icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

tin007
24. jan 2012

Este by som dodala, ze uctovnicka mi neuviedla v tlacive pre SP info o vyplateni odstupneho a dovolenky za r. 2011, takze preto pocitala SP VZ z 2008-2009. Myslite, ze to tam mala dat? Lebo PP mi trval do 17.12.2011

mima595
24. jan 2012

@tin007 - a oni ti tu dovolenku len preplatili?? ty si ju necerpala???

tin007
24. jan 2012

@mima595 necerpala, preplatili, no platila som zo vsetkeho odvody aj dan

tanitta
24. jan 2012

kocky dokolkych dni od zaevidovania na UP su povinny dorucit rozhodnutie? a v zapeti SP o vymere davky?...vdaka

mima595
24. jan 2012

@tin007 - co sa tyka dovolenky, ak ti ju len preplatili, teda si akože fyzicky ju necerpala, tak z nej sa urcite podpora nevyratava...to sa tykalo mojej kamaratky, ktorej po ukonceni PP preplatili dovolenku...pytali sme sa aj v SP cez poradnu....
co sa tyka odstupneho...ti neviem povedat...stretla som sa iba s jednym pripadom, kedy odstupne zaratali do podpory...ale tam kocka odpracovala 3 mesiace po skonceni rodiacku a nasledne na to dostala 2-mesacne odstupne, takže toto sa jej rozratalo do tych 3 odpracovanych mesiacov

ako a preco je to u teba tak, neviem, nie som v tom až taka dobra

mima595
24. jan 2012

@tanitta - myslim, že pausalne je vsade 30 dni ermin na rozhodnutie

monkap
25. jan 2012

@mima595 ked sa po skonceni RD zaemstnam na par dni a bude mi preplatena aj nevycerpana dovolenka, ani vtedy sa preplatenie nevycerpanej dovolenky nezapocita do VZ pre vypocet podpory?

mima595
25. jan 2012

@monkap - ak sa zamestnas..eda nastupis do prace, aspon na 1-2 dni a dohodnes sa so sefom, že ti tu dovolenku akože rozpocita do mzdy za den, tak ano...proste musis mat denny VZ okolo 75E, aby si mala co najvyssiu podporu....

lebo ak ti ju preplatia pri ukonceni PP, len ti ju preplatia...tam sa to vola Nahrada mzdy /alebo tak nejako/ tak vtedy nie

tin007
25. jan 2012

@mima595 vdaka za odpoved a vies mi poradit, kde by som mohla ziskat presnu odpoved, co sa tyka VZ z odstupneho?

mima595
25. jan 2012
tin007
25. jan 2012

@mima595 volala som s personalistkou, tvrdi, ze nie, co uz, mam o 20 e nizsi VZ a pritom tie odvody, co som platila a dane... skoda reci 😔

tatolu
25. jan 2012

@tin007 Ja som ten istý prípad... Ak by si klasicky čerpala aspon 1 deň dovolenky a ostatok si dala preplatiť, vraj sa vtedy priratáva aj odstupné aj preplatenie dovolenky do VZ k podpore... Neviem, za koľko mesiacov si mala odstupné, ale ak spolu s preplatením dovolenky bolo viac ako 6 mesiacov, môžeš si niečo žiadať vrátiť cez Tvoje daňové priznanie... Ináč nech si uplatní manžel vrátenie daní na Teba, teda ak pracoval... Nech sa aspon niečo vráti...

monkap
25. jan 2012

@tatolu neviem, ci tomu spravne rozumiem .... ale v uvedenom pripade sa do VZ pripocitava aj preplatenie nevycerpanej dovlenky ci len tej vycerpanej?

tin007
25. jan 2012

@tatolu vdaka za tip, urcite si budem davat DP, odstupne bolo za 6 mesiacov plus 23 dni dovolenky, ked som videla tu strhnutu dan a ZP, tak sa mi panenky pretocili!

tatolu
25. jan 2012

@monkap Ja nie som odborník, ja som ten prípad iba s preplatením dovolenky... Ale aj tu gapou, aj podľa pani v soc.poisťovni, stačilo aby ma prijali do práce aspon na ten jeden deň so zobratím dovolenky a zvýšil by sa VZ... U nás v práci však tvrdili, že keď sa čerpá dovolenka po RD, musí sa spísať aj pracovná zmluva a keďže moje pracovné miesto zaniklo, neboli ochotní... Neviem, či by sa mi zvýšil iba o čerpanú dovolenku a vyplatenie odstupného alebo aj o preplatenú dovolenku...

tatolu
25. jan 2012

@tin007 Tiež som dostala odstupné 6 mesiacov a 30,5 dňa dovolenky preplatené... Keďže manžel bol 3/4 roka nezamestnaný, takže som rada, že si to budem môcť z daní odčítať a tiež budem odčítavať aj bonus na deti, ktoré sme počas manželovej nezamestnanosti nedostávali... Ešte neviem ako to vyjde, ale mám pocit, že možná odpočítateľná sumu bude vyššia ako skutočné odvedené dane... 😖

