekto poradiť ako sa to dá vybaviť???? veľmi pekne ďakujem
@gapa už som tu raz zhánala rady, no na nič konkretne som neprišla ☹ 29.mája 2012 mi končí rodičovská, Drobca mi vezmu do škôlky az v septembri, pracovný pomer mi stále beží, no nakolko budem musieť ostať s malým doma, budem asi musieť dať výpoved, alebo dá sa to vyriešiť nejako inak??? Dobrovolne si neplatím.
@tanika5
už tu také témy sú.
môžeš požiadať o poskytnutie neplat.volna, to ti všaka zamestnávatel nemusí poskytnúť. Po vyčerpaní príp. riadnej dovolenky ak ti nepl. volno neposkytnú, tak musíš iniciovať ukončenie prac.pomeru ty (ak vieš, že oni by ťa chceli) môžeš sa ísť evidovať na UP a poberať podporu alebo sa evidovať ani nemusíš.
v zdr.poisteovni budeš potom bud zdrav.poistená ako uchádzač o zamestnanie alebo ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
no popravde ja už tam ani nastúpiť nechcem nakolko mi už pred nástupom na MD avízovali, že po ukončení RD budem musieť robiť na dve smeny a to medzičasom už začali robiť 12tky, alebo na 3 smeny ☹ a to u mna nehrozí, kôly malemu, nemám ho kam dať ☹ a či budú ochotní dať neplatené volno ....neviem, bo raz beru 300 ludí, raz prepúšťaju 100, ☹ dovolenku som si vyčerpala pred nastupom na MD už ozaj uvažujem len nad tou predlzenou rodičovskou neplatenou, ale je možne vtedy aspon na najaku brigádu ísť?
ahojte, poprosím poradiť, ešte som na RD, malá bude mať 3r. v 11/12, som v PP, ale potom nebudú mať pre mňa miesto, DPvN si neplatím, ako si vylepšiť podporu??? ďakujem
ahojte, mam podobnu situaciu. na RD som do 6/12 kedy budem mat dcera 3r. som v PP.platim si dobrovolne nemocenske. chcela som predcasne - teraz v januari ukoncit RD s tym zeby som mala nastupit do zamestnania. to mi teda pani riaditelka este v novembri slubila ze mozem. no teraz uz je sitaucia " ina". takze uz neni pre mna miesto ! dobre si myslim ze ked mi daju vypoved, musia mi dat odstupne? je lepsie pockat az do jula alebo to mam spravit uz teraz? nezanikne mi narok na RD ked dostanem vypoved?
a ako to je po novom s tym platenim dobr. nemocen? viem ze to uz kkonci ale ako dalej aby som mala vacsiu podporu po skonceni RD? keby mi dali teraz tu vypoved, musim ist hned na podporu alebo az v juli ked bude mat dcera 3r? mozno by som aj stratila na nu narok keby som mala teraz tu vypoved? poradte mi prosim
@gapa prosim ta nevies ako to je teraz po novom v pripade ak som si v uz zaplatila viac ako 26t dpvn z maxima v roku 2011, predlz.RD mam do jula 2012, prac.pomer nadalej trva, tento rok si chcem poistenie platit nadalej, ale kedze z maxima je nehorazna vyska takkvoli ocr, pn si planujem platit z minima, co sa tyka nemocenskeho davky mi budu ratane z VZ z roku 2011 z maxima, ale co s tymi 26t? ak si teraz dpvn budem platit z minima, ovplyvni mi to nejako vysku podpory v pripade ak by som ukoncila po RD prac. pomer? robi sa tam priemerka ci? dnes som bola na socialke a pan co ma ma na starosti mi k tomu nevedel nic povedat kedze este stale nemaju pokyny, ale podla doterajsieho zakona vraj by mi to minimum co si zacnem platit ovplyvnilo vysku vyplacania podpory, ze mi radi, aby som si toto nove poistenie radsej uz neplatila.
čítam, čítam, ale stratila som sa ... 😖 Mne končí rodičovská 29.1.2012 (syn má 3.narodky), pred nástupom na materskú (v 12/2008) a následne na rodičovskú som bola nepretržite zamestnaná 12 rokov a odvádzala z max. vymer. základu. Od 6/2009 keď som nastúpila na rodičovskú si dobrovoľne platím poisť. v nezam. z minima. Vlani som sa chcela vrátiť do práce, ale zamestnávateľ nesúhlasil, tak som ukončila k 31.1.2011 prac. pomer dohodou vrátane odstupného. Nárok na príspevok v nezamestnanosti mám, ale z akého základu? Počas trvania materskej (v 3/2009) mi boli vyplatené aj odmeny za predch. rok kým som pracovala. Prosím, len mi nepovedzte, že z minima, ktoré si platím ☹ ☹ veď som odvádzala maximum počas prac. pomeru ......
Prosím zas o radu. Popri podpore sa dá na dohodu pracovať. Max . suma nebola prekročená. Mám však pocit, že z každej práce na dohodu treba platiť nemocneské poistenie. Je to aj v tom prípade, ak príjem nepresiahne tú min. sumu? Manžel bol od 1/2 jan.2011 nezamestnaný a pár mesiacov dostával príjem asi 130 Eur za prácu na dohodu. Neplatil však nič.