liliana363
26. jan 2012

Ahojte, viete mi niekto potvrdit ci je toto spravne.
15.1. mi skoncila RD, od 16.1. som nastupila do prace, pracovala som do 19.1., od 20.1. som na OCR ktora skonci 27.1. V praci sme sa dohodli na skonceni prac. pomeru dohodou k 31.1.2012. Volala som aj na SP, a teda VZ zo zamestnania sa mi bude brat tych par dni co som odpracovala, od 16.1 do 19.1. a 30.1.,31.1. Pytala som sa aj ako je to s odstupnym, ze pokial z neho idu odvody tak sa rata do VZ zo zamestnania.Uvazujem ze sa dobrovolne poistim v nezamestnanosti od 30 do 31.1., k.1.2. sa vlastne hromadne rusia tieto poistenia a moze sa ist na ten hromadny balik. od 1.2. pojdem na UP.Takze chcem sa opytat, k 1.2. ked sa pojdem prihlasit na UP uz nemusim byt dobrovolne poistena?Stacia mi tam tie 2 dni? Pani na SP mi hovorila ze to tak moze byt, kedze mam VZ aj zo zamestnania, ale radsej sa este tu pytam, v porovnani s DNP sa mi to zda velmi jednoduche.

racik
26. jan 2012

@liliana363 1. 2. uz nemusis byt dobrovolne poistena, staci doplatit rozdiel na tieto dva dni a dvihne sa ti vymeriavaci zaklad ..

liliana363
26. jan 2012

@racik dakujem za odpoved. Ked to tak zoberiem, z max VZ sa plati na mesiac necelych 62e, takze za tie 2 dni dam 4e. Mohla by som si dat aj mensi VZ, ale ked z maxima je to len 4e tak je to jedno. Este tu chcem doplnit, tych 26 tyzdnou v dobrovolnom poist. v nezam. musi byt len ak nebudete mat VZ zo zamestnania.

racik
26. jan 2012

VZ staci zaplatit iba rozdiel zo zamestnania, takze by to bolo menej ako 4e. Nárok na podporu mas vtedy, ked mas splnenu základnú podmienku - trvanie poistenia v nezam. aspon 730dní v obd.3roky pred zaevidovaním na up. Vtedy nieje potrebne mat 26 tyzdnov v DPN

racik
26. jan 2012

@liliana363 VZ staci zaplatit iba rozdiel zo zamestnania, takze by to bolo menej ako 4e. Nárok na podporu mas vtedy, ked mas splnenu základnú podmienku - trvanie poistenia v nezam. aspon 730dní v obd.3roky pred zaevidovaním na up. Vtedy nieje potrebne mat 26 tyzdnov v DPN

mima595
26. jan 2012

@liliana363 - ja by som ti odporucila sa prihlasit na DPvN už od piatku../od 27.1/ aby si zaplatila aj cez sobotu a nedelu....teda by si zaplatila 4 dni....co vychadza nelelych 8E...
lebo kedze VZ pre podporu sa rozratava na vsetky dni, aj na vikendy, mohlo /ale nemuselo by ti to znizit podporu/....
tie 4 E navyse nie je tak vela a mohlo by ti to pomoct...

liliana363
26. jan 2012

@mima595 Ahoj, ako to myslis ze by mi to mohlo znizit podporu?Maximalny denny VZ je necelych 100e pri 31 dnoch.
ked zaplatim dva dni tak budem mat max VZ 3076e / 2 dni je 1538e co je denny VZ. ak by som to platila 4 dni tak je to 3076 / 4 dni je 769e. Osobne si myslim ze je lepsie mat poistenie co najmenej dni z co najvacsej sumy. Je dost mozne ze to poistenie budem mat zbytocne, ak dostanem odstupne, ale to neviem isto.tak preto uvazujem ze sa poistim len 2 dni.

mima595
26. jan 2012
mima595
26. jan 2012

@liliana363 - lenže tebe PP trva od 16. do 19. ..to su 4 dni + 28,. 29.,30.,31...to je dalsie 4 dni...spolu teda 8 dni...
ak si DPvN zaplatis za 30-31., len vtedy mas maximum, 16-19. mas svoju normalnu mzdu a 28.-29 nemas ziaden VZ....tak si to prerataj takto....
/2x100 + 4 x denna hruba mzda + 2 xnula/ a delis to 8
ak sa poistis aj sobota a nedela..bude to takto: /2x100 + 4 x denna hruba mzda + 2 x100/
ak samozrejme budes mat odstupne, je to lepsie...ale preto ti radim, poistit si aj sobotu, nedelu, 4E su nic, ale mas to pozichrovane

mima595
26. jan 2012

@liliana363 - a ty tomu rozumis zle...ty nebudes mat poisteny max.VZ za cely mesiac...len za tie 2 dni...

liliana363
26. jan 2012

mima595 aha, no tym odstupnym si niesom na 100% ista. zajdem zajtra na SP a dam to od soboty.preistotu, 4e to nieje nic moc. Dakujem

miskachrumka
27. jan 2012

može mi tu niekto normálne vysvetlit ako to bude po skončení materskej ked som nikde pred nerobila ?a čakáme druhe !každý tu píše o zamestnávatelovy a ked žiadneho nemám 😕

tanitta
27. jan 2012

@miskachrumka ak si nebola zamestnana pred nastupom na MD a nesplnila si podmienku poistena 730dni( alebo poistenie DPvN) a nebudes zamestnana po Rd ani jeden den podporu mat nebudes..... ak mas namysli poberanie materskej a rodicovskeho prispevku do 3rokov a nemas ziadne pripoistenie DNP tak ju budes mat vo vyske 190euro(ak ju nezvysili 😎 )
..snad...tak...

miskachrumka
27. jan 2012

budem teda dostávat po materskej až 190E ?lenbo mne konči materska v aprili a mala som 215E