Tiež mám otázku, od 1/2 septembra je zamestnaný, ale zamestnávateľ mu platí v deň výplaty dve čiastky. Jednu riadne na zmluvu a jednu (tú vyššiu) ako na dohodu. Predpokladám, že aj za túto prácu by si mal platiť zdrav.poistenie.
Sú moje predpoklady správne?
Ahojte, mám na vás dotaz. K 13.5.2009 mi skoncil pracovny pomer a k tomuto dnu som nastupila na materskú dov. a následne na rodicovsku. 20.5.2012 budu mat deti 3 roky a chcela by som vediet ci budem mat narok na podporu, nic som si pocas rodicovskej neplatila. Pred odchodom na MD som nepretrzite pracovala 10 rokov.
@ivus78
bohužial tušíš, kde je pravda. Bude sa ti to bohužial rátať z toho minima, čo platíš, lebo si platíš dlhšei ako 26týž. Škoda, že si nezaregistrovala, že od 1.2.2010 nastala v tomto zmena. Neviem, či to nebude z minima, čo je účinné teraz alebo z čoho si platila v obd. dvoch rokov pred zaregistrovaním.
Je to nespravodlivé, no nič mi k tomu nenapadá, ako to obísť. ☹
baby ktore poberate podporu....uz vam prisla za minuly mesiac??
@gapa neviem ci chapem dobre, ak som si platila DNP z max., na matersku som nastupila 8/2011, mam narok na podporu? ani nie, pokial som si neplatila aj PvN, tak? lebo mi bolo spominane, ze ak by som nasla niekeho, kto by siel za mna na rodicovsky (manzel, mama, ...) a niekto by ma zamestnal s tmy, ze by mi dal napr. 100eur plat 😀 , po niekolkych dnoch by som dala vypoved, bola by odvedena alikvotna ciastka na odvody a sla by som sa prihlasit na UPSVaR, tak by som vraj z toho mojho platu mohla poberat podporu v nezamestnanosti...je to tak?
a este sa chcem opytat, ked mi materska skonci 4/2012 (aspon myslim) a sla by som napr. marodovat, bola by mi marodka vyplatena este z maxima? bude sa mi ratat z redchadzajuceho kalend. roka? v maxime som bola poistena od 1.2.2011 , predtym som bola tiez z maxima...splnam 270dni
Dievčatá, čo poberáte podporu v nezamestnanosti. Vybavili ste to bez problémov? Mne mala mzdárka vypísať tlačivo, kde sa uvádzal Prehľad vymeriavacích základov - 2 roky pred nástupom na RD.... Tlačivo mi vypísala, ale podľa pracovníčok soc.poisťovne málo mesiacov uviedla. Tak som jej to vrátila na dorobenie. Mesiac držala mzdárka papier u seba (veď boli sviatky...) a teraz keď som ju urgovala, vrátila mi ho späť tak ako som jej ho poslala na dopísanie s tým, že ten papier vypísala správne...
Je možné, že by pracovníčky Soc.poisťovne mali záujem, aby som podporu nedostávala? Že mi nesprávne povedali, že to treba doplniť?
Na 1. MD som nastúpila v septembri 2006, od apr. 2007 som mala preisť na RD, ale čerpala som si dovolenku (od 23.4.-4.6.2007) a potom som nastúpila na RD. Mzdárka vypísala to tlačivo od apr.2005. Panie na soc.posťovni mi tie údaje dávali do svojho systému a stále som mala málo údajov, lebo systém to prepočítava na dni (musí tam byť splnených počet dní) a vlastne som nenastupovala na RD od 1 v danom mesiaci a tá preplatená dovolenka bola vlastne v priebehu 3 mesiacov... No som zúfalá - už 3 mesiac vybavujem podporu 😖 😠 😠 😠 Kde sa ísť sťažovať? Mzdárka nechce vypísať, posťovňa nechce vyplatiť - kto má pravdu?
ahojte dievčatá, aj ja prosím o radu, správne som pochopila, že ak mi tento rok končí rodičovská a ja nemám status zamestanec, teda som mala pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú, ktorá mi vypršala ešte počas materskej dovolenky, tak nemám nárok na podporu, aj keď som predtým pracovala 16 rokov 😒
@tatolu
to je hrozné s tými úradmi. Si myslím, mzdárka má pravdu, ale to už som ti myslím písala. Možno je to ich softwarom ale možno ho len nevedia naplniť. Ved by im malo stačiť, aby si mala jeden jediný den vym.základ a majú dostatok údajov na výpočet.
na tvojom mieste napíšem otázku na stránku poradna@socpoist.sk aj so svojim rodným číslom. Presne popíšem situáciu a údaje a kto má pravdu. Spýtaj sa presne aké obdobie by ti mala mzdárka teda vypísať. Snád ti potom tá ich odpoved pomôže pre pracovníčky soc.poistovne.
By som bola zvedavá, čo ti odpíšu. Tak držím päste, lebo viem, ako to je, ked si ta takto pohadzujú.

@pingu1
ak má dieťa 3roky 22.2., tak za febr. ešte v marci dostaneš rodič.príspevok.
budeš musieť doniesť na upsvar potvrdenia o vym.základoch a obdobiach poistenia v nezam, za poslendných 2/4roky resp. v období 2roky pred nástupom na Rd